Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Všechny filmy Ridleyho Scotta seřazené od nejhoršího k nejlepšímu

Téma: Všechny filmy Ridleyho Scotta seřazené od nejhoršího k nejlepšímu

Vydáno: 30.11.2019 10:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ridley Scott patří mezi velikány světového filmu už od svého režijního debutu Soupeři z roku 1977. Od té doby natočil dalších 24 celovečerních filmů, které si seřadíme od nejhoršího k nejlepšímu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
25. EXODUS: Bohové a králové

Fotografie z filmu EXODUS: Bohové a králové / Exodus: Gods and KingsTak tohle se opravdu nepovedlo. Měl to být historický velkofilm střižený podle té nejlepší hollywoodské tradice těžící z klasik typu Desatero přikázání a místo toho Ridley Scott natočil nabubřelou, pompézní, ale prázdnou podívanou, která nudí. Je to škoda, protože to mohl a měl být velký film v nejlepším smyslu toho slova.

 

Originální trailer filmu EXODUS: Bohové a králové
24. Legenda

FTom Cruise, Mia Sara ve filmu Legenda / Legendantasy pohádka Legenda natočená před více jak třiceti lety stojí za zmínku snad jen kvůli mladému Tomu Cruiseovi v hlavní roli, jinak tento film působí ve Scottově hodně rozporuplné filmografii jaksi nepatřičně. Film tohoto ražení bych čekal spíše od Rona Howarda než Ridleyho Scotta.

Originální trailer filmu Legenda
23. Bílá smršť

Jeff Bridges ve filmu Bílá smršť / White SquallPamatuje si někdo na tento právem zapomenutý snímek z roku 1996? Scott si v polovině 90. let vybíral oddechové období, v němž natočil i tuto dobrodružnou klukovinu o partě vymydlených hochů, které schlamstne Bílá smršť. Plýtvání Scottovým a Bridgesovým talentem a divákovým časem.

 

Originální trailer filmu Bílá smršť
22. Ten, kdo mě hlídá

Tom Berenger, Mimi Rogers, Lorraine Bracco ve filmu Ten, kdo mě hlídá / Someone to Watch Over MeTo samé jako u Bílé smršti platí i u tohoto thrilleru z druhé poloviny 80. let, v němž hráli Tom Berenger a Mimi Rogers. Stejně jako si dnes nikdo nevzpomene na ně, nepostrádá nikdo ani tento tuctový snímek, kterým si Scott opět vybíral pomyslnou dovolenou.

 

Originální trailer filmu Ten, kdo mě hlídá
21. Království nebeské

Orlando Bloom ve filmu Království nebeské / Kingdom of HeavenDalší Ridleyho velkofilm, který sliboval být nevšední a velkolepou podívanou, nakonec dopadl jako další nafouknutá bublina, která splaskla. Těžko říct, proč Království nebeské, v němž hrál hlavní roli tehdy velmi žádaný Orlando Bloom, bylo jedna velká nuda, ale možná, že to nejlepší z historických látek si Scott vybral už před pěti lety v Gladiátorovi.

Originální trailer filmu Království nebeské
20. G.I. Jane

Demi Moore ve filmu  / G.I. JaneV polovině 90. let měl Scott trochu slabší období. Po Bílé smršti natočil další dnes už vyčpělý snímek, kde se snažila Demi Moore stát drsnou superženou, která to natře armádě chlapů. Ve vedlejší roli jí to v roli školitele dával sežrat budoucí Aragorn Viggo Mortensen.

 

Originální trailer filmu G.I. Jane 
19. Dobrý ročník

Marion Cotillard, Russell Crowe ve filmu Dobrý ročník / A Good YearDalší volno si Ridley Scott vybral v roce 2007, kdy se se svým oblíbeným hercem Russellem Crowem vydal na prázdniny do Francie ochutnat pár dobrých vín a trochu si odpočinout. Nic proti tomu, ale od Scotta očekávám vždy trochu více než kýčovitou limonádu pilcherovského střihu.

Originální trailer filmu Dobrý ročník
18. Labyrint lží

Russell Crowe, Leonardo DiCaprio ve filmu Labyrint lží / Body of LiesLabyrintem lží se Scott pokusil být mimořádně aktuální a in a nabídl složitě překombinovaný politický thriller, který je naprosto nevzrušivý a šablonovitý. Alespoň si vyzkoušel spolupráci s Leonardem DiCapriem, který si tak mohl odškrtnout další slavné režisérské jméno na svém resumé.

Originální trailer filmu Labyrint lží
17. Americký gangster

Denzel Washington ve filmu Americký gangster / American GangsterV roce 2007 se Scott vydal do hájemství gangsterských eposů, které opanovali režiséři jako Francis Ford Coppola a Martin Scorsese či Brian De Palma. Zkusil si natočit vlastní Mafiány a Kmotra, a i když to nedopadlo nijak špatně, výsledek nepřekročil jeho režijní standard. Naproti tomu Denzel Washington v hlavní roli byl velmi dobrý.

Originální trailer filmu Americký gangster
16. Robin Hood

Russell Crowe ve filmu  / Robin HoodCo vedlo Ridleyho Scotta k tomu, aby na plátna kin znovu přivedl legendu o ušlechtilém zbojníkovi? Toho asi nejlépe ztvárnil Kevin Costner ve filmu Robin Hood: Král zbojníků, ale Russell Crowe rovněž nebyl špatný, stejně jako celý film. Jeho vznik je přesto záhadou, a kdyby ho nenatočil, patrně by se nic zásadního nestalo.

 

Originální trailer filmu Robin Hood
15. Vetřelec: Covenant

Fotografie z filmu Vetřelec: Covenant / Vetrelec: CovenantDůvody k realizici Vetřelce: Covenanta byly naopak nasnadě - snaha navázat na jeden ze svých nejslavnějších filmů a zároveň plán pokračovat v linii nastolené o několik let předtím natočeným prequelem - Prometheus. I když Covenant není špatný a Michael Fassbender ho výrazně drží nad vodou, návrat k této sérii zůstal někde na půli cesty.

Originální trailer filmu Vetřelec: Covenant
14. Černý déšť

Michael Douglas ve filmu Černý déšť / Black RainJe to jenom noirově laděný krimithriller, který spolehlivě táhne Michael Douglas, ale jde o mnohem životnější záležitost než podobně zaměřený snímek Ten, kdo mě hlídá natočený dva roky předtím. Černému dešti také výrazně napomahají "bladerunnerovsky" působící japonské reálie, které úspěšně zvyšují jeho diváckou atraktivitu.

Originální trailer filmu Černý déšť
13. 1492: Dobytí ráje

Gérard Depardieu, Sigourney Weaver ve filmu 1492: Dobytí ráje / 1492: Conquest of ParadiseK pětisetletému výročí objevení Ameriky natočil monumentální historický velkofilm v hlavní roli s Gérardem Depardieum v úloze Kryštofa Kolumba. Obrazovou velkolepost intenzivně zesiluje hudba Vangelise. Působivého záporáka tu ztvárnil démonický Michael Wincott a Sigourney Weaver si tu střihla španělskou královnu Isabellu. 

Originální trailer filmu 1492: Dobytí ráje
12. Všechny prachy světa

Christopher Plummer ve filmu Všechny prachy světa / All the Money in the WorldZatím posledním Scottovým snímkem je s velkým přehledem a grácií natočené drama o slavném případu únosu vnuka miliardáře, který za něj odmítl únoscům zaplatit výkupné. Film získal publicitu i kvůli tomu, že v něm roli miliardáře hrál původně Kevin Spacey, který byl po propuknutí sexuálního skandálu nahrazen v již hotovém filmu Christopherem Plummerem. Dlužno dodat, že ten si oscarovou nominaci zasloužil právem.

Originální trailer filmu Všechny prachy světa
11. Marťan

Matt Damon ve filmu Marťan / The MartianNic naplat, žánr sci-fi sedí Scottovi nejlépe. To dokazuje i sázka na jistotu v podobě překvapivě úsměvně laděného Marťana o zapomenutém botanikovi v kosmické bouři na Marsu, kterého se sympatickým nadhledem zahrál Matt Damon. S lehkostí natočený a divácky vstřícný Marťan se pak stal Scottovým komerčně nejúspěšnějším filmem a nečekaným hitem.

Originální trailer filmu Marťan
10. Prometheus

Fotografie z filmu Prometheus / PrometheusŽe je sci-fi žánr Scottova výsostná parketa, potvrdil i - tentokrát striktně na vážno - natočený Prometheus, kterým se tvůrce po mnoha letech vrátil ke svému slavnému Vetřelci, jehož měl být Prometheus prequelem. Přestože sklidil velkou kritiku a kvalitou se Vetřelci rovnat nemůže, stále jde o velkolepě natočený sci-fi horor, který by možná nebyl tak odsuzovaný, kdyby se jím Scott nehlásil k Vetřelci.

Český trailer filmu Prometheus
9. Konzultant

Brad Pitt, Michael Fassbender ve filmu Konzultant / The CounselorI když je Konzultant na Česko-Slovenské filmové databázi nejhůře hodnoceným Scottovým filmem, jedná se o zdařilý úlet do hájemství temně laděného thrilleru natočeného s řemeslnou precizností, která z něj činí  dokonale vybroušený a značně chladně odtažitý diamant. V obsazení opět přesvědčivě dominuje Michael Fassbender. Ve vedlejších rolích pak upoutají Brad PittJavier Bardem a Cameron Diaz

Originální trailer filmu Konzultant
8. Soupeři

Harvey Keitel ve filmu Soupeři / The DuellistsJako klenot, který časem získává na hodnotě, působí Scottův debut - historické drama Soupeři o dvou vojácích z období napoleónských válek, kteří se během let několikrát střetávají v soubojích, aniž by sami věděli proč. V hlavních rolích tehdy ohromili Keith Carradine a Harvey Keitel.  

Originální trailer filmu Soupeři
7. Švindlíři

Nicolas Cage, Alison Lohman ve filmu Švindlíři / Matchstick MenRidley Scott často střídá velké a malé filmy. Švindlíři jsou jedním z těch menších, nenápadnějších, ale v tomto případě se mu povedlo natočit mistrovský kousek, který navíc spíše spadá do ranku "neurotická krimikomedie", kde se Scott příliš často nepohybuje. V hlavní roli fobiemi stiženého podvodníčka Raye exceloval Nicolas Cage, který zde předvedl jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů.

Originální trailer filmu Švindlíři
6. Hannibal

Julianne Moore, Anthony Hopkins ve filmu Hannibal / HannibalV roce 2001 měl Scott mimořádně napilno. Jedním ze dvou jím v tom roce natočených filmů bylo pokračování oscarového Mlčení jehňátek pod názvem Hannibal. Scott nenatočil drásavý psychothriller jako Demme, ale okázale dekadentní a přitažlivě úchylnou exhibici, která se stejnou měrou vyžívá ve vyhřezlých vnitřnostech jako v uměleckých krásách italské Florencie. Jodii Foster nahradila o něco méně přesvědčivější Julianne Moore, zato Anthony Hopkins si zde vychutnal mnohem větší prostor než v Mlčení jehňátek.  

Originální trailer filmu Hannibal
5. Gladiátor

Russell Crowe ve filmu Gladiátor / GladiatorV roce 2000 dělil od Oscara za režii Scotta jen kousek. Z boje nakonec odešel poražen, nikoliv však jeho film, který si odnesl cenu za nejlepší film, a Russell Crowe, který trochu překvapivě sklízel v kategorii herecké. Gladiátor ze všech tří historických velkofilmů, které Scott udělal (Království nebeské a Exodus), vezme nejvíc za srdce. 

Český trailer filmu Gladiátor
4. Černý jestřáb sestřelen

Fotografie z filmu Černý jestřáb sestřelen / Black Hawk DownStejně jako s Gladiátorem pozvedl na jinou úroveň žánr historický, udělal to samé o rok později v mistrovsky natočeném filmu s žánrem válečným. Scott se tu vrací k vypjatým událostem z roku v 1993 v somálském Mogadishu, kde se rutinní akce naplánovaná jako "procházka v parku" změní v zuřivý boj o přežití, z něhož nakonec vyvázne jen pár Američanů. Scott natočil válečnou vřavu s mrazivou autenticitou a byla z toho opět oscarová nominace, bohužel neproměněná. Peklo války si vyzkoušeli mimo jiné Ewan McGregorOrlando Bloom a Josh Hartnett.

Originální trailer filmu Černý jestřáb sestřelen
3. Thelma a Louise

Susan Sarandon, Geena Davis ve filmu Thelma a Louise / Thelma & LouiseV roce 1991 natočil Scott mistrovské dílo o dvou kamarádkách, které se vydají na výlet, jenž se změní v celostátní štvanici poté, kdy jedna z nich zastřelí muže, který se pokusil znásilnit druhou. Thelma a Louise není ani tak manifestem feminismu jako spíše vyjádřením touhy po lidské svobodě a důstojnosti. O toto vyznění se zasloužil oscarový scénář Callie Khouri, empatická Scottova režie si pak vysloužila oscarovou nominaci stejně jako oba hlavní ženské výkony dvojice Susan Sarandon a Geena Davis. Úžasný film.

Originální trailer filmu Thelma a Louise
2. Blade Runner

Fotografie z filmu Blade Runner / Blade RunnerPro některé představuje sci-fi krimithriller Blade Runner absolutní vrchol Scottovy filmografie. Jsou tací, co Blade Runnera považují za nejlepší sci-fi film, jaký byl kdy natočen. Mnozí ho zbožňují jako kult a jeho kultovnost mu dnes už nikdo neodpáře. Scott natočil přelomový film, jaký tu v době jeho vzniku ještě nebyl. Stvořil nehezkou vizi budoucnosti, která vycházela z románu Philipa K. Dicka Sní androidi o elektrických ovečkách? z roku 1968. Blade Runner má jedinečnou atmosféru, nenapodobitelnou stejně jako ústřední dvojice protihráčů, které ztvárnili ve vrcholné formě vypadající i hrající Harrison Ford a Rutger Hauer

Originální trailer filmu Blade Runner
1. Vetřelec

Tom Skerritt, Sigourney Weaver, John Hurt, Ian Holm ve filmu Vetřelec / AlienNesmrtelným dílem sci-fi hororu je pak legendární Vetřelec, Scottův druhý film, který už nikdy nepřekonal ani on sám, ani nikdo jiný. Otec děsivého monstra byl švýcarský výtvarník H.R. Giger. V hereckém obsazení figurovali herci Tom SkerrittVeronica CartwrightHarry Dean StantonJohn HurtYaphet KottoIan Holm a především mladá Sigourney Weaver, z níž se překvapivě vyklubala neuvěřitelně originální herečka, která tu stvořila silný charakter a kultovní filmovou postavu. Bezvýchodná a tísnívá poetika Vetřelce je stále nepřekonaná. 

Originální trailer filmu Vetřelec

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Nesouhlasím... americký gangster si rozhodně za... (Václav Obst, 30.11.2019 14:32) Reagovat

    Nesouhlasím... americký gangster si rozhodně zaslouží lepší umístění

  • osobní hodnocení? (Honza, 30.11.2019 14:51) Reagovat

    Nesouhlasím s pořadím filmů Ridleyho Scotta uvedeného ve článku. Ale asi co člověk, to názor - jako vždy. I na ČSFD pořadí uvedené zde nesouhlasí s procenty od diváků:
    25. 62%
    24. 69%
    23. 63%
    22. 56%
    21. 72% - tento film se mi velice líbil.
    20. 61%
    19. 78%
    18. 73%
    17. 87%
    16. 68%
    15. 61%
    14. 67%
    13. 76%
    12. 64%
    11. 82%
    10. 66%
    09. 54%
    08. 78%
    07. 65%
    06. 68%
    05. 88%
    04. 87%
    03. 84%
    02. 77%
    01. 90%

  • pche (Mark, 30.11.2019 15:11) Reagovat

    Problém s týmto rebríčkom je, že aj ten posledný film v ňom je stále nad priemerom. Tu nie je nič prázdne, čo by nudilo. A napríklad DC Kingdom of Heaven je špička.

  • Zásadně nesouhlasím (Mgr. Tomáš Bouzek, 30.11.2019 15:15) Reagovat

    Navzdory tomu, že jsem 8.5.2006 doporučil k realizaci dva filmy Ridleyho Scotta Prometheus a po něm následující Alien: Covenant, vyšly z nich naprosté odpady. Ty by tudíž měly být na konci. Vetřelec je samozřejmě 10/10 a úplně jiná liga. S pořadím ostatních rovněž nesouhlasím, Blade runner je dobrý, ale Černý jestřáb sestřelen nedosahuje špičkové kvality.

    • Re: Zásadně nesouhlasím (Standa H, 30.11.2019 20:09) Reagovat

      No vidíte a já to mám přesně opačně. Black Hawk sice propaganda, ale napínavý akční film a u Blade Runnera jsem usínal. A to nemluvím o Blade Runner 2, to byla rohypnoliáda ... naštěstí v tom už je Ridley nevinně

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu