TV tipy: Princezna ze mlejna hledá skrytá čísla, ale jde jí to pěkně blbě

Vydáno: 26.07.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom července a srpna je každoročně v televizích období slabší než obvykle a nejinak je tomu i letos. Přesto se ale divák dočká dvou poměrně atraktivních premiér v podobě dramatu Skrytá čísla a romantické dramedie Pěkně blbě.
Baterie nejsou v ceně (*batteries not included) (pátek 26. 7., Nova Cinema, 14.45 - 16.45 / neděle 28. 7., 04.45 - 06.45)

Plakát filmu Baterie nejsou v ceně / *batteries not includedRodinná sci-fi komedie z konce osmdesátých let není v tuzemsku příliš známá, na zahraničních databázích se ale těší poměrně solidnímu hodnocení. Režisér a spoluscenárista Matthew Robbins v ní toho moc neřešil a spolehl se na jednoduchý a odlehčený příběh, celkový nadhled a pohodovou atmosféru. Nejvíc je ale na snímku znát ruka produkujícího Stevena Spielberga, což znamená, že vizuální efekty jsou vesměs vydařené, rodinná linie je tím hlavním a důraz je kladen na dětskou fantazii a imaginaci. V titulních rolích se z dnešního pohledu neobjevuje nikdo moc povědomý, vyčnívají mezi nimi nicméně Hume Cronyn a Jessica Tandy. Škoda, že výsledku chybí větší spád, více humoru a alespoň částečná uvěřitelnost. Naprosto nenáročný tip.

Zajímavost: Snímek měl být původně kratší a tvořit jen epizodu seriálu Amazing StoriesSpielberg ale rozhodl o natažení na celovečerní stopáž. 

Originální trailer filmu Baterie nejsou v ceně / *batteries not included
Princezna ze mlejna (pátek 26. 7., ČT1, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu  / Princezna ze mlejnaPětadvacet let stará česká pohádka je tím nejlepším, co v tomto žánru vytvořil jinak nemilovaný režisér a spoluscenárista Zdeněk Troška. Ten se tedy nevyhnul svým pozdějším trademarkům v podobě kýčovitosti, ukřičených postav, výrazných barev a různého pitvoření, vše je tady ale ve snesitelné míře. Navíc mu bravurně zafungovala pohádková a romantická linie, které jsou v rovnováze a působí v rámci možností uvěřitelně. K dobru pak lze určitě přičíst i svižné tempo a solidní hudbu s několika zlidovělými písněmi. Z celého snímku je znát také úcta k tradici českých pohádek, kterým také autor skládá poctu. V hlavních rolích se objeví ucházející Radek Valenta a Andrea Černá, všechny ale zastiňuje na Českého lva nominovaná Yvetta Blanarovičová. Klasika od vysmívaného tvůrce.

Zajímavost: Blanarovičová během natáčení zhubla šest kilogramů.

Ukázka z filmu Princezna ze mlejna
Hledá se táta (sobota 27. 7., ČT1, 14.50 - 16.10 / neděle 28. 7., 07.15 - 08.35)

Plakát filmu  / Hledá se tátaČeskoslovenská komedie z raných šedesátých let není moc známá a její hodnocení není nijak výrazné. A je to trochu škoda, protože tehdy debutující režisér a už ostřílený scenárista František Daniel v ní totiž zdánlivě banální příběh vypráví na naše poměry dost netradičně úsporně a pomáhá si při tom výbornou kamerou a přirozeným svícením. Navíc v ní kombinuje několik žánrů, takže vztahová komedie se mísí s detektivní linií a romancí. Tento postup ne vždy funguje a ve výsledku se objeví i několik vysloveně hluchých míst, ta ale naštěstí většinou přebije nostalgická atmosféra a ona zvláštní a neobyčejná poetika, která jako by přišla z jiné kultury, s čímž také souzní zajímavý a nejednoznačný závěr. Hodně nezvyklé je i to, že postavy jsou národnostně dost různorodé. V hlavní roli zcela exceluje Vladimír Menšík, jemuž dělá společnost především výtečná Gabriela Vránová. Nedoceněná záležitost.  

Zajímavost: Snímek se natáčel v Praze a Velkých Sezemicích.

Ukázka z filmu není dostupná.

Čelisti 2 (Jaws 2) (neděle 28. 7., Nova Cinema, 22.05 - 00.20)

Plakát filmu Čelisti 2 / Jaws 2Pokračování legendárního thrilleru vzniklo na konci sedmdesátých let, a i když je jeho hodnocení o dost horší, výsledek zas tak špatný není. Režírující Jeannot Szwarc, pro něhož jde dodnes o nejznámější počin, toho moc nevymýšlel a snažil se aplikovat vše, co bylo v předchozím snímku úspěšné. I když se mu to tedy relativně zdařilo, je za svým předchůdcem o několik tříd, protože mu zoufale chybí invence, atmosféra už není tak hutná a zcela rezignoval na nějaký přesah v podobě marného boje člověka s přírodou. Zaměřil se tak jen a pouze na vraždící monstrum, pár povedených lekaček, solidní napětí a hudbu Johna Williamse, která mu výrazně pomohla. Titulní roli si zopakoval Roy Scheider, který je velmi dobrý, sám ale všechno neutáhne a nezachrání. Výsledku neprospívá ani přetažená stopáž, která drhne především v úvodu. Poctivá béčková zábava na nedělní večer.

Zajímavost: Mnoho scén se natáčelo za podzimních a zimních rán, takže herci museli cucat kostky ledu, aby nebyl vidět jejich dech.

Originální trailer filmu Čelisti 2 / Jaws 2
Dlouhé loučení (Dolgie provody) (neděle 28. 7., ČT art, 22.30 - 00.00)

Plakát filmu Dlouhé loučení / Dolgie provodyNejen u nás zcela neznámé sovětské drama z počátku sedmdesátých let viditelně čerpá inspiraci z Francouzské nové vlny. Režírující Kira Muratova se v něm soustředí na ryze civilní a intimní zápletku o vztahu matky se synem a lehkou mladíkovu rebelii, vyhýbá se ovšem tehdy populární ruské trudnomyslnosti a vše vypráví v rámci možností lehce a hravě. Za zmínku stojí nádherná kamera a netradiční střih, který vytváří velice zvláštní atmosféru a je na něj kladen mnohem větší důraz než na dialogy, jejichž repliky se navíc mnohdy zcela záměrně opakují. V hlavní roli se představí výborná Zinaida Šarko, jejíž postava je ale tak ukřičená a upovídaná, že bude mnohým nesympatická. Hodně náročná záležitost, o níž se těžko cokoli píše a říká. Tip pro fajnšmekry.

Zajímavost: Tehdejší cenzura film nejen zakázala, ale nařídila ho dokonce zničit. Zkáze unikly pouhé tři kopie.

Originální trailer filmu Dlouhé loučení / Dolgie provody
Spletenec (Splice) (pondělí 29. 7., Prima Max, 22.15 - 00.30 / středa 31. 7., 00.40 - 06.10)

Plakát filmu Spletenec / SpliceDekádu starý kanadsko-francouzsko-americký sci-fi horor má tedy vesměs průměrná hodnocení, v tomto případě jsou ale trochu zavádějící, protože jde o fanouškovskou záležitost. Režisér a spoluscenárista Vincenzo Natali v něm doplatil na to, že chtěl natočit víc než jen prvoplánovou žánrovku a až příliš viditelně se soustředil na určitý přesah. Nakousl tu mnoho témat, žádné ale nedotáhl do konce a všem se věnoval natolik povrchně, že se jeho snaha o chytrý film totálně míjí účinkem. Daří se mu ale šokovat, protože některé scény jsou velmi explicitní, většinou ale samoúčelné. Solidní je vizuální stránka, která je místy viditelně digitální, to ale v tomto případě tolik nevadí. Body ale nejvíce sbírá hutnou atmosférou a vskutku bizarním až "úchylným" námětem, který se může rozvinout úplně jakkoli. V ústředních rolích se objeví Adrien Brody a Sarah Polley. Tip bez větších záruk je určen příznivcům divných filmů a více se o něm dočtete v naší sekci Za horizontem.

Zajímavost: Delphine Chanéac, která hraje výsledek vědeckého experimentu, si kvůli roli oholila hlavu.

Originální trailer filmu Spletenec / Splice
Všechno, úplně všechno (Everything, Everything) (úterý 30. 7., Prima Max, 17.55 - 20.00 / středa 31. 7., 12.25 - 14.25)

Český plakát filmu Všechno, úplně všechno / Everything, EverythingDva roky staré romantické drama, které se objevilo i v našich kinech, je určeno především mladším divákům. Režírující Stella Meghie se v něm soustředí na trochu nereálnou zápletku, která po divákovi nevyžaduje velké přemýšlení, což kompenzuje výbornou vizuální stránkou, svižným tempem, několika nádhernými záběry, solidním soundtrackem a příjemnou melancholickou atmosférou. Naštěstí jí funguje klíčová romantická linie a překvapí nečekanou pointou, která jí přidává pozitivní body. Příjemné je též obsazení, v němž hrají prim sympatičtí Amandla Stenberg a Nick Robinson, mezi nimiž tedy neprobíhá typická chemie, o to uvěřitelněji a "nemotorněji" ale působí. Škoda, že se snímek až moc soustředí na teenagery, chybí mu výraznější momenty a některé scény v něm jsou nechtěně směšné. Tip pro necynické publikum.  

Zajímavost: Snímek je adaptací stejnojmenné knihy od Nicoly Yoon.

Český trailer filmu Všechno, úplně všechno / Everything, Everything
Skrytá čísla (Hidden Figures) (středa 31. 7., Prima Max, 20.00 - 22.45 / čtvrtek 1. 8., 15.20 - 18.10)

Plakát filmu Skrytá čísla / Hidden FiguresHistorické drama se do tuzemských kin nakonec nedostalo, i když jeho premiéra byla už naplánovaná. Důvod je prostý - snímek totiž působí jako na objednávku oscarové Akademie a je z období rasové segregace v USA, což ho značně devalvuje, protože počiny z této éry se u nás nějaké zvláštní oblibě netěší. Režisér a spoluscenárista Theodore Melfi v něm ale rozhodně nedělá nic špatně, jen až příliš sází na jistotu. Opírá se o mnoho klišé a po chvíli je víceméně jasné, jakou cestou se ústřední příběh bude ubírat. Daří se mu ale dodat dobovou atmosféru, poměrně svižné tempo a závažné téma odlehčit hodně příjemným slovním humorem. Body přidává i hodně atraktivní zápletka. Jeho největším trumfem ovšem zůstává obsazení, jemuž dominuje na Oscara nominovaná Octavia Spencer, kterou doplňují především Taraji P. Henson a Janelle Monáe, objeví se tu ale i Kirsten Dunst, muže, kteří jsou jinak upozaděni, pak zastupují třeba Jim ParsonsKevin Costner nebo Mahershala Ali. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: Spoluscenáristka Allison Schroeder nepsala o neznámém tématu, neboť její prarodiče v NASA pracovali a ona sama vyrůstala poblíž Mysu Canaveral. 

Oficiální trailer filmu Skrytá čísla / Hidden Figures
Tanec s vášní: Rozbal to! (Center Stage: Turn It Up) (středa 31. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / čtvrtek 1. 8., 16.15 - 18.05)

Plakát filmu Tanec s vášní: Rozbal to! / Center Stage: Turn It UpJedenáct let staré americko-kanadské hudební drama u nás není moc známé a jeho hodnocení jsou vesměs průměrná, v zahraničí je na tom ovšem lépe a dosahuje lehce nadprůměrných ohlasů. S klidným svědomím se o něm ovšem dá napsat, že jde o úplně klasický taneční film. Debutující režisér Steven Jacobson si byl dobře vědom, že klišovitým, předvídatelným a stokrát omletým příběhem nikoho neuchvátí, soustředil se proto na tanec a choreografie. A dobře udělal, protože taneční čísla jsou svižná, jejich choreografie jsou zajímavé a mají tempo, takže se u nich divák naštěstí nenudí. Snesitelná a přiměřená je i stopáž, v níž vskutku není čas na moc zbytečností. Pánskou část diváctva uhrane svůdná Rachele Brooke Smith, tu ženskou zase Kenny Wormald. Nenáročný tip pro milovníky pohybu a tance.  

Zajímavost: Do kin se snímek dostal pouze v Austrálii a USA, jinde pak vyšel jen na DVD.

Oficiální trailer filmu Tanec s vášní: Rozbal to! / Center Stage: Turn It Up
Pěkně blbě (The Big Sick) (čtvrtek 1. 8., ČT art, 22.00 - 00.00)

Český plakát filmu Pěkně blbě / The Big SickSkoro přesně před dvěma lety měla v českých kinech premiéru romantická dramedie, která se aktuálně dočkala svého prvního televizního uvedení. Režírující Michael Showalter v ní tedy nepřichází s ničím novým a do puntíku naplňuje škatulku americké nezávislé indie komedie, když s tím ale bude divák počítat, vůbec to nevadí. V záplavě sobě podobných se odlišuje značnou civilností, velmi dobře napsanými dialogy, vypointovanými vtipnými situacemi a citlivým zachycením vznikajícího vztahu dvou mladých lidí. Pro někoho může být pozitivem i reakce na aktuální diskuzi o multikulturní společnosti, kterou tvůrci podávají nenásilně a přirozeně. Hlavní hvězdou snímku je představitel hlavní role a spoluscenárista Kumail Nanjiani, který v něm částečně zachycuje vlastní zážitky, jeho partnerkou je sympatická a velmi dobrá Zoe Kazan, ve vedlejší roli se pak objeví i Holly Hunter. Trochu zamrzí snad jen to, že snímek je až moc obyčejný a zasloužil by si více výraznějších momentů. O druhém tipu týdne se více dočtete v naší recenzi.   

Zajímavost: Nanjiani sám sebe ve scénáři prezentuje jako fanouška Akt X, v reálném životě si v jednom z dílů seriálu skutečně zahrál.

Český trailer filmu Pěkně blbě / The Big Sick


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY