Kinopremiéry: Bojovnice slunce Captain Marvel čte zelenou knihu

Vydáno: 06.03.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První březnové premiéry přinášejí také první letošní blockbuster, kterým je nepřekvapivě komiksovka Captain Marvel. Druhým velkým lákadlem je ovšem také čerstvý držitel Oscara za nejlepší film, dramedie Zelená kniha.
Captain Marvel (Captain Marvel) (Falcon)

Český plakát filmu Captain Marvel / Captain MarvelPrvní letošní blockbuster je tady a nepřekvapivě pochází z dílny úspěšného studia Marvel. Tentokrát jde o hrdinku, která se podle studia jmenuje a divákům tak představí další charakter z rozsáhlého univerza. Je jasné, že se cílí opět na co nejvyšší zisky, takže snímek bude určen širokému diváckému spektru, vše navíc umocňuje aktuální "girl power", kdy komiksovky se silnými ženskými postavami vydělávají slušné peníze. Sympatické je, že studio znovu dalo šanci méně známým tvůrcům, neboť o režii a scénář se postaralo duo Anna Boden a Ryan Fleck, jehož tvorba je zatím spíše komediální, takže uvidíme, jakým směrem se bude snímek ubírat. Ohlasy zatím neexistují, ale vyložené zklamání se asi čekat nedá. Jen pro pořádek uveďme, že v hlavní roli se objeví Brie Larson, kterou dále doplňují mimo jiné Samuel L. Jackson, Jude Law, Ben Mendelsohn nebo Djimon Hounsou. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Z Carol Danvers (Brie Larson) se stala jedna z nejmocnějších superhrdinek světa, později známá jako Captain Marvel. Když Zemi zasáhne mezihvězdná válka mezi dvěma mimozemskými rasami, Danvers se s malou skupinkou spojenců ocitá přímo v srdci konfliktu.

Zajímavost: Jde o vůbec první marvelovský film, v jehož hlavní roli je žena.

Český trailer filmu Captain Marvel / Captain Marvel
Zelená kniha (Green Book) (Aerofilms)

Český plakát filmu Zelená kniha / Green BookPro někoho hodně překvapivý držitel Oscara za film roku podle synopse vypadá jako klasicky americká antirasistická moralitka, na rozdíl od sobě podobných se ale těší výborným hodnocením a recenzím (třeba té naší) i mimo svou domovinu. Nejpřekvapivější na něm je určitě jméno režiséra a spoluscenáristy (a mimochodem čerstvým oscarovým laureátem), jímž je do této doby tvůrce buranských a prostinkých komedií Peter Farrelly. Ten zabodoval hlavně obsazením ústředních rolí, které svěřil Viggu Mortensenovi a Mahershalu Alimu, jenž si za její ztvárnění dokonce odnesl Oscara. Vzhledem ke všem ohlasům se pravděpodobně jedná o hodně příjemnou alternativu komiksovému blockbusteru.

Synopse: Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony "Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Oba nemohou být rozdílnější - zatímco Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější a nade vše miluje svou ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata, Dr. Don je kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby spolu vycházeli, oba k sobě musí najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy.

Zajímavost: Rodina skutečného Dona Shirleyho film nepřijala a jeden z jeho příbuzných ho nazval "symfonií lži".

Český trailer filmu Zelená kniha / Green Book
Psí veličenstvo (The Queen’s Corgi) (Bioscop)

Český plakát filmu Psí veličenstvo / The Queen's CorgiBelgický animovaný snímek se evidentně veze na vlně stále populárních žánrovek pro celou rodinu a snaží se vytěžit nějakou tu korunu. Těžko říct, jak se mu to podaří, protože plakát i trailery jsou na první pohled lacinější, synopse pochopitelně působí předvídatelně a o nějakých hvězdných tvůrcích nemůže být řeč. Za režií stojí Ben Stassen, jehož filmografie je ryze průměrná, nejznámějším jménem je pro tuzemského diváka určitě Ramin Djawadi, který složil hudební doprovod. Ohlasů je zatím minimum, takže nemá smysl se jimi nějak zabývat, ale každý si asi rámcovou představu udělá. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Rex je nejoblíbenějším psem v britském královském paláci. Když ztratí stopu své vyvolené psí dámy, vydává se na dobrodružnou cestu, během které objeví sám sebe a pozná sílu opravdové lásky a přátelství.

Český trailer filmu Psí veličenstvo / The Queen’s Corgi
Do boje (En guerre) (Artcam Films)

Český plakát filmu Do boje / En guerreFrancouzské filmy jsou v tuzemsku dlouhodobě v oblibě, proto není divu, že do kin míří další. Tentokrát jde o drama sociální, které reflektuje boj zaměstnanců s korporací, která je chce propustit. Právě téma bude tím největším lákadlem, protože tvůrci až tak hvězdní nejsou. Největším jménem je určitě představitel hlavní role Vincent Lindon, režii a částečně i scénář pak obstaral širšímu publiku neznámý Stéphane Brizé. I v tomto případě platí, že ohlasů je naprosté minimum, proto nejsou nikterak relevantní. Premiéra pro milovníky ambicióznějších počinů.

Synopse: Automobilová společnost Perrin Industries před dvěma lety podepsala dohodu se svými jedenácti sty zaměstnanci, kteří přistoupili na to, že výměnou za jistotu pracovního místa po dobu následujících pěti let jim bude citelně omezen plat. Navzdory rekordnímu zisku továrny a daným slibům se vedení podniku náhle rozhodlo výrobu ukončit. Zaměstnanci, které vede mluvčí Laurent Amédéo (Vincent Lindon), však toto rozhodnutí odmítají přijmout a jsou připraveni udělat úplně vše, aby svou práci zachránili.

Český trailer filmu Do boje / En guerre
Bojovnice slunce (Les filles du soleil) (Film Europe)

Český plakát filmu Bojovnice slunce / Les filles du soleilBelgicko-francouzsko-gruzínsko-švýcarské válečné drama je atraktivní především svým námětem, který se dotýká hojně propíraných islamistů. Pro tuzemského diváka jde o jednu velkou neznámou, protože žádná z tvůrkyň není nijak slavná - režie a scénář je dílem Evy Husson, hlavní role pak ztvárnily Golshifteh Farahani a Emmanuelle Bercot. Komentářů a hodnocení je znovu naprosté minimum, a jelikož se to po premiéře moc nezmění, náročnější divák se bude muset opravdu řídit čistě jen tím, zda ho láká podobný příběh vidět.

Synopse: Mladá právnička Bahar (Golshifteh Farahani) navštěvuje svou rodinu v Kurdistánu. Při jednom z útoků extrémistů však umírá její manžel a ona sama se společně se synem a dalšími ženami a dětmi stává rukojmím islamistů. Několik měsíců po úspěšném útěku velí jednotce Bojovnic slunce. Jejím cílem je dobýt město, kde ji potkala tragická událost a získat zpět svého syna. Při této ofenzivě ji doprovází Mathilde (Emmanuelle Bercot), zkušená válečná reportérka, která se zabývá pohnutými osudy kurdských bojovnic a jejich pevnými sesterskými pouty.

Zajímavost: V rámci příprav na film se autorka vydala do Kurdistánu, kde navštívila uprchlické tábory a vyslechla několik osudů těch, které z něj utekly.

Český trailer filmu Bojovnice slunce / Les filles du soleil


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY