TV tipy: Hrdinové ohně tráví noc v muzeu, kde cestují ve stroji času

Vydáno: 27.09.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ačkoli je konec září, televizní programy stále připomínají vrcholící léto. O žádný velký hit divák nezavadí a musí se spokojit s množstvím nic nekazících repríz. Největším lákadlem našeho výběru tak je drama Hrdinové ohně.
Hrdinové ohně (Only the Brave) (pátek 27. 9., Prima Cool, 20.15 - 23.00 / sobota 28. 9., 15.05 - 17.50)

Plakát filmu Hrdinové ohně / Only the BraveDva roky staré drama naše kina zcela minulo, což je obrovská škoda, protože jde o nenápadnou, ale extrémně působivou záležitost. Režírující Joseph Kosinski v něm vychází ze skutečných událostí a zároveň skládá poctu jednomu z amerických hasičských sborů. A dělá to náramně, protože se může opřít o poctivou chlapskou atmosféru, chemii mezi výtečně napsanými a sympatickými postavami, svižné tempo a nádherné záběry nekonečných plání. Podařilo se mu zachytit i všudypřítomné nebezpečí z ohně jakožto nespoutaného živlu, který ničí vše, s čím přijde do kontaktu. Vše ještě umocňuje fantastický a úderný závěr, který ty, kteří si o zápletce nic nezjistí, hodně překvapí. V hlavních rolích se objeví Josh BrolinJeff BridgesJennifer ConnellyMiles TellerTaylor Kitsch nebo Andie MacDowell. Jediné, co snad může dojem výrazně pokazit, je trochu přepálená stopáž. Tip týdne hned při pátku. 

Zajímavost: Scénář vznikl na základě článku No Exit, který vyšel v pánském měsíčníku GQ.

Originální trailer filmu Hrdinové ohně / Only the Brave
Závažná stopa (The Bull of the West) (pátek 27. 9., Barrandov, 21.15 - 23.20 / sobota 28. 9., 10.45 - 12.50 / Kino Barrandov, 17.50 - 20.00)

Plakát filmu Závažná stopa / The Bull of the WestNejen u nás naprosto neznámý televizní western z počátku sedmdesátých let je trochu zvláštní počin, který ocení asi jen fandové žánru. Režisérské duo Jerry Hopper a Paul Stanley v něm totiž vychází ze svého času poměrně úspěšného seriálu The Virginian a nabízí de facto dvě jeho epizody sestříhané dohromady. Opírají se tak o drsnou atmosféru, solidní přestřelky, nebojí se ale zabrousit ani do dramatu a některé klidnější pasáže plné dialogů, jsou velmi dobré. V některých momentech dokonce snímek připomíná filmy noir, ale v tomto směru tolik nefunguje. Samotný příběh pak bohužel není až tak zajímavý, je dost tuctový a je na něm znát, že je poskládaný ze dvou dílů seriálu, takže hodně věcí jen naznačí a nedořeší. Nejzajímavější tak zůstává obsazení, v němž se objeví Charles BronsonLee J. CobbBrian KeithLois Nettleton nebo George Kennedy. Naprostá rarita a pravděpodobně česká televizní premiéra. 

Zajímavost: Epizody, které jsou ve filmu sestříhány, se jmenují Duel at Shiloh (vysíláno 2. ledna 1963) a Nobility of Kings (10. listopadu 1965).

Ukázka z filmu Závažná stopa / The Bull of the West
Rock of Ages (Rock of Ages) (pátek 27. 9., Nova Cinema, 21.55 - 00.15)

Plakát filmu  / Rock of AgesSedm let starý komediální muzikál je sice na zahraničních databázích hodnocen o dost lépe než na těch našich, hodnotu mírného nadprůměru ale nepřekročil. Jednoznačně je to dáno tím, že režírující Adam Shankman se zastřešuje v názvu rockem, drtivá většina písní je ale ryzí limonádový pop a navíc rockové hvězdy dost zesměšňuje. To je ale odvislé i od přístupnosti, která je pro celou rodinu, takže je jasné, že žádné skandály, natožpak drogy a sex tu nejsou přítomny. Moc nepotěší ani muzikálová čísla a choreografie, které jsou dost nevýrazné a občas zmatené. Částečně ale snímek zachraňuje atmosféra, která je poměrně pohodová a nebere se moc vážně, což sice někdy působí trochu zvláštně, ale po většinu času to funguje. Nejlákavější je rozhodně vydařené obsazení, v němž dostali důvěru Julianne HoughRussell BrandAlec BaldwinCatherine Zeta-JonesTom CruiseAnne FletcherPaul GiamattiBryan Cranston nebo Diego Boneta. Tip na vlastní nebezpečí.

Zajímavost: Tom Cruise kvůli filmu pět hodin denně cvičil zpěv a hodinu denně tanec.

Oficiální trailer filmu Rock of Ages / Rock of Ages
Ikarův pád (sobota 28. 9., ČT1, 15.25 - 17.10 / neděle 29. 9., 06.30 - 08.15)

Plakát filmu  / Ikarův pádČeskoslovenský televizní film z druhé poloviny sedmdesátých let je minimalistickou záležitostí, na níž čas není skoro vůbec vidět. Režírující František Filip v něm dostal k dispozici scénář Jiřího Hubače, čemuž výsledek naprosto odpovídá. Nelze tedy čekat žádné manýry, ale poctivé drama s výtečně napsanými postavami, brilantními dialogy a skvělou posmutnělou atmosférou. V neposlední řadě je příběh mrazivou a pravdivou sondou do duše alkoholika, který pomalu ztrácí vše, na čem mu záleží. Jak už je u tuzemských počinů z této doby zvykem, naprosto brilantní bylo i obsazení, jemuž jednoznačně kraluje Vladimír Menšík v jedné z mála ryze dramatických rolí, výtečně mu ovšem sekundují i Jaromír HanzlíkJana HlaváčováČestmír ŘandaJosef Vinklář nebo Iva Janžurová. Dokonalá komorní záležitost, která nezestárla.

Zajímavost: V době natáčení byl Menšík několik let po absolvování protialkoholní léčby.

Závěrečné titulky filmu Ikarův pád
Noc v muzeu: Tajemství hrobky (Night at the Museum: Secret of the Tomb) (sobota 28. 9., Prima Max, 17.50 - 20.00 / neděle 29. 9., 11.25 - 13.35)

Český plakát filmu Noc v muzeu: Tajemství hrobky / Night at the Museum: Secret of the TombZakončení úspěšné komediální trilogie je v zahraničí hodnoceno mnohem lépe než u nás, což je jednoznačně dáno stylem humoru. Režírující Shawn Levy v něm nic neřeší, ale spoléhá se na jednoduchý a prostinký humor, který míří do černého velmi málo a po většinu naštěstí nedlouhé stopáže je jen zoufale nenápaditý a nudný. Příběh je kompilátem předešlých dvou částí, s ničím originálním nepřichází a vesměs omílá to samé. Alespoň, že atmosféra poměrně funguje a tempo je svižné, takže na řešení nesmyslů není moc čas. Dojem pak lehce vylepšují závěrečná parodická scéna a solidní obsazení, v jehož hlavní roli se znovu předvede Ben Stiller, jemuž sekundují Owen WilsonSteve CooganRicky GervaisRebel WilsonRami MalekBen Kingsley nebo Robin Williams ve své poslední úloze. Naprosto nenáročná záležitost, o níž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Ve filmu si zahrály malé cameo děti Stillera.

Oficiální trailer filmu Noc v muzeu: Tajemství hrobky / Night at the Museum: Secret of the Tomb
Shrek: Zvonec a konec (Shrek Forever After) (sobota 28. 9., Prima Cool, 20.00 - 22.05 / neděle 29. 9., 15.55 - 17.45)

Plakát filmu Shrek: Zvonec a konec / Shrek Forever AfterZávěrečná kapitola z populární animované ságy je už devět let stará a nejvýrazněji na ní potěší to, že není vysloveně špatná a ostudná. Režírující Mike Mitchell v ní sice může zapomenout na originalitu prvních dvou dílů, nicméně se mu daří udržovat svižné tempo, především ale dostal k dispozici příběh, v němž se ukrývá pár povedených fórků, ačkoli ty už občas vykrádají samy sebe. Samotný děj je pak relativně nápaditý a snaží se vystavit zápletku na paralelních vesmírech a cestování v čase, daří se to ale tak napůl a potenciál, který se v něm skrýval, rozhodně není využit. Naštěstí tu pořád jsou sympatické postavy, pár parodických scén pobaví a animace je na špičkové úrovni, takže si lze užívat různá prostředí a detaily. Škoda, že finální díl není vtipnější a výraznější a chybí mu něco, kvůli čemu by se na něj vzpomínalo. Tip pro celou rodinu.  

Zajímavost: Jde o vůbec první díl celé série, v němž má Fiona rozpuštěné vlasy.

Český trailer filmu Shrek: Zvonec a konec / Shrek Forever After
S láskou, Rosie (Love, Rosie) (neděle 29. 8., Prima Max, 20.00 - 22.15 / pondělí 30. 9., 00.20 - 07.05 / středa 2. 10., 10.50 - 13.00)

Český plakát filmu S láskou, Rosie / Love, RosiePět let stará romantická komedie vypadá na první pohled dost tuctově a předvídatelně, skutečnost je ale malinko jiná. Hlavní zásluhu na tom má režírující Christian Ditter, který dobře věděl, co má k dispozici a vsadil na výbornou a výraznou audiovizuální stránku, která je na podobný žánr až unikátní. Výhodu měl i v tom, že příběh, který je adaptací literární předlohy Cecelie Ahern, je dobře vystavěn, a ačkoli se nevyhýbá nutným klišé, redukuje je na minimum a spíše se soustředí na obyčejné a dobře odkoukané životní situace, které prožila většina diváků. Tvůrci pak už stačilo jen dodat hodně příjemný písničkový soundtrack, svižné tempo a pohodovou atmosféru. Trefou do černého se ukázalo být i obsazení, v němž hrají prim Lily Collins a Sam Claflin, mezi kterými funguje báječná chemie, a jejichž menší známost podporuje pocit autenticity. Překvapivě podařená žánrovka, na níž nemá smysl hledat zásadní chyby, což potvrdí i naše recenze

Zajímavost: V češtině se román, z něhož film vychází, jmenuje Kde končí duha.

Český trailer filmu S láskou, Rosie / Love, Rosie
Vlak (Le train) (neděle 29. 9., ČT2, 21.45 - 23.25)

Plakát filmu Vlak / Le trainItalsko-francouzské válečné drama z první poloviny sedmdesátých let u nás není moc známé a nedá se sehnat žádnou oficiální cestou. Režisér a spoluscenárista Pierre Granier-Deferre v něm vycházel z románu Georgese Simenona a soustředil se především na hodně tíživou a depresivní atmosféru válečné nejistoty a každodenního umírání. Do té se mu povedlo skvěle přidat fungující křehkou romanci, která dává naději a není laciná a předvídatelná. Mnohé diváky uzemní také naprostou upřímností a realističností, navíc je v něm hned několik silných a emotivních momentů, které málokoho nechají chladnými. V ústředních úlohách excelují Jean-Louis Trintignant a Romy Schneider, jimž dělají společnost mimo jiné Maurice BiraudNike Arrighi nebo Anne Wiazemsky. Je ale třeba počítat s hodně pomalým tempem a pár hluchými místy. Zapomenutý počin.

Zajímavost: Na to, jak snímek zakončit, přišel režisér až těsně před koncem natáčení, když si pustil již složenou hudbu k filmu.

Ukázka z filmu Vlak / Le train
Stroj času (The Time Machine) (úterý 1. 10., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / středa 2. 10., 16.30 - 18.15 / čtvrtek 3. 10., 12.10 - 14.00)

Plakát filmu Stroj času / The Time MachineVe své době byla filmová adaptace slavné knižní předlohy H. G. Wellse přijímána dost špatně a její recenze nebyly dobré, postupem času se ale na různých databázích přiblížila lehkému nadprůměru. Režírující Simon Wells, pravnuk autora románu, v něm bohužel narazil na své ambice, které byly přehnaně velké. Původní roztomile naivní příběh se totiž snaží obohatit o množství filozofických úvah a přesahů, to se mu ale zoufale nedaří a celé jeho úsilí působí až hloupě. Na výbornou ovšem funguje vizuální stránka, která ohromí výtečnými triky a maskami, které si dokonce vysloužily oscarovou nominaci. Scény ve stroji času tak patří k naprostým vrcholům. Zamrzí i obsazení, které je dost nevyrovnané a prim v něm hraje zvláštně unylý Guy Pearce, vedle kterého se objeví třeba Samantha MumbaMark Addy nebo Phyllida Law, za zmínku ale rozhodně stojí nechtěně směšný Jeremy Irons, jehož účast je naprosto nepochopitelná. Guilty pleasure na úterní večer.

Zajímavost: Pearce si během natáčení zlomil žebro.

Originální trailer filmu Stroj času / The Time Machine
Je muž, který je vysoký, šťastný? (Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky) (středa 2. 10., ČT art, 22.40 - 00.05)

Plakát filmu Je muž, který je vysoký, šťastný? / Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam ChomskyFrancouzský dokument s animovanými pasážemi je divácky extrémně náročný a vyžaduje plnou pozornost. Režisér, scenárista a kameraman Michel Gondry se v něm totiž pustil do rozhovoru s jazykovědcem Noamem Chomskym a předpokládá, že publikum jeho teze zná a nic nevysvětluje. To tedy znamená, že mnoho dialogů je těžko k pochopení, ve filozofových metaforách a projevech je snadné se ztratit a na první zhlédnutí prakticky není možné všechno zaznamenat. Pozornost tak naštěstí rozptyluje jednoduchá, ale na tvorbu hodně náročná animace fixou, která příjemně převádí některé názory do obrazové podoby a dodává snímku příjemný humor. Ten částečně vychází i z kontrastu životních přístupů obou aktérů, kdy tvůrce je optimista a zpovídaný až nihilista, tento přístup ale mnohdy úplně nefunguje, protože je znát, že autor se pouští do trošku nerovného intelektuálního boje. Nejnáročnější tip týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Název filmu je převzatý z jedné Chomského úvahy o jednoduchosti gramatiky a jejím vzorci, kdy dítě dokáže z jakékoli věty oznamovací poskládat větu tázací.

Český trailer filmu Je muž, který je vysoký, šťastný? / Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • dusta (dusta, 27.09.2019 11:51) Reagovat

    Site recommandé pour regarder des films et séries TV en ligne avec sous-titres HD 2019

    Regarder en HD ➡ HDPELIS21ULTRA.COM

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY