Jane Fonda: top 10 nezapomenutelných rolí

Vydáno: 21.12.2019 10:00 - Václav Limberk | foto: HBO

Jane Fonda patří k nejvýznamnějším filmovým herečkám druhé poloviny dvacátého století. V tomto článku si připomeneme desítku jejích nezapomenutelných rolí.
10. Příští ráno

Jane Fonda ve filmu Příští ráno / The Morning AfterSvou sedmou oscarovou nominaci (šestou v kategorii hlavní herečka) získala Jane Fonda v roce 1987 za výkon v roli bývalé herecké hvězdy a alkoholičky Alex Sternbergen, která se na začátku krimifilmu ze druhé poloviny osmdesátých let probudí vedle zavražděného muže. Alex se s pomocí Turnera (Jeff Bridges) této záhadě snaží přijít na kloub. Příští ráno, které natočil Sidney Lumet, je spíše průměrné, nicméně Fonda je v roli Alex velmi dobrá, stejně jako Bridges i Raúl Juliá ve vedlejší roli jejího bývalého manžela.

Originální trailer filmu Příští ráno
9. Čínský syndrom

Jane Fonda ve filmu Čínský syndrom / The China SyndromeV thrilleru Čínský syndrom ztvárnila Fonda televizní reportérku Kimberly Wells, která se svým kameramanem, jehož hraje mladý Michael Douglas, a zvukařem tajně natočí nehodu v atomové elektrárně. Jejich nahrávka zachytila jev zvaný jako "čínský syndrom", který mohl vést ke katastrofě, což se snaží vedení elektrárny ututlat. Protagonistům příběhu začne brzy jít o život. Snímek natočil James Bridges a vedle Fondové zde hrál Jack Lemmon, který byl za svůj výkon rovněž nominován na Oscara. 

Originální trailer filmu Čínský syndrom
8. Stanley a Iris

Jane Fonda ve filmu Stanley a Iris / Stanley & IrisDrama ze sklonku osmdesátých let je dojemnou romancí dvou zralých lidí, kde Fonda hraje vdovu Iris, která pomůže svému kamarádovi Stanleymu naučit se číst a psát. Z jejich kamarádství se postupně vyvine vztah. Šlo o její poslední film před patnáctiletou pauzou. Fonda se zde měla možnost sejít před kamerou s Robertem De Nirem a oba zde podali kvalitní výkony. Stanley a Iris byl posledním filmem režiséra Martina Ritta

Originální trailer filmu Stanley a Iris

7. Anežka boží

Jane Fonda ve filmu Anežka boží / Agnes of GodV roce 1985 se Jane Fonda sešla s režisérem Normanem Jewisonem při práci na dramatu, v němž hrála soudní psychiatričku, která je vyslána do montrealského kláštera vyšetřit případ smrti novorozeněte. Podezřelou z vraždy je jeptiška Agnes (Meg Tilly), která ho porodila. Agnes si nepamatuje, co se stalo, ani neví, kdo je otcem dítěte. Film ukazuje svár pragmatismu a duchovního světa, stejně jako manipulaci a pokrytectví. Matku představenou hrála Anne Bancroft a scény s Jane patří k lahůdkové ukázce prvotřídního herectví. 

Originální trailer filmu Anežka boží
6. Elektrický jezdec 

Robert Redford, Jane Fonda ve filmu Elektrický jezdec / The Electric HorsemanV roce 1979 se Fonda sešla před kamerou opět s Robertem Redfordem, tentokrát v dramatu Sydneyho Pollacka. Redford tu hraje bývalého šampiona v rodeu, stále opilého Sonnyho Steela, který unese ušlechtilého mustanga zneužívaného pro reklamu, aby mu vrátil volnost. K jeho případu je přidělena ambiciózní reportérka Hallie Martinová (Fonda), která kovboje zprvu pronásleduje v touze po senzaci, ale postupně se mění v jeho komplice. Jane s Robertem, kteří se setkali do té doby ve filmech Štvanice a Bosé nohy v parku, patřili k nejlepším romantickým filmovým dvojicím. 

Originální trailer filmu Elektrický jezdec

5. Klute

Jane Fonda, Donald Sutherland ve filmu Klute / KluteV kriminálce Klute (film je nazván po detektivovi v podání Donalda Sutherlanda) hraje Fonda luxusní prostitutku jménem Bree Daniels, která se zaplete do případu zmizení bohatého obchodníka. Režisér Alan J. Pakula nenatočil klasickou detektivku, naopak linie zločinu se díky hereččině psychologickému podání stavu mysli prostitutky Bree dostává do pozadí. Fonda si po zásluze odnesla za svůj brilantní výkon Oscara za hlavní roli. 

Originální trailer filmu Klute
4. Julie

Jane Fonda ve filmu Julie / JuliaSedmdesátá léta jednoznačně patřila Fondové, která zde vytvořila většinu svých nejpamětihodnějších rolí. Jedna z nich byla i v psychologickém dramatu, kde hrála spisovatelku a dramatičku Lillian Hellman, která vzpomíná na svou kamarádku Julii (Vanessa Redgrave). Film ukazuje přátelství dvou žen, které nezadusí válka, majetkové ani politické rozdíly. Byla to právě Jane Fonda, od jejíhož vyprávění o vztahu ke kamarádce se děj odvíjí, která se tu předvedla v nejlepším světle. Julie přinesla Fondové její třetí oscarovou nominaci. 

Originální trailer filmu Julie
3. Na Zlatém jezeře

Jane Fonda, Henry Fonda ve filmu Na Zlatém jezeře / On Golden PondFilm měl pro Fondovou zvláštní význam. Před kamerou se tu totiž sešla se svým otcem Henrym Fondou, s nímž měla celý život nevyrovnaný vztah. Tímto filmem se Jane snažila s tímto svým celoživotním "dluhem" vypořádat skrze filmový příběh. Film Marka Rydella, v němž spolu s Fondovými hrála ještě Katharine Hepburn, vypovídal o stáří, generačním prolínání a prostém lidském porozumění. Jane Fonda přebírala Oscara za nemocného otce a hned po ceremoniálu mu jej nesla šťastná do nemocnice, krátce nato zemřel. Sama byla nominována za vedlejší roli (její jediná nominace ve vedlejší herecké kategorii). 

Originální trailer filmu Na zlatém jezeře
2. Koně se také střílejí

Jane Fonda ve filmu Koně se také střílejí / They Shoot Horses, Don't They?Drama natočil Sydney Pollack podle rozsahem nevelké, ale s velkým morálním apelem napsané knížky Horace McCoye. Film zasazený do období hospodářské deprese ukazuje nemilosrdnou taneční soutěž, kterou vyhraje ten, kdo nejdéle vydrží na nohou. Film ukazuje, jak je systém schopen člověka zahnat do situace, kdy překročí hranice důstojnosti a vyčerpá se do té míry, že už sám sebe vnímá jako raněné zvíře, které je jakožto bezcenné a bolavé potřeba utratit. Jane Fonda, ač teprve na začátku své kariéry, tuto velkou hereckou příležitost nepromarnila a překvapila silou svého výkonu. Vysloužila si za něj také svou první oscarovou nominaci.  

Originální trailer filmu Koně se také střílejí
1. Návrat domů

Jane Fonda, Jon Voight ve filmu Návrat domů / Coming HomeDruhého Oscara přineslo Fondové slavné protiválečné drama, jehož vznik inspirovala postava veterána Rona Kovica. Fonda tu hrála manželku kapitána Boba Hydea (Bruce Dern), který odjiždí do války ve Vietnamu. Sally, jak se její postava jmenuje, se zatím přihlásí coby dobrovolnice do nemocince s válečnými veterány, kde potká zahořklého paraplegika Luka (Jon Voight). Zatímco je její manžel pryč, rozvine se mezi nimi silné citové pouto, které nezmění ani návrat jejího manžela domů. Oba dva herci - Voight i Fonda - tu podali výkony oceněné Oscarem, Dern byl nominován za vedlejší roli. Návrat domů Hala Ashbyho ukazuje psychické peklo, jaké prožívají veteráni dlouho potom, co zazní poslední výstřel, a patří k nejsilnějším protiválečným filmům. 

Originální trailer filmu Návrat domů


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY