Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Všechny filmy Martina Scorseseho od nejhoršího po nejlepší

Téma: Všechny filmy Martina Scorseseho od nejhoršího po nejlepší

Vydáno: 17.11.2019 08:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Paramount Pictures

Martin Scorsese sice slaví už 77. narozeniny, ale jeho pracovní úsilí vůbec nepolevuje. Brzy uvidíme jeho novinku jménem Irčan. Do té doby se podíváme zpět na všechny hrané filmy jeho dlouhé a plodné kariéry.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
24. Bertha z dobytčáku

Barbara Hershey, David Carradine ve filmu Bertha z dobytčáku / Boxcar BerthaJediný film, který Martin Scorsese natočil na zakázku. Tu dostal od béčkařského guru Rogera Cormana. Bertha z dobytčáku byla variací na Bonnie a Clyde jen s větší mírou sexu a násilí. Ústřední dvojici vraždících milenců ztvárnili herci Barbara Hershey a David Carradine. Většina filmových kritiků stejně jako John Cassavetes film odsoudila jako plýtvání talentem na filmový brak.

Originální trailer filmu Bertha z dobytčáku 
Zina Bethune, Harvey Keitel ve filmu Kdo to klepe na moje dveře / I Call First23. Kdo to klepe na moje dveře

Celovečerní hraný debut, který Scorsese začal natáčet v roce 1965. Jeho původní název byl I Call First. Kromě toho, že tímto filmem vedle režiséra debutoval i herec Harvey Keitel, o něm není moc co psát, snad jen to, že na režijní debut to nebylo nejhorší.

 

Scéna z filmu Kdo to klepe na moje dveře 
22. Počítání mrtvých

Nicolas Cage, Patricia Arquette ve filmu Počítání mrtvých / Bringing Out the DeadMěl to být druhý Taxikář, ale nebyl. A to i když pro něj scénář napsal stejný autor Paul Schrader. Jenže tento "nemocniční" thriller je povrchní líbivou podívanou a spíše připomíná stylistické cvičení v kamerových jízdách než pod kůži se zadírající story o vykoupení. Každopádně kameraman Robert Richardson odvedl skvělou práci a hudební soundtrack se také povedl. Film samotný už bohužel tolik ne.

Originální trailer filmu Počítání mrtvých
21. Kundun

Fotografie z filmu Kundun / KundunZ trojice Scorseseho spirituálních (nábožensky orientovaných) filmů je snímek o tibetském dalajlámovi - Kundun - ten nejméně vzrušující. Je odtažitý, je chladný, profesionálně natočený a nudný. Po řemeslné stránce mu ale samozřejmě nelze nic vytknout. Roger Deakins za kamerou i Philip Glass s hudbou odvedli to nejlepší, co mohli. 

Originální trailer filmu Kundun
20. Alice už tu nebydlí

Ellen Burstyn ve filmu Alice už tu nebydlí / Alice Doesn't Live Here AnymorePrvní Scorseseho film s výraznou ženskou rolí, jíž ztvárnila Ellen Burstyn, která byla dokonce za tento film oceněna Oscarem. Alice už tu nebydlí je milý obyčejný film a pro režiséra až překvapivě umírněný a neokázalý. Hezký film, který už ale bohužel poněkud zapadnul.

 

Originální trailer filmu Alice už tu nebydlí
19. Špinavé ulice

Robert De Niro, Harvey Keitel ve filmu Špinavé ulice / Mean StreetsPrvní Scorseseho skutečně autorský film, kterým se započala éra jeho filmů o malých zlodějíčcích a rádoby gangsterech, která pokračovala přes skutečně gangsterské charaktery v pozdějších filmech. V hlavních rolích zazářili Harvey Keitel a především Robert De Niro, který po tomto filmu odsunul do té doby hlavního Keitela na vedlejší kolej.

Originální trailer filmu Špinavé ulice
18. Věk nevinnosti

Daniel Day-Lewis, Winona Ryder ve filmu Věk nevinnosti / The Age of InnocenceDalší vytříbený, ale chladný film, jehož vycizelovanost je až nechutná stejně jako charaktery hlavních postav, jejichž nalinkovaný život se řídíl konvencemi, podle nichž se muselo ve vysoké společnosti té doby žít. Poprvé se tu s režisérem sešli herci Daniel Day-Lewis stejně jako Michelle Pfeiffer a Winona Ryder, která si za potrét své naivní puťky vysloužila oscarovou nominaci.

Originální trailer filmu Věk nevinnosti
17. Barva peněz

Paul Newman, Tom Cruise ve filmu Barva peněz / The Color of MoneyScorseseho první velký studiový film, který je pokračováním černobílého dramatu Biliárový králPaul Newman za ztvárnění zestárlého hráče kulečníku Eddieho Felsona získal svého jediného Oscara. Přehrávající Tom Cruise je zde místy nesnesitelný. Na filmu nejvíce zaujmou dynamicky sestříhané sekvence z kulečníkových stolů, které vytváří strhující "balet koulí".

Originální trailer filmu Barva peněz
16. New York, New York

Liza Minnelli, Robert De Niro ve filmu  / New York, New YorkPrvní Scorseseho ambiciózní velkofilm ze 70. let, kterým se pokusil odklonit od toho, co předtím dělal a s čím měl úspěch. S tímto filmem naopak úspěch neměl, což poté u režiséra způsobilo deprese a potíže s kokainem. Tento nostalgicky laděný a depresivní muzikál nezachránili ani De Niro, který se naučil hrát na saxofon, ani Liza Minnelli, která nazpívala titulní píseň.

Originální trailer filmu New York, New York
15. Vlk z Wall Street

Fotografie z filmu Vlk z Wall Street / The Wolf of Wall StreetScorseseho nejvulgárnější a morálně nejodpornější snímek. Těžko říct, proč Scorsese natočil tříhodinovou ságu o amorálním burzovním makléři z Wall Street, který se tímto filmem doslova prosouložil a profetoval.  Leonardo DiCaprio tu znovu dokázal, že dokáže zahrát téměř cokoliv. Film je to ale nesmírně otravný, což nemění fakt, že jde o Scorseseho komerčně nejúspěšnější titul.

Český trailer filmu Vlk z Wall Street
14. Mlčení

Andrew Garfield ve filmu Mlčení / SilenceMlčení stojí přesně na opačném spektru Scorseseho rozsahu tvorby. Toto vysoce ambiciózní drama je posledním dílem jeho naboženské trilogie, které omračuje svými ambicemi. Opravdu si Scorsese myslel, že tento film osloví publikum? Film samozřejmě nemilosrdně propadl. Nicméně Andrew Garfield předvedl poctivý a silný herecký výkon.

Originální trailer filmu Mlčení
13. Gangy New Yorku

Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis ve filmu Gangy New Yorku / Gangs of New YorkVe své době šlo o režisérův nejambicióznější projekt, který ale nedopadl na sto procent a nejlépe pro něj sedí označení rozporuplný. Poprvé se tu sešel režisér s hercem Leonardem DiCapriem, který od té doby nahradil Roberta De Nira a stal se jeho kmenovým hercem. DiCapria tu ale herecky zastínil na Oscara nominovaný Daniel Day-Lewis v roli Billa Řezníka, který tu vypálil jeden ze svých top hereckých výkonů. Film měl ale u Oscarů velkou smůlu, z deseti nominací neproměnil ani jednu.

Originální trailer filmu Gangy New Yorku
12. Skrytá identita

Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson ve filmu Skrytá identita / The DepartedTento film přinesl Martinu Scorsesemu konečně Oscara za režii a to i přesto, že nejde o jeho nejlepší film. Nepatří dokonce ani mezi jeho deset nejlepších, alespoň soudě podle tohoto žebříčku. I tak je ale tato gangsterka z Bostonu svižně natočenou zábavou s dobrými hereckými výkony DiCapria, Matta DamonaMarka Wahlberga a Jacka Nicholsona v roli, kde bychom spíše očekávali De Nira.

Originální trailer filmu Skrytá identita
11. Prokletý ostrov

Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo ve filmu Prokletý ostrov / Shutter IslandScorseseho hororově laděný thriller s DiCapriem a Markem Ruffalem je temný filmový trip, z něhož se vám zamotá hlava. Byla to skutečnost, nebo jen zlá noční můra? Hádanka, kterou nerozluštíte ani po opakovaném zhlédnutí. Nicméně stále skýtá stejný požitek, pokud tedy takovým požitkům holdujete.

 

Originální trailer filmu Prokletý ostrov
10. Letec

Leonardo DiCaprio ve filmu Letec / The AviatorHerecký koncert DiCapria jako megalomana Howarda Hughese, za který měl získat Oscara, se jmenuje Letec. Oscara ale nakonec získala jen Cate Blanchett za portrét herecké divy Katharine Hepburn. Skutečný požitek také skýtají dechberoucím způsobem natočené letecké záběry, v nichž opět zazářil kameraman Robert Richardson, který také zafilm získal svého druhého Oscara.

Originální trailer filmu Letec
9. Hugo a jeho velký objev 

Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz ve filmu Hugo a jeho velký objev / HugoScorseseho "dětský" film je velkou oslavou kinematografie jako takové na pozadí příběhu o filmovém průkopníkovi Georgesi Mélièsovi. Šlo ale především o fenomenální triumf technologický a James Cameron ho označil jako nejlepší film, jaký ve 3D viděl. Komerčně nicméně film propadl, což vzhledem k jeho nostalgickému ladění nepřekvapí. Richardson za film získal třetího Oscara za kameru.

Český trailer filmu Hugo a jeho velký objev
8. Mys hrůzy

Robert De Niro, Gregory Peck ve filmu Mys hrůzy / Cape FearPrvotřídní špičkový thriller, který je remakem stejnojmenného filmu z roku 1962. Tehdejší hlavní protihráče Roberta Mitchuma a Gregoryho Pecka obsadil do vedlejších rolí. Ve filmu opět září De Niro v roli psychopatického násilníka Maxe Cadyho, který stíhá slizkého právníka Nicka Nolteho. V roli jeho dcery na sebe upozornila Juliette Lewis.

Originální trailer filmu Mys hrůzy
7. Mafiáni

Joe Pesci, Robert De Niro, Ray Liotta, Paul Sorvino ve filmu Mafiáni / GoodfellasČlověk by skoro myslel, že Scorsese točil hlavně filmy o mafiánech, i když právě Mafiáni byl jeho prvním skutečně mafiánským snímkem se vším všudy. A povedl se mu na výbornou. Na pomoc přispěchal osvědčený De Niro, ale jak jeho, tak i Raye Liottu v hlavní roli neočekávaně zastínil démonický Joe Pesci v roli psychopatického zabijáka Tommyho De Vita, která mu vynesla zaslouženého Oscara za vedlejší roli.

Originální trailer filmu Mafiáni
6. Král komedie

Robert De Niro ve filmu Král komedie / The King of ComedyKrál komedie, to je další mistrovský kousek, který ale ve své době divácky naprosto propadl. Není divu. Příběh o magorovi, který unese známého komika (Jerry Lewis), aby ho zastoupil a stal se bavičem, je čímkoliv, jen ne lehce stravitelnou diváckou záležitostí. Ovšem De Niro jako samozvaný Král komedie září a Sandra Bernhard vystřihla rovněž působivou kreaci psychicky vyšinuté postavy. Král komedie byl jednou z inspirací pro Jokera, kde roli magora po De Nirovi "zdědil" Joaquin Phoenix, zatímco De Niro hraje roli, kterou hrál v Králi komedie Jerry Lewis.

Originální trailer filmu Král komedie 
5. Poslední pokušení Krista

Willem Dafoe, Harvey Keitel ve filmu Poslední pokušení Krista / The Last Temptation of ChristScorseseho nejzdařilejší a nejpoutavější náboženský film a první díl jeho volné spirituální trilogie (Kundun, Mlčení) byl ve své době také jeho nejkontroverznějším filmem, jaký kdy udělal. Scorsese se totiž odvážil ukázat Ježíše jako člověka z masa a kostí, který pochybuje o sobě i svém údělu. V úchvatně natočeném filmu exceluje Willem Dafoe stejně jako kameraman Michael Ballhaus. Ve vedlejší roli Piláta zaujme David Bowie a netradičně obsazený Harvey Keitel jako kudrnatý zrzek Jidáš.

Originální trailer filmu Poslední pokušení Krista
4. Po zavírací hodině

Fotografie z filmu Po zavírací hodině / After HoursPo zavírací hodině je rovněž mistrovským dílem, i když tentokrát pouze oddechovým. Je ale natolik brilantně natočeno a má tak svébytný humor, že ho nelze než neřadit mezi absolutní špičku, i když je jen o jedné bouřlivé noci obyčejného programátora, kterého skvěle zahrál Griffin Dunne.

Originální trailer filmu Po zavírací hodině
3. Casino

Robert De Niro, Joe Pesci ve filmu  / CasinoVelké ambice mělo jeho skoro tříhodinové mafiánské retro, které Scorseseho zastihlo na absolutním vrcholu jeho filmařských sil. Strhujícím způsobem natočený film vám nedá na chvíli vydechnout a na dlouhou dobu naposledy se tu objevili vedle sebe Joe Pesci (opět jako psychopatický vraždící magor) a De Niro jako dospělá verze bývalého mafiána snažícího se etablovat jako vážený člověk. Na oba pány se dotahuje Sharon Stone ve své životní roli luxusní showgirl Ginger. Potěšil i James Woods v drobné, ale brilantní roli malého podvodníka a pasáka Lestera.

Originální trailer filmu Casino
2. Zuřící býk

Fotografie z filmu Zuřící býk / Raging BullMistrovsky natočený životopisný film o primitivovi jménem Jake La Motta, který byl shodou okolností výborným boxerem. De Niro tu předvedl svůj životní výkon na hranici fyzických možností. Od té doby se přibírání váhy stalo standardem, ale ve své době byl De Niro průkopníkem. Film je sice životopisem boxera, ale stejnou pozornost Scorsese věnuje i pouličnímu násilí a drobným postavám gangsterů stejně jako vztahům mezi bratry a ničivému vztahu s LaMottovou ženou Vicki (Cathy Moriarty). Film bohužel získal z devíti nominací na Oscara jen dva. Akademie Scorseseho okradla o jeho prvního Oscara za režii.

Originální trailer filmu Zuřící býk
1. Taxikář

Robert De Niro, Jodie Foster ve filmu Taxikář / Taxi DriverScorseseho nejlepším a nejoriginálnějším filmem je dodnes toto drama o samozvaném andělovi pomsty Travisu Bickleovi, nespavostí trpícím vietnamském veteránovi, který chce vyčistit New York podaný zde jako metafora pekla. Scénář k tomuto nadčasovému filmu napsal Paul Schrader, který čerpal z vlastních zážitků, kdy nemohl spát, navštěvoval pornokina a žil v autě a týdny s nikým nepromluvil. Scorsese to dokázal přetavit ve svůj nejpůsobivější film, který stále odolává zubu času a drží si své kouzlo filmu pohybujícího se na pomězí reality a (zlého) snu. De Niro je tu naprosto úžasný a popravdě tu měl za portrét této nejednoznačné postavy získat Oscara. Skvělá je tu i mladičká Jodie Foster v roli prostitutky Iris a Harvey Keitel v roli jejího přítele a pasáka přezdívaného Sport. Taxikář je nesmrtelný film, který Scorsese dosud nepřekonal. Pokud se mu to ovšem nepovede s filmem Irčan, který je mnohými oslavován jako jeho nové mistrovské dílo.

Originální trailer filmu Taxikář

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • moj názor (thornhill, 17.11.2019 16:44) Reagovat

    Mafiáni sú Martyho najvačší masterpiece a mali by byť prvý. siedme miesto je hodne mimo.druhý Raging Bull,tretí Taxikár. Král komedie je podla mňa preceňovaný, na Scorseseho formát je to nudný film. Shutter Island je moc vysoko a naopak najlepšia spolupráca Scorsese-Caprio Vlk z Wall street nízko. oceňujem vysoko After Hour

  • Vlk z Wall Street nejotravnejsi film??? Jako "... (tolar911, 18.11.2019 07:46) Reagovat

    Vlk z Wall Street nejotravnejsi film??? Jako "hello"?

  • A tento žebříček sestavil kdo? Autor článku?... (strike, 18.11.2019 10:53) Reagovat

    A tento žebříček sestavil kdo? Autor článku? Velmi subjektivní a diskutabilní ...

    • Re: A tento žebříček sestavil kdo? Autor článku?... (V.L., 18.11.2019 16:52) Reagovat

      Hmm a on je nějaký žebříček "objektivní"? To by mě tedy velmi zajímalo, jak by takový "objektivní" žebříček vypadal...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Nezlomní (01.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu