Zemřel italský režisér Bernardo Bertolucci

Vydáno: 26.11.2018 13:17 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 77 let zemřel italský režisér Bernardo Bertolucci, autor kontroverzního filmu Poslední tango v Paříží a devítioscarového historického eposu Poslední císař.
Marlon Brando, Maria Schneider ve filmu Poslední tango v Paříži / Ultimo tango a ParigiBernardo Bertolucci se narodil 16. března 1940 v Parmě v Itálii. Místo, aby se stal básníkem, rozhodl se mladý Bertolucci pro film. Začínal jako asistent režie u filmu Accattone. Už o rok později debutoval jako režisér kriminálním filmem Smrt kmotřička. O dva roky později natočil psychologický film Před revolucí, kde potkal svoji první ženu, herečku Adrianu Asti, se kterou se ale později rozvedl. Se svou třetí ženou, kterou byla od roku 1978 scenáristka Clare Peploe, žil až do své smrti.

V roce 1972 se dočkal své první oscarové nominace za nejlepší adaptovaný scénář za drama Konformista podle knihy Alberta Moravii. O dva roky později byl nominován za režii kontroverzního filmu Poslední tango v Paříži, nechvalně proslulého kvůli odvážným sexuálním scénám mezi Marlonem Brandem a Marií Schneider. V roce 1976 natočil více jak pětihodinový historický epos XX. století, v němž hráli Burt LancasterDonald SutherlandRobert De Niro a Gérard Depardieu.

Originální trailer filmu Poslední tango v Paříži

Richard Vuu ve filmu Poslední císař / The Last EmperorV roce 1988 obdržel jeho historický epos Poslední císař všech devět Oscarů a Bertolucci je dosud jediným Italem, který získal Oscara za režii. Jeho obvyklým kameramanem byl Vittorio Storaro, držitel tří Oscarů za kameru, jednoho získal právě za Posledního císaře. V následujících letech natočil ještě filmy Malý BuddhaSvůdná krása a Snílci. Bertolucci zemřel ve věku 77 let doma v Římě po dlouholetém boji s rakovinou.

Originální trailer filmu Poslední císař


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY