Zemřel herec Luděk Munzar

Vydáno: 26.01.2019 11:52 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 85 let zemřel dnes český divadelní, televizní a filmový herec Luděk Munzar. Ve filmu a v televizi vytvořil desítky rolí.
Josef Somr, Luděk Munzar, Věra Křesadlová ve filmu  / ŽertLuděk Munzar se narodil v roce 1933 v Nové Včelnici. Od mládí ho provázela vášeň pro techniku a pro herectví. Ve filmu debutoval v roce 1956 v retro komedii Dědeček automobil. Munzar byl především divadelní herec. Mnoho let byl členem činohry Národního divadla, ale i ve filmu a v televizi vytvořil mnoho nezapomenutelných rolí. Objevil se například v dramatu o alkoholismu Dnes naposled, v dramatech První den mého synaAtentát nebo jako zraněný voják v dramatu Kočár do Vídně. Ve vedlejší roli se objevil také v adaptaci Kunderova románu Žert.

Z jeho pozdějších filmů ještě zmiňme pohádky Třetí princ nebo S čerty nejsou žerty, kde plnil úlohu vypravěče. Jeho hlas byl ke slyšení mimo jiné i v animované pohádce Čarodějův učeň nebo hrané pohádce Malá mořská víla. V roce 1986 si zahrál Leoše Janáčka v dramatu Lev s bílou hřívou. Naposledy se ve filmu objevil v Hřebejkových filmech Nevinnost a Svatá čtveřice. Kromě toho hrál také v televizních filmech a seriálech a také často daboval, například herce Paula Newmana. Za svého života byl oceněn například titulem zasloužilého umělce nebo cenou Thálie za celoživotní činoherní mistrovství a cenou Františka Filipovského za mistrovství v dabingu.

Jeho manželkou byla herečka Jana Hlaváčová, s níž měl dceru Barboru Munzarovou, rovněž herečku. Luděk Munzar zemřel 26. ledna 2019 v Praze. Bylo mu 85 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY