Zemřel scenárista William Goldman

Vydáno: 16.11.2018 19:13 - Václav Limberk | foto: 20th Century Fox

Ve věku 87 let dnes zemřel oscarový scenárista filmů Všichni prezidentovi muži a Butch Cassidy a Sundance Kid William Goldman.
Robert Redford, Dustin Hoffman ve filmu Všichni prezidentovi muži / All the President's MenAmerický spisovatel a scenárista William Goldman se narodil v roce 1931 v Chicagu. Ve filmu debutoval v roce 1965 scénářem k filmu Masquerade. O rok později napsal scénář ke kriminálce Harper s Paulem Newmanem. O dva roky později se podle jeho scénáře natočil slavný western Butch Cassidy a Sundance Kid, za nějž byl Goldman oceněn Oscarem za nejlepší původní scénář. V roce 1976 obdržel druhého Oscara za politické drama Všichni prezidentovi muži, tentokrát v kategorii nejlepší adaptovaný scénář.

Goldman byl také romanopisec. Sám adaptoval své knihy Maratónec a Princezna nevěsta. Z jeho dalších prací zmiňme kingovské adaptace Misery nechce zemřítSrdce v Atlantidě a Pavučina snů. Vedle toho je ještě autorem scénářů k filmům Stepfordské paničkyVelký Waldo PepperPříliš vzdálený mostChaplin či Maverick. Kromě toho napsal i mnoho nerealizovaných scénářů (například nepoužitý scénář k Mission: Impossible II.), povídek a je také autorem memoárů a několika divadelních her. V roce 1985 byl oceněn cenou amerických scenáristů za celoživotní dílo. Goldmanovi bylo 87 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY