Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Lesk a bída Oscarů

Téma: Lesk a bída Oscarů

Vydáno: 27.01.2019 17:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: AMPAS

S ohlášením nominací 91. ročníku přichází příležitost se ohlédnout za historií těchto cen, které tak často šláply vedle. Jakých největších přešlapů se oscarová Akademie dopustila a kdy se naopak trefila?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Není tajemstvím, že vyhrát Oscara často neznamená být "Nejlepší", ale znamená to spíš cenu momentální největší oblíbenosti. V historii najdeme spoustu příkladů, kdy byli Oscaři předány "špatným" filmům a tvůrcům. Jaké nejkřiklavější případy oscarových přešlapů můžu uvést? Zde jsou některé z nich.

BÍDA

Kauza Scorsese

První omyl, jehož se oscarová Akademie dopustila, který mě napadá, se odehrál v roce 1981, kdy byly na Nejlepší filmy nominovány filmy Zuřící býkSloní mužTessPrvní dáma country music a Obyčejní lidé. Právě toto posledně jmenované obyčejné drama vyhrálo. Z dnešního hlediska, ale i tehdy muselo být každému jasné, že větší uměleckou a tím pádem i trvalejší hodnotu měly jiné dva filmy, Zuřící býk a Sloní muž. Vyhrát měl jeden z nich. Osobně se tedy více přikláním k boxerskému biopicu. Ještě markantnějším omylem se pak jeví Oscar za režii pro Roberta Redforda, kterého měl získat právě Martin Scorsese.

Leonardo DiCaprio ve filmu Skrytá identita / The DepartedTomuto režisérovi Akademie dlouho nemohla přijít na chuť. V roce 1991 se situace opakovala. V nominacích se za režii ocitl Scorsese za gangsterku Mafiáni, ale Oscara dostal Kevin Costner za režii westernu Tanec s vlky. Shodou okolností Costner byl podobně jako před deseti lety Redford také režijní debutant. Akademie se nad tímto režisérem "slitovala" v roce 2007, kdy mu konečně udělila Oscara za režii kriminálky Skrytá identita. Scorsese pak byl na Oscara nominován ještě dvakrát, za filmy Hugo a jeho velký objev a Vlk z Wall Street, ale pokaždé odešel s prázdnou. V prvním případě ho porazil Michel Hazanavicius s filmem The Artist, v tom druhém Alfonso Cuarón za sci-fi Gravitace. Za Huga ho měl Scorsese dostat. Klidně tak dnes mohl mít i čtyři Oscary za režii. Mimochodem, jediným režisérem se čtyřmi Oscary je legendární John Ford
Martin Scorsese přebírá Oscara za film Skrytá identita
David Lynch

Laura Harring, Naomi Watts ve filmu Mulholland Drive / Mulholland Dr.Své zkušenosti s neproměněnými nominacemi má také David Lynch. Poprvé byl nominován za režii filmu Sloní muž. O šest let později se ocitl v nominacích znovu za režii thrilleru Modrý samet. Nebýt toho, že v tom roce natočil Oliver Stone své válečné mistrovské dílo Četa, měl by Oscara v kapse. Takhle měl prostě smůlu. Nicméně v roce 2002 byl Lynch nominován potřetí a opět neúspěšně za svůj magnum opus Mulholland Drive. Spolu s ním byl nominován ještě veterán Robert Altman za stylovou kriminálku Gosford Park. Oba ale museli sledovat, jak si Oscara přebírá Ron Howard za drama Čistá duše. Oscara měl získat buď Lynch, nebo Altman. Mým osobním favoritem byl v tomto případě Lynch, jehož Mulholland Drive byl nedávno v jedné anketě označen jako "Nejlepší film 21. století", možná, na Oscara to ale bylo málo.

Ron Howard přebírá Oscara za film Čistá duše
Dennis Hopper

Gene Hackman, Dennis Hopper ve filmu Hráči z Indiany / HoosiersAni Dennis Hopper se zlaté sošky nikdy nedočkal. Nominován byl na ni dvakrát. V roce 1970 za scénář kultovní road movie Bezstarostná jízda a o 17 let později za vedlejší roli v dramatu Hráči z Indiany, kde hrál opilce milujícího basketbal. Ve stejném roce ale Hopper vytvořil kultovní roli Franka Boothe v Modrém sametu, v níž předvedl nezapomenutelný a ojedinělý herecký výkon. Právě za tuto roli měl být Hopper nominován a měl za ni také Oscara získat. To, že Akademie tento geniální herecký výkon naprosto ignorovala, je neomluvitelné. A kdo si dnes vzpomene na zapomenuté Hráče z Indiany

Dennis Hopper nominovaný na Oscara za film Hráči z Indiany
Willem Dafoe

Willem Dafoe ve filmu Četa / PlatoonVe stejném roce jako Dennis Hopper byl nominován za svou první velkou roli ve válečném dramatu Četa Willem Dafoe, který si tu zahrál postavu lidského seržanta Eliase. Byl to úžasný výkon a ze zcela nepochopitelných důvodů za něj Oscara nedostal. Akademie místo něj ocenila Michael Cainea za vedlejší roli v dramatu Hana a její sestry. V roce 1990 hrál Dafoe ve filmu Davida Lynche Zběsilost v srdci, kde vytvořil postavu Bobbyho Perua, který zkříží cestu dvěma hlavním postavám, Sailorovi a Lule. Dafoe tu brilantně vystřihl démonicky zlou postavu, ale podobně jako Hopper čtyři roky před ním zůstal Akademií ignorován, ačkoliv by cenu zasloužil. Když už jsme u toho, tak i Nicolas Cage tu byl herecky mimořádný, ale ani on nebyl za tento film nominován.

V roce 2002 byl Dafoe nominován podruhé za roli upíra Maxe Schrecka v hororu Ve stínu upíra. I za tuto roli by si herec zasloužil Oscara, ale porazil ho Benicio del Toro v dramatu Traffic - nadvláda gangů. Dafoe byl potřetí nominován loni za vedlejší roli v dramatu The Florida Project, kde ale neměl šanci proti Samu Rockwellovi. Oscara měl získat už dávno za Četu a také za Zběsilost v srdci.

Benicio Del Toro přebírá Oscara za film Traffic - nadvláda gangů
Peter Sellers

Geniální filmový komik a herec proslul jako detektiv Clouseau ze série o Růžovém panterovi. Mimo to byl ale také dvakrát blízko získání Oscara. Poprvé to bylo v roce 1965 za roli ve válečné satiře Doktor Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu. Sellers ale odešel s prázdnou. Oscara získal Rex Harrison za muzikál My Fair Lady. Podobně to bylo i s kategorií Nejlepší film a režie. Obě ocenění získal muzikál, ačkoliv ho měl získat právě geniální Kubrickův film.

Peter Sellers ve filmu Byl jsem při tom / Being ThereV roce 1980 se zdálo, že má Sellers Oscara jistého za exkluzivní výkon v politické satiře Byl jsem při tom, kde ztvárnil retardovaného zahradníka Chance. Jenže odešel s prázdnou. Akademia Oscara dala Dustinu Hoffmanovi za roli starostlivého otce v jinak konvenčním dramatu Kramerová versus Kramer. Hoffman je skvělý herec, ale Oscara by si zasloužil více o tři roky později za roli v komedii Tootsie. Tento film pak získal i obě hlavní ceny, za Nejlepší film a režii. Přitom v tomto roce natočil Francis Ford Coppola svůj válečný opus magnum Apokalypsa. Nebylo to poprvé ani naposledy, co Akademie dala přednost konvenčnímu filmu před výjimečným. 

Dustin Hoffman přebírá Oscara za film Kramerová versus Kramer
Zamilovaný Shakespeare

Gwyneth Paltrow ve filmu Zamilovaný Shakespeare / Shakespeare in LoveDůkazů, že Oscara za Nejlepší film ve skutečnosti nejlepší film nedostane, je spousta. Jedním z nich byl i Zamilovaný Shakespeare, který se v roce 1998 octnul v konkurenci výjimečných a lepších snímků, kterými byly Zachraňte vojína RyanaTenká červená linieKrálovna Alžběta a Život je krásný. Pomineme-li Život je krásný, který zvítězil v kategorii zahraniční film, pak všechny zde uvedené filmy by si Oscara zasloužily více než právě Zamilovaný Shakespeare. Rovněž v herecké kategorii měla být oceněna Cate Blanchett za Královnu Alžbětu místo Gwyneth Paltrow. Akademie šla zase jednou cestou nejmenšího odporu. 

Gwyneth Paltrow přebírá Ocara za film Zamilovaný Shakespeare
Al Pacino

Al Pacino ve filmu Kmotr II / The Godfather: Part IITento výjimečný herec měl v 70. letech, kdy vytvořil celou šňůru pozoruhodných hereckých výkonů ve filmech KmotrSerpicoKmotr IIPsí odpoledne a ...a spravedlnost pro všechny, pověstnou smůlu. Pokaždé mu Oscara "vyfoukl" někdo jiný. Nejméně zasloužené to bylo v roce 1975, kdy byl Pacino nominován podruhé za roli Michaela Corleoneho v druhém Kmotrovi. Že za něj nedostal Oscara poprvé, budiž, zastínil ho legendární Marlon Brando, ale že ho nedostal ani napodruhé, to je skandální. Zvláště, když si uvědomíme, že ocenění dostal Art Carney za road movie s kocourem Harry a Tonto. Nic proti němu, ale kdo si dnes vzpomene na Arta Carneye nebo na tento film? Zatímco Pacino je dnes legenda, stejně jako Kmotrové. Pacino si tak musel počkat až do roku 1992, kdy ho Akademie konečně ocenila za roli slepého poručíka ve Vůni ženy.

Al Pacino získává Oscara za filmu Vůně ženy
Orson Welles

Joseph Cotten, Everett Sloane ve filmu Občan Kane / Citizen KaneSmůlu na Oscary mělo i "geniální dítě" Orson Welles, jehož prvotina Občan Kane je už po mnoho let mnohými povážována za "Nejlepší film na světě". V době svého vzniku to ale nikdo nepoznal. Občan Kane byl sice nominován v roce 1942 za Nejlepší film i režii, ale Oscara získal na jeho úkor film Bylo jednou jedno zelené údolí John Ford. A vzpomene si dnes někdo na tento snímek? Jak je vidět, Oscaři do budoucna nehledí a na historii nemyslí. Ocení prostě film, který se jim toho roku zrovna nejvíce líbí. A Občan Kane to nebyl. Welles se tak musel spokojit s "cenou útěchy" za scénář, což se dá také přečíst "Jako režiséra tě nebereme, tak tady máš aspoň Oscara za scénář". Welles musel tehdy v duchu skřípat zubama, když si Oscara za scénář spolu s Hermanem J. Mankiewiczem přebíral. Mnohem radši by byl oceněn jako režisér tohoto přelomového díla. Welles obdržel "čestného" Oscara až v roce 1971. V pohodě, ale za Občana Kanea ho dostat měl, za režii i Nejlepší film. 

Orson Welles získává čestného Oscara
Ridley Scott

Russell Crowe ve filmu Gladiátor / GladiatorKoho oscarová Akademie také nemá ráda, je Ridley Scott. Jeho historický velkofilm Gladiátor sice zvítězil v kategorii Nejlepší film (nezaslouženě, měl vyhrát krimisnímek Traffic - nadvláda gangů), ale Scott odešel opět s prázdnou. Oscara za režii, kterého měl už skoro v rukou, nakonec dostal režisér Trafficu Steven Soderbergh. Zvláštní. Proč tedy Akademie neudělila Oscara Scottovi, když se jim jako Nejlepší film jevil Gladiátor? Scott byl na Oscara nominován poprvé až v roce 1992 za road movie Thelma a Louise. Tehdy ho porazil Jonathan Demme za Mlčení jehňátek. Ale co Scottovy geniální kousky Vetřelec a Blade Runner? Jaktože nebyl nominovaný za ně? To se tehdy Akademie nacházela v hibernaci, když se tyto filmy hrály v kinech? Neuvěřitelné. Scott byl pak nominován ještě dvakrát, za válečné drama Černý jestřáb sestřelen a za sci-fi Marťan, ale opět neuspěl. Je ostudou Akademie, že Scott na svého prvního Oscara stále ještě čeká a kdoví, zda se ho vůbec někdy dočká. 

Steven Soderberg přebírá Oscara za režii filmu Traffic - nadvláda gangů
Vymítač ďábla

Fotografie z filmu Vymítač ďábla / The ExorcistV roce 1974 měl u oscarového dělení nakonec smůlu i Vymítač ďábla, který je dnes mnohými považován za "Nejlepší horor vůbec". Tehdy ale Akademie upřednostnila mnohem pohodovější snímek, nostalgické retro Podraz, u kterého si člověk na rozdíl od sledování Vymítače ďábla nedrásá nehty vlasy a kůži, ale může v klidu srkat colu a ujídat popcorn. Není sporu o tom, že z hlediska historického má Vymítač ďábla daleko trvalejší hodnotu než Podraz, ale Akademie, jak jsem už jednou napsal, na toto hledisko nebre zřetel. Oscara dostane pouze to, co se v daném roce zrovna její většině více zamlouvá.

Také za režii byl místo Williama Friedkina oceněn George Roy Hill. Bylo to snad proto, že Friedkin byl oceněn dva roky předtím za Francouzskou spojku? V historii Oscarů ale není výjimkou, že tvůrce dostane Oscara třeba i dvakrát za sebou. John FordKatharine Hepburn nebo Tom Hanks o tom ví své. Legendární horor pak bral opět jen onu "cenu útěchy" v podobě Oscara za adaptovaný sénář, který získal autor předlohy k filmu William Peter Blatty. Správně si měl ale tehdy Vymítač odnést ještě Oscary za Nejlepší film a režii.

Oscara za Nejlepší film vyhrává film Podraz

LESK

Jack Nicholson ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem / One Flew Over the Cuckoo's NestAle oscarová Akademie má občas i své světlé chvilky, abych jí úplně nekřivdil. Předně je třeba jako velké plus brát to, že byly už ve své době rozpoznány trvalé kvality filmů jako Kmotr (Nejlepší film), Kmotr II (Nejlepší film a režie), Přelet nad kukaččím hnízdem (Nejlepší film, režie, herec, herečka a scénář), Annie Hallová (Nejlepší film, režie, herečka a scénář), Lovec jelenů (Nejlepší film, režie, herec ve vedlejší roli) a nebo Amadeus (Nejlepší film, režie, herec).

Oscara za Nejlepší film vyhrává film Přelet nad kukaččím hnízdem

Jeremy Renner, Anthony Mackie ve filmu Smrt čeká všude / The Hurt LockerJedním ze světlých momentů byl také zasloužený Oscar za režii pro Romana Polanského za válečné drama Pianista, ačkoliv to nic nemění na tom, že Polanski je stále v myslích Američanů "zakázanou osobou". Příjemným momentem byl také Oscar za režii pro Kathryn Bigelow za válečný film Smrt čeká všude. Bigelow je stále první a jedinou ženou oceněnou Oscarem za režii, která je jinak výhradně mužskou záležitostí, což také není úplně v pořádku. Příjemným "ozvláštněním" bylo také nedávno vítězství dramatu Moonlight nad favorizovaným muzikálem La La Land. Za režii byl ovšem už "po zásluze" oceněn režisér La La Landu, nikoliv režisér Moonlight, který jako mnozí jiní před ním odešel s "cenou útěchy", Oscarem za scénář. 
Kathry Bigelow přebírá Oscara za režii filmu Smrt číhá všude

Oscarová Akdemie má zkrátka občas také své dny, ale většinou sází na jistotu, nikoliv na risk. Uvidíme, jaká překvapení, či naopak nepřekvapení si připravila na letošní ročník. To se dozvíme už za necelý měsíc, 24. února.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu