Kinopremiéry: Aquaman a Spider-Man se ocitají v paralelních světech

Vydáno: 12.12.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V jubilejním padesátém týdnu startuje v tuzemských kinech čtveřice novinek, mezi níž je i poslední blockbuster letošního roku, jímž je komiksový Aquaman. Zajímavě ale vypadá i animovaná komiksovka Spider-Man: Paralelní světy.
Aquaman (Aquaman) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Aquaman / AquamanPosledním blockbusterem a tím pádem i potenciálním komerčním velehitem roku 2018 je komiksová podívaná ze stáje DC. Ta má oproti těm rozpačitě přijatým ze stejné "líhně" hned několik výhod, které by mohly hrát v její prospěch. Jednak jde o origin postavy, která u nás není tak známá a ještě se nedočkala žádného samostatného filmu a druhak ji režijně zaštítil král moderního filmového hororu James Wan. Pro něj sice jde o první takto nákladný počin, není ale důvod se obávat, že by ho nezvládl, protože své projekty si pečlivě vybírá. Za pravdu předpokladům dávají i první ohlasy, které jsou spokojené a hovoří o velice příjemné a odlehčené podívané a jednoznačně nejlepším příspěvku do DC univerza. Hlavní roli si zahrál Jason Momoa, vedle kterého se objeví třeba Amber HeardWillem DafoePatrick WilsonNicole Kidman nebo Dolph Lundgren. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Arthur Curry (Jason Momoa) je napůl člověk a napůl obyvatel bájné Atlantidy. Jeho životní cesta ho přiměje čelit pravdě nejen o tom, kým ve skutečnosti je, ale zároveň prověří, zda je hoden stát se tím, pro co byl zrozen - králem. Pomalu se tak tvoří bájný superhrdina Aquaman.

Zajímavost: Wilson přibral kvůli roli deset kilogramů svaloviny.

Český trailer filmu Aquaman / Aquaman
Spider-Man: Paralelní světy (Spider-Man: Into the Spider-Verse) (Falcon)

Český plakát filmu Spider-Man: Paralelní světy / Spider-Man: Into the Spider-VerseTrochu pod radarem diváckého zájmu přichází do kin další komiksovka, která ale tentokráte nespadá do žádného univerza a navíc je animovaná, tudíž by se mohlo zdát, že jde o podívanou pro děti. Úplně tomu tak ale asi nebude, protože jedním ze scenáristů je Phil Lord, který vládne schopností inteligentního humoru a nebojí se mnoha popkulturních odkazů, o režii se pak podělila dvojice debutantů Robert Persichetti Jr. a Rodney Rothman, které ještě pomohl zkušenější Peter Ramsey. Drtivá většina ohlasů a recenzí (včetně té naší) je absolutně nadšená a hovoří o zábavné a nekompromisní podívané, která odkazuje na vše důležité, co se ve spidermanovském světě odehrálo a stylizací výrazně připomíná listování komiksovým sešitem. Odrostlejší diváky pak určitě potěší i to, že v tuzemských kinech by mělo být k dispozici několik titulkovaných kopií, je tedy možnost vychutnat si původní hlasové obsazení, v němž je slyšet hned několik známých jmen. Asi největší překvapení konce roku.

Synopse: Dospívající chlapec z Brooklynu Miles Morales se stává Spider-Manem a bojuje s několika protivníky z různých dimenzí a realit. Pokud prohraje, jeho nepřátelé zcela přemění chod světa a proniknou do jediné reality, v níž nezůstane kámen na kameni.

Český trailer filmu Spider-Man: Paralelní světy / Spider-Man: Into the Spider-Verse
Roma (Roma) (Netflix)

Plakát filmu Roma / RomaPo velkých a oscarových úspěších v Hollywoodu se mexický tvůrce Alfonso Cuarón vrátil domů, aby natočil hodně osobní a částečně autobiografický černobílý komorní snímek, v němž vzpomíná na své dětství a dospívání a skládá hold ženám, které ho vychovaly. Že jde o opravdu intimní a osobní film, naznačuje i to, že slavný autor nezůstal jen u režie, ale napsal též scénář, obsluhoval kameru a podílel se i na střihu. Autentický dojem by pak mělo dodat i neznámé obsazení. Ačkoli jde o projekt původně určený pro platformu Netflix, bude uvolněn do vybraných kin a dobrou zprávou je, že se to povedlo i v tuzemsku. Nepůjde samozřejmě o širokou distribuci, k vidění by nicméně měl být minimálně v pražských kinech Světozor, Bio Oko a Aero, v brněnském Univerzitním kině Scala a v hradeckém Biu Central. A mělo by to stát za to, protože recenze jsou vesměs nadšené a tvůrce už si odvezl ceny z několika festivalů a je nominován na tři Zlaté glóby. Premiéra pro náročnější publikum.

Synopse: Mladičká dívka Cleo (Yalitza Aparicio) pracuje v domácnosti středostavovské rodiny ve čtvrti Roma v Mexico City. I ona je svědkem bouřlivé situace ve své domovině na počátku sedmdesátých let a prožívá naprostý politický chaos, velké společenské změny, ale i intimní domácí konflikty.

Oficiální trailer filmu Roma / Roma
Vánoce a spol. (Santa & Cie) (CinemArt)

Český plakát filmu Vánoce a spol. / Santa & CieVánoce se nezadržitelně blíží, takže ani v kinech nesmí chybět film se sváteční tematikou. Jedenáct dní před Štědrým dnem je tak možno na velkém plátně vidět pro někoho možná překvapivě francouzskou komedii, z jejíhož námětu už je evidentní, že si na nic nehraje, ale spoléhá na klasickou tematiku Santy Clause ve světě lidí a typickou atmosféru. Ohlasů zatím mnoho není, takže lze jen těžko odhadovat, jak moc zábavné vše bude, hodně ovšem naznačí jméno režiséra, scenáristy a představitele hlavní role Alaina Chabata, jehož filmografie nevypadá úplně důvěryhodně a sestává spíše z hodně podprůměrných až trapných komedií. Je tedy jasné, že tady půjde hlavně o pobavení celé rodiny a umělecké ambice si vezmou dovolenou. Vzhledem k oblíbenosti francouzských veseloher v Česku je dost možné, že film bude útočit na čelní místa žebříčků návštěvnosti.

Synopse: Devadesát dva tisíc skřítků v Santově dílně na dárky těsně před Štědrým dnem z ničeho nic onemocní a všichni popadají na zem jako kuželky. Pro Santu je to strašná rána a nezbývá mu nic jiného než se se svými soby vypravit na Zemi, aby sehnal lék, kterým své pomocníčky vyléčí. Po dobrodružném letu přistane se svým spřežením v Paříži a sáně zaparkuje nedaleko proslulého kabaretu Moulin Rouge. Pak konečně vstoupí do lékárny, kde mezi nic netušícími lidmi požádá o potřebné léky. Od té chvíle začne prožívat naprosto neuvěřitelné dobrodružství, které ohrozí samotnou existenci blížících se Vánoc.

Oficiální český trailer filmu Vánoce a spol. / Santa & Cie


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY