TV tipy: Mladý Karl Marx v sebevražedném oddílu nestárne a jí zelňačku

Vydáno: 16.08.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Následující týden je v televizích klasicky srpnově slabší a přednost v něm krom osvědčených repríz dostávají filmy komornější a méně známé. Tipem týdne nicméně může pro mnohé být premiéra komiksové týmovky Sebevražedný oddíl.
Slunce, seno a pár facek (pátek 16. 8., Prima, 20.15 - 22.40 / neděle 18. 8., 13.15 - 15.25)

Plakát filmu  / Slunce, seno a pár facekProstřední díl oblíbené československé komediální trilogie se i po letech těší poměrně solidnímu hodnocení, což je trochu zvláštní a paradoxní. Režisér a spoluscenárista Zdeněk Troška v něm totiž předvádí naprostou esenci svého buranského a vesnického humoru, ale víceméně mu to funguje. Spolehl se na svižné tempo, velkou kadenci vtipů, z nichž některé jsou daleko za hranicí vkusu a naštěstí jich ale není tolik a na nesmrtelné a dnes už zlidovělé hlášky. Příběh tedy moc neexistuje a spíše jde o sled různých scének a gagů, to ale tolik nevadí, navíc se tu vyskytují opět skvělí neherci. I profesionální obsazení je skvostné, neboť mu znovu dominují Helena RůžičkováStanislav TřískaValérie Kaplanová nebo Jiří Lábus. Výraznou vadou na kráse je tedy snad jen přehnaná stopáž, která je na komedii až neúnosná. Naprostá klasika.

Zajímavost: Snímek svým ziskem zachránil krachující barrandovská studia.

Ukázka z filmu Slunce, seno a pár facek
Muži nestárnou (sobota 17. 8., ČT1, 14.35 - 16.15 / neděle 18. 8., 07.00 - 08.40)

Plakát filmu  / Muži nestárnouProtektorátní komedie je filmovou adaptací stejnojmenné úspěšné divadelní hry Jana Patrného. Režisér a scenárista Vladimír Slavínský toho v ní už moc řešit nemusel a vsadil hlavně na jednoduchoučký, ale nadčasový, nenáročný a na svou dobu možná i trochu odvážnější příběh, velmi pohodovou atmosféru, značný nadhled a svižné tempo, v němž není moc prostoru na hluchá místa. Největším trumfem nicméně zůstává obsazení klíčových rolí, které bravurně ztvárnili Zita KabátováJan Pivec a Gustav Nezval. Za zmínku stojí i několik dnes známých písní, inteligentní humor i fungující, i když možná nepravděpodobná romantická linie. Filmově sice zastaralá, příběhově ale stále aktuální československá klasika.

Zajímavost: Po úspěchu filmu chtěl tvůrce natočit snímek s názvem Ženy nestárnou s velmi podobným námětem, tehdejší producenti ale dostali strach, že by ho puritánská společnost nepřijala.

Ukázka z filmu Muži nestárnou
Zelňačka (La soupe aux choux) (sobota 17. 8., Barrandov, 20.05 - 22.10 / neděle 18. 8., 09.40 - 11.45 / Kino Barrandov, 17.50 - 20.00)

Plakát filmu Zelňačka / La soupe aux chouxFrancouzská sci-fi komedie z počátku osmdesátých let bývá oproti ostatním z oné doby trochu upozaďována. Důvod je vesměs jasný, neboť režírující Jean Girault v ní adaptoval stejnojmenný román Reneho Falleta, který do podoby scénáře pomohl převést i představitel titulní role Louis de Funès. Ten už nebyl úplně zdráv, proto je výsledná podoba spíše satirou než typicky bláznivou komedií a prostupuje ji nostalgická až posmutnělá atmosféra a celková něžnost. Také už není tak šílený, jak byl divák zvyklý, ale hodně umírněný až civilní, místy dokonce dojemný. Výborným parťákem mu je Jean Carmet. Potěší i to, že triková stránka je na dobu vzniku ucházející a nepůsobí směšně. Výrazný problém tak nastává až s příběhem, který si z předlohy půjčuje jen základní kostru, vedlejší linie zcela vynechává a postavy jsou tím pádem ploché a s nejasnou motivací, nečtenář se v něm pak jen velmi těžko orientuje. Netradiční počin od mistra filmového humoru. 

Zajímavost: De Funès později prohlásil, že film natočil hlavně proto, že zjistil, že se svou postavou má hodně společného.

Originální trailer filmu Zelňačka / La soupe aux choux
Sebevražedný oddíl (Suicide Squad) (sobota 17. 8., Nova, 20.20 - 22.45 / neděle 18. 8., Nova Cinema, 17.40 - 20.00 / úterý 20. 8., 15.20 - 17.40)

Český plakát filmu Sebevražedný oddíl / Suicide SquadDalší pokus o komiksovou týmovku ze stáje DC dopadl opět rozpačitě a jeho přijetí nejsou úplně jednoznačná. Režisér a scenárista David Ayer selhává hlavně v množství postav, které nemá šanci více představit, jejich motivaci a bohužel nevyužívá ani to, že všechny jsou záporné, ale dělá z nich víceméně sympaťáky, což zamrzí. Výsledek pak i proto připomíná pilotní díl seriálu, v němž je načrtnuto několik témat, dořeší se jich ale jen málo, humor je navíc většinou zoufale infantilní. Body naopak tvůrce sbírá v až geniálně použité hudbě, výborné akci, svižném tempu a několika extrémně zábavných momentech, kterých je ale málo. V hvězdném obsazení vynikají Margot Robbie a Will Smith, trochu v pozadí pak zůstávají Viola DavisJoel KinnamanJared LetoJai Courtney nebo Adewale Akinnuoye-Agbaje. Pro mnohé tip týdne, o němž se více dočtete v naší nadšené recenzi.

Zajímavost: Při natáčení se Robbie naučila zadržet dech pod vodou na pět minut.

Český trailer filmu Sebevražedný oddíl / Suicide Squad
Angelika a král (Angélique et le roy) (sobota 17. 8., ČT1, 21.10 - 22.54 / úterý 20. 8., 14.30 - 16.10)

Plakát filmu Angelika a král / Angélique et le royTřetí díl francouzsko-italsko-západoněmecké dobrodružně-historické pentalogie pochází z druhé poloviny šedesátých let a divákům nabídne víceméně totéž co díly předchozí. Režisér a spoluscenárista Bernard Borderie, který byl u série od začátku, v něm servíruje svou rutinu, to tedy znamená, že se spoléhá na odlehčenou atmosféru, solidní výpravu a kostýmy, nejvíc ale na prostý až telenovelový příběh a kýčovitou romantiku. Na úrovni lehkého nadprůměru tak snímek drží určitá setrvačnost, zajímavé scény se satanisty, které jsou příjemně potemnělé a spolehlivé obsazení. V něm hraje pochopitelně prim Michèle Mercier, kterou doplňují třeba Robert HosseinJean RochefortSami Frey nebo Michel Galabru. V tuzemsku oblíbená záležitost.  

Zajímavost: Hlavní postava ve filmu vystřídala osmnáct kostýmů.

Originální trailer filmu Angelika a král / Angélique et le roy
Mladý Karl Marx (Le jeune Karl Marx) (sobota 17. 8., ČT2, 23.20 - 01.15 / úterý 20. 8., 01.05 - 02.55)

Plakát filmu Mladý Karl Marx / Le jeune Karl MarxDva roky staré francouzsko-německo-belgické historické drama u nás není moc známé a k vidění bylo jen na některých festivalech. Režisér a spoluscenárista Raoul Peck se v něm soustředí na první etapy života slavného myslitele a filosofa a jeho myšlenky se snaží převést do kontextu současné doby. Tím pádem tedy některé z nich vytrhává z kontextu, moc je nevysvětluje a film tak může někomu připadat jako obhajoba komunismu. Filozofická rovina je nicméně zajímavá a potěší, že pozadu nezůstávají ani solidní dobová atmosféra a kostýmy. Titulní roli ztvárnil velmi dobrý August Diehl, jemuž sekundují třeba Vicky KriepsOlivier GourmetHannah Steele nebo Alexander Scheer. Při sledování je ale třeba se připravit na pomalejší až ospalé tempo, zbytečné romantizování a někdy až přílišné tlačení na klíčové myšlenky z filozofova díla. Tip pro trochu náročnější publikum.

Zajímavost: Režisér je bývalým ministrem kultury na Haiti.

Originální trailer filmu Mladý Karl Marx / Le jeune Karl Marx
Kurýr 2 (Transporter 2) (neděle 18. 8., Prima, 20.15 - 22.00 / pondělí 19. 8., Prima Max, 11.15 - 13.10)

Plakát filmu Kurýr 2 / Transporter 2Čtrnáct let staré pokračování francouzského akčního hitu je v zahraničí lépe hodnoceno než u nás, v tomto případě to ale nevadí, protože jde o jednu zběsilou béčkovou jízdu. Režírující Louis Leterrier v něm moc dobře věděl, že scénář, na němž se podílel i Luc Besson, není důležitý, protože příběh je skutečně jen to nejzákladnější, nedává moc smysl a ani návaznost v něm nefunguje a důraz kladl na až na výjimky výtečnou akci. Ta má skvěle tempo, fantasticky graduje, je záměrně nesmyslná a přepálená, nechybí jí ale adrenalin a některé famózní momenty. Radost udělají i suché, syrové a stylové hlášky. V ústřední roli existuje Jason Statham, vedle něj pak divák pozná už snad jen Matthewa Modinea. Škoda jen nevýrazného a unylého záporáka. Poctivý akční výplach na nedělní večer. 

Zajímavost: Statham opět dělal většinu kaskadérských kousků sám.

Originální trailer filmu Kurýr 2 / Transporter 2
Divoká stvoření (Fierce Creatures) (pondělí 19. 8., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Divoká stvoření / Fierce CreaturesBritsko-americká komedie z druhé poloviny devadesátých let nadchne především milovníky legendárního uskupení Monty Python. Na jejím scénáři se totiž podílel John Cleese a námět pochází z hlav Terryho Jonese a Michaela Palina. Režírující Robert Young, jehož při pozdějších dotáčkách nahradil Fred Schepisi, moc dobře věděl, s jakým materiálem pracuje, proto kladl důraz na příběh, který sice připomíná sitcom a nedrží moc u sebe, jeho humor je ale natolik chytrý, inteligentní a skvěle vypointovaný, že baví celou dobu a ona epizodičnost moc nevadí. Ve druhé polovině navíc tvůrci skládají poctu screwballovým komediím, takže milovníci tohoto subžánru si vysloveně přijdou na své. K dobru jim budiž přičíst i střídmé tempo a svižnou stopáž. V hlavní dvojroli exceluje Kevin Kline, jehož neméně výtečně doplňují sám CleeseJamie Lee CurtisMichael Palin nebo Carey Lowell. Výborná zábava na začátek týdne.

Zajímavost: Původní konec byl přetočen, protože testovacímu publiku se vůbec nelíbil.

Oficiální trailer filmu Divoká stvoření / Fierce Creatures
Ostrov naděje (Blessed) (středa 21. 8., Prima Max, 18.15 - 20.00 / čtvrtek 22. 8., 13.20 - 15.10)

Plakát filmu Ostrov naděje / BlessedJedenáct let staré britské drama je nejen u nás prakticky neznámé a vysílá se jen velmi vzácně. A ono se není co divit, protože debutující režisér a scenárista Mark Aldridge v něm nepředvádí nic exkluzivního, ale spoléhá se "pouze" na poctivé a silné melodrama o vykoupení jednoho workoholika. Soustředil se při tom na melancholickou a posmutnělou atmosféru, pomalejší tempo, dobře napsané dialogy a poměrně propracované postavy, které si k divákům najdou cestu, navíc vyměřil střídmou stopáž, v níž není prostor na zbytečnosti. V titulních rolích se představí James Nesbitt a Natascha McElhone, mezi nimiž funguje potřebná chemie, ty pak doplňují především Gary Lewis a Lil Woods. Škoda přehnaného množství klišé a absence jakéhokoli výraznějšího momentu. Jedna vztahovka na středeční podvečer.

Zajímavost: Nesbitt v jedom rozhovoru prohlásil, že na tuto roli čekal celou kariéru, protože ji potřebuje uhrát prakticky beze slov.

Originální trailer filmu Ostrov naděje / Blessed
Agent z Hongkongu (Dak mo mai sing) (čtvrtek 22. 8., Prima Cool, 22.50 - 00.45)

Plakát filmu Agent z Hongkongu / Dak mo mai singHongkongský akční thriller z počátku milénia se u nás moc nepřipomíná a ani se netěší nijak vysokému hodnocení. Důvodem je asi to, že hlavní hvězda, producent a choreograf bojových scén Jackie Chan tenkrát pendloval mezi svou domovinou a Hollywoodem a jako by neměl moc čas, protože výsledek působí odbytě. Režírující Teddy Chan se v něm moc snaží, ale divákům naservíruje jen několik solidních, ale nijak výtečných akčních scén a také celkové ladění je spíše vážné, takže pro titulního představitele typický humor je tu jen pomálu. Ani příběh nedává moc smysl, takže nad vodou a někde na úrovni lehkého nadprůměru snímek udržuje právě hlavní hvězda, svižné tempo, přiměřená stopáž a slušná atmosféra. Nijak výrazná jednohubka, v níž divák možná zahlédne párvteřinovou roličku tehdy ještě neznámého Scotta Adkinse.  

Zajímavost: Závěrečnou píseň nazpíval sám Chan s Mavis Fan.

Oficiální trailer filmu Agent z Hongkongu / Dak mo mai sing


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY