TV tipy: Hastrman, Jackie a Viktor Frankenstein jsou zoufalci

Vydáno: 13.09.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Září se přehouplo do druhé poloviny, televizní programy ale stále připomínají vrcholící léto, protože novinek je jen málo a přednost dostávají osvědčené reprízy. Nejvíce tak zaujme premiérové zařazení tuzemského Hastrmana.
Nominace na Oscara (For Your Consideration) (pátek 13. 9., Nova Cinema, 18.20 - 20.00 / sobota 14. 9., 11.25 - 13.10 / pondělí 16. 9., 07.15 - 08.50)

Plakát filmu Nominace na Oscara / For Your ConsiderationTřináct let stará komedie, která je u nás absolutně neznámá, je velmi příjemnou satirou na fungování filmového průmyslu. Režisér a spoluscenárista Christopher Guest v ní spoléhá především na inteligentní a fungující humor, který má nápad a málokdy míří úplně vedle. Navíc nepostrádá svižné tempo a většina vtipů je skvěle vypointovaná, takže o zábavu je postaráno celou, naštěstí střídmou stopáž. I proto je škoda, že příběh moc nedrží u sebe a je jen sérií různých epizod a zdaleka nevyužívá všechny možnosti, které párkrát naznačí. V hlavních rolích se objeví Catherine O'HaraStephen Rannazzisi a Ed Begley, Jr., které výtečně doplňují spoluatuor scénáře Eugene Levy, sám režisér nebo Jennifer Coolidge. Zapomenutá záležitost, která by zasloužila lepší vysílací čas než páteční podvečer.  

Zajímavost: Velká část dialogů vznikla čirou improvizací.

Originální trailer filmu Nominace na Oscara / For Your Consideration
12 hrdinů (12 Strong) (pátek 13. 9., Prima, 21.55 - 00.35 / neděle 15. 9., 01.00 - 03.45)

Plakát filmu 12 hrdinů / 12 StrongNejvětším problémem akčního dramatu z loňského roku je jeho režisér. Tím je debutující Nicolai Fuglsig, který celou dobu jede na jistotu a nepouští se do jakýchkoli experimentů. Neohromí tak příběhem, který má reálné základy, občas ale působí dost zmateně a vykonstruovaně, navíc se nevyhýbá typicky americkému patosu, takže je místy až nesnesitelný. Ani postavy nejsou úplně sympatické a propracované a příliš jim nepomáhají ani strojové a až moc studiové dialogy. S tím pak souvisí i přehnaná stopáž, která nemá moc co nabídnout. Na mírném nadprůměru nicméně snímek udržuje velmi dobrá akce, která sice není nikterak zásadní a adrenalinová, svůj účel ale beze zbytku splní. Největším lákadlem je však solidní obsazení, v němž se představí Chris HemsworthMichael ShannonMichael PeñaWilliam FichtnerNavid Negahban nebo Elsa Pataky. Trochu propagandistický tip je na páteční večer jako dělaný. 

Zajímavost: Název filmu se objeví až těsně před závěrečnými titulky.

Oficiální trailer filmu 12 hrdinů / 12 Strong
Maskovaná milenka (sobota 14. 9., ČT1, 15.40 - 17.05 / neděle 15. 9., 06.45 - 08.10)

Plakát filmu  / Maskovaná milenkaDnes zapomenuté protektorátní romantické drama je tehdejším pokusem o regulérní český velkofilm. Režisér a scenárista Otakar Vávra v něm zpracoval novelu Honorého de Balzaca a diváka se snažil ohromit slušnou výpravou a samotným příběhem, to se mu ale povedlo jen napůl. Zatímco první polovina ještě poměrně funguje a hned na začátku ukrývá výborně zvládnutou scénu z maškarního bálu, která skvěle rozehrává zápletku a ústřední vztah, postupem času už ale snímek upadá a mění se v jednu sice řemeslně dobře zvládnutou, pořád ale kýčovitou, sentimentální a dost naivní červenou knihovnu. Výsledku pak moc nepomáhá, že i přes veškerou tvůrčí snahu je z něho znát určitá divadelnost, která většině štábu neumožňuje plnohodnotný výkon. V titulních rolích se objeví Lída Baarová a Gustav Nezval, těm pak sekundují mimo jiné Ladislav PešekJiří SteimarJiřina Šejbalová nebo Rudolf Deyl ml.. Alespoň, že stopáž je střídmá a není v ní moc prostoru na vysloveně vatové momenty. Něco pro milovníky naší filmové historie. 

Zajímavost: Kameraman Ferdinand Pečenka a architekt Jan Zázvorka získali za práci na filmu Národní cenu roku 1941.

Ukázka z filmu Maskovaná milenka
Slečna Drsňák (Miss Congeniality) (sobota 14. 9., Nova, 17.10 - 19.30 / neděle 15. 9., Nova Cinema, 17.55 - 20.00 / středa 18. 9., 13.40 - 15.45)

Plakát filmu Slečna Drsňák / Miss CongenialityMiléniová akční komedie se na zahraničních databázích těší o něco lepšímu hodnocení než na té naší. Nemá smysl se zabývat tím, proč tomu tak je, neboť režírující Donald Petrie v ní toho moc neřešil a jednoznačně se spolehl na poměrně nosnou zápletku, která skýtala velké množství potenciálního humoru. Jeho částečnou prohrou pak bylo nejvíc to, že se pokusil o jakousi satiru na různé soutěže krásy, což se mu moc nedaří, protože vtipy nejsou tak promyšlené a spoléhají se spíše na situační a jednoduchý humor, někdy jsou vysloveně buranské. Tempo je ovšem naštěstí svižné, takže nepovedené fórky rychle zmizí a nahradí je ty lepší. Snímek ale funguje především díky obsazení, v jehož hlavní roli exceluje Sandra Bullock, kterou doplňují například Michael CaineBenjamin BrattCandice Bergen nebo William Shatner. Nenáročná a naprosto oddechová jednohubka.

Zajímavost: Chrochtavý smích, na němž Bullock založila svou postavu, se prý herečka naučila na vesnické zábavě.

Oficiální trailer filmu Slečna Drsňák / Miss Congeniality
Viktor Frankenstein (Victor Frankenstein) (sobota 14. 9., Prima Cool, 22.05 - 00.20 / neděle 15. 9., Prima Max, 01.40 - 07.10)

Český plakát filmu Viktor Frankenstein / Victor FrankensteinTaktéž čtyři roky staré drama je u nás hodnoceno mnohem střízlivěji než v zahraničí, důvody jsou ovšem v tomto případě nasnadě. Režírující Paul McGuigan v něm totiž dostal k dispozici štědrý rozpočet, který je znát hlavně na výborné vizuální stránce, dobové výpravě a digitálních efektech, kterých je ale přespříliš a výsledku moc neprospívají. Značnou část peněz určitě spotřebovalo i výborné obsazení, jemuž dominují Daniel Radcliffe a James McAvoy, které pak doplňují třeba Jessica Brown Findlay nebo Bronson Webb. Tvůrce ale bohužel pozapomněl na jakoukoli hororovou atmosféru a napětí, které tu zcela absentují, což je u tak známého tématu až ostuda. Navíc se mu z atraktivního a slavného příběhu nepovedlo vytěžit úplné maximum. Jednohubka na sobotní noc, o níž více prozradí naše nespokojená recenze.

Zajímavost: V průběhu natáčení postihly Británii jedny z nejhorších bouřek v historii, bylo tak extrémně náročné.

Oficiální trailer filmu Viktor Frankenstein / Victor Frankenstein
Nezvratný osud 3 (Final Destination 3) (sobota 14. 9., Nova Cinema, 22.50 - 00.35 / pondělí 16. 9., 02.40 - 05.20)

Plakát filmu Nezvratný osud 3 / Final Destination 3Třetí díl kdysi velmi populární hororové série nepřináší nic nového, přesto jde překvapivě o solidní a neurážející podívanou. Režisér a spoluscenárista James Wong v něm tedy spoléhal na otřepaný koncept a rezignoval na jakoukoli originalitu. Na jednu stranu je to dobře, protože se mohl soustředit na podvratně vtipné a černohumorné způsoby úmrtí, svižné tempo a některé nápadité scény, mezi kterými vyniká hned ta úvodní z horské dráhy. Na stranu druhou se ale o něco pokusit měl, protože díky předvídatelnému ději se postupem času film mění v naprosto generickou a nudnou podívanou, která nemá co nabídnout a úmorně dospěje k očekávatelnému konci. Poměrně fajn je obsazení, v němž se mimo tehdy ne tak známé Mary Elizabeth Winstead, neobjeví žádná extra povědomá tvář. Žánrovka pro milovníky podobných sérií. 

Zajímavost: Aby úvodní scéna byla podle režisérových představ, museli se zúčastnění projet na horské dráze šestadvacetkrát.

Oficiální trailer filmu Nezvratný osud 3 / Final Destination 3
Hastrman (neděle 15. 9., ČT1, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu  / HastrmanČeský romantický thriller je adaptací stejnojmenného románu Miloše Urbana a patří k tomu nejzajímavějšímu, co u nás loni vzniklo. Debutující režisér a spoluscenárista Ondřej Havelka se v něm od počátku spoléhá na mystickou atmosféru české vesnice devatenáctého století a zachycuje všechny rituály a zvyky. Postupem času nechává houstnout atmosféru a přidává hororový nádech, čemuž pomáhá i vskutku nádherná a Českým lvem oceněná kamera Diviše Marka. Zážitek pak umocňují i krásná a taktéž lvem oceněná hudba Petra Wajsara, která kombinuje prvky lidové s orchestrálními, a výborně zvolené lokace. V hlavní roli naprosto dominuje Českým lvem ověnčený Karel Dobrý, jemuž zdatně přihrávají na stejnou cenu nominovaní Simona Zmrzlá a Jan Kolařík, dále pak Jiří LábusDavid Novotný nebo Norbert Lichý. Výsledný dojem trochu kazí nejasná motivace postav, zbytečné rozdělení filmu do kapitol, pomalé tempo a zbytečný vnitřní hlas vypravěče. Podivný pak je úplný závěr, který je bez znalosti předlohy jen velmi těžko pochopitelný a působí jako z úplně jiného filmu. Tip týdne, o němž hledejte detaily v naší recenzi

Zajímavost: Zmrzlá nosila po celou dobu natáčení barevné kontaktní čočky, každé oko má tak jiné.

Oficiální trailer filmu Hastrman
Jackie (Jackie) (neděle 15. 9., ČT art, 21.00 - 22.40)

Český plakát filmu Jackie / JackieTři roky staré koprodukční drama slibovalo výbornou podívanou a výraznou žánrovku, jeho hodnocení jsou ale dost rozporuplná. Režírující Pablo Larraín se pokusil o trochu jinou cestu a atraktivní portrét Jackie Kennedy pojal jako její určitou demytizaci a natočil ho hodně umělecky. To tedy znamená, že zvolil dost pomalé tempo, v němž se toho moc neděje a většinu času se jen mluví a prim hrají dlouhé kamerové jízdy. I kvůli značně odosobněné režii je velmi těžké se hlavní postavě dostat pod kůži, což může být pro mnoho diváků neakceptovatelné, navíc když snímku chybí jakýkoli dramatický oblouk a myšlenkový přesah. Titulní roli ztvárnila Natalie Portman, která je ale celou dobu značně strojená a afektovaná, někdy zbytečně přehrává a asi až moc křečovitě se snaží o Oscara, na kterého byla pouze nominována. Vedle ní se objeví mimo jiné Peter SarsgaardGreta GerwigBilly Crudup nebo John Hurt. Za zmínku pak určitě stojí i perfektní a taktéž na Oscara nominované kostýmy. Rozpačitý tip pro náročnější publikum, o němž více odhalí naše recenze.

Zajímavost: Film se natáčel na filmový formát 16mm, který se dříve užíval k natáčení televizních reportáží a amatérských filmů.

Český trailer filmu Jackie / Jackie
Loupež na úrovni (The Art of the Steal) (úterý 17. 9., Prima Max, 21.50 - 23.45 / čtvrtek 19. 9., 00.25 - 07.40)

Plakát filmu Loupež na úrovni / The Art of the StealI když kanadsko-americká krimikomedie ničím nepřekvapí, jde o velmi příjemnou eklektickou podívanou. Režisér a scenárista Jonathan Sobol v ní sází na jistotu a servíruje otřepaný a klišovitý příběh, který je vidět v každé druhé žánrovce, naštěstí se mu ho daří oživit chytrým a místy i inteligentním humorem, který se nebojí být trochu drsnější. Potěší i celková staromilskost, svižné tempo, pohodová a odlehčená atmosféra, poměrně nápaditá kamera, především ale stopáž, která je vskutku velmi střídmá a není v ní čas na nějaké nedůvěryhodné zvraty. Slušné je i obsazení, v němž si své uhrají spolehliví Kurt RussellMatt DillonJay BaruchelKenneth Welsh nebo Terence Stamp. Nenáročná oldschollová zábava a typická žánrová jednohubka, jejíž zhlédnutí nikoho neurazí. 

Zajímavost: Původní název filmu zněl Black Marks.

Oficiální mezinárodní trailer filmu Loupež na úrovni / The Art of the Steal
Zoufalci (úterý 17. 9., ČT2, 22.45 - 00.25)

Plakát filmu  / ZoufalciDekádu staré tuzemské komediální drama je dnes pozapomenuté, což je svým způsobem škoda. Tehdy debutující režisérka a scenáristka Jitka Rudolfová v něm zaujme zejména po technické stránce, protože její režie je naprosto brilantní a uchvátí asynchronní střih a zvuk, výtečná melancholická atmosféra, krásná kamera, která evokuje dokumentární film a jakási autenticita, která vydrží po celou dobu. Mnohem horší je to s ústředním příběhem, který by rád navazoval na Československou novou vlnu a snaží se o generační výpověď, jenže je spíše sledem jednotlivých epizod, nemá žádnou koncepci a jeho postavy nejsou tolik zajímavé. Naštěstí jsou ale výborně zahrané mimo jiné Simonou BabčákovouJakubem ŽáčkemZuzanou OnufrákovouVáclavem NeužilemJaroslavem Pleslem nebo Lucií Žáčkovou. Nedotažený a ne tak výrazný debut. 

Zajímavost: Scénář vznikl na základě výpovědí režisérčiných přátel.

Originální trailer filmu Zoufalci


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY