Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Festivalové ozvěny: 18. týden

Festivalové ozvěny: 18. týden

Vydáno: 03.05.2011 19:00 v sekci Články | Festivaly - Jana Bébarová | foto: Lions Gate Films

Tento týden se zaměřujeme na ryze české festivalové dění: zatímco v Českém Těšíně vrcholí Kino na Hranici, v Třeboni vypukne druhý ročník Anifilmu a víkend bude ve znamení filmů Herzoga a Kinskiho na Semináři archivního filmu v Uherském Hradišti.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kino na Hranici
V úterý 3. května vyvrcholí v Českém Těšíně 13. ročník zdejšího česko-polského filmového festivalu nazvaného Kino na Hranici. Přehlídka, která byla zahájena minulý týden ve čtvrtek 28. dubna, se letos zaměřovala na tvorbu českého režiséra Otakara Vávry, slovenské bratrské dvojice bratří Lutherových, kameramana Igora a o tři roky mladšího režiséra Miloslava, či tvorbu předčasně zesnulého talentovaného polského hudebního skladatele Krzysztofa Komedy, který proslul zejména spoluprací s Romanem Polanskim.
Jako již tradičně představil těšínský festival také aktuální filmy kinematografií Česka, Slovenska a Polska. Z českých novinek se zde promítalo například Havlovo Odcházení, Občanský průkaz Ondřeje Trojana, Ženy pro měny Jiřího Vejdělka, Hlava-ruce-srdce Davida Jařaba, Herzův Habermannův mlýn či Jáklův kontroverzní Kajínek. Českou dokumentární tvorbu na Kině na hranici zastoupil Nesvatbov Eriky Hníkové a Nebe, Peklo Davida Čálka.
Během svého posledního dne, který právě vrcholí, nabídl festival Svěrákova Kukyho, vynikající evropský western Františka Vláčila Stíny horkého léta nebo Polanskiho krátkometrážní snímek Dva muži a skříň. Rovněž se promítaly dva filmy Miloslava Luthera Anjel milosrdenstva a Tango s komármi, nový snímek významného polského režiséra Felikse Falka nazvaný Joanna nebo maďarský festivalový hit Bibliotheque Pascal. (Nejen) polské publikum jistě vřele uvítalo Michálkův ceněný snímek Je třeba zabít Sekala, kde hlavní roli ztvárnil velice populární polský herec Boguslaw Linda.
Anifilm
Jen co v Českém Těšíně skončí Kino na Hranici, můžou se festivaloví příznivci přesunout do Třeboně, kde právě dnes vypukl Mezinárodní festival animovaných filmů nazvaný Anifilm. Na šestidenní akci mají organizátoři v plánu uvést nejnovější a zároveň nejdiskutovanější snímky nejen z české, ale i světové animované tvorby. Řada současných animovaných filmů bude na festivalu uvedena v české či mezinárodní premiéře a chybět nebudou ani ty, které se účastnily největších světových filmových přehlídek a jsou zdejšímu publiku jinak těžko dostupné.
Součástí programu budou tři soutěžní sekce. V Mezinárodní soutěži celovečerních filmů budou o hlavní cenu usilovat například filmy Metropia režiséra Tarika Saleha, Iluzionista režiséra Sylvaina Chometa nebo The Ugly Duckling režiséra Garriho Bardina. Z domácích zástupců se o Cenu za nejlepší celovečerní animovaný film utkají snímky režiséra Jana Švankmajera Přežít svůj život a povídkové Fimfárum - Do třetice všeho dobrého. Další dvě sekce budou tvořit Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů a Česko-slovenská soutěž krátkých studentských filmů. Vítěz každé kategorie získá kromě ceny také finanční obnos, celkem bude rozděleno 2 000 eur.
V rámci nesoutěžního filmového programu bude uvedena přehlídka pěti celovečerních filmů respektovaného režiséra Jana Švankamjera (Něco z Alenky, Lekce Faust, Spiklenci slasti, Otesánek a Šílení), kterou doplní výstava jeho děl. Sekce Bilance pak uvede nejoblíbenější celovečerní distribuční tituly za poslední dobu a současně bude představena tvorba studia Aardman Animation, které vyprodukovalo filmy s populární dvojicí Wallace & Gromit. Divácky atraktivní je i sekce Pohledy s filmy světoznámé estonské režisérské dvojice Olgy a Priita Pärnových.
Více informací o programu Anifilmu naleznete zde.
Seminář archivního filmu
Víkend pak bude patřit filmům Wernera Hezoga a jeho milovaného nepřítele Klause Kinskiho. Na spolupráci těchto dvou významných osobností světové kinematografie totiž zaostří 13. ročník Semináře archivního filmu, který v Uherském Hradišti odstartuje již ve čtvrtek (5. května) odpoledne.
Kromě pětice snímků Aguirre, hněv Boží, Nosferatu - Fantom noci, Woyzeck, Fitzcarraldo a Zelená kobra, které Herzog s Kinskim natočil v průběhu let 1972 - 1987, a Herzogova dokumentu Můj milovaný nepřítel, který o Kinskim natočil osm let po jeho smrti, bude na programu i diskutovaný snímek německého tvůrce Petera Geyera Jesus Christus Erlöser o Kinskiho kontroverzním výstupu v roli spasitele Ježíše Krista.
Geyer se měl Semináře zúčastnit jako hlavní host, svou návštěvu Česka však musel na poslední chvíli odvolat. "Právě jsem obdržel zprávu, že nakladatelství, ve kterém mi vyjde moje příští kniha, bude v době konání Semináře pořádat oslavu v rámci 25. výročí svého založení a moje přítomnost zde je nezbytná. Je mi to velice líto, opravdu bych velmi rád přijel. Přeji vám hodně úspěchů," vzkázal Peter Geyer.
V Hradišti se rovněž bude promítat slavná dvojice dokumentů nezávislého amerického filmaře Lese Blanka, dvacetiminutový snímek Werner Herzog jí svou botu o Herzogově prohrané sázce s dokumentaristou Errolem Morrisem a celovečerní Břímě snů o strastiplném, prokletém natáčení Herzogova předposledního filmu s Klausem Kinskim Fitzcarraldo.
Program Semináře budou doplňovat vybrané dokumentární snímky Wernera Herzoga, například dva rané o nelehkém společenském postavení tělesně postižených lidí Krajina ticha a temnoty a Handicapovaná budoucnost?, dále také meditativní Lekce temnoty a z režisérovy tvorby posledních let hraný sci-fi dokument Wild Blue Yonder. Prostor budou mít i Herzogovy ostatní hrané filmy, mezi nimi v české premiéře jeho zatím poslední Synku, synku, cos to proved.
V rámci doprovodných akcí organizátoři přichystali výstavu plakátů ze sbírek Terryho ponožek a fotografií Beata Pressera z natáčení Herzogových filmů Fitzcarraldo a Zelená kobra. Těšit se můžete i na koncert pražské alternativní skupiny The Ritchie Success, Neue Deutsche Welle Party nebo jihoamerický hudební večer s DJ Kanystrem.
Více informací o programu naleznete zde.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 42. týden
Top 20 ČR: Nový Hřebejk rekordy netrhal Na vrcholu domácího žebříčku návštěvnosti máme nové vedení, a sice novinku Jana Hřebejka Výjimečný stav. Divácké rekordy ale netrhala. čtěte zde
Vydáno: 22.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 42. víkend
Box office: Druhý Úsměv zabral U pokladen kin si dobře vedl druhý díl hororu Úsměv, jehož první díl se před dvěma roky stal překvapivě úspěšným titulem po celém světě. čtěte zde
Vydáno: 21.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Výjimečný stav 3/10
Recenze: Komedie o dezinformacích Jana Hřebejka Výjimečný stav je plná stereotypů Česká komedie režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Milana Tesaře je dramaturgicky rozpadlá, vypravěčsky zmatená a z hlediska práce s postavami chaotická, a navíc prohlubuje mnohé společenské předsudky. čtěte zde
Vydáno: 19.10.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 18. 10. 2024 - 24. 10. 2024
TV tipy: Muž a žena si prokazují něžné milosti Televize se asi logicky začaly soustředit na vlastní tvorbu a převzaté seriály, i proto premiérová filmová nadílka ustupuje čím dál víc do pozadí. Tento týden tak tím nejzajímavějším je uvedení thrilleru Menu. čtěte zde
Vydáno: 18.10.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 42. týden
Kinopremiéry: Úsměv zapříčinil v Megalopolis výjimečný stav I do českých kin míří v tomto týdnu megapropadák Francise Forda Coppoly Megalopolis, kterým se legendární tvůrce pravděpodobně loučí s kariérou. Mnohem úspěšnější ale zřejmě bude pokračování hororu Úsměv. čtěte zde
Vydáno: 16.10.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festivalové ozvěny: Fresh Film Fest s Terrencem Malickem (21.08.2013 07:00 v Články | Festivaly)
- Seminář archivního filmu ostří na Herzoga (17.03.2011 11:07 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   40/2024

Joker: Folie à Deux
3/10

Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe