Kinopremiéry: Abstinent Terminátor prožívá s Addamsovou rodinou šťastné a veselé

Vydáno: 30.10.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V poslední říjnový den odstartuje v kinech osm hodně různorodých premiér. Tou nejatraktivnější je určitě další Terminátor, tentokrát s podtitulem Temný osud, na své si ale přijdou i milovníci hororu nebo animovaných filmů.
Terminátor: Temný osud (Terminator: Dark Fate) (CinemArt)

Český plakát filmu Terminátor: Temný osud / Terminator: Dark FateDalší pokračování rozsáhlé sci-fi ságy je zajímavé v tom, že kromě prvního a druhého dílu ignoruje všechny ostatní a rádo by začalo další sérii. Zda se to podaří, ukážou až tržby, podle prvních ohlasů jde nicméně o solidní kousek, který je rozhodně lepší než nevýrazné trailery, a ač do celé série nepřináší nic nového, výsledek je velmi dobrý a fanoušky nezklame. O režii se postaral talentovaný Tim Miller, v hlavních rolích se představí Natalia ReyesGabriel Luna a Mackenzie Davis, vrátí se ale i ikoničtí Linda Hamilton a Arnold Schwarzenegger. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Skynet posílá z budoucnosti nového modifikovaného terminátora (Gabriel Luna) z tekutého kovu, aby ukončil život Dani Ramos (Natalia Reyes), kterou ochraňuje Grace (Mackenzie Davis). V boji o život proti novému druhu terminátora přicházejí ženám na pomoc Sarah Connor (Linda Hamilton) a T-800 (Arnold Schwarzenegger).

Zajímavost: Kvůli úpravě scénáře byl začátek natáčení odložen o dva měsíce.

Český trailer filmu Terminátor: Temný osud / Terminator: Dark Fate
Addamsova rodina (The Addams Family) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Addamsova rodina / The Addams FamilyDodnes oblíbená a svým způsobem legendární "duchařská" rodina se znovu vrací do kin, tentokrát ovšem v animované podobě. A vzhledem k tomu, že ta je určena dětem, nedá se čekat žádný extrémně černý humor nebo nějaké morbidnější odkazy, ale spíše klasická nekonfliktní záležitost, které půjde primárně o zisk. Režijně snímek zaštítilo duo Greg Tiernan a Conrad Vernon, jemuž se podařilo sehnat atraktivní hlasové obsazení, které ale tuzemský divák bohužel neuslyší. Zdejší ohlasy dosud neexistují, ty zahraniční ale moc nadšené nejsou a podle nich se jedná o nevýraznou záležitost, která bude brzy zapomenuta. Premiéra, která asi bez dětí nemá smysl.

Synopse: Členové legendární rodiny, která každý rok vyhrává všechny soutěže na Halloween, se tentokráte představí v animované podobě. Addamsovi se navíc budou snažit za všech okolností dokázat, že dobří sousedé jsou pro své okolí k nezaplacení.

Český trailer filmu Addamsova rodina / The Addams Family
Stáhni a zemřeš (Countdown) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Stáhni a zemřeš / CountdownNízkorozpočtových hororů bude v nejbližších měsících a letech stále dost, proto není divu, že v tomto týdnu vstupuje do kin jeden z nich. Tento by navíc před pár lety ani nemohl vzniknout, protože jeho tématem je smrtící vražedná mobilní aplikace. A to je vlastně vše, co by divák o snímku měl vědět, protože jak už to u podobných záležitostí bývá, režisérem je málo zkušený, v tomto případě dokonce debutant Justin Dec a ani v hlavních rolích se neobjeví žádná velká hvězda. Hodnocení se pohybují někde kolem průměru, takže se zdá, že půjde o klasicky zapomenutelnou záležitost pro nejzarytější fanoušky této podoby žánru.

Synopse: Parta přátel si jen tak z legrace nainstaluje aplikaci, o které se tvrdí, že umí předpovědět čas zbývající do smrti. Je to trapný pokus o žert, nebo již každému začal děsivý odpočet?

Oficiální český trailer filmu Stáhni a zemřeš / Countdown
Antologie města duchů (Répertoire des villes disparues) (Film Europe)

Český plakát filmu Antologie města duchů / Répertoire des villes disparuesPodle synopse vypadá kanadské fantasy drama poměrně zajímavě, a protože nejde o úplný mainstream, divák by mohl očekávat pohrávání si s žánrem. O režii a scénář se postaral nepříliš známý Denis Côté, který pochopitelně nenaláká na herce, protože ti jsou také víceméně neznámí. O to víc mrzí, že ohlasy nejsou moc nadšené a hovoří o tom, že po slibném začátku následuje náročnější, ale ne úplně uspokojivá podívaná plná prázdných metafor a nevyužitého potenciálu.

Synopse: Zapadlou vesnicí kdesi v Quebecu otřese smrt jedenadvacetiletého Simona. Příjezd psycholožky však pragmatická starostka odmítá, protože s tragédií se podle ní uzavřená komunita sestávající z dvě stě patnácti obyvatel dokáže vyrovnat sama. Opak je ale pravdou: mrazivé dny se táhnou do nekonečna, staré pořádky jsou neudržitelné a z mlhy se pozvolna vynořují tajemné postavy.

Zajímavost: Snímek je natočen na 16mm film, který má odkazovat na mizející tradice a staré pořádky.

Český trailer filmu Antologie města duchů / Répertoire des villes disparues
Šťastné a veselé (Sve najbolje) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Šťastné a veselé / Sve najboljeVánoce se blíží a distributoři pomalu přicházejí s tematickými filmy. Jedním z prvních, který můžete v tuzemských kinech vidět, je překvapivě chorvatská romantická komedie, která se ze synopse zdá být klasickou vztahovou mozaikou, v níž se proplétají osudy několika lidí. Jako svůj celovečerní režijní a scenáristický debut ji natočila Snjezana Tribuson, která ho pochopitelně obsadila místními herci, takže pro našince se neobjeví nikdo známý. Ohlasů a komentářů je příliš málo na to, aby bylo relevantní se jimi nějak zabývat. Netradiční vánoční záležitost.

Synopse: Osamělá cukrářka Verica (Ksenija Marinković), která už dávno přestala hledat toho pravého, potká v čase vánočním v krátkém sledu hned několik mužů, kteří ji každý po svém okouzlí. Který z nich je ale lepší - malíř pokojů (Goran Navojec), který se otočí za každou sukní, operní pěvec (Ozren Grabaric), který když je nervózní, musí okamžitě sníst něco sladkého, nebo pěstitel zeleniny nadstandardních rozměrů (Bogdan Diklić)? A jak se s jejím osudem protnou životy dvou zdravotních sester, které touží zjistit, jak funguje mužský mozek?

Český trailer filmu Šťastné a veselé / Sve najbolje
Sólo (Solo) (Artcam Films)

Plakát filmu Sólo / SoloČesko-francouzsko-argentinsko-rakouský dokument je portrétem talentovaného klavíristy a skladatele, který čtyři roky strávil v ústavu pro duševně choré. Jako svůj dokumentární debut ho natočil režisér a scenárista Artemio Benki, který se pravděpodobně nejvíc soustředí na silné téma. Ohlasů je velmi málo, takže diváky není moc na co lákat, protože i vážná hudba a celkový námět jsou natolik specifická témata, že ti, kteří do klubových kin zavítají, musí vědět, nač jdou. Premiéra pro dost náročné diváky.

Synopse: Martín Perino je mladý argentinský klavírní virtuos a skladatel, který poslední čtyři roky života strávil v ústavu pro duševně choré El Borda v Buenos Aires. Zatímco pracuje na své nové skladbě, pokouší se dětský hudební génius a nejslibnější talent své generace najít způsob jak překonat své psychické onemocnění a vrátit se k životu venku za zdmi sanatoria i na koncertní pódia.

Český trailer filmu Sólo / Solo
Hra (Pilot Film)

Plakát filmu  / HraČesko-chilsko-francouzsko-jihokorejské drama je natočeno převážně v češtině a alespoň na papíře vypadá dost slibně. Režisérem a scenáristou je Chilan Alejandro Fernández Almendras, který do hlavních rolí obsadil Jiřího MádlaElizavetu Maximovou a Mariku Šoposkou a láká na sice otřepaný, ale pořád atraktivní námět o tvůrčí krizi a milostném trojúhelníku. O to větší je škoda, že ohlasy nejsou moc spokojené a hovoří o rádoby uměleckém díle, kterému ale chybí lépe napsané postavy a dialogy a je hodně kýčovité. Navíc je důležité vědět, že snímek je natočen černobíle ve formátu 4:3. Uvidíme, co na to náročnější tuzemský divák.

Synopse: Svět mladého ředitele oblastního divadla Petra (Jiří Mádl) se začne rozpadat poté, co se rozhodne zrealizovat svůj sen, ambiciózní adaptaci Euripidova klasického dramatu o Faidře. Během zkoušek ovšem přijde o dva hlavní představitele a město mu vyhrožuje krácením rozpočtu kvůli politickému obsahu hry. Navíc se zamiluje do hlavní herečky Karolíny (Elizaveta Maximová) a přestane fungovat jako manžel i jako otec. Krátce před premiérou ho obě ženy opouští. Jeho manželka (Marika Šoposká) má všeho dost a Karolína prostě zmizí. Podaří se mu zachránit alespoň něco z jeho života?

Zajímavost: Film byl natáčen v nově opraveném kladenském divadle.

Oficiální trailer filmu Hra
Abstinent (CinemArt)

Plakát filmu  / AbstinentČeské drama se zabývá dost těžkým tématem protialkoholního léčení u mladých lidí, tudíž je jasné, že není určené úplně tomu nejširšímu publiku. Jako celovečerní debut ho natočil a částečně napsal David Vigner, který krom námětu láká na stoupající hvězdu Josefa Trojana v hlavní roli. Odkazy ani ohlasy zatím neexistují a lze opravdu těžko odhadovat, jak to může celé dopadnout. Věřme ale, že když není potenciál divácký, je alespoň ten kvalitativní. Snad zajímavá premiéra.

Synopse: Devatenáctiletý Adam (Josef Trojan) je pacientem protialkoholní léčebny. Ačkoli si tuhle instituci mnozí spojují s výrazně staršími lidmi, realita je jiná, protože alkoholově závislými se stávají čím dal mladší lidé. A stačí k tomu málo. Adam měl život před sebou, zbývalo mu jen dodělat maturitu a poslat přihlášku na vysokou školu. Ale to nespěchalo, důležitější byly velké pařby, rande s holkou nebo pivko s kamarády. Adam byl přesvědčený, že má vše pod kontrolou, díky alkoholu se navíc cítil silnější, odvážnější a vtipnější. Pak se ale všechno pokazilo a přišel nevyhnutelný průšvih. Adam se nedobrovolně dostal do léčebny, kde hledá cestu zpět do společnosti.

Zajímavost: Natáčení trvalo čtyřiadvacet dní.

Oficiální trailer filmu Abstinent


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY