Za horizontem: problematický Mowgli: Legend of the Jungle

Vydáno: 23.12.2018 14:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Dva roky po premiéře Disneyho Knihy džunglí dorazila i konkurenční verze Andyho Serkise Mowgli: Legend of the Jungle. Může Disneyho verzi konkurovat?

Mowgli: Legend of the JungleRecenzoval/a Václav Limberk dne 23.12.2018 14:00. Dva roky po premiéře Disneyho Knihy džunglí dorazila i konkurenční verze Andyho Serkise Mowgli: Legend of the Jungle. Může Disneyho verzi konkurovat? Hodnocení: 2
Jsou to dva roky, co měla premiéru první hraná verze Knihy džunglí, kterou pro studio Disney natočil Jon Favreau. Tato verze byla komerčně velmi úspěšná, šlo o pátý komerčně nejúspěšnější film roku 2016 s tržbami blížícími se k miliardě dolarů a dobře byla přijata i kritikou. Kniha džunglí měla premiéru v dubnu 2016. Ve stejném roce v říjnu měla mít premiéru konkurenční verze, původně nazvaná Jungle Book: Origins, studia Warner Bros., kterou natočil Andy Serkis

Rohan Chand ve filmu Mowgli: Legend of the Jungle / MowgliMowgli: Legend of the Jungle má za sebou dlouhou a problematickou cestu. Warneři o své Knize džunglí hovořili už od roku 2012. Tehdy ji měl režírovat Steve Kloves známý hlavně pro scénáře k sérii Harry Potter. V roce 2013 ji měl režírovat dokonce Alejandro González Iñárritu. Dalším adeptem na režii byl po něm Ron Howard. Konečně v roce 2014 byl pro režii potvrzen Serkis. Ve stejném roce byli pro Knihu džunglí (to byl tehdy stále oficiální pracovní název) najati herci Benedict CumberbatchChristian BaleCate Blanchett a Naomie Harris. Natáčení pak proběhlo v roce 2015 v Jižní Africe a ve studiích Warner Bros. v Anglii.

V říjnu 2016 měla být premiéra. V prosinci 2014 ale Warneři přesunuli datum premiéry na říjen 2017, aby měli tvůrci více času na práci s vizuálními efekty. Chvíli před premiérou Disneyho verze pak Warneři přesunuli datum premiéry své Knihy džunglí o další rok na říjen 2018. Serkis mezitím prozardil, že jeho verze - nyní nazvaná Mowgli - bude tónem bližší předloze Rudyarda Kiplinga, takže bude "vážnější" a "temnější" než Disneyho Kniha džunglí. Šok nakonec přišel v létě tohoto roku, když jsme se dozvěděli, že Mauglího ani v kinech neuvidíme, protože ho Warneři prodali streamovací službě Netflix. Zkrátka a dobře, celá tato anabáze naznačovala jen jedno: s Mauglím Andyho Serkise není něco v pořádku.

Christian Bale, Rohan Chand ve filmu Mowgli: Legend of the Jungle / MowgliNyní tedy máme možnost konečně jeho Mowgli: Legend of the Jungle vidět. A jaký je z něj dojem? Navzdory všem možným obstrukcím a problémům, kterého jeho vznik provázely, nebo možná právě proto, působí nová verze Knihy džunglí nevalným dojmem. Ve srovnání s Disneyho dva roky starou verzí je nový Mowgli ve všech ohledech horší. Zmíněné vizuální efekty, na nichž se údajně pracovalo přes rok, jsou ve výsledku přinejmenším ničím neuchvacující. Mowgli: Legend of the Jungle je navzdory vyvinutému úsilí všech tvůrců film nevzrušivý a studený jako psí čumák.

Ani hlavní hrdina (Rohan Chand) ani zvířata, která vypadají podivně omšele a staře, nevzbuzují ani kladné ani záporné emoce. Ve výsledku to na mě působilo jako zcela zbytečný a nepovedený projekt, který měl prostě od začátku smůlu. Mowgli: Legend of the Jungle je jedním slovem průšvih. Není divu, že se ho Warneři nakonec vzdali ve prospěch Netflixu. Jeho uvedení v kinech by nemělo smysl. Takto lze ještě brát Mowgli: Legend of the Jungle jako standardní televizní film, kterému chybí filmová dynamika a velkolepost. Serkisova verze je jednoduše špatná a nudná a může ho mrzet, že věnoval tolik času něčemu takto nepovedenému. 

Originální trailer filmu Mowgli: Legend of the Jungle


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Nesouhlasím (Pe, 12.02.2020 14:33) Reagovat

    Osobně se mi naopak Serkisova verze líbí mnohem víc.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY