Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Horory 70. let

Top 10: nejslavnější horory 70. let

Vydáno: 18.08.2019 14:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Warner Brothers

Hororový žánr projevil v 70. letech velký rozmach. Vybrali jsme pro vás desítku reprezentativních kousků, jejichž věhlas přetrvává až do dnešních dnů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nejslavnější horory 80. let najdete zde.

10. Plivu na tvůj hrob (1978)

Camille Keaton ve filmu Plivu na tvůj hrob / Day of the WomanPlivu na tvůj hrob patří k základním piliřům takzvaného rape and revenge hororu. V roce 1978 ho jako svůj režijní debut natočil izraelsko-americký režisér Meir Zarchi. V hlavní roli se objevila herečka Camille Keaton. Ta zde hraje ženu z New Yorku, která si pronajme dům na venkově, aby zde napsala svůj první román. Žena se stane obětí znásilnění několika místních mužů. Jejich útok ale přežije a svým útočníkům se brutálně pomstí. O 32 let později vznikl stejnojmenný remake následovaný dvěma sequely. Sám Zarchi se pokusil o návrat ke svému kultovnímu debutu zbytečným pokračováním s názvem I Spit on Your Grave: Deja Vu.

Originální trailer filmu  Plivu na tvůj hrob 
9. Horor z Amityville (1979)

James Brolin, Margot Kidder ve filmu Horor z Amityville / The Amityville HorrorO rok později natočil Stuart Rosenberg první film inspirovaný událostí z roku 1974, kdy Ronald DeFeo Jr. zabil šest lidí. Do domu, kde byly vraždy spáchány, se posléze nastěhovala rodina Lutzových, která poté tvrdila, že byla pronásledována nadpřirozenými silami. To byl základ pro vznik filmu, v němž hrají James Brolin a Margot Kidder mladý pár, který si pronajme dům, v němž začne strašit. Horor z Amityville zaznamenal v roce 1979 neobyčejný komerční úspěch, který dal vzniknout celé filmové sérii sequelů a remaků, která pokračuje až do současnosti. Připomeňme alespoň remake 3:15 zemřeš

Originální trailer filmu Horor z Amityville
8. Úsvit mrtvých (1978)

Fotografie z filmu Úsvit mrtvých / Dawn of the DeadV roce 1978 se George A. Romero vrátil ke svému ikonickému černobílému zombie hororu Noc oživlých mrtvol a natočil volné pokračování nazvané Úsvit mrtvých. Na jeho scénáři pracoval s Romerem italský režisér Dario Argento. Tentokrát hrstka přeživších čelila náporu nemrtvých zabarikádovaná v nákupním centru, což je podle slov ve scénáři "místo, kam se mrtví vracejí, protože jim připomíná místo, které pro ně bylo důležité, když žili". Satirické prvky Úsvitu mrtvých z něj dělají film, který překračuje pouhý hororový žánr. Tomu ale dává zadost krvavými scénami, na nichž pracoval mistr v oboru hororových efektů Tom Savini. Také Úsvit mrtvých se dočkal remaku, který jako akční film natočil v roce 2004 Zack Snyder. Sám Romero se pak ke svým "mrtvým" ještě několikrát vrátil, nikoliv však již s takovým úspěchem.

Originální trailer filmu Úsvit mrtvých 
7. Přichází Satan! (1976)

Lee Remick ve filmu Přichází Satan! / The OmenHvězdou filmu je sám antikrist, zde v podobě nevinně vypadajícho chlapce, jehož adoptují Robert a Katherine Thornovi (Gregory Peck a Lee Remick). Horor natočil podle původního scénáře Davida Seltzera budoucí režisér Smrtonosných zbraní Richard Donner. Film slavil v roce 1976 velký úspěch a značně přispěl k popularitě filmů se satanskou tematikou. Jerry Goldsmith za hudbu k tomuto filmu získal svého jediného Oscara. Přichází Satan! se dočkal celé série, ale žádný z dalších dílů ho nepřekonal. O třicet let později vznikl remake s názvem Satan přichází.

Originální trailer filmu Přichází Satan! 
6. Carrie (1976)

Sissy Spacek ve filmu Carrie / CarrieZe stejného roku je i film, který podle prvotiny Stephena Kinga natočil Brian De Palma se Sissy Spacek v hlavní roli plaché dívky Carrie nadané telekinetickými schopnostmi. Jde o vůbec první filmovou adaptaci budoucího literárního krále hororu a o jednu z nejlepších. Ve vedlejší roli se mihl John Travolta. Carrie zaznamenala slušný úspěch a film získal také dvě oscarové nominace pro Spacek a Piper Laurie jako její nábožensky fanatickou matku. Ani tento film se nevyhnul remaku, který se ale příliš nepovedl. 

Originální trailer filmu Carrie
5. Texaský masakr motorovou pilou (1974)

Fotografie z filmu Texaský masakr motorovou pilou / The Texas Chain Saw MassacreToto legendární dílo, které dalo vzniknout mnohadílné sérii, natočil s minimálním rozpočtem, který nepřesáhl 140 tisíc dolarů a s neznámými herci, v roce 1974 Tobe Hooper. Právě z tohoto hendikepu udělal Hooper přednost a film byl propagován jako skoro dokumentární film mapující autentické zločiny. Film přitom jen čerpal inspiraci ze skutečných událostí, jinak šlo o čistou fikci. Pojednává o skupince přátel, jímž cestu zkříží rodina kanibalů. Film dosáhl značného úspěchu také díky slavnému vrahovi v masce jménem Leatherface. V Americe utržil přes 30 milionů dolarů. Také proto vzniklo několik sequelů včetně remaku a jeho prequelu. Sám Hooper natočil o dvanáct let později The Texas Chainsaw Massacre 2 s Dennisem Hopperem, který pojal jako černou komedii. 

Originální trailer filmu Texaský masakr motorovou pilou 
4. Halloween (1978)

Jamie Lee Curtis ve filmu Halloween / HalloweenHalloween je další horor s postavou maskovaného zabijáka - tentokrát se jménem Michael Meyers - který položil základ celé sérii. Natočil ho John Carpenter podle scénáře, který napsal se svou tehdejší přítelkyní Debrou Hill. Na začátku filmu sledujeme pod maskou očima malého Michaela vraždu jeho starší sestry Judith. O 15 let později jsme svědky Michaelova útěku z psychiatrické léčebny. Po jeho stopách se vydá doktor Loomis (Donald Pleasence). Michael má namířeno do rodného Haddonfieldu, aby vraždil. Jeho hlavní obětí je studentka Laurie Strode (Jamie Lee Curtis). Za zmínku stojí hudba, kterou si složil sám režisér a která výrazně napomáhá brnkat na nervy. Halloween natočený s minimálním rozpočtem kolem 300 tisíc dolarů jich jen v USA vydělal 47 milionů. Mimořádně úspěšný byl i nedávný sequel, který na něj přímo navazoval.

Originální trailer filmu Halloween
3. Čelisti (1974)

Roy Scheider ve filmu Čelisti / JawsZdaleka největší komerční úspěch zaznamenal v 70. letech horor Stevena Spielberga natočený podle knihy Petera Benchleye z roku 1974. Spielberg natočil film, který navždy ovlivnil všechny budoucí thrillery/horory se zvířecími predátory. Dosud nikdo nedokázal vytěžit z podmořského teroru více než on, často toho dosáhl tím, že méně ukázal a více dával tušit přítomnost smrtelně nebezpečného predátora, k čemuž výraznou měrou přispěla kongeniální spolupráce s hudebním skladatelem Johnem Williamsem. Film se stal jedním z největších blockbusterů všech dob a vydělal tehdy po celém světě neuvěřitelných 470 milionů dolarů.

Originální trailer filmu Čelisti
2. Vetřelec (1979) 

Tom Skerritt, Sigourney Weaver, John Hurt, Ian Holm ve filmu Vetřelec / AlienTo samé, co učinil Spielberg pro horory s reálnými zvířecími predátory, učinil o pět let později Ridley Scott pro horory s nereálnými predátory z jiných planet ve svém přelomovém sci-fi hororu, na němž režisér spolupracoval se švýcarským vizionářem H.R. Gigerem, který vytvořil jeho design. Scott tímto filmem navždy poznamenal dějiny filmu a také výrazně nastartoval kariéru Sigourney Weaver v ikonické roli Ellen Ripley. Jak už to u úspěšných filmů bývá - a u hororů to platí dvojnásob - přišly nevyhnutelně další sequely, z nichž ale opravdu vynikajicí byl jen ten druhý. První Vetřelec byl také výrazně komerčně úspěšný, jen v USA utržil 80 milionů. Sám Scott se pak k němu po mnoha letech vrátil nejdříve v prequelu Prometheus a pak i v dalším (Vetřelec: Covenant), ale už to nějak nebylo ono. 

Originální trailer filmu Vetřelec
1. Vymítač ďábla (1973)

Linda Blair ve filmu Vymítač ďábla / The ExorcistNa vrcholu žebříčku pak dlí nesmrtelný snímek, který bývá i dnes nazýván nejděsivějším filmem, jaký kdo natočil. Faktem je, že William Friedkin natočil svůj dodnes nejúspěšnější film podle scénáře a knihy Williama Petera Blattyho, který za něj získal Oscara. A faktem je, že posednutí mladé dívenky Regan (Linda Blair) ďáblem bylo natočeno neobyčejně sugestivně a i dnes udivuje na svou dobu originálními efekty a neobvyklou realističností. Vymítač ďábla měl obrovský úspěch a celosvětově vydělal zhruba 440 milionů dolarů. Také se dočkal dvou sequelů, z nichž ale oba naprosto propadly. Mnohem větší vliv měl na celý hororový žánr, mezi jehož základní díla se počítá.

Originální trailer filmu Vymítač ďábla



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: První znamení: Přichází satan! (04.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu