Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 6. 12. 2019 - 12. 12. 2019

TV tipy: Coco se stal učitelem z nouze, prožil bolestnou realitu a čeká na spásu

Vydáno: 06.12.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V adventním čase televize trochu ubírají a začínají se znovu spoléhat na osvědčené hity a novinek do programů moc nezařazují. Jednou z mála výjimek je animák Coco, premiérového uvedení se dočká i drsný western Spása.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Táta nebo milenec (Mon pére, ce héros.) (pátek 6. 12., Prima Max, 17.45 - 20.00 / sobota 7. 12., 13.25 - 15.40 / neděle 8. 12., Prima, 14.15 - 16.30)

Plakát filmu Táta nebo milenec / Mon père, ce héros.Francouzská romantická komedie z počátku devadesátých let není nikterak výrazná a její hodnocení se pohybují někde na hranici lehkého nadprůměru. Režisér a scenárista Gérard Lauzier toho v ní moc neřešil a spolehl se na jednoduchou, ale fungující zápletku, kterou okořenil velmi jemným situačním humorem, který nikoho neurazí. Opřít se mohl i o nádherné exotické lokace, které všemu dodávají zvláštní kouzlo, nenucený, ale chytlavý ústřední hudební motiv Françoise Bernheima a také poměrně sentimentální závěr, který příjemně překvapí. Pozitivem budiž i svižnější tempo a střídmá stopáž, v níž není moc hluchých míst. V hlavních rolích se objeví výborní Gérard Depardieu a Marie Gillain, mezi nimiž to solidně jiskří. Dojem kazí snad jen celková neoriginalita, minimum tvůrčí invence a občasné scény, kdy jsou postavy téměř nesnesitelné. Nenáročná záležitost na páteční podvečer.  

Zajímavost: O tři roky později vznikl americký remake s názvem Můj táta hrdina.

Ukázka z filmu Táta nebo milenec / Mon pére, ce héros.
Coco (Coco) (sobota 7. 12., Nova, 17.20 - 19.30 / pondělí 9. 12., Nova Cinema, 18.00 - 20.00 / středa 11. 12., 13.35 - 15.35)

Český plakát filmu Coco / CocoDva roky starý animák připomene divákům doby, kdy bylo studio Pixar zárukou kvality a originality. Režijní dvojice sestávající ze zkušeného Leeho Unkricha a debutanta Adriana Moliny v něm dostala k dispozici neotřelý a zajímavý příběh, který se navíc odehrává v Mexiku při slavnosti Dne mrtvých, což mu dodává určitou auru exotiky. Nemá smysl se asi zmiňovat o tom, že technická stránka je naprosto dokonalá a propracovaná, takže animace je vskutku precizní a někdy už skoro stírá hranici hraného filmu. Potěší i svižné tempo a umírněná stopáž, největší radost však udělá promyšlený a propracovaný příběh se sice jednoduchým poselstvím, jeho provedení je ale tak nenásilné a přirozené, že to vůbec nevadí. Dojem ještě vylepšuje inteligentní a dospělý humor, krásná hudba Michaela Giacchina a velmi silný konec, který možná dojme i ty největší cyniky. Škoda jen, že některé vtipy se trochu míjejí účinkem a občas se snímek točí v kruhu. Jednoznačný tip týdne, o němž více prozradí naše nadšená recenze.

Zajímavost: Kytaru hlavního hrdiny navrhl syn Leeho Unkricha.

Český trailer filmu Coco / Coco
Mimzy (The Last Mimzy) (sobota 7. 12., Nova Cinema, 18.15 - 20.00 / pondělí 9.  12., 08.40 - 10.30)

Plakát filmu Mimzy / The Last MimzyDvanáct let staré dobrodružné rodinné drama je diametrálně odlišně hodnoceno na databázích tuzemských a těch zahraničních. Zatímco u nás dosahuje sotva průměru, za hranicemi sbírá solidních šest bodů z deseti. Těžko říct, čím to může být, režírující Robert Shaye se v něm každopádně soustředil spíš na malé diváky a kombinuje několik žánrů, což se mu úplně nedaří. Pohádku tak mixuje s fantasy, k tomu ještě přidává sci-fi a drama a navíc se bere dost vážně, což je někdy paradoxně nechtěně směšné. Modernímu divákovi nebude sedět asi ani to, že celý snímek působí jako z osmdesátých let, takže se v něm nikam nespěchá, čemuž odpovídá i triková stránka, která je trošku lacinější a efekty jsou až moc viditelné. V obsazení, které se úplně nepovedlo, vyniká snad jen Timothy Hutton. Nad vodou tak snímek drží hodně překvapivá pointa, krátká stopáž a poměrně zajímavý příběh. S trochou tolerance tip pro celou rodinu. 

Zajímavost: Předlohou k filmu je povídka Lewise Padgetta z roku 1943.

Oficiální trailer filmu Mimzy / The Last Mimzy
Spása (The Salvation) (sobota 7. 12., Nova Cinema, 22.15 - 00.15)

Plakát filmu Spása / The SalvationKoprodukční western je starý pět let a jeho největší předností a zároveň slabinou je to, že je ryzí žánrovkou a působí hodně archetypálně. Režisér a spoluscenárista Kristian Levring v něm toho moc neřeší a soustředí se na přímočarý, dost předvídatelný a nepřekvapivý příběh o pomstě, v němž toho opravdu víc není. Diváka od počátku uhrane drsnou a syrovou atmosférou, nádhernými lokacemi, pomalejším tempem a vynikající vizuální stránkou. Radost udělá i akce, která je potřebně brutální a nekompromisní, vše ještě dotváří hodně povedený hudební doprovod. Naprosto excelentní je obsazení, v němž hrají prim Mads Mikkelsen a Eva Green, která za celou dobu nepromluví ani slovo a hraje jen očima. Ty pak doplňují Jeffrey Dean MorganÉric CantonaJonathan Pryce nebo Mikael Persbrandt. Ke konci sice začne být znát neoriginalita zápletky, stopáž je ale tak krátká, že to tolik nevadí. Chcete-li více informací, naklikávejte naši rubriku Za horizontem

Zajímavost: Celé westernové městečko bylo vybudováno v Jižní Africe, těsně před dokončením natáčení ale shořelo.

Oficiální trailer filmu Spása / The Salvation
Zimní příběh (Winter’s Tale) (neděle 8. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / pondělí 9. 12., 15.40 - 18.00 / úterý 10. 12., 11.30 - 13.45)

Český plakát filmu Zimní příběh / Winter's TalePřed pěti lety se režijní debut ostříleného scenáristy Akivy Goldsmana setkal s nemilosrdnou kritikou a ani v kinech si nevedl moc dobře, postupem času se jeho hodnocení trochu zlepšilo, rozhodně ale zůstal za očekáváním. Kámen úrazu je v tom, že slavný tvůrce se pustil do adaptace rozsáhlého románu Marka Helprina, který je v zámoří hodně populární a tvrdilo se o něm, že je nezfilmovatelný. Něco na tom asi bude, protože obsáhlost předlohy je znát z každé minuty a jednání postav povětšinou nedává moc smysl, spousta věcí se nevysvětluje a děje jako by náhodou a celý příběh působí hodně kýčovitě. Lepší je to po technické stránce, protože vizuál je vynikající, tempo poměrně solidní a také atmosféra je potřebně pohádková a fantazijní. Největším diváckým lákadlem ale zůstává obsazení, které je skvostné, a v němž se objeví Colin FarrellJennifer ConnellyWilliam HurtWill SmithRussell Crowe nebo Jessica Brown Findlay. Záležitost, která promarnila svůj potenciál, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Kniha vyšla v roce 1983 a skoro okamžitě k ní koupil práva Steven Spielberg.

Oficiální český trailer filmu Zimní příběh / Winter’s Tale
Bolestná realita (Reality Bites) (neděle 8. 12., Kino Barrandov, 21.50 - 23.55)

Plakát filmu Bolestná realita / Reality BitesPětadvacet let staré komediální drama u nás není moc známé a příliš se nevysílá. Je to svým způsobem škoda, protože jde o celovečerní režijní debut Bena Stillera. Ten tedy nepředvedl nic originálního, ale natočil poctivý a nepřekvapivý malý film o absolventech vysoké školy vystupujících do života a prožívajících své první vážnější vztahy. Pomohl si při tom poměrně svižným tempem, dobře napsaným scénářem s odposlouchanými dialogy, příjemným dobovým soundtrackem a nádhernou kamerou Emmanuela Lubezkého. Podařilo se mu i obsazení, v němž hrají prim Winona RyderEthan HawkeJaneane Garofalo a Steve Zahn, dál se objeví i sám režisér, Joe Don Baker nebo tehdy začínající Renée Zellweger. Kdyby se autor spoléhal na méně klišé, více mu fungovala romantická linie a přidal do snímku něco výraznějšího, mohl být celkový dojem ještě lepší. Příjemná žánrovka. 

Zajímavost: Scenáristce Helen Childress bylo v době dokončení scénáře 19 let.

Oficiální trailer filmu Bolestná realita / Reality Bites
Učitelem z nouze (The Rewrite) (neděle 8. 12., Prima, 21.55 - 00.10 / pondělí 9. 12., Prima Max, 00.55 - 06.50 / středa 11. 12., 11.30 - 13.35)

Plakát filmu Učitelem z nouze / The RewritePět let stará romantická komedie se u nás nedá oficiální cestou sehnat a televizní uvedení je jednou z mála příležitostí jak ji vidět. Asi se není co divit, protože režisér a scenárista Marc Lawrence natočil a napsal hodně nevýraznou a tuctovou záležitost, která nejvíc potěší zaryté milovníky žánru. Předvídatelný a očekávatelný scénář zatraktivnil tím, že se v něm mluví o tvůrčím psaní, autorství a filmech a pomohl si i nenuceným a docela inteligentním humorem. Funguje také romantická linie, která je ale hodně klišovitá. Ústřední úlohu si vychutnal spolehlivý Hugh Grant, kterému sekundují třeba Marisa TomeiBella Heathcote nebo J. K. Simmons. Jen je škoda, že tvůrce zvolil dost nevyvážené tempo, v němž se najde i hodně hluchých chvil a vysloveně vatových scén. Neškodná žánrová jednohubka na konec týdne, na jejíž sledování váš určitě navnadí rubrika Za horizontem.   

Zajímavost: Snímek se natáčel v New Yorku.

Oficiální trailer filmu Učitelem z nouze / The Rewrite
Přes noc třicítkou (13 Going on 30) (pondělí 9. 12., Prima Max, 20.00 - 21.55 / úterý 10. 12., 16.10 - 18.10)

Plakát filmu Přes noc třicítkou / 13 Going on 30Romantická komedie z první poloviny nového tisíciletí je u nás opět hodnocena o něco hůř než v zahraničí. Dáno to je určitě nižší mírou divácké tolerance, protože režírující Gary Winick v ní nepředvedl nic zásadního a jen se držel povinných žánrových šablon. Otřepanou, i když stále populární a atraktivní zápletku nedokázal zcela využít a vsadil na trochu infantilní a občas laciný humor, což také moc nepotěší. Na druhou stranu zvolil střídmou stopáž, v níž hluchá místa nejsou tak znát a opřít se mohl i o svěží tempo. Hlavní roli ztvárnila lehce křečovitá Jennifer Garner, vedle níž se objeví třeba Mark RuffaloJudy Greer nebo Andy Serkis. Nejvíc tak zamrzí nenápadnost celého snímku a přespříliš přeslazený konec, který působí nepřirozeně a lehce legračně. Další zapomenutelná záležitost.

Zajímavost: V rámci přípravy na roli uspořádala Garner hned několik pyžamových party s třináctiletými dívkami.

Originální trailer filmu Přes noc třicítkou / 13 Going on 30
Mladí Američané (The Young Americans) (úterý 10. 12., Kino Barrandov, 23.05 - 01.15 / středa 11. 12., 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Mladí Američané / The Young AmericansBritské kriminální drama z první poloviny devadesátých let u nás není prakticky vůbec známé, protože ho postupem let zastínily výraznější a slavnější žánrovky. Debutující režisér a spolucenársta Danny Cannon se v něm evidentně inspiroval několika legendárními gangsterkami a diváka se pokusil zaujmout hlavně drsným prostředím a syrovou atmosférou, což se mu daří tak napůl. Zvolil i svižné tempo, v němž není moc prostoru pro přemýšlení a poměrně střídmou stopáž. Jestli ovšem snímku něco výrazně chybí, je to jakýkoli zapamatovatelnější moment, originalita a svižnější akce. Chyby trochu kompenzuje obsazení, jemuž vládne velmi dobrý Harvey Keitel, kterého doplňují mimo jiné Iain GlenJohn WoodTerence RigbyThandie Newton nebo mladý Viggo Mortensen. Další nenáročná a nedotažená záležitost, která nešťastně osciluje mezi několika žánry.

Zajímavost: Natočeno za třicet osm dní.

Ukázka z filmu Mladí Američané / The Young Americans
Nico (Above the Law) (čtvrtek 12. 12., Nova, 22.05 - 00.00)

Plakát filmu Nico / Above the LawAkční thriller z konce osmdesátých let je dnes už trochu zastaralý a význam má především z historického hlediska. Tehdy totiž do béčkových vod vplul nadějný debutant Steven Seagal, který přinesl ve své době nepříliš známé aikido a předvedl úplně nový styl. Režisér a spoluscenárista Andrew Davis mu v tom pomohl solidně napsaným a vygradovaným scénářem, který se snaží o jakýs takýs příběh, svižným tempem, dobře sestříhanou akcí, slušným napětím, hutnější atmosférou a několika záměrně komickými momenty a hláškami. Mimo hlavní hvězdu se pak objevili třeba Pam GrierHenry SilvaRon Dean nebo mladá Sharon Stone. Těžko uvěřit, že jeden z nejvysmívanějších herců současnosti kdysi patřil k nadějím žánru a měl originální pohyby na plátně. Vzpomínka na staré časy videokazet.

Zajímavost: Seagal dělal choreografie všech soubojů sám.

Originální trailer filmu Nico / Above the Law

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu