Top 10: Nejslavnější horory 80. let

Vydáno: 16.11.2019 11:30 - Václav Limberk | foto: Zade Rosenthal / New Line Cinema Entertainment, Inc.

V osmdesátých letech vznikla řada kultovních hororů včetně Noční můry v Elm Street nebo Lesního ducha. Desítku těch nejslavnějších najdete v tomto článku.
Nejslavnější horory 70. let najdete zde.

1980 - Pátek třináctého

Betsy Palmer ve filmu Pátek třináctého / Friday the 13thPrvní díl slavné série natočil v roce 1980 se směšným rozpočtem 550 tisíc dolarů Sean S. Cunningham. Stačilo mu pár mladých herců, jedním z nich byla i budoucí hvězda Kevin Bacon, a kemp u jezera a kult byl na světě. S tržbami skoro 60 milionů patří film mezi nejúspěšnější slashery vůbec. Tento úspěch si vyžádal celou řadu pokračování, v nichž se etabloval jeden z nejznámějších maskovaných zabijáků filmového plátna - Jason Vorhees. V prvním díle ho zastoupila jeho matka Pamela (Betsy Palmer) a Jasona uvidíme pouze v krátkém snovém záběru na konci.

Další významné horory z roku 1980: AligátorMlhaKanibalovéHra na vrahaManiakOsvícení.

Originální trailer filmu Pátek třináctého
1981 - Americký vlkodlak v Londýně

Fotografie z filmu Americký vlkodlak v Londýně / An American Werewolf in LondonRok 1981 znamenal obrodu vlkodlaků ve filmu. Významným příspěvkem k vlkodlačímu subžánru je hororová komedie Johna Landise o dvojici amerických studentů na výletě v Anglii. Jednoho z nich usmrtí a druhého (Griffin Dunne) pokouše vlkodlak. Film obsahuje jednu z nejlepších sekvencí proměny člověka ve vlkodlaka zobrazených ve filmu. Za makeup byl film odměněn Oscarem. Pokračování Americký vlkodlak v Paříži vzniklo v roce 1997. Landis je i autorem klipu Thriller, který byl ve své době rovněž revolučním z hlediska masek.

Další významné horory z roku 1981: Lesní duchPátek třináctého 2Halloween 2Kvílení vlkodlakůVrah RosemaryPosedlostVlci

Originální trailer filmu Americký vlkodlak v Londýně
1982 - Věc

Kurt Russell ve filmu Věc / The ThingTaké sci-fi horor Johna Carpentera je přelomovým kouskem svého žánru. Napínavý horor zasazený do zasněžených ledových kulis Antarktidy o skupině výzkumníků, kterou napadne neznámý organismus, se už také dnes řadí mezi kultovní díla "parazitního" hororu. Hlavní roli v něm vytvořil režisérův kmenový herec Kurt Russell. Hudbu k filmu složil slavný Ennio Morricone. Po mnoha letech vzniklo pokračování Věc: Počátek, které bylo prequelem Věci.

Další významné horory z roku 1982: BytostAmityville 2: PosedlostKočičí lidéCreepshowPátek třináctého 3Poltergeist

Originální trailer filmu Věc
1983 - Mrtvá zóna

Christopher Walken ve filmu Mrtvá zóna / The Dead ZoneRok 1983 byl rokem rozmachu filmových adaptací Stephena Kinga. Jednou z nejlepších je adaptace knihy z roku 1979. Hlavním hrdinou je středoškolský učitel John Smith (Christopher Walken), který se po pěti letech probudí z kómatu nadán schopností zahlédnout záblesk z budoucnosti po doteku s dotyčným subjektem. Jeho cílem se stane politik Stillson (Martin Sheen), který by rozpoutal jadernou válku, pokud by byl zvolen prezidentem. Skvělý psychologický thriller/horor natočil David Cronenberg.

Další významné horory z roku 1983: ChristineCujoHladPsycho IIVideodrom

Originální trailer filmu Mrtvá zóna
1984 - Noční můra v Elm Street

Fotografie z filmu Noční můra v Elm Street / A Nightmare on Elm StreetV roce 1984 se zrodila další kultovní hororová postava filmového plátna - Freddy Krueger (Robert Englund) - kterého vymyslel a natočil Wes Craven. Krueger byl vrah dětí, jehož zuřiví rodiče zabitých dětí upálili a on se pak vrátil, aby jejich ratolesti zabíjel v jejich snech. Originální myšlenku dokázal Craven bezezbytku vytěžit a jeho původní film už žádný z mnoha dalších dílů nedokázal překonat, i když některým nelze upřít velkou snahu a zábavnost. Craven sám už žádné další pokračování nenatočil, ale o deset let později na tuto sérii navázal originálním filmem ve filmu s názvem Nová noční můra.

Další významné horory z roku 1984: Pátek třináctého 4: Poslední kapitolaGremlinsSpolečenství vlkůToxický mstitel, Kukuřičné děti

Originální trailer filmu Noční můra v Elm Street
1985 - Den mrtvých

Fotografie z filmu Den mrtvých / Day of the DeadV roce 1985 se praotec zombie hororu George A. Romero vrátil ke svým oblíbeným nemrtvým, aby doplnil své dva legendární kousky - Noc oživlých mrtvol a Úsvit mrtvých. Tentokrát se nemrtví octnou v podzemním výzkumném středisku, kde probíhají tajně střežené vojenské experimenty. Jako vždy Romero trochu nadržuje nemrtvým, které ukazuje v příznivějším světle než některé lidi - hlavně ty v uniformě. 

Další významné horory z roku 1985: Kočičí okoPátek třináctého 5: Nový začátekNoc hrůzyRe-AnimátorNávrat oživlých mrtvol, Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta

Originální trailer filmu Den mrtvých
1986 - Moucha

Jeff Goldblum ve filmu Moucha / The FlyDěsivý horor o proměně člověka ve zmutovanou nestvůru natočil mistr svého oboru - David Cronenberg v roce 1986. S až nechutnými detaily znázorněná proměna vědce Setha Brundla byla skvělou příležitostí pro Jeffa Goldbluma i pro maskéry, kteří získali za makeup Oscara. O tři roky později následovalo pokračování Moucha II.

Další významné horory z roku 1986: VetřelciCrittersPátek třináctého 6: Jason žijeHenry: Portrét masového vrahaStopařDůmMalý krámek hrůzPoltergeist 2.

Originální trailer filmu Moucha
1987 - Smrtelné zlo 2

Bruce Campbell ve filmu Smrtelné zlo 2 / Evil Dead IIŠest let po Lesním duchovi se Sam Raimi vrátil k postavě Ashe (Bruce Campbell) a natočil pokračování, které je i častečným remakem prvního filmu. Oproti němu ale výrazně přidal humor, takže jde spíše o hororovou komedii než o čistý horor jako v případě originálu. Pět let po tomto skvělém filmu se Raimi vrátil k postavě démonobijce potřetí v už čistokrevné komedii Armáda temnot

Další významné horory z roku 1987: Angel HeartBad Taste - Vesmírní kanibalovéCreepshow: Plíživý děsHellraiserTajemné zloZtracení chlapciNoční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze snaPredátorVládce temnot.

Originální trailer filmu Smrtelné zlo 2
1988 - Dětská hra

Fotografie z filmu Dětská hra / Child's PlayTento horor o sériovém vrahovi, jehož duše se přenese do roztomilé hračky - panenky Chuckyho s hlasem Brada Dourifa - natočil v roce 1988 Tom Holland. Také Dětská hra se dočkala řady pokračování a minulý rok přišel i remake, který se ale s velkou diváckou odezvou nesetkal.

Další významné horory z roku 1988: Pátek třináctého 7: Nová krevHalloween 4: Návrat Michaela MyerseHellraiser 2: Svázaný s peklemManiac CopPoltergeist 3, Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu

Originální trailer filmu Dětská hra
1989 - Hřbitov domácích zvířátek

Stephen King ve filmu Hřbitov domácích zvířátek / Pet SemataryJednou z povedených filmových verzí knihy Stephena Kinga je Hřbitov domácích zvířátek, který v roce 1989 natočila Mary Lambert. O tři roky později natočené pokračování Hřbitov domácích zvířátek II., kde hrála mladá hvězda z druhého Terminátora Edward Furlong, už se moc nepovedlo. Letos jsme se dočkali nové verze v podobě filmu Řbitov zviřátek, který ale původní snímek nepřekonal.

Další významné horory z roku 1989: Pátek třináctého 8: Jason na ManhattanuHalloween 5Noční můra v Elm Street 5: Dítě snuShocker

Originální trailer filmu Hřbitov domácích zvířátek


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY