Oscar 2020: Nejlepší film

Vydáno: 08.02.2020 08:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jaký film se stane vítězem 92. ročníku předávání cen Oscarů? V kategorii Nejlepší film je nominováno devět titulů. Za největší favority jsou pokládány snímky 1917 a Tenkrát v Hollywoodu.
1917

Dean-Charles Chapman, George MacKay ve filmu  / 1917Válečný film je letošním největším favoritem na zisk hlavní ceny Nejlepší film. Přitom dlouhou dobu se mělo za to, že favority budou buď Irčan, nebo Tarantinův film Tenkrát v Hollywoodu. Premiéra 1917 přišla až na konci minulého roku a od té doby tento film vyhrává jednu cenu za druhou. Prvním signálem, že se s ním musí počítat v oscarových kláních, byl Zlatý glóbus za Nejlepší film - drama. 

Český trailer filmu 1917
Parazit

Fotografie z filmu Parazit / GisaengchungJihokorejský snímek se také "zjevil z čistajasna" a rázem je z něj jeden z nejpřekvapivějších oscarových kandidátů. Jenže Oscar je americká cena a kategorii Nejlepší film vždy ovládnul americký film (nebo anglicky mluvený), takže Parazit má smůlu, když ani loňská Roma cenu nevyhrála. Parazit zcela jistě zvítězí v kategorii Nejlepší cizojazyčný film a bude to první vítězství pro Jižní Koreu. Pokud by se stal i Nejlepším filmem roku - byla by to naprostá bomba.

Český trailer filmu Parazit
Tenkrát v Hollywoodu

Margot Robbie ve filmu Tenkrát v Hollywoodu / Once Upon a Time in HollywoodNejvážnějším soupeřem 1917 a Parazita je Tarantinův film, který byl až do příchodu 1917 jasným favoritem na hlavní cenu. Bohužel při Zlatých glóbech se film ocitl v kategorii "komedie-muzikál", což je v porovnání s kategorií "drama" kategorie méněcenná, respektive je na ni tak nahlíženo. Na druhé straně, minulý rok vyhrála Zelená kniha, která zvítězila v kategorii "komedie-muzikál", takže ani "Hollywood" není úplně bez šance. Nicméně pokud si vzpomeneme na ročník, kde soupeřily snímky La La Land a Moonlight, kde byl za vítěze pokládán první z nich, ale vyhrál druhý, těžko říct, na čí stranu se ve finále hlasy přikloní. 

Český trailer filmu Tenkrát v Hollywoodu
Irčan

Robert De Niro, Al Pacino ve filmu Irčan / The IrishmanNejvětším smolařem bude letos počin od Netflixu, který byl na začátku awards season vyhlížen jako největší oscarový favorit. Dnes je ale jasné, že Irčan je obdobou Scorseseho vlastního filmu Gangy New Yorku, který z deseti nominací nakonec odešel s prázdnou. To samé nejspíše čeká i Irčana.

Český trailer filmu Irčan
Joker

Joaquin Phoenix ve filmu Joker / JokerKomiksový origin je rozhodně letošním největším filmovým překvapením díky svým neobyčejným kvalitám, které byly oceněny jedenácti nominacemi. Zatímco Joaquin Phoenix si svého Oscara po zásluze odnese, film s největší pravděpodobností nevyhraje. Pokud ano, byl by to historický okamžik, protože by poprvé zvítězil film s komiksovým původem.

Český trailer filmu Joker
Králíček Jojo

Taika Waititi ve filmu Králíček Jojo / Jojo RabbitPřekvapením je i satiricky laděný snímek, který získal šest nominací. I když je prakticky nemožné, aby zvítězil, je jeho přítomnost v hlavní kategorii už sama o sobě vítězstvím. 

Český trailer filmu Králíček Jojo
Manželská historie

Scarlett Johansson ve filmu Manželská historie / Marriage StoryDalší letošní netflixovka, která si dlouhou dobu brousila zuby na frontrunnera v hlavních oscarových kategoriích. Nakonec jsou ale největší šance na proměnění nominace v zlatou sošku jen v kategorii vedlejší herečky. Zisk Oscara v jiné kategorii by byl velkým překvapením.

 

Český trailer filmu Manželská historie
Malé ženy

Saoirse Ronan ve filmu Malé ženy / Little WomenOutsiderem hlavní kategorie je "ženské" drama režírované Gretou Gerwig, která ale nebyla nominována za režii, za což se na Akademii hned snesla velká vlna kritiky. Malé ženy tu tak plní onu nevděčnou roli "snímku do počtu".

Český trailer filmu Malé ženy
Le Mans '66

Fotografie z filmu Le Mans '66 / Ford v FerrariTu samou funkci plní i drama, které je letošním největším outsiderem. Technicky náročný film si zcela jistě odnese sošku v některé z technických kategorií, v nichž je nominován, na více ale nedosáhne.

 

Český trailer filmu Le Mans '66

And The Oscar Goes to…

Bude to buď 1917, nebo Parazit, ale více se přikláníme na stranu Mendesova válečného filmu. Pokud by se ale hlasy rozdělily mezi oba tyto filmy, mohl by přeci jen vyhrát Tarantinův film.

Šance podle Filmserveru:


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY