Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Kladivo na ateisty

Top 10: Kladivo na ateisty

Vydáno: 05.05.2011 10:15 v sekci Články | Žebříčky - Kateřina Samková | foto: 1975 Python (Monty) Pictures

Bohové umějí vládnout milosrdně, ale nechtějte je vidět, když se rozčílí nebo se rozhodnou pobavit. Pojďme se u příležitosti premiéry filmu Thor podívat na deset nejmocnějších bohů filmového plátna.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bohové, kteří se objevují ve filmech, jsou různého vzezření – můžeme je potkat ve formě neviditelných bytostí s impozantním hlasem, „obyčejných“ lidí, procházejících se po Zemi jakoby nic, nebo třeba vypadají občas i jako podivné příšerky. Jedno mají ale všichni společné – nadpřirozené schopnosti, kterými dokážou ničit světy, uhranout davy, nebo si alespoň z lidí pěkně vystřelit. Kteří z bohů, jež jsme mohli potkat na stříbrném plátně, jsou skutečně nejmocnější?
10. Aisling
Fotografie z filmu Brendan a tajemství Kellsu Ne každý bůh musí za každou cenu demonstrovat svou sílu ničením všeho kolem. Aisling je lesní víla bohyně Danu - Tuatha Dé Danann. Patří k rase světlovlasých irských bohů, kteří ovládají magii a do Irska se podle legendy dostali před mnoha lety na křídlech větru a pod závojem mlhy. Aisling žije v lesích blízko města Kells, kterým vládne a kde ji všichni obyvatelé poslouchají na slovo. Dokáže poručit stromům, rostlinám i zvířatům a jediná bytost, které se bojí, je zlý bůh Crom Cruach, který pobývá v hluboké jeskyni pod jejím lesem. Aisling běžně vypadá jako něžná víla s dlouhými bílými vlasy, ale umí se i proměnit v bílého vlka a ze všeho nejvíc nemá ráda cizí návštěvníky ve svém lese.
Svoje schopnosti předvedla ve filmu: Brendan a tajemství Kellsu

9. Mojžíš
Charlton Heston ve filmu Desatero přikázání Tento nejslavnější žid vyvedl svůj lid z Egypta, a když mu v cestě stálo velké moře, dokázal si s ním jednoduše poradit a voda se před ním prostě rozestoupila. Dokáže také mluvit s Bohem a uzavírat s ním smlouvy (zejména tu, díky které se izraelský lid stal Božím lidem). Většinou ho ve filmech potkáme jako starého, moudrého muže s vousy a s tváří například Charltona Hestona. Dokáže ale na sebe vzít i zajímavější podobu (oranžovo-červený kužel s očima a pusou) a požadovat od svých poddaných takové šílenosti jako třeba výrobu makaronových obrázků. Jeho největším nepřítelem je egyptský faraon Ramses II.
Svoje schopnosti předvedl ve filmech: Desatero přikázání, Mojžíš, Princ Egyptský, South Park

8. Nejvyšší bytost
Fotografie z filmu Zloději času Že s nejvyšší bytostí není radno si zahrávat, se přesvědčil malý Kevin, kterému jednoho dne vyběhl ze skříně jezdec na koni v brnění, který sice hned zmizel, ale podivná situace se opakovala hned následujícího dne, kdy se ze skříně do Kevinova pokoje pro změnu vyhrnulo šest trpaslíků s mapou. Mapou, kterou ukradli právě oné nejvyšší bytosti. Samozřejmě to není jen tak ledajaká mapa, nejvyšší bytost ji má očarovanou a umí pomocí ní cestovat v čase a samozřejmě ji chce zpět. Nejvyšší bytost má tvář sira Ralpha Richardsona, a když se zhmotní do lidské podoby, tak má na sobě oblek s kravatou a samozřejmě má téměř absolutní moc. Jediná bytost, která ji dokáže rozhodit, je Zlo, které si také dělá zálusk na onu začarovanou mapu.
Svoje schopnosti předvedla ve filmu: Zloději času

7. Herkules / Hérakles
Hercules Svalnatý syn boha Jupitera z římské mytologie, kterého najdeme i v řecké mytologii pod jménem Hérakles jako syna boha Dia a Alkménin, je obdařen nadlidskou silou a je vzorem hrdiny a pravého muže. Přestože je jen polobohem, je nesmrtelný a už jako dítě byl nesmírně silný - své vrstevníky převyšoval postavou, silou i odvahou. Mezi jeho nejznámější činy patří zabití nemejského lva, jehož kůži pak nosil místo oblečení. Tento čin patřil do dvanácti úkolů, které musel Hérakles splnit, aby se očistil ze zlých činů, které předtím v amoku spáchal. Mimo jiné dokázal vyčistit pověstné Augiášovy chlévy, přinést pás královny Amazonek nebo přivést psa Kerbera, strážce podsvětí. Založil také Théby, město sta bran. Ve filmech ale navštívil i mnohem obskurnější místa než antické Řecko, například New York.
Svoje schopnosti předvedl ve filmech: Herkules, Herkules v New Yorku, Herkules ve středu země

6. Elvis Presley
Elvis Nikdo nemůže pochybovat o tom, že Elvis je bůh. Jeho největší zbraní je samozřejmě jeho kytara, nezaměnitelný hlas a schopnost uhranout milionům fanoušků a následovníků. Jeho největším protivníkem nebyl žádný jiný bůh, ale zhýralý život, drogy a léky. V každém filmu, ve kterém se objeví, vypadá stejně - jako extravagantní zpěvák s nagelovanou patkou a kotletami na tvářích. Svou muzikou dokáže strhnout nekonečné davy fanoušků a udat zcela nový směr populární a rockové hudbě na celém světě. Řekněte, není to jeden z nejmocnějších bohů?
Svoje schopnosti předvedl ve filmech: Vězeňský rock, Loving You, Frankie a Johnny

5. Thor
Chris Hemsworth ve filmu Thor Thor je svým způsobem severským ekvivalentem k Héraklovi – svalnatý bůh obdařený nadlidskou silou, kterou mu ještě desetinásobně zvyšuje kouzelný opasek síly. Stejně jako Hérakles je Thor synem nejvyššího boha svého pantheonu, Ódina, a má na starosti plodnost, hrom a nebe a je vykonavatelem spravedlnosti. V ruce obvykle drží bájné kladivo Mjollni (Mjolnir), které hází ve formě blesku a chytá ho zpět kouzelnými rukavicemi. Rád se vozí v povozu taženým jeho začarovanými kozly a má i dva věrné služebníky, Tjálfiho a Röskvu.
Svoje schopnosti předvedl ve filmu: Thor

4. Ra
Jaye Davidson ve filmu Hvězdná brána Nejmocnější egyptský bůh, vládce Slunce, stvořitel, majitel vševědoucího oka. Po obloze pluje ve sluneční bárce, do které občas přibere spolucestující. Ra - mocný Goa'uld je jeho personifikací na Zemi (Tau'ri), vládce všech Goa'uldů, manžel Hathor a bratr Apophise. Je vrchním vládcem a jedním z nejmocnějších osob v celé galaxii. Před asi deseti tisíci let cestoval napříč galaxií, aby našel hostitelské tělo, které by mohlo nahradit jeho umírající já. Objevil Zemi a lidi lehce využil pomocí své pokročilé technologie. Ovládl tělo mladého chlapce a posléze celou planetu jako její bůh. Kromě sebe přivezl na Zemi také hvězdnou bránu, kterou asi před pěti tisíci let lidé pohřbili v Egyptě při velkém povstání, aby mohla být o několik století později znovu objevena.
Svoje schopnosti předvedl ve filmu: Hvězdná brána, Hvězdná brána: Návrat

3. Q
Star Trek Q není vlastně jen jedna bytost, ale celá skupina bytostí s nadpřirozenými schopnostmi, která žije mimo vnímatelnou realitu v takzvaném Q-kontinuu a občas velmi ráda zasahuje do dění ve vesmíru v tu nejméně vhodnou dobu. Q na sebe s oblibou bere podobu Johna de Lancie a dává všem kolem sebe najevo svoji nadřazenost a obrovské schopnosti. Jeho skutečná podoba není známa, ale vyznačuje se škodolibostí a obvykle přivede osoby, které navštíví, do značných nepříjemností. Vyžívá se v demonstracích svých neomezených schopností a velmi si pak užívá pozorování jejich následků.
Svoje schopnosti předvedl v seriálech: Star Trek: Voyager, Star Trek: Nová generace

2. Zeus
Laurence Olivier ve filmu Souboj Titánů Zeus je nejvyšším vládcem v řeckém pantheonu a synem Titána Króna, který každé své předchozí dítě snědl, aby se nenaplnila věštba, podle které ho mělo jeho vlastní dítě svrhnout. To se samozřejmě nakonec stalo a Zeus si spolu se svými bratry rozdělil vládu nad zemí. Jeho teritoriem se stalo nebe a země, usídlil se spolu s dalšími bohy na hoře Olymp, vládl hromu a bleskům a byl nenapravitelným záletníkem. Kromě svazku blesků bojuje i s nezničitelným štítem z kozí kůže aigisem. Je to silný, svalnatý muž většinou nosící dlouhý bílý plnovous a kromě Titánů jsou jeho největšími protivníky obři Gigantové.
Svoje schopnosti předvedl ve filmu: Souboj Titánů

1. Bůh
Fotografie z filmu Monty Python a Svatý Grál Bůh s velkým „B“ je všemocná bytost, otec Ježíšův, ale i otec v širším slova smyslu, stvořitel Země, lidstva i vesmíru. Bere na sebe všechny možné podoby: jednou je jen monumentálním hlasem bez těla, podivným mixem hrocha a opice, vousáčem s královskou korunou, plešounem, který se nemůže rozhodnout, jestli Zemi udělat kulatou nebo hranatou, černochem, který se rozhodne přenechat svoje schopnosti jednomu smrtelníkovi, nebo dokonce ženou s tělem a tváří Alanis Morissette. Dokáže konat obrovské dobré skutky, ale někdy umí být i pěkně škodolibý. Ale nedivte se mu, když “pokaždé, když se pokusí s někým promluvit, to je samé ‘promiň tohle‘, ‘odpusť mi tamto‘ a ‘nejsem toho hoden‘“.
Svoje schopnosti předvedl mimo jiné ve filmech: Dogma, Monty Python a Svatý grál, Simpsonovi, Umučení Krista, Božský Bruce, South Park, Monty Python a smysl života, Život je krásný
P. S.: Jestli jsme někoho opomenuli, tak bůh nám pomáhej...

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu