Kinopremiéry: Beautiful Boy vstupuje do roku opice

Vydáno: 02.01.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hodně zvolna začíná v kinech rok 2019, neboť v prvním týdnu startují pouhé dvě novinky. Tou atraktivnější z nich je drama Beautiful Boy o boji s drogovou závislostí, společnost mu pak dělá balkánská politická satira Rok opice.
Beautiful Boy (Beautiful Boy) (Aerofilms)

Český plakát filmu Beautiful Boy / Beautiful BoyŽivotopisné drama o boji s drogovou závislostí vypadá podle synopse hodně tuctově, zajímavé na něm je ovšem to, že adaptuje dvojici knih, kterou napsali otec David Sheff a syn Nic Sheff, kteří popisují, jak se do jejich rodinného života užívání drog promítlo a jak lze podobně postiženým lidem pomoci. Snímek je anglicky mluveným debutem belgického režiséra a v tomto případě i spoluscenáristy Felixe van Groeningena, který láká především na obsazení hlavních rolí, které ztvárnili chválený a talentovaný Timothée Chalamet a komik Steve Carell, jenž znovu boduje seriózní úlohou. V dalších rolích se pak objeví Maura TierneyChristian Convery nebo Amy Ryan. Ohlasy jsou zatím spíše spokojené a vyzdvihují zejména oba herecké představitele. První premiéra týdne roku 2019.

Synopse: Osmnáctiletý Nic (Timothée Chalamet) má snad vše, co by mohl mít - skvělou rodinu, krásu, talent a v kapse přijetí na univerzitu. Možná právě proto užívá drogy. Jeho otec David (Steve Carell) se snaží pátrat po tom, kde se jeho závislost vzala a jak by mu mohl pomoci ve chvílích, kdy stojí nad propastí. Odpovědět ale není vůbec jednoduché.

Zajímavost: Chalamet kvůli roli zhubl jedenáct kilogramů, a aby jeho výkon působil důvěryhodně, využil služby konzultanta a přímo na place byl přítomen doktor, který mu radil.

Český trailer filmu Beautiful Boy / Beautiful Boy
Rok opice (Godina majmuna) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Rok opice / Godina majmunaAč tomu název makedonsko-srbsko-slovinsko-kosovské komedie úplně nenapovídá, mělo by jít o lehčí politickou satiru. Její námět každopádně vypadá notně šíleně a vskutku slibuje mnoho směrů, jakými se může vydat. Co od ní čekat, lze ale odhadovat jen těžko, protože režisérem a scenáristou je u nás nepříliš známý Vladimir Blazevski, který do hlavní lidské role obsadil taktéž málo známého Igora Angelova. Hodnocení a komentářů je natolik málo, že je nelze považovat za relevantní a případný zájemce se tak musí řídit vlastními pocity a zkušenostmi s balkánskými filmy.

Synopse: Dá-li se ve vztahu člověka a zvířete mluvit o přátelství, jsou zaměstnanec ZOO Tsobe (Igor Angelov) a šimpanz Koko přátelé. Jenže po vypuknutí ekonomické krize dostává Tsobe výpověď a nastává otázka, co bude s Kokem. Ten totiž bez Tsobeho čtení na dobrou noc neusne a stává se těžko zvladatelným. Vyústěním je jeho útěk, který může vyřešit pouze Tsobe, který by ho měl přivést zpět a tím pádem získat zpět i svou práci. Situace je ale složitá v tom, že šimpanze zneužilo hned několik politických a národnostních hnutí a založilo si na něm svou existenci.

Český trailer filmu Rok opice / Godina majmuna


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY