Oscar 2020: Nejlepším filmem je Parazit

Vydáno: 10.02.2020 05:57 - Václav Limberk | foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Nejlepším filmem 92. ročníku Oscarů byl vyhlášen jihokorejský snímek Parazit, který získal celkem čtyři ceny. Se třemi následoval válečný film 1917.
Fotografie z filmu Parazit / GisaengchungVítězným filmem 92. ročníku Oscarů se stalo jihokorejské drama Parazit, které je prvním neanglicky mluveným filmem, který tuto hlavní cenu získal. Mimo to získal cenu i za nejlepší mezinárodní film (dříve cizojazyčný) a k tomu ještě režisér filmu Bong Joon-ho získal dva Oscary: za nejlepší původní scénář a režii. 

Se třemi cenami následovalo válečné drama 1917, které získalo Oscary za kameru, mix zvuku a vizuální efekty. Po dvou Oscarech byly oceněny filmy Joker - za nejlepší hudbu a Joaquin Phoenix za herce v hlavní roli, Tenkrát v Hollywoodu - za výpravu a Brad Pitt za herce ve vedlejší roli a Le Mans '66 za střih a střih zvuku. 

Dean-Charles Chapman, George MacKay ve filmu  / 1917Cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli získala Renée Zellweger za životopisný film Judy. Za vedlejší roli byla oceněna Laura Dern za roli právničky v dramatu Manželská historie. Za adaptovaný scénář si cenu odnesl Taika Waititi za komedii Králíček Jojo. Nejlepším animovaným filmem se stal Toy Story 4: Příběh hraček

Bez Oscara se musel obejít Irčan i Daria Kashcheeva nominovaná za krátký animovaný film Dcera. Cenu za nejlepší píseň z filmu Rocketman získali Elton John a Bernie Taupin.  

Kompletní seznam oceněných filmů najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY