Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
U Zlaté rukavice

Recenze: Film o sériovém vrahovi U Zlaté rukavice testuje výdrž diváků

Vydáno: 19.10.2019 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Kontroverzní německý snímek zabývající se příběhem hamburského sériového vraha Fritze Honky, inspirovaný reálnými událostmi ze 70. let, je v řadě ohledů unikátní, ale zároveň i extrémně drsný a záměrně odporný.

U Zlaté rukaviceRecenzoval/a Jan Varga dne 19.10.2019 07:00. Kontroverzní německý snímek zabývající se příběhem hamburského sériového vraha Fritze Honky, inspirovaný reálnými událostmi ze 70. let, je v řadě ohledů unikátní, ale zároveň i extrémně drsný a záměrně odporný. Hodnocení: 3.5

U Zlaté rukavice

Der goldene Handschuh
Drama / Horror / Thriller / Krimi
Francie, 2019 , 115 min.

Režie: Fatih Akin
Scénář: Fatih Akin, Heinz Strunk
Kamera: Rainer Klausmann
Herci: , Margarete Tiesel, Adam Bousdoukos, Katja Studt, Martina Eitner-Acheampong, Marc Hosemann, , , Tristan Göbel, Hark Bohm, Victoria Trauttmansdorff, Philipp Baltus, Tom Hoßbach, Heinz Strunk, Uwe Rohde

Česká premiéra: 17.10.2019

Distributor: Film Europe

U Zlaté rukavice hodnocení na Kinobox.cz: 69.53 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jonas Dassler ve filmu U Zlaté rukavice / Der goldene HandschuhNový film německého režiséra a scenáristy Fatiha Akina (Soul KitchenOdnikud) je adaptací stejnojmenného románu Heinze Strunka, jenž líčí reálnými událostmi ze 70. let inspirovaný příběh hamburského sériového vraha Fritze Honky. Je to kontroverzní a v řadě ohledů unikátní snímek, který znatelně otestuje výdrž leckterých diváků, neb jde o brutální, krvavou a zcela záměrně nechutnou podívanou, směle překračující hranice toho nejdrsnějšího, co se dá běžně vidět v českých kinech.
 
I různé extrémní gore-horory jsou totiž obvykle určitým způsobem stylizované a estetizované, takže v nich třeba i scény mučení a rozřezávání těl i přes veškerou nepříjemnost mohou působit jako násilná sadistická zábava pro otrlé. Oproti tomu film U Zlaté rukavice je natočen zcela realisticky až naturalisticky a navíc je vyprávěn pouze z perspektivy hlavního anti-hrdiny, jehož patologickému chování nedodává žádný kontext ani psychologický podklad, což výsledek činí ještě sugestivnějším, syrovějším a odpornějším.

Jonas Dassler ve filmu U Zlaté rukavice / Der goldene HandschuhFritz Honka je tu představen jako ošklivý, šilhavý a umaštěný úchyl s náznaky kníru, co žije ve staromládeneckém nevětraném bytě v podkroví, jehož stěny zdobí hnijící tapety a fotografie nahotinek. Tato zatuchlá kobka se nachází nedaleko zakouřené hospody U Zlaté rukavice, kde se schází opilecká spodina a Fritz tu vábí k sobě domů své budoucí oběti, obvykle přestárlé bývalé prostitutky či bezdomovkyně. Mrtvá těla pak sám porcuje a schovává v tajné komoře, přičemž neustále se zhoršující smrad svádí na kuchyňské výpary od sousedů. Perfektně ho hraje za normálních okolností pohledný německý herec Jonas Dassler, jenž Fritze obdařil křivými gesty, vrávoravou chůzí i všiváckými výrazy ve tváři, prodírajícími se nánosem make-upu.
 
Fatih Akin si přitom dává záležet na dobové stylizaci i na věrném zachycení jednotlivých prostředí, aby co nejvíce odpovídala skutečnosti (včetně Fritzova bytu, jak dokládají autentické fotografie při závěrečných titulcích). Pečlivé lpění na detailech (za pomoci neskutečné scénografie) umocňuje špinavé a mazlivé vzezření snímku, při jehož sledování divák získává pocit, že by se měl po odchodu z kina pořádně umýt. Atmosféru kromě toho udává i estetika hnusu a zašlá poetika zaplivaných putyk čtvrté cenové, štamgastů blábolících u zvětralého piva, německých odrhovaček ze sedmdesátých let, párků s hořčicí a otylých nahých babizen s lahví vodky v ruce. Násilné výjevy působí surově a reálně s až děsivou věrohodností (přitom jich ale není tolik a nejsou vyloženě explicitní). Smrdutější film byste každopádně nehledali snadno.

Fotografie z filmu U Zlaté rukavice / Der goldene HandschuhNabízí se otázka, která pravděpodobně vede u mnoha odpůrců k odmítavému zavržení snímku či dokonce k pohoršení nad ním, a sice proč vlastně takový film vůbec vznikl a co by měl komu dát (kromě pocitu nevolnosti). K tomu lze jedině říci, že zkrátka existují i nepříjemné filmy o nepříjemných věcech, přičemž tento konkrétní opisuje od skutečnosti, kterou nijak nepřikrášluje – naopak se vyžívá v její zvrhlé obludnosti, ohyzdnosti a deformovanosti. Je to film o ošklivosti, jenž se zabývá postavami outsiderů, deviantů a individuí na okraji společnosti (což je ostatně věčné téma snad všech Akinových filmů), demytizuje prostředí hamburské městské části St. Pauli, jež se těší díky Honkovu řádění legendární pověsti (a v jejíž blízkosti režisér sám vyrůstal) a vyjadřuje se i k poválečné generaci mladých mužů postižených nízkým sebevědomím.
 
Jonas Dassler ve filmu U Zlaté rukavice / Der goldene HandschuhTo hlavní ale je, že film U Zlaté rukavice je velmi dobře režírován. Děj má konzistentně ubíhající tempo (narušuje jej pouze dvojice mírně nadbytečných vedlejších postav, které mají především symbolickou funkci a film se jim věnuje převážně samostatně) a navzdory poněkud epizodickému scénáři i celkem pevnou strukturu, danou řazením příběhu do tří kapitol, oddělujících Honkovy opilecké vraždící excesy od sekvence, v níž se pokusí o nápravu. Po řemeslné stránce je snímek brilantní (čemuž vévodí skvělý poslední záběr) a nezapomenutelný dojem z něj postupem času víc a víc roste. Herci jsou výtečně typově obsazení a jsou i výborně vedení. K Honkovu jednání film zřetelně zaujímá odsuzující postoj a vykresluje jej s určitou dávkou výsměšnosti a grotesknosti, hraničící až s hodně černou komedií (viz třeba marná snaha zamaskovat zápach tlejících mrtvol množícími se vonnými stromečky Wunderbaum).
 
Film U Zlaté rukavice je temným a lepkavým počinem, u nějž je opravdu dobré vědět předem, co je zač, než se na něj divák rozhodne podívat. Je to perverzní obludárium, neskutečně výrazné svým provedením, zažírajícím se hluboko pod kůži a nabízejícím výjevy, na něž byste v některých případech možná radši zapomněli. Osobitý autorský projekt, který opravdu není pro každého, filmařky velmi kvalitní, obsahově však lehce svádějící k pobouření.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu U Zlaté rukavice

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Hračky přicházející odnikud touží po svobodě (30.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zloba a staříci popíjejí U zlaté rukavice a čekají dobrou smrt (16.10.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: V německém Odnikud předvádí Diane Kruger životní výkon (10.01.2018 15:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Odnikud přichází Čertoviny, které roztáčejí kolo zázraků a hrají velkou hru (03.01.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Festivalové ozvěny: Kdo se utká o Zlatého lva? (07.08.2014 18:27 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: 17. týden (24.04.2012 19:00 v Články | Festivaly)
- TV tipy: Kvalitní dramata, kriminálky i horory (06.01.2012 13:00 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu