TV tipy: Sindibád se o Halloweenu potkává s Robinem, Marianou a šéfkuchařem na grilu

Vydáno: 26.10.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na přelomu října a listopadu se divák konečně dočká zajímavé televizní nabídky, v níž se objeví hned několik snímků, které stojí za pozornost. Příklady budiž Halloween: H20, animovaný Sindibád nebo málo známé drama Přelud.
Neuvěřitelná cesta 2: Ztraceni v San Francisku (Homeward Bound II: Lost in San Francisco) (pátek 26. 10., Nova Cinema, 20.00 - 21.35 / sobota 27. 10., Nova Cinema, 14.15 - 15.55 / neděle 28. 10., 11.45 - 13.20)

Plakát filmu Neuvěřitelná cesta 2: Ztraceni v San Francisku / Homeward Bound II: Lost in San FranciscoPokračování solidní rodinné dobrodružné komedie vzniklo ve druhé polovině devadesátých let, a i když nenabízí nic originálního, pořád jde o docela dobrou zábavu. Tehdy debutující režisér David R. Ellis v něm vsadil na absolutní jistotu a moc toho neřešil. Jediné, na čem ztratil body, bylo to, že děj se přesunul z prostředí přírody a divočiny do velkoměsta, které už neskýtá takové kouzlo. Jinak ale nechybí svižné tempo a jednoduchý příběh, který ovšem nepostrádá inteligentní humor. Bonusem budiž samozřejmě spousta zvířat, která jsou už ze své podstaty roztomilá a získají si srdce diváků. Našince pak může mrzet, že kvůli dabingu neuslyší původní, docela hvězdné hlasové obsazení. Nenáročná zábava pro celou rodinu.

Zajímavost: V hlavních zvířecích rolích se vystřídali čtyři američtí buldoci, čtyři zlatí retrívři a šest koček.

Originální trailer filmu Neuvěřitelná cesta 2: Ztraceni v San Francisku / Homeward Bound II: Lost in San Francisco
Robin a Mariana (Robin and Marian) (pátek 26. 10., Prima Max, 20.00 - 22.15 / sobota 27. 10., 15.25 - 17.45)

Plakát filmu Robin a Mariana / Robin and MarianDobrodružné drama z poloviny sedmdesátých let u nás není tolik známé a vůbec se není co divit. Navzdory názvu je totiž úplně jiné než ostatní filmy o Robinu Hoodovi. Režírující Richard Lester ho pojal hodně svérázně a hlavní hrdinové jsou v něm o hodně starší, než jsou diváci zvyklí. S tím souvisí i celkové ladění, které je humorné, místy parodické, tragikomické a především demytizující. Tvůrce se spolehl na poměrně chytrý humor, který ale ne vždy funguje a těžce nostalgickou atmosféru, která ale pro změnu ne každému sedne. U některých vtipů je navíc potřeba znát britskou historii, jinak nejdou pochopit, což také značnou část publika diskvalifikuje. V hlavních rolích se objeví Sean Connery a Audrey Hepburn, jimž sekundují mimo jiné Robert Shaw, Richard Harris nebo Nicol Williamson. Škoda, že ke konci film zbytečně zvážní a utápí se v melancholii. Zajímavý pohled na slavnou legendu.

Zajímavost: Úplně původně byla role Hooda nabídnuta Paulu Newmanovi.

Originální trailer filmu Robin a Mariana / Robin and Marian
Aya z Yopougonu (Aya de Yopougon) (sobota 27. 10., ČT art, 23.30 - 00.55)

Plakát filmu Aya z Yopougonu / Aya de YopougonPět let starý a nejen u nás jen málo známý francouzský snímek je sice animovaný, pro děti ale primárně určen není. Debutující režijní dvojice Marguerite Abouet a Clément Oubrerie, z níž první jmenovaná je i scenáristkou, v něm totiž vsadila na vážnější příběh o nechtěném těhotenství a jeho následcích. Vše je navíc umístěno na Pobřeží slonoviny, takže se spoléhala i na exotickou atmosféru. Dále se pak opírala o již zmíněný příběh, hodně dobře propracované postavy, solidní tempo, krátkou stopáž a hodně zajímavou vizuální stránku, která se přece jen od podobných snímků odlišuje. Jen je škoda, že tu chybí nějaký silnější moment a celé to působí o něco ambiciózněji, než by bylo záhodno. Netradiční záležitost na sobotní večer.

Zajímavost: Na tuzemských festivalech byl snímek uváděn často jen pod titulem Aya.

Originální trailer filmu Aya z Yopougonu / Aya de Youpogon
Halloween: H20 (Halloween H20: 20 Years Later) (neděle 28. 10., Prima, 00.50 - 02.30)

Plakát filmu Halloween: H20 / Halloween H20: 20 Years LaterSedmé pokračování legendární hororové série vzniklo dvacet let po původním snímku a v rámci celé ságy patří k tomu nejlepšímu. Režírující Steve Miner v něm prokázal žánrovou zkušenost a zabýval se jen tím nejdůležitějším. To znamená, že vyměřil snesitelně krátkou stopáž, v níž není moc času na zbytečné dialogy a představování postav a soustředil se na hutnou atmosféru, velmi dobrou práci s napětím a také na několik opravdu originálních způsobů zabití. Dost často též připomíná kultovní jedničku, variuje minimalistické hudební téma a nabízí překvapivě i velmi malý počet zabitých. Z dnešního pohledu je hodně zajímavé i obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila Jamie Lee Curtis, kterou v těch vedlejších doplnili třeba Josh HartnettAdam ArkinMichelle WilliamsJoseph Gordon-LevittJanet Leigh nebo LL Cool J. Trocha napětí a děsu na prodlouženou nedělní noc.

Zajímavost: Jde o vůbec nejkratší díl celé série.

Oficiální trailer filmu Halloween: H20 / Halloween H20: 20 Years Later
Sindibád: Legenda sedmi moří (Sinbad: Legend of the Seven Seas) (neděle 28. 10., ČT :D, 09.25 - 10.50)

Plakát filmu Sindibád: Legenda sedmi moří / Sinbad: Legend of the Seven SeasDobrodružný animák z počátku tisíciletí ve své době finančně těžce propadl a je posledním poctivě ručně animovaným filmem studia DreamWorks. Režírující Tim Johnson v něm zvolil trochu jiný přístup, protože skoro potlačil písničkovou složku, která v podobných žánrovkách patří k tomu nejdůležitějšímu, zcela rezignoval na příběh, který je vskutku až moc primitivní a místo toho se soustředil na opravdu zběsilé a svižné tempo, v němž nabídl mnoho slovního i vizuálního humoru. K pozitivům patří i orientální prostředí, příjemná a trochu fantaskní atmosféra a vesměs sympatické postavy. I u tohoto filmu odrostlé publikum zamrzí, že se vysílá s dabingem, protože původní hlasové obsazení je extrémně hvězdné. Nezasloužený a dnes skoro zapomenutý propadák. 

Zajímavost: Hlavní roli měl původně namluvit Russell Crowe, ten ale nakonec odstoupil.

Originální trailer filmu Sindibád: Legenda sedmi moří / Sinbad: Legend of the Seven Seas
Přelud (Mirage) (neděle 28. 10., ČT2, 21.50 - 23.35)

Plakát filmu Přelud / MirageV našich končinách totálně neznámý mysteriózní thriller z poloviny šedesátých let je oldschoolovou záležitostí, kterou ocení hlavně milovníci žánru. Režírující Edward Dmytryk v něm dává zavzpomínat na zlatou dobu tzv. filmů noir, protože se opírá o hodně promyšlený a v některých pasážích i překvapivý příběh a typicky drsné postavy detektivů, které už ale někdy působí jako parodie. Spolehl se i na poměrně hutnou atmosféru, částečný nadhled a pomalejší tempo, v němž je mnoho prostoru na vstřebání docela náročné zápletky. V titulní roli exceluje Gregory Peck, jehož doplňují mimo jiné Diane Baker, Walter Matthau, Kevin McCarthy nebo George Kennedy. Dojem však trochu kazí nepovedené a až naivní akční scény, které se do výsledné podoby moc nehodí. Neznámý tip.

Zajímavost: Peck byl s filmem spokojen natolik, že po premiéře koupil scenáristovi Rolls-Royce.

Ukázka hudby z filmu Přelud / Mirage
Kat (The Punisher) (neděle 28. 10., Nova, 21.55 - 00.10 / středa 31. 10., Nova Cinema, 00.10 - 02.15)

Plakát filmu Kat / The PunisherČtrnáct let starý americko-německý akční snímek se v zahraničí těší o dost lepšímu hodnocení než u nás a vrací diváka do dob, kdy komiksové adaptace nebyly úplně na pořadu dne. Tehdy debutující režisér a relativně zkušený scenárista Jonathan Hensleigh ze všeho nejvíc doplatil na to, že pracoval s extrémně drsnou a brutální předlohou, kterou dost zjemnil. Výsledku moc nepomáhají ani hodně béčkový nádech a jen minimální ambice. Dost nevyrovnané jsou i herecké výkony, v nichž na jednu stranu zaujmou titulní Thomas Jane, který je sice málo "drsný", ale své si uhraje, nebo Ben Foster, jako z jiného filmu ale působí třeba Will Patton nebo překvapivě nevýrazný a unylý John Travolta. Výsledek tak zachraňuje několik vtipných (někdy i nechtěně) hlášek a solidní akce, která by ale potřebovala být syrovější. Béčková zábava na konec týdne.

Zajímavost: Jane podstoupil kvůli roli náročný trénink, jehož součástí bylo i každodenní dvouhodinové vzpírání.

Oficiální trailer filmu Kat / The Punisher
Prasátko a jeho velký příběh (Piglet’s Big Movie) (pondělí 29. 10., ČT :D, 10.05 - 11.15)

Plakát filmu Prasátko a jeho velký příběh / Piglet's Big MovieAnimovaný film z počátku tisíciletí je jednoznačně určen těm nejmenším divákům, čemuž je vše uzpůsobeno. Režírující Francis Glebas v něm toho opravdu moc neřešil a spolehl se pouze na prostinký příběh, jednoduchou animaci a sympatické a roztomilé postavičky ze světa Medvídka Pú, které sí získají přízeň i odrostlejšího publika. Vzhledem ke krátké stopáži a relativně svižnému tempu není moc prostoru na nudu. Potěší i velké množství barev, celková pohodová atmosféra a veselá hudba, která zní v hlavách hodně dlouho a také nenásilné poselství o síle přátelství. Těžko snímku něco vyčítat, když jeho naivita je záměrná a cílí jasně na předškolní publikum, dospělí mu navíc vzhledem k oblíbenosti látky a nostalgickým vzpomínkám mnohé odpustí.

Zajímavost: Jde o vůbec první film ze světa Medvídka Pú, který nemá vypravěče.

Oficiální trailer filmu Prasátko a jeho velký příběh / Piglet’s Big Movie
Šéfkuchař na grilu (Chef) (pondělí 29. 10., Prima Max, 20.00 - 22.25 / úterý 30. 10., 15.45 - 18.10)

Plakát filmu Šéfkuchař na grilu / ChefČtyři roky staré komediální drama se českým kinům vyhnulo a dosud nejde oficiální cestou sehnat, což je obrovská škoda. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Jon Favreau v něm toho moc neřešil a spolehl se na totálně pohodovou atmoséfru, obrovský nadhled, inteligentní humor a sympatické postavy. Vrcholem snímku jsou pak gastronomické scény, které vypadají naprosto úchvatně a v divákovi probudí hlad a chuť na prvotřídní porci pořádného masa. Hodně příjemné je též obsazení, v němž se dále objeví John Leguizamo, Scarlett JohanssonRobert Downey Jr., Dustin Hoffman, Sofía Vergara nebo Oliver Platt. Nijak náročný, ale zdařilý kousek, který je třeba sledovat po jídle.

Zajímavost: Obal k soundtracku filmu vlastnoručně vytvořil Robert Downey Jr.

Oficiální trailer filmu Šéfkuchař na grilu / Chef
Spisovatelé (Stuck in Love) (středa 31. 10., Prima Max, 17.55 - 20.00 / čtvrtek 1. 11., 13.20 - 15.20)

Plakát filmu Spisovatelé / Stuck in LoveŠest let staré romantické komediální drama je hodně příjemným kouskem a naprosto ideální záležitostí na podvečer strávený ve dvou. Debutující režisér a scenárista Josh Boone v něm vsadil na jednoduchý, ale účinný vztahový příběh, který doplnil veskrze pozitivní atmosférou, líbivým soundtrackem a několika překvapivě cynickými, nicméně funkčními scénámi, které s těmi romantickými příjemně kontrastují. K úspěchu mu pomohlo i výtečně vybrané obsazení, v němž dostali důvěru Greg Kinnear, Jennifer Connelly, Lily Collins, Nat Wolff, Kristen Bell nebo Logan Lerman. I vzhledem ke svižnému tempu a krátké stopáži tolik nevyniknou slabiny, mezi které patří to, že scénář klouže po povrchu a místy působí dost vykonstruovaně. Nejvíc ale zamrzí, že konec je vzhledem k tomu, co vše a jak se stane přece jen až moc cukrkandlový. Příjemná záležitost na středeční podvečer.

Zajímavost: Ve filmu má hlasové cameo slavný spisovatel Stephen King, což ale tuzemský divák vzhledem k dabingu neuslyší.

Oficiální trailer filmu Spisovatelé / Stuck in Love


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY