Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Splice

Filmový klub: Splice

Vydáno: 02.11.2010 15:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Daniel Patras | foto: facebook tvůrce

Zachtělo se vám spojení nechutností á la Cronenberg s rodinným filmem? Pokud ano, hurá! Snímek Splice si konečně našel svého diváka. Pokud ne, zůstává otázkou, komu je nový film režiséra Kostky určen.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Začátek vypadá slibně. Máme tu dva vědce, co navzdory svým šéfům překračují vymezené hranice a provádějí nebezpečné vědecké pokusy, které se jim čas od času vymknou z rukou. Tak trochu to připomíná i Muže bez stínu Paula Verhoevena, ale ne, nemusíte se bát, takovou hovadinou se Splice nakonec nestane.
Jak se vědcům/manželům, které hrají Adrien Brody a Sarah Polley, věci na začátku ne příliš daří, přichází na řadu pár proklamovaných nechutností, u kterých si nejde nevzpomenout na rané filmy Davida Cronenberga. Mutanti různých zvířat, které vědci vytvářejí, aby vytvořili něco “lepšího“, jsou krásně zvláštní a když na sebe zaútočí, je to radost.
Problém celého filmu nastává v době, kdy se vědci rozhodnou pro finální pokus; spojení králíka a člověka. Ze začátku je tohle stvoření opravdu zábavné, ale pak nastává potřeba přiblížení průměrnému divákovi. Tvor, co má padesát procent lidské a padesát procent králičí DNA, začne vypadat z devadesáti pěti procent jako člověk. A to ještě ke všemu jako docela hezký člověk. Je mi jasné, že je to i kvůli tomu, aby tu potvoru mohla hrát skutečná herečka, protože rané digitální stádium vypadalo díky nic moc efektům hodně uměle, ale je to dost trapné a především fakt lidskosti mutanta změní dějovou stránku celého filmu.
Ještě trapnější je to, v čem se tohle stvoření od člověka skutečně liší. Je to jen několik věcí, ale všechny jsou vymyšleny tak, aby měly ve scénáři své pevné místo, svůj daný účel a aby to bylo pokud možno hodně efektní a nesmyslné. Jak jinak může mít tvor, jenž je spojením králíka a člověka, mimo jiné jedovatý osten na ocase, schopnost dýchat pod vodou anebo ovládat umění létání? Vůbec bych se nedivil, kdyby kladl vejce...ale neklade. Já vím, možnosti jednotlivých genetických mutací jsou ohromné a my netušíme, co takové spojení udělá, ale v kontextu toho, jak je jinak ono “děvče“ normální, to vyznívá dost směšně.
Není tu jen problém v tom, co mutant jménem Dren umí nebo jak vypadá, ale i v tom, jak se k němu chová okolí. Po začátku filmu s příchutí sci-fi a hororu se náhle začne odehrávat něco zcela jiného. Něco jako rodinné drama. Poznáváme lidskou stránku Dren (i když se od člověka stejnak liší jen křivýma nohama a ocasem), vyrůstáme s ní a divák je tlačen k tomu, aby si jí oblíbil. Tohle tlačení je zjevné, pokud mu ale divák podlehne a uvěří, může být akční konec celkem působivý.
Problém je tu také v tom, že negativní názory stvořitelů Dren se mění v pozitivní a naopak, a to ne zcela věrohodně. U Adriena Brodyho jsem cítil, že by se nejraději viděl v Polsku za piánem v Druhé světové válce, protože jinak nechápu, proč má pořád ten stejný nechápavý a nezúčastněný výraz se zdviženým obočím. Nejdřív mě potěšila přítomnost Davida Hewletta, ale to až do chvíle, než se ukázalo, že vlastně hraje pořád Rodneyho McKaye z Hvězdné brány a zapomněl, že tady je záporákem. Ale ne, abych byl fér, je hodně vidět, jak se Rodney (pardon, David) snaží.
Za to Sarah Polley předvádí výkon hodný jejích zkušeností, které horlivě poslední roky sbírá. Nerudná šéfka vědců/manželů, kterou hraje neznámá Simona Maicanescu, se tady hodně zlobí a dává svojí zlobu na odiv tak usilovně, chtěně a prvoplánově, že jsem jí nakonec uvěřil více než tomu, že Adrien Brody je geniální vědec.
Splice se tváří jako kontroverzní a netradiční film, jenže na podobné téma jich už je habaděj (jen zmiňovaný Cronenberg má tímhle zanešenou polovinu biografie). Největší kontroverznost spočívá v jeho zabřednutí do tak trochu jiného rodinného dramatu, což je také asi hlavní důvod, proč měl snímek takový úspěch na filmových festivalech, kde je na sci-fi obvykle kydán hnůj podobně jako na udílení cen Akademiků. Mně se tenhle přístup až tak neprotiví, jen bych uvítal větší kreativnost. Směřování děje v části rodinného dramatu je totiž poněkud schématické. Je však záhadou, co kritiky uneslo na béčkovém závěru, který je ale přes svou lehkou připitomělost pořád milionkrát chytřejší, než již zmiňovaný Muž bez stínu, jehož konec aspiruje na jedno z největších pohnojení jinak slibného filmu.
Splice je celou dobu dílem víceméně průměrným. Téma snímku nabízelo hodně, Natali však klouže převážně po povrchu a ke škodě výsledného dojmu využívá hlavně laciné filmové prostředky.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Paul Verhoeven chystá thriller Young Sinner (08.12.2021 16:20 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Princezna ze mlejna hledá skrytá čísla, ale jde jí to pěkně blbě (26.07.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Maršál, Robinsonovi, Austin Powers a myšák Stuart Little jsou kamarádi do deště (19.05.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Noé a Verhoeven: "Díla, z nichž mužům ztvrdne." (07.05.2014 11:00 v Novinky | Zprávy)
- TOP 5 filmů z produkce Guillerma del Tora (24.03.2013 18:30 v Články | Žebříčky)
- Top 10: Počítačem vytvořené postavy ve filmu (31.12.2012 16:00 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu