Top 10: Nejlepší kameramani pracující v současném Hollywoodu

Vydáno: 19.01.2019 18:30 - Václav Limberk | foto: Falcon

Říkají vám něco jména Linus Sandgren, Hoyte van Hoytema nebo Peter Deming? V tomto článku si představíme desítku nejlepších kameramanů pracujícím v současném Hollywoodu.
Kameraman je vedle režiséra druhou klíčovou postavou při výrobě filmu. Je to právě on, jehož okem (kamerou) sledujeme film. Zatímco režisér dává pokyny, co a jak chce nebo potřebuje zachytit, kameraman to musí provést. A i tato profese má své mistry. Jakých deset kameramanů pracujících v současném Hollywoodu patří k té absolutní špičce?

10. Linus Sandgren
Klíčové filmy: Špinavý trikJoyLa La LandPrvní člověk
Režiséři, s nimiž spolupracuje: David O. RussellDamien Chazelle
Ocenění: Oscar za kameru k filmu La La Land

Linus Sandgren při natáčení filmu La La Land / La La LandLinus Sandgren je relativně mladý kameraman původem ze Švédska, který na sebe poprvé výrazně upozornil krimifilmem Špinavý trik. S režisérem Davidem O. Russellem spolupracoval i na jeho dalším filmu, dramatu Joy. Poté natočil s režisérem Damienem Chazellem muzikálovou poctu Hollywoodu La La Land, za což si vysloužil svého prvního Oscara za kameru. V minulém roce natočil se stejným režisérem sci-fi První člověk, za což ho nejspíše čeká druhá oscarová nominace.
Scéna z filmu První člověk

9. Hoyte van Hoytema
Klíčové filmy: Jeden musí z kola venOnaInterstellarSpectreDunkerk
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Tomas AlfredsonChristopher Nolan
Ocenění: oscarová nominace za kameru k filmu Dunkerk

Christopher Nolan, Hoyte van Hoytema při natáčení filmu Dunkerk / DunkirkDalším hollywoodským nováčkem je švýcarský kameraman Hoyte van Hoytema, který na sebe poprvé upozornil kamerou k švédskému hororu Ať vejde ten pravý. Se stejným režisérem pak natočil i špionážní film Jeden musí z kola ven. Od roku 2014 spolupracuje hlavně s Christopherem Nolanem, s nimž zatím natočil sci-fi Interstellar a válečný film Dunkerk. Letos jeho kameru uvidíme ve sci-fi Ad Astra
Scéna z filmu Dunkerk


8. Peter Deming
Klíčové filmy: Smrtelné zlo 2Vřískot 2Z peklaMulholland Drive
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Sam RaimiDavid Lynch
Ocenění: žádné

Peter Deming ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin PeaksKameraman Peter Deming původem z Libanonu na sebe poprvé upozornil v roce 1987, kdy se Samem Raimim natočil hororový sequel Smrtelné zlo 2. Natočili spolu ještě filmy Stáhni mě do pekla a Mocný vládce Oz. O deset let později začal spolupracovat s režisérem Wesem Cravenem, s nímž natočil filmy Vřískot 2Hudba mého srdceVřískot 3 a Vřískot 4. V roce 1997 začal také spolupracovat s Davidem Lynchem. Točili spolu Lost Highway a Mulholland Drive a také televizní Městečko Twin Peaks - The Return. Na tento rok má nachystány filmy Noví mutanti a Fonzo
Scéna z filmu Twin Peaks . The Return

7. Robert Elswit
Klíčové filmy: MagnoliaDobrou noc a hodně štěstíAž na krevMission: Impossible - Národ grázlů
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Paul Thomas AndersonGeorge ClooneyDan Gilroy
Ocenění: Oscar za kameru k filmu Až na krev
 
Robert Elswit při natáčení filmu Zlato / GoldTento americký kameraman prorazil v roce 1997. Jednak nasnímal bondovku Zítřek nikdy neumírá a jednak započala jeho dlouholetá spolupráce s režisérem Paulem Thomasem Andersonem, která ve skutečnosti započala už o rok dříve v krimi Gambler, ale byly to až jejich Hříšné noci, které prorazily. Oba pak spolu natočili ještě filmy MagnoliaOpilí láskouAž na krev, za nějž dostal Oscara za kameru a Skrytá vada. Druhou oscarovou nominaci si Elswit zasloužil za černobílé drama George Clooneyho Dobrou noc a hodně štěstí. Naposledy s Clooneyem spolupracoval na filmu Suburbicon: Temné předměstí. V roce 2014 započal spolupráci s režisérem Danem Gilroyem, s nímž natočil filmy Slídil a Roman J. Israel, Esq.. V tomto roce nabídnou svůj třetí společný film, který se jmenuje Velvet Buzzsaw.
Scéna z filmu Až na krev

6. Janusz Kamiński
Klíčové filmy: Schindlerův seznamZachraňte vojína RyanaSkafandr a motýl
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Steven Spielberg
Ocenění: Oscary za kameru k filmům Schindlerův seznam a Zachraňte vojína Ryana

Janusz KaminskiTohoto polského kameramana pro film objevil Steven Spielberg, který s ním natočil svůj film o holokaustu Schindlerův seznam, který jim oběma přinesl Oscary. Další oscarová spolupráce je čekala o pět let později na válečném filmu Zachraňte vojína Ryana. Od té doby točí tito filmaři výhradně spolu. Natočili spolu i jejich zatím poslední film, videoherní Ready Player One: Hra začíná. Kaminski jen výjimečně pracuje s někým jiným, jako to bylo v roce 2007 na dramatu Skafandr a motýl
Scéna z filmu Zachraňte vojína Ryana

5. Anthony Dod Mantle
Klíčové filmy: Rodinná oslava28 dní potéDogvilleMilionář z chatrčeAntikrist
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Thomas VinterbergDanny BoyleLars von TrierRon Howard
Ocenění: Oscar za kameru k filmu Milionář z chatrče

Ron Howard, Anthony Dod Mantle při natáčení filmu Rivalové / RushTento anglický kameraman se nejdříve prosadil v Dánsku, kde natočil filmy Rodinná oslava a Mifunes sidste sang. V roce 2002 začala jeho plodná spolupráce s krajanem Dannym Boylem. Natočili spolu například horor 28 dní poté, oscarovou romanci Milionář z chatrče nebo naposledy film T2 Trainspotting. V roce 2003 začala jeho spolupráce s dánským režisérem Larsem Von Trierem, s nímž natočil filmy DogvilleManderlay a Antikrist. Dvakrát spolupracoval s Ronem Howardem na filmech Rivalové a V srdci moře. Naposledy spolupracoval s Thomasem Vinterbergem na dramatu ponorky Kursk. Na tento rok má nachystáno drama Radioactive.
Scéna z filmu Rivalové

4. Matthew Libatique
Klíčové filmy: Černá labuťmatka!
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Darren Aronofsky
Ocenění: nominace na Oscara za kameru filmu Černá labuť

Bradley Cooper, Matthew Libatique při natáčení filmu Zrodila se hvězda / A Star Is BornKariéra amerického kameramana filipínského původu Matthewa Libatiqua je nerozlučně spjata s americkým režisérem Darrenem Arronofskym, s nímž spolupracuje už od jeho prvního celovečerního filmu . Natočili spolu všechny další filmy kromě dramatu Wrestler, kde za něj "zaskočila" Maryse Alberti. Libatique ale nespolupracuje jen s Arronfskym, točil s Joelem Schumacherem (Telefonní budkaČíslo 23) nebo s Jonem Favreauem (Iron ManIron Man 2). Minulý rok nasnímal dva hity v podobě filmů Venom a Zrodila se hvězda. Na tento rok má nachystáno drama Native Son.
Scéna z filmu Černá labuť

3. Emmanuel Lubezki
Klíčové filmy: Strom životaGravitaceBirdmanREVENANT Zmrtvýchvstání
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Alfonso CuarónTerrence MalickAlejandro González Iñárritu
Ocenění: Oscar za kameru k filmům Gravitace, Birdman, REVENANT Zmrtvýchvstání

Emmanuel Lubezki při natáčení filmu REVENANT Zmrtvýchvstání / The RevenantTento mexický kameraman točí především se svými slavnými krajany Alfonsem Cuarónem a Alejandrem Gonázelezem Iñárritem. Kromě toho také často spolupracuje s režisérem Terrencem Malickem. Kromě zde zmíněných nasmínal také filmy Ospalá díraAli nebo Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod. Jeho nejúchvatnější kameramanskou prací nejsou jeho tři oscarové filmy, ale podobenství Strom života, za něhož měl získat svého prvního Oscara, kterého dostal až o dva roky později za Gravitaci. 
Scéna z filmu Strom života

2. Robert Richardson
Klíčové filmy: ČetaJFKKill BillKill Bill 2LetecHugo a jeho velký objevNespoutaný DjangoOsm hrozných
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Oliver StoneMartin ScorseseQuentin Tarantino
Ocenění: Oscar za kameru k filmům: JFK, Letec, Hugo a jeho velký objev

Quentin Tarantino, Robert Richardson při natáčení filmu  / Once Upon a Time in HollywoodTento americký kameraman prorazil v roce 1986 s válečným filmem Četa svého krajana Olivera Stonea. S ním pak natočil i filmy Narozen 4. červenceJFK nebo Takoví normální zabijáci. V roce 1995 začal spolupracovat s Martinem Scorsesem. Poprvé to bylo na gangsterském eposu Casino. Natočili pak spolu ještě filmy Počítání mrtvýchLetecProkletý ostrov a Hugo a jeho velký objev. V roce 2003 poprvé spolupracoval s Quentinem Tarantinem na dvojici filmů Kill Bill a Kill Bill 2. Natočili pak spolu ještě filmy Hanebný panchartiNespoutaný Django a Osm hrozných. Na tento rok mají nachystaný další film, a sice Once Upon a Time in Hollywood
Scéna z filmu Takoví normální zabijáci

1. Roger Deakins 
Klíčové filmy: 1984Vykoupení z věznice ShawshankFargoMuž, který nebylMariňákTahle země není pro starýSkyfallBlade Runner 20491917
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Joel CoenSam MendesDenis Villeneuve
Ocenění: Oscar za kameru k filmům Blade Runner 2049, 1917

Roger DeakinsTento anglický kameraman na sebe poprvé výrazně upozornil adaptací antiutopického románu 1984. V roce 1991 poprvé spolupracoval s bratry Coenovými na filmu Barton Fink. Spolu pak natočili snímky ZáskokFargoBig Lebowski nebo Tahle země není pro starý. V roce 2005 poprvé spolupracoval se Samem Mendesem na válečném dramatu Mariňák. Natočili pak spolu ještě filmy Nouzový východ a Skyfall. V roce 2013 poprvé spolupracoval s kanadským režisérem Denisem Villeneuvem na thrilleru Zmizení. Natočili pak spolu ještě snímky Sicario: Nájemný vrah a Blade Runner 2049, za nějž Deakins konečně dostal svého prvního Oscara za kameru po mnoha předchozích neproměněných nominacích. Druhého Oscara získal za válečný film 1917.
Scéna z filmu Blade Runner 2049


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY