Bluray recenze: Thriller Kořist doprovází poměrně bohatá bonusová nadílka

Vydáno: 13.12.2019 12:00 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Aligátoří thriller Kořist vychází na DVD i Blu-Ray, kde mu slouží ke cti překvapivě komplexní a informativně poměrně obsáhlá nabídka bonusových materiálů.

KořistRecenzoval/a Jan Varga dne 13.12.2019 12:00. Aligátoří thriller Kořist vychází na DVD i Blu-Ray, kde mu slouží ke cti překvapivě komplexní a informativně poměrně obsáhlá nabídka bonusových materiálů. Hodnocení: 2.5
Kořist
Crawl
Horror / Thriller / Akční
USA, 2019 , 87 min.

Režie: Alexandre Aja
Scénář: Michael Rasmussen, Shawn Rasmussen
Kamera: Maxime Alexandre
Hudba: Max Aruj, Steffen Thum
Herci: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Morfydd Clark, Ross Anderson, Jose Palma, George Somner, Anson Boon, Ami Metcalf, Tina Pribicevic, Srna Vasiljevic, Cso-Cso, Colin McFarlane, Annamaria Serda, Savannah Steyn, Jovana Dragas

Česká premiéra: 11.07.2019

Hodnocení: 5/10

Vydavatel: Magic Box


Kořist hodnocení na Kinobox.cz: 59.39 %
Barry Pepper, Kaya Scodelario ve filmu Kořist / Kořist
Floridu sužuje obří hurikán a pětadvacetileté Haley (Kaya Scodelario) ani její sestře nebere jejich otec (Barry Pepper) telefon. Haley se za ním proto vydává do jeho bytu v již evakuované a uzavřené oblasti, leč nachází ho až v jejich opodál stojícím starém rodinném domě, konkrétně v pomalu se zatápějícím sklepě, zraněného a v bezvědomí. A spolu s ním i několik aligátorů, kterým silné deště rozvodnily nedalekou rezervaci, a kteří hrdinům nedovolí jen tak odejít.

Kaya Scodelario ve filmu Kořist / KořistPůvodem francouzský režisér Alexandre Aja se vrací se snímkem Kořist k žánru, do něhož kdysi spadala i jeho Piraňa 3D, akorát tedy s aligátory a bez třetího rozměru. Oproti Pirani 3D je však Kořist mnohem umírněnější co do brutality (nějaké otevřené zlomeniny či ukousnuté končetiny fanoušky tohoto typu filmů rozhází jen těžko) a naopak se snaží zaujmout i prací s postavami a jejich jakžtakž propracovanou psychologií. Kromě toho se Kořist bere velmi vážně – zcela jí chybí jakýkoli humor a odmyslíme-li si písničku doprovázející závěrečné titulky, tak i nadhled. Avšak nic z toho jí její béčkovou auru stejně neodpáře.

Snímku Kořist nelze odepřít konzistentní tempo, zábavnou akci a napětí, které z něj dělají uspokojivou žánrovou podívanou na jedno použití. Vážnou tvář si totiž snímek udržet nedokáže, ať už kvůli řadě realizačních slabin, hollywoodsky předvídatelnému finále či provařenému námětu hodícímu se na pozdně večerní vysílání nějaké komerční televizní stanice. 

 

BD obal filmu Kořist / KořistBlu-Ray:

Film Kořist vychází na DVD i Blu-Ray, přičemž zatímco v bonusové výbavě DVD se nachází pouze film o filmu, tak Blu-Ray přichází s podstatně širším repertoárem. Menu je v angličtině, nicméně všechny bonusy jsou naštěstí doprovázeny českými titulky.

Hned v prvním z řady bonusů režisér Alexandre Aja uvítá diváky v krátkém intru. Následuje pětiminutový alternativní (a nakonec nerealizovaný) úvod ve formě animovaného rozpohybovaného storyboardu, v němž se s aligátory střetne ještě jiná rodinka, snažící se evakuovat ze zatápěného města. Zmíněný film o filmu s názvem Beneath Crawl (Zákulisí Kořisti) nabízí 28 minut záběrů z natáčení, scén ze zákulisí a rozhovorů nejen s herci a režisérem, ale i s producenty, mezi nimiž nechybí Sam Raimi. To vše je doprovázeno fascinujícími dokumentárními záběry ze studiových lokací a ukázkami z filmu.

Kaya Scodelario ve filmu Kořist / KořistVíce než 11 minut dlouhé video Category 5: Gators (Kategorie 5: Aligátoři) je věnováno speciálním efektům, jejichž tvůrci v nich zasvěceně a podrobně mluví především o modelování aligátorů a o tvorbě jiných digitálních triků (plus spousta záběrů s nehotovými efekty v různých fázích rozdělanosti), své místo tu však mají i praktické efekty zlomenin a ukousnutých končetin. Krátký segment nazvaný Aligator Attacks (Aligátoři útočí) představuje pásmo sestříhané ze všech scén, v nichž ve filmu Kořist na někoho útočí aligátoři. Překvapivě komplexní bonusové materiály, pokrývající ve zcela uspokojivém rozsahu vznik filmu i jeho natáčení, uzavírá trojice vystřižených či prodloužených scén.

 

Technické specifikace (Blu-ray):

Zvukové formáty: DTS-HD Master Audio 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, francouzsky, italsky, maďarsky, německy, polsky, rusky, turecky, španělsky

Titulky: české, anglické, arabské, dánské, finské, francouzské, holandské, islandské, italské, maďarské, německé, norské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, španělské, švédské, turecké

Obrazové formáty: 2.39:1

V prodeji od 13. 11. 2019

USA, Velká Británie, 2019, 88 minut

Český trailer k filmu Kořist


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY