TV tipy: Oklamaný Jason Bourne sousedí s Hamletem

Vydáno: 03.01.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na aktuálním televizním výběru je znát ještě dozvuk nedávno skončených Vánoc, protože dramaturgové sáhli k několika atraktivním premiérám a opomíjeným snímkům. Mezi nimi vynikají Jason Bourne a hvězdně obsazená verze Hamleta.
Oklamaný (The Beguiled) (pátek 3. 1., Barrandov, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu Oklamaný / The BeguiledU nás nepříliš známé a překvapivě opomíjené drama z počátku sedmdesátých let je něčím trochu jiným, než by diváci od jeho tvůrců čekali. Režírující Don Siegel se v něm částečně pokusil o art a pohrál si se záběry a celkovou obrazovou kompozicí. Uchvátí i brilantní atmosférou ženského internátu, který je zobrazen jako něco mimo jakoukoli realitu a celkovým režijním minimalismem. Vše ještě dotváří zneklidňující hudba Lala Schifrina. Potěší také to, že snímek je dost odvážný a nebojí se několika na dnešní dobu kontroverzních momentů. V hlavní roli exceluje trochu proti typu obsazený Clint Eastwood, jemuž skvěle přihrává především Geraldine Page, neztratí se ale ani Elizabeth Hartman nebo Jo Ann Harris. Škoda jen několika hlušších momentů a pomalejšího úvodu. Málo vysílaná záležitost na páteční večer.

Zajímavost: Snímek vychází z knihy The Painted Devil Thomase Cullinana.

Oficiální trailer filmu Oklamaný / The Beguiled
Hamlet (Hamlet) (pátek 3. 1., ČT art, 21.50 - 00.00 / středa 8. 1., ČT2, 23.20 - 01.30)

Plakát filmu Hamlet / HamletBritsko-americko-francouzská adaptace jednoho z nejslavnějších dramat Williama Shakespearea pochází z raných devadesátých let a režijně ji zaštítil specialista na britského autora Franco Zeffirelli. Ten se nesnažil o žádné inovace, s jejím divadelním původem se popral se ctí a děj přenesl do jediného zámku, čili je tu vidět jen minimum kulis a zdání jeviště je tak dokonalé. Jeho zkušenost je znát z každého políčka, protože přesně ví, co a jak chce divákovi sdělit a opírá se při tom o slušné tempo a hutnou a nehostinnou středověkou atmosféru. Divadelnost je ovšem znát i na hereckých výkonech, takže titulní Mel Gibson dost přehrává a jeho podoba bláznovství je skoro nesnesitelná, naštěstí ale netrvá dlouho, výborná je pak Glenn Close, k níž se v závěru přidává Helena Bonham Carter. Jediné, co trochu zamrzí, je mimo lehce přetažené, ale pořád snesitelné stopáže, nevýrazná hudba Ennia Morriconeho, které chybí údernější a zapamatovatelnější motiv. Těžká klasika na páteční večer.

Zajímavost: Close je ve skutečnosti o pouhých devět let starší než Gibson, jemuž hrála matku.

Oficiální trailer filmu Hamlet / Hamlet
Sousedi (Neighbors) (pátek 3. 1., Nova, 23.00 - 00.40 / neděle 5. 1., Nova Cinema, 01.25 - 02.50)

Český plakát filmu Sousedi / NeighborsŠest let stará komedie je u nás hodnocena spíše kolem průměru, v zahraničí je to o dost lepší, přitom ale nejde o špatný počin. Režírující Nicholas Stoller si na nic nehraje a chce jen bavit, což se mu poměrně daří, navíc se v úvodu nebojí ani několika na žánr hodně překvapivých a odvážných střihů a záběrů, které celý děj oživují a evokují atmosféru velké pařby. Tempo je taktéž dost svižné a kadence vtipných momentů dost velká na to, aby zakryla několik slabších chvil. V ústředních rolích se objeví výborný Zac Efron, který si dělá legraci sám ze sebe a dokazuje, že v rámci určitých mezí zvládá hrát obstojně, a Seth Rogen, o moc pozadu pak nezůstává ani Rose Byrne. Jen je škoda, že ve druhé polovině tvůrce trochu nepochopitelně zvolní a pokouší se o několik vážných scén a přesah, to ale příliš nefunguje a nevychází. I stopáž, byť není nijak přehnaná, mohla být ještě kratší. Nenáročná oddechovka na konec pracovního týdne, o níž více prozradí naše recenze

Zajímavost: Obě hlavní mužské hvězdy se vzdaly většiny svého honoráře, aby se rozpočet filmu mohl potřebně navýšit.

Oficiální český trailer filmu Sousedi / Neighbors
Tajný život mazlíčků (The Secret Life of Pets) (sobota 4. 1., Nova, 18.05 - 19.30 / pondělí 6. 1., Nova Cinema, 18.25 - 20.00 / úterý 7. 1., 13.55 - 15.40)

Český plakát filmu Tajný život mazlíčků / The Secret Life of PetsČtyři roky staré animované dobrodružství není zase tak výrazné a za uplynulý čas se zařadilo k těm méně nápadným a vzpomínaným žánrovkám. Režírující Chris Renaud, jehož doplnil debutant Yarrow Cheney, v něm totiž úplně rezignoval na dospělé diváky a vše přizpůsobil dětskému publiku. To tedy znamená, že zvířecích postaviček a hrdinů je tu přespříliš, málokteří jsou plně využiti a hodně se spoléhá na různé gagy, jednoduché vtipy a neustálou akci, v níž někdo pořád někam padá. Některé vtípky jsou sice velmi povedené a občas mají náběh ke genialitě, je jich ale hodně málo na to, aby nějak vyčnívaly nebo výrazně zlepšily dojem. Na lehkém nadprůměru tak výsledek udržují svižné tempo, příjemná, avšak trochu rutinní hudba Alexandra Desplata, střídmá stopáž a výtečná animace. Příjemná záležitost, u které se budou dospělí nudit, jejich potomci z ní ale budou nadšeni, o čemž snad přesvědčí naše recenze.

Zajímavost: Na začátku je ve scéně z parku v pozadí vidět Gru, hlavní hrdina série Já, padouch, jak venčí svého psa.

Oficiální český trailer filmu Tajný život mazlíčků / The Secret Life of Pets
Jason Bourne (Jason Bourne) (sobota 4. 1., Nova, 20.20 - 22.25 / pondělí 6. 1., Nova Cinema, 00.40 - 02.50)

Český plakát filmu Jason Bourne / Jason BournePřed čtyřmi lety se k populární špionské sérii vrátil režisér a spoluscenárista Paul Greengrass, aby ji uzavřel, a i když je jeho poslední příspěvek ze všech jeho nejslabší, pořád jde o hodně slušnou záležitost. Stále prokazuje, že je výborný řemeslník a snímek je de facto sledem tří dlouhých akčních sekvencí, z nichž nejlepší je naháněná v autech, která ma dynamiku, tempo, napětí a je přehledná. Zároveň si je dobře vědom, že už nemá čím překvapit, proto jede na jistotu a spoléhá se na příběh ohlížející se do historie a jen lehce nakukující do budoucnosti. Ruku v ruce s tím ale rezignuje na jakýkoli realismus, protože se až moc opírá o faktor náhody, což je malinko škoda. Logické chyby a příběhové nedostatky ale krom akce kompenzuje hereckými výkony, v nichž hraje prim navrátivší se Matt Damon, jemuž výtečně sekundují Alicia VikanderTommy Lee Jones a Vincent Cassel. Kdyby to celé bylo o pár desítek minut kratší, asi by byli všichni spokojenější. Ideální záležitost na sobotní večer a jeden z tipů týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Pokud by se tvůrci drželi toho, že každý díl se jmenuje stejně jako jednotlivé romány Roberta Ludluma, tento by nesl název Bournova zrada.

Oficiální český trailer filmu Jason Bourne / Jason Bourne
(Ne)obyčejný kluk (Wonder) (pondělí 6. 1., Prima, 20.15 - 22.25 / středa 8. 1., Prima Max, 16.05 - 18.15 / čtvrtek 9. 1., 12.55 - 15.00)

Plakát filmu (Ne)obyčejný kluk / WonderTři roky staré rodinné drama se tuzemským kinům vyhnulo a nevyšlo ani na žádném oficiálním nosiči, což je škoda, protože jde o výbornou podívanou. Režisér a spoluscenárista Stephen Chbosky v něm vychází z knihy R.J. Palacio a diváky v něm rozhodně ničím nepřekvapí. Přesto to celé až neuvěřitelně funguje, i když tvůrce skoro v každé scéně až příliš tlačí na emoce a diváky neustále až lacině dojímá. Možná je to tím, že poměrně sofistikovaně pracuje s otřepanými klišé, a když už to vypadá, že přijde očekávaný moment, uhne někam trochu jinam a z celé situace si udělá hodne decentní a laskavou legraci. Tempo není nikterak zběsilé, ale spíše pomalejší a nechává diváky vše procítit a zpracovat. Výsledku pak výrazně pomáhá i to, že je zasazen do školního prostředí, takže tu prim hrají děti, které jsou hodně přirozené. V hlavní roli naprosto exceluje Jacob Tremblay, jemuž z dospělých kolegů výborně přihrávají mimo jiné Owen WilsonJulia Roberts nebo Mandy Patinkin. Výtečná a nenápadná záležitost na začátek týdne.

Zajímavost: Choroba, kterou trpí hlavní hrdina, se jmenuje Treacher Collinsův syndrom.

Originální trailer filmu (Ne)obyčejný kluk / Wonder
Hráč (The Rookie) (úterý 7. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / středa 8. 1., 13.35 - 16.00 / čtvrtek 9. 1., 08.35 - 11.00)

Plakát filmu Hráč / The RookieRodinné drama z počátku milénia je sice uváděno jako sportovní, jde ale spíš o psychologické. Režírující John Lee Hancock v něm nikam nespěchá a ve velmi pomalém tempu vypráví skutečný a atraktivní motivační příběh o plnění snů, na které není nikdy pozdě. Pomáhá si v tom výbornou melancholickou atmosférou, kterou dotváří hudba Cartera Burwella a slušnou kamerou. Titulní roli si zahrál vynikající a charismatický Dennis Quaid, vedle kterého se objeví ještě třeba Rachel GriffithsJay HernandezBrian Cox nebo Angus T. Jones. Výsledek by nicméně potřeboval občas zrychlit vyprávění, mít o několik desítek minut kratší stopáž a výrazně mu chybí jakákoli zapamatovatelná scéna. Solidní, ale zapomenutá žánrovka. 

Zajímavost: Většinu scén s nadhozy natočil Quaid sám, pouze v extrémně rychlých nadhozech byl nahrazen bývalým hráčem baseballu Jeffem Dowdym.

Oficiální trailer filmu Hráč / The Rookie
Neonový býk (Boi Neon) (úterý 7. 1., ČT art, 22.00 - 23.40)

Český plakát filmu Neonový býk / Boi neonBrazilsko-uruguaysko-nizozemsko-španělské drama, které před čtyřmi lety prosvištělo i tuzemskými kiny, není u nás tak známé a hodnoceno je jen průměrně, na zahraničních databázích je na tom ovšem lépe. Důvod je v tomto případě jednoduchý, neboť režisér a scenárista Gabriel Mascaro natočil typicky festivalový film, který rozhodně není pro každého. Jedni mu totiž vytýkají naprostou uměleckou vyprázdněnost, zahleděnost do sebe sama a totální rezignaci na celistvý příběh, místo kterého se soustředí na nesouvisející epizody z jednoho života. Kritizovány jsou i mátožná atmosféra a nijak zajímavá vizuální stránka, která vypadá z o dost starší doby, než z jaké film pochází. Všechny tyto aspekty ovšem jiní adorují a hovoří o symbolickém díle, které je hlubší, než se na první pohled zdá. Všichni se ale shodnou na tom, že erotické scény, kterých tu rozhodně není málo, z hlav jen tak nevymizí. Tip pro hodně specifické a extrémně náročné publikum.

Zajímavost: Na festivalu v Torontu získal snímek Čestné uznání.

Český trailer filmu Neonový býk / Boi Neon
Perfektní shoda (Meet My Valentine) (středa 8. 1., Prima Max, 18.15 - 20.00 / čtvrtek 9. 1., 15.00 - 16.50)

Plakát filmu Perfektní shoda / Meet My ValentineNejen u nás málo známé pět let staré romantické drama nikoho nepřekvapí a v množství sobě podobných se nejspíš ztratí. To ale na druhou stranu neznamená, že jde o špatný film, jen je nevýrazný a nemá moc čím upoutat. Televizí ostřílený režisér a spoluscenárista Brian Herzlinger v něm toho moc neřešil a spolehl se jen a pouze na silné téma a s ním spojené emoce. Těch je tedy od začátku zbytečně moc a tvůrce diváky prvoplánově dojímá, aby zakryl určité příběhové nedostatky a trošku vyšroubovanou a přehnanou zápletku. Na lehkém nadprůměru nicméně snímek udržují velmi dobrá posmutnělá atmosféra, fungující romantická linie a ústřední herecký pár, kterým jsou Scott Wolf a Courtney Ford, jimž velmi dobře přihrává ještě Brady Smith. Tip spíše pro ženské publikum.   

Zajímavost: Premiéra filmu proběhla 6. února 2015.

Originální trailer filmu Perfektní shoda / Meet My Valentine
Cizinec na útěku (Stranger on the Run) (středa 8. 1., Barrandov, 22.10 - 00.15)

Plakát filmu Cizinec na útěku / Stranger on the RunNepříliš známý western z druhé poloviny šedesátých let je televizním počinem, ačkoli se na něm podílela poměrně hvězdná jména. Režírující Don Siegel si v něm vybral jednu ze svých mála slabších chvil a natočil vůbec ne špatnou, ale nikterak výraznou a zásadní žánrovku. Jejími největšími problémy jsou předvídatelná a nijak zajímavá zápletka, absence pořádných záporáků a extrémně pomalé tempo, díky kterému se střídmá stopáž objektivně jeví dvojnásobná. Tvůrce je poznat hlavně v akci, která je na malou obrazovku a nižší rozpočet velmi dobrá, je jí ale dost málo. Titulní roli ztvárnil tehdy už stárnoucí, pořád ale výborný Henry Fonda, jemuž zdatně sekundovali Anne BaxterMichael Parks nebo Dan Duryea. Slušná žánrovka, která stojí za pozornost hlavně kvůli tvůrčímu týmu. 

Zajímavost: Pro Duryeu šlo o jednu z posledních rolí, neboť o rok později zemřel.

Ukázka z filmu Cizinec na útěku / Stranger on the Run


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY