Studená válka porazila Romu v kameramanském klání

Vydáno: 10.02.2019 11:46 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Americká asociace kameramanů (ASC) ocenila polské drama Studená válka nejlepší kamerou za filmový hraný počin. Polský film porazil favorizovaný snímek Roma.
Joanna Kulig ve filmu Studená válka / Studená válkaAmerické sdružení kameramanů (ASC) ocenilo v Hollywoodu polský snímek Studená válka cenou za Nejlepší kameru v hraném filmu za rok 2018. Kameramanem filmu je Lukasz Zal. Ten v pomyslném "černobílém" souboji porazil favorizovaného Alfonsa Cuaróna, který si nasnímal svůj vlastní film, komorní drama Roma. Oba dva muži jsou zároveň soupeři i v nadcházejícím oscarovém klání. Vedle Cuaróna pak Zal vyhrál nad Robbiem Ryanem (Favoritka), Linusem Sandgrenem (První člověk) a Matthewem Libatiquem (Zrodila se hvězda). Z této pětice není v oscarových nominacích jen Sandgren, kterého "nahradil" Caleb Deschanel za německý film Nikdy neodvracej zrak.

Vítězství ceny ASC ale polskému kameramanovi Oscara nezaručuje, neboť výsledky cen ASC a Oscarů se v celkových statistikách spíše liší než shodují. I tak ale nadcházející vyvrcholení v podobě Oscarů Zalovo vítězství trochu zdramatizovalo. Loňským vítězem ASC byl Roger Deakins za sci-fi Blade Runner 2049. Deakins poté získal i svého prvního Oscara.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY