Kinopremiéry: Detektiv Pikachu čeká na tranzit a hledá trhlinu

Vydáno: 08.05.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Kvintetu aktuálních premiér vládne velmi bizarní rodinný snímek Pokémon: Detektiv Pikachu, který vychází ze slavných japonských videoher. Hodně diváků určitě vyrazí i na adaptaci chváleného slovenského thrilleru Trhlina.
Pokémon: Detektiv Pikachu (Pokémon: Detective Pikachu) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Pokémon: Detektiv Pikachu / Pokémon Detective PikachuAmericko-japonský dobrodružný snímek je částečně animovaný a jak už název napovídá, vychází z legendární japonské předlohy, která byla ve světě nejpopulárnější v devadesátých letech. Jeho synopse vypadá dost bizarně a neoriginálně, to ale vůbec neznamená, že by nemělo jít o vydařenou záležitost. O režii a částečně o scénář se postaral nevyzpytatelný Rob Letterman, který se zřejmě spolehne hlavně na humor a odlehčenou atmosféru. V hlavní roli se objeví jen málo známý Justice Smith, vedle něhož dostali příležitost i Bill NighyKen Watanabe nebo Rita Ora, ústřední postavu pak namluvil Ryan Reynolds, jehož hlas asi tuzemský divák kvůli dabignu neuslyší. Na ohlasy si každopádně musíme ještě počkat. Premiéra týdne.

Synopse: Špičkový detektiv Harry Goodman záhadně zmizí. To nenechá v klidu jeho jedenadvacetiletého syna Tima (Justice Smith), který ho začne hledat. V tom mu pomáhá parťák jeho otce, detektiv Pikachu - okouzlující a vtipnými poznámkami sršící superslídil. Když oba dva zjistí, že jsou výjimečným způsobem předurčeni k vzájemné spolupráci, spojí síly a vrhnou se do dobrodružství, aby celé záhadě přišli na kloub. Netrvá dlouho a rozkryjí plán, který by mohl zničit stávající mírové soužití a ohrozit celý vesmír Pokémonů.

Zajímavost: Film vznikl na podkladě stejnojmenné hry od Nintenda.

Oficiální český trailer filmu Pokémon: Detektiv Pikachu / Pokémon: Detective Pikachu
Tranzit (Transit) (Film Europe)

Český plakát filmu Tranzit / TransitNěmecko-francouzské drama reflektuje stále aktuální téma migrace, ačkoli jeho synopse působí trochu nejasně a nedá se na jejím základě určit, co vlastně očekávat. Zahraniční ohlasy jsou ale spíše spokojené a ani u nás nejsou úplně nejhorší, i když jich je výrazně méně. Někoho určitě naláká jméno poměrně zkušeného režiséra a scenáristy Christiana Petzolda, který do hlavní role obsadil Franze Rogowskiho. Náročnější publikum by tak nemělo být úplně zklamáno.

Synopse: Georg (Franz Rogowski) postupně přijímá totožnost lidí, s nimiž ho seznamují tragické okolnosti. To mu sice umožní získat víza a odplout jednou z posledních lodí, které Marseille opouštějí, spolu s tím ale na sebe bere některé tíživé důsledky. V Marseille totiž poznává svou "ženu", kterou zná jen z dopisů. Dokáže na sebe vzít s novou identitou i nový vztah a novou budoucnost?

Český trailer filmu Tranzit / Transit
Klimt & Schiele - Erós a Psyché (Klimt & Schiele - Eros and Psyche) (Aerofilms)

Český plakát filmu Klimt & Schiele - Erós a Psyché / Klimt & Schiele - Eros and PsycheUž od pondělí 6. května mají zájemci možnost ve vybraných kinech vidět italský dokument z loňského roku, který vypráví o osudech dvou světoznámých malířů. Režijně debutující Michele Mally v něm diváky láká mimo osob dvou umělců, které v jejich kariéře provázelo mnoho skandálů, na virtuální prohlídku nejslavnějších prostor Vídně, kde se díla obou malířů nachází. Ohlasy žádné neexistují, což ale není nikterak překvapivé, protože tohle je záležitost pro opravdové fajnšmekry.

Synopse: V roce 1918 zemřeli proslulí malíři Gustav Klimt a Egon Schiele. Oba dva jsou synomem "zlaté éry" Vídně a oba dva způsobili ve výtvarném světě revoluci. Dokument vypráví o jejich snech, obrovském talentu, ale i o skandálech a posedlostech.

Český trailer filmu Klimt & Schiele - Erós a Psyché / Klimt & Schiele - Eros and Psyche
Trhlina (Falcon)

Plakát filmu  / TrhlinaFilmové adaptace se dočkala jedna z nejchválenějších slovenských knih posledních let, hororový thriller Jozefa Kariky. Její čtenáři, kterých rozhodně není málo, mají určitě vysoká očekávání, neboť se kolem románu vytvořil až neuvěřitelný hype a je na něj slyšet chvála ze všech stran. Hodnocení filmové podoby už tedy nejsou tak nadšená, rozhodně ale zásadně nekritizují, jen to vypadá, že se kvalita psaného slova opět na plátno tak úplně převést nepodařila. O režii se postaral Peter Bebjak, který se spolehl na obsazení nepříliš známými tvářemi, což by mohl být dobrý krok. Uvidíme, jak si snímek povede v tuzemských kinech a jak ho ohodnotí ti, kteří předlohu četli.

Synopse: Nezaměstnaný vysokoškolák Igor (Matej Marušin) se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, bývalého pacienta, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, kde trávil poslední týdny. Igor se pustí do pátrání po podrobnostech jeho případu a zjišťuje, že nebyl zdaleka jediným, komu se něco podobného přihodilo. Jelikož ho záhada úplně pohltí, vydává se s přítelkyní Miou (Mária Havranová), milovníkem konspiračních teorií Andrejem (Dávid Hartl) a tvrdým skeptikem Davidem (Tomáš Maštalír) do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Brzy jim všem ale dojde, že to dělat neměli.

Zajímavost: Na Slovensku měl film premiéru už v lednu a po prvním víkendu se stal nejúspěšnějším slovenským filmem v historii prvních víkendů.

Český trailer filmu Trhlina
Sněží! (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Sněží!Ačkoli název českého snímku evokuje drama o drogových závislostech, opak je pravdou, neboť by mělo jít o poetické vztahové drama. A to je vlastně to jediné relevantní, co něm jde napsat, neboť se jedná o celovečerní režijní debut relativně zkušené scenáristky Kristiny Nedvědové. Ta diváky krom tématu láká na slušné herecké obsazení, v němž hrají prim především Petra Nesvačilová, Hana Vagnerová, Monika Pošívalová a Vanda Hybnerová. Ohlasů je zatím dost málo, ale bohužel hodnotí jen průměrně, to se ale může po premiéře změnit. Věřme tedy, že nakonec přece jen půjde o jeden z těch lepších tuzemských počinů.

Synopse: Po svatbě otce se Tereza (Petra Nesvačilová) s přítelem Františkem (Petr Vršek) a sestrou Petrou (Hana Vagnerová) vydává do domu babičky (Monika Pošívalová). O ni a o dům se nyní stará jejich matka (Vanda Hybnerová). Tereze se zdá vše ponecháno svému osudu, stejně jako babička, která z nedostatku pozornosti ztrácí přehled o realitě. Tereza se tedy rozhodne v domě zůstat a postarat se o nápravu věcí. Ne vše ale potřebuje opravit.

Zajímavost: Celý projekt byl financován formou crowdfundingu. Nakonec se vybralo 150 000 KČ, které byly použity na koupi kamery a osvětlovací techniky.

Originální trailer filmu Sněží!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY