Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 7. 2. 2020 - 13. 2. 2020

TV tipy: Lotři se scházejí na komančské stanici, kde poslouchají hlas měsíce

Vydáno: 07.02.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V aktuálním televizním výběru se sešla desítka filmů, které v našich končinách nejsou moc známé a oficiální cestou se nedají sehnat. Sice mezi nimi převažují westerny, nechybí ale ani válečná dramata nebo osobité komedie.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bezejmenná kulka (No Name on the Bullet) (pátek 7. 2., Barrandov, 20.05 - 21.50 / neděle 9. 2., 11.25 - 13.00)

Plakát filmu Bezejmenná kulka / No Name on the BulletWestern z konce padesátých let je v našich končinách zcela neznámý a oficiální cestou se nedá sehnat. Svým způsobem je to škoda, protože režírující Jack Arnold v něm trochu netradičně vsadil na příběh, který tedy není nikterak složitý a spletitý, točí se ale okolo tak silného morálního námětu, že všechno přebije. S tím pak souvisí i výtečná paranoidní atmosféra, která diváky obklopí od první chvíle a velmi dobrá práce s napětím, které je šponováno skoro až do samotného závěru. To pak ani tolik nevadí, že akce není nikterak mnoho, tempo je pomalejší a celkově není snímek tak výrazný. V hlavní roli se představí Audie Murphy, kterému sekundují mimo jiné Charles DrakeJoan EvansVirginia Grey nebo Warren Stevens. Jedinou zásadnější vadou na kráse je tak fakt, že celá zápletka je i přes sympatickou snahu tvůrců předvídatelná a jakési tajemno v ní tak moc nefunguje. Zapomenutý počin na páteční večer.

Zajímavost: Průměrná délka záběru ve filmu dosahuje zhruba třinácti sekund.

Originální trailer filmu Bezejmenná kulka / No Name on the Bullet
Lotři (Trespass) (pátek 7. 2., Barrandov, 21.55 - 00.05 / neděle 9. 2., Kino Barrandov, 00.00 - 02.05)

Plakát filmu Lotři / TrespassTaktéž akční thriller z počátku devadesátých let je u nás zcela opomíjený a zastínily ho jiné velmi podobné počiny. Režírující Walter Hill v něm baví hlavně v první polovině, která má spád, rozehrává docela zajímavý příběh, jehož autory jsou Bob Gale a Robert Zemeckis, disponuje solidní atmosférou a neopomíjí ani několik úderných hlášek. V té druhé však snímek upadne, začne kupit nelogičnosti, je zoufale stereotypní a postavy se najednou začínají chovat vysloveně hloupě. Přestane fungovat i rádoby zábavnost a vše působí hodně křečovitě. Výsledek tak do značné míry zachraňuje skvělé obsazení, v němž hrají prim Bill PaxtonIce TIce Cube a William Sadler. Nadějná záležitost, která ovšem promarnila svůj potenciál.

Zajímavost: Ve filmu se neobjeví žádná žena.

Oficiální trailer filmu Lotři / Trespass
Komančská stanice (Comanche Station) (sobota 8. 2., ČT2, 12.20 - 13.30)

Plakát filmu Komančská stanice / Comanche StationAni westernové drama z raných šedesátých let u nás není nijak extra známé a postupem času se na něj zapomnělo. Režírující Budd Boetticher v něm tedy ničím nepřekvapí a zajímavý a atraktivní příběh je pouze kompilátem z několika podobných žánrovek, což ale primárně nevadí, protože v něm nechybí poctivá atmosféra. Nutné je ale počítat s tím, že spíše než na akci, která se objeví až v samotném závěru, je ale příjemně nekompromisní, se tvůrci soustředí na dialogy a prostředí, v němž se vše odehrává. I proto potěší hodně střídmá stopáž, v níž není moc prostoru na nudu a i přes pomalejší tempo poměrně rychle uteče. Titulní roli si vystřihl Randolph Scott, kterého doplňují mimo jiné Nancy GatesClaude Akins nebo Skip Homeier. Škoda jen, že pointa silně připomíná červenou knihovnu a není úplně důvěryhodná. Opomíjená žánrovka na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Film se natáčel dvanáct dní.

Originální trailer filmu Komančská stanice / Comanche Station
Hlas měsíce (La Voce della luna) (sobota 8. 2., ČT art, 22.20 - 00.15)

Plakát filmu Hlas měsíce / La voce della lunaVůbec poslední režijní a scenáristický počin legendárního Federica Felliniho vznikl na počátku devadesátých let a dnes už se moc nepřipomíná. A není se co divit, protože je určen hlavně jeho fanouškům a znalcům jeho filmografie. Slavný autor tu totiž mnohdy cituje sám sebe, připomíná svá předchozí díla a jako by se tu vyrovnával s celou svou tvorbou a kariérou. Právě to je kamenem úrazu, protože děj tu prakticky neexistuje a mění se ve sled různě seřazených výjevů a úvah, které mnohdy nemusí dávat smysl, ale jsou rádoby filozofické. Výsledek je tak spíše jakousi esejí, v níž se hodně povídá, je plná sentimentální atmosféry a pokouší se o svébytnou poetičnost a vytváření nových životních mouder. V hlavních rolích se představí Roberto Benigni a Paolo Villaggio, kteří překvapí svou umírněností a civilností. Vzhledem k tomu, že stopáž není úplně nejkratší, vyžaduje snímek opravdu obeznámeného diváka. Tip pro filmové fajnšmekry.

Zajímavost: Snímek vychází z románu Ermanna Cavazzoniho Poéma o náměsíčných.

Ukázka z filmu Hlas měsíce / La Voce della luna
Provaz a kolt (Une corde un Colt...) (neděle 9. 2., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Provaz a kolt / Une corde un Colt...Italsko-francouzský western z končících šedesátých let taktéž patří k těm, které se v tuzemsku nepřipomínají a nevysílají. Režisér a představitel hlavní role Robert Hossein v něm dostal k dispozici nepříliš originální příběh z pera Daria Argenta a spolehl se především na melancholickou a místy hodně depresivní a temnou atmosféru, naprosté minimum dialogů, velmi pomalé tempo, v němž se skutečně nikam nespěchá a důraz kladl na realističnost, která je někdy až nepříjemná. Opřít se mohl i o krásnou vizuální stylizaci, v níž mu pomohla kamera Henriho Persina, vše pak ještě dotváří působivá kytarová sóla. Ženskou hlavní roli dostala na starost okouzlující Michèle Mercier, dále se pak objeví třeba Guido Lollobrigida nebo Daniele Vargas. Škoda jen, že záporáci jsou nevýrazní a nejsou moc děsiví. Další zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Scénu večeře na ranči Rogersových údajně natáčel Sergio Leone.

Ukázka z filmu Provaz a kolt / Une corde un Colt...
Harrisonovy květy (Harrison’s Flowers) (neděle 9. 2., Barrandov, 21.00 - 23.30)

Plakát filmu Harrisonovy květy / Harrison's FlowersMiléniové francouzské válečné romantické drama není tak známé, přitom patří k tomu nejlepšímu, co kdy s tematikou války v Jugoslávii vzniklo. Režírující Elie Chouraqui se v něm spoléhá na absolutní realističnost a skoro až dokumentarističnost, s níž zachycuje konflikt, který ovlivnil celý balkánský poloostrov. Přidává k tomu neveselou atmosféru totální beznaděje a nastalého chaosu a až nepříjemně autentickou kameru Nicoly Pecoriniho. Nejvíc potěšující je ovšem to, že na pozadí velmi silného příběhu skvěle funguje i romantická linie, která má daleko k očekávanému kýči a nese s sebou poselství humanity a naděje, které nepůsobí směšně. V ústřední roli exceluje Andie MacDowell, které zdatně sekundují Elias KoteasBrendan GleesonAdrien Brody nebo David Strathairn. Dojem zásadně kazí snad jen trochu přetažená stopáž a občasná předvídatelnost příběhu. Nenápadná, ale vynikající záležitost.

Zajímavost: Velká část filmu se natáčela v České republice.

Originální teaser filmu Harrisonovy květy / Harrison’s Flowers
Vlak do stanice Nebe (neděle 9. 2., ČT art, 21.45 - 23.05)

Plakát filmu  / Vlak do stanice NebeČeskoslovenské válečné drama sice vzniklo v době vrcholné nomralizace, z tohoto období se ale jednoznačně vymyká a dodnes je dost unikátní. Režisér a spoluscenárista Karel Kachyňa se v něm znovu spolehl na svou osobitou poetiku a natočil hodně citlivou a křehkou podívanou, v níž se opíral o až snovou atmosféru, nádhernou kameru a jako vždy skvělou hudbu Zdeňka Lišky. Největší síla snímku však tkví v jedinečné optice, kdy se autor na chaotické a ne úplně veselé období konce války dívá dětskýma očima a dodává tak snímku zcela specifický nádech a posouvá ho někam na hranici příjemné a zároveň posmutnělé tragikomedie. Uchvátí i fenomenální prací s dětskými herci, kteří jsou do jednoho výborní a naprosto přirození. Jestli něco lehce dojem kazí, pak je to určitá a někdy až přílišná naivita a rychlý a useknutý konec. Další zapomenutý počin. 

Zajímavost: Natáčelo se v údolí Černého Váhu.

Televizní spot filmu Vlak do stanice Nebe
Zmluva s diablom (pondělí 10. 2., ČT art, 22.20 - 00.00)

Plakát filmu  / Zmluva s diablomČeskoslovenské komediální drama dobově spadá do éry Československé nové vlny a s mírnou nadsázkou se o něm dá říci, že je to socialistická teenagerská komedie své doby. Tehdy na velkém plátně debutující režisér Jozef Zachar v něm zaujme skoro neuvěřitelnou hravostí, s níž zachycuje nevážná dobrodružství několika děvčat, která prožívají své první velké milostné pletky. Pomáhá si při tom i několika originálními a vtipnými hláškami, nepokrytě satirickými prvky, odlehčenou a zároveň autentickou atmosférou, obrovskou tvůrčí invencí, krásnou kamerou Vladimíra Ješiny a v neposlední řadě i vynikající hudbou Zdeňka Lišky. Výtečné je i obsazení, v němž krom ústřední pětice méně známých hereček překvapí především Jaromír Hanzlík a Marián Labuda, kteří hrají něco úplně jiného, než na co jsou od nich diváci zvyklí, dále se pak objeví třeba Vladimír MenšíkIvan MistríkStella Zázvorková nebo Josef Hlinomaz. Škoda samotného závěru, který zbytečně moralizuje a jednotlivé příběhy nikterak neuzavře.

Zajímavost: Film byl původně zamýšlen jako dokument, když se ho ale chopil Zachar, rozhodl se pro styl "cinema verité".

Ukákza z filmu Zmluva s diablom
Varianova válka (Varian’s War) (čtvrtek 13. 2., Nova Cinema, 17.40 - 20.00)

Plakát filmu Varianova válka / Varian's WarKoprodukčnímu válečnému dramatu z počátku milénia nejvíce škodí fakt, že jde o ryze televizní záležitost a mělo tedy jen omezené možnosti. Režisér a scenárista Lionel Chetwynd se v něm spolehl na sílu příběhu vycházejícího ze skutečných událostí a v rámci nižšího rozpočtu poměrně uspokojí dobovou výpravou a hutnější atmosférou a velmi dobře pracuje s napětím a jeho celkovou gradací, soustředí se také na uvěřitelné a pomalé vyprávění, jehož jedinou vadou je předvídatelnost, neboť díky historickým souvislostem je známá jeho pointa. Největším lákadlem a devízou snímku zůstává obsazení, v němž exceluje titulní William Hurt, jehož doplňují třeba Julia OrmondAlan ArkinLynn Redgrave nebo Matt Craven. Velmi dobrá žánrovka, která by ale potřebovala být výraznější a taky trochu známější. 

Zajímavost: Televizní premiéry se snímek ve své domovině dočkal 22. dubna 2001.

Originální trailer filmu Varianova válka / Varian’s War
Smrt talentovaného ševce (čtvrtek 13. 2., Prima Max, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu  / Smrt talentovaného ševceČeskoslovenská krimi z počátku osmdesátých let patří mezi ty, které se hojně reprízují, hodnoceny jsou ale spíše jen lehce nadprůměrně. Režisér a spoluscenárista Jan Schmidt v ní vsadil na ležérní atmosféru a nenáročnou zábavu, což se mu úplně nepovedlo, protože snímek díky tomu působí trochu křečovitě a nepříliš uvěřitelně. Samotná detektivní linie je tak trochu vedlejší, nezajímavá, postrádá napětí a tvůrcům se nikdy nepodaří diváka vtáhnout do děje. K pozitivům naopak patří svižné tempo, střídmá stopáž, vhodně vybrané lokace, krásná kamera a celková vizuální stránka. Hlavní roli ztvárnil Jiří Kodet, který evidentně hraje na půl plynu, na uspokojivý výkon to ovšem stačí, dále se pak objeví třeba Jana BouškováMiroslav Zounar nebo Karel Augusta. Trochu odlehčená žánrovka na jedno zhlédnutí.   

Zajímavost: Scéna, v níž jdou policisté kosit louku, byla zcenzurovaná, neboť prý zostuzovala Veřejnou bezpečnost.

Televizní spot filmu Smrt talentovaného ševce

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce (16.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu