Kinopremiéry: Králové zlodějů hledají na Halloween čarodějovy hodiny, protože chtějí letět na Mars

Vydáno: 17.10.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Hned deset různorodých novinek odstartuje tento týden v kinech. Tou nejatraktivnější je bezesporu hororový Halloween, který oživuje slavnou značku, mimo pozornost asi nezůstane ani fantasy Čarodějovy hodiny s Jackem Blackem.
Halloween (Halloween) (CinemArt)

Český plakát filmu Halloween / HalloweenLegendární zabiják Michael Myers se znovu vrací do kin a znovu se pokouší o restart celé série. Tentokrát ovšem přímo navazuje na slavný a skoro kultovní snímek, který před čtyřiceti lety vše odstartoval a všechna ostatní pokračování ignoruje. To může být na jednu stranu pro fanoušky výborná zpráva, protože by se sérii mohl vrátit bývalý lesk, na tu druhou je ale důvod k obavám, protože podobná prohlášení většinou nekončí úplně dobře a tato sága přece jen patří k těm, které nemají všechna pokračování vysloveně špatná. Podle ohlasů a recenzí (včetně té naší) to ale naštěstí vypadá, že snímek originál ctí, nedělá mu ostudu a někdy ho prý nápaditě cituje. Potěší to o to víc, že režisérem a spoluscenáristou je žánrově nezkušený David Gordon Green, který navíc do hlavní role vrátil slavnou "scream queen" Jamie Lee Curtis. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Před čtyřiceti lety dokázala Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) jako jedna z mála přežít řádění maskovaného zabijáka Michaela Myerse. Jeho útok však zanechal šrámy na její duši a ona se od té doby důsledně připravuje na jeho návrat. Žije v ústraní, v domě plném pastí, zoufale si nerozumí s dcerou (Judy Greer), která ji kvůli téhle posedlosti považuje za blázna a velmi těžce si hledá cestu k dospívající vnučce. To vše navzdory tomu, že Myers je umístěn v jedné z nejpřísněji střežených psychiatrických léčeben a možnost útěku je jen teoretická. Jenže s blížícím se Halloweenem havaruje vězeňský autobus, který pacienty léčebny převážel do nového ústavu. Některým chovancům se podařilo uniknout a Michael Myers, který si vše, co se stalo kdysi, pamatuje, byl jedním z nich.

Zajímavost: Film si odbyl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v kanadském Torontu.

Oficiální český trailer filmu Halloween / Halloween
Čarodějovy hodiny (The House with a Clock in Its Walls) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Čarodějovy hodiny / The House with a Clock in Its WallsRodinný fantasy snímek vypadá na jednu velkou sázku na jistotu, neboť jeho synopse je dost tuctová a předvídatelná a, jak bývá u podobných záležitostí zvykem, vychází z literární předlohy, konkrétně Johna Bellairse. Běžného diváka může mimo tématu přilákat i herecké obsazení, v němž hlavní role ztvárnili Jack BlackCate Blanchett, kterým ze známých tváří přihrává ještě Kyle MacLachlan. Zkušenější publikum pak určitě překvapí jméno režírujícího Eliho Rotha, který má zkušenosti především s lacinými béčkovými horory, které mají k typické rodinné zábavě na hony daleko. I proto potěší, že hodnocení nejsou vůbec špatná a hovoří o docela solidní žánrovce. Tak snad se opravdu zadařilo.

Synopse: Desetiletý Lewis (Owen Vaccaro) se po smrti rodičů přestěhuje do panského sídla strýce Jonathana (Jack Black). Jeho i jeho sousedku si brzy velmi oblíbí, ačkoli v domě se dějí podivné věci, neboť strýček i sousedka ovládají kouzla. Lewis tak svému strýčkovi pomáhá vypátrat hodiny, které by svou kouzelnou mocí mohly způsobit konec světa.

Zajímavost: Pro Rotha jde o vůbec první počin, který nemá eRkový rating.

Oficiální český trailer filmu Čarodějovy hodiny / The House with a Clock in Its Walls
Králové zlodějů (King of Thieves) (Bioscop)

Český plakát filmu Králové zlodějů / King of ThievesBritské kriminální drama láká diváky na rekonstrukci skutečné události, při níž banda důchodců ukradla šperky za více než dvě stě milionů liber. Samotná tematika není jediným lákadlem, neboť v titulních rolích se objeví naprostá britská herecká elita v čele s Michaelem Cainem, kterému dělají společnost třeba Jim Broadbent, Michael Gambon, Ray Winstone, Tom Courtenay nebo Charlie Cox. Režie se chopil ne tak známý, ale poměrně zkušený James Marsh. Tuzemské ohlasy zatím neexistují, ty zahraniční hodnotí někde kolem lehkého nadprůměru, takže vzhledem k herecké sestavě půjde asi spíše o zklamání, nicméně alespoň solidní žánrovka by se z toho vyklubat mohla.

Synopse: Během velikonočního víkendu v dubnu 2015 zmizely z úschovny klenotů v Hatton Garden šperky a peníze za více než dvě stě milionů liber. Vzhledem k provedení si byla policie jistá, že se jedná o extrémně profesionální a velmi dobře organizovanou skupinu pachatelů. O to víc šokující pak bylo, když se ukázalo, že celou akci měl na svědomí gang důchodců a vysloužilých podvodníků ve věku mezi šedesáti a osmdesáti lety. Hlavou všeho byl Brian Reader (Michael Caine), který dokázal naplánovat a provést jednu z nejodvážnějších a nejdokonalejších loupeží posledních let.

Zajímavost: Winstone hraje ve filmu postavu Dannyho Jonese, s jejímž předobrazem chodil do školy.

Český trailer filmu Králové zlodějů / King of Thieves
Na Chesilské pláži (On Chesil Beach) (AČFK)

Český plakát filmu Na Chesilské pláži / On Chesil BeachBritské romantické drama vychází z románu i u nás poměrně populárního Iana McEwana, který ho sám převedl do podoby scénáře. Atraktivně vypadá i zápletka, která se točí kolem prvního manželského sexu v době, kdy musel přijít až po svatbě. Hlavním lákadlem pro diváka by pak mimo jména autora předlohy měla být Saoirse Ronan v hlavní ženské roli, jejímž partnerem je výrazně méně známější Billy Howle, vedle nich se pak objeví ještě mimo jiné Emily Watson, Rasmus Hardiker, Anne-Marie Duff nebo Adrian Scarborough. Pod režií je podepsán seriálově zkušený, avšak celovečerně debutující Dominic Cooke. Dostupné ohlasy a hodnocení se pohybují v okolí lehkého nadprůměru, takže i v tomto případě to vypadá na solidní, ale nikterak výraznou žánrovku. I to ale někdy stačí.

Synopse: V létě roku 1962 se žení mladá dvojice Florence (Saoirse Ronan) a Edward (Billy Howle). Novomanželé jsou ubytováni ve staromódním hotelu v Dorsetu blízko Chesilské pláže. Když se pomalu přibližuje okamžik prvního manželského sexu, napětí se stupňuje a do pokoje se vkrádá trapnost. Po katastrofě prvního sexuálního pokusu pak následuje hádka a zásadní rozhovor na Chesilské pláži.

Zajímavost: Jde o vůbec první McEwanův zfilmovaný román, k němuž sám napsal scénář.

Český trailer filmu Na Chesilské pláži / On Chesil Beach
Tina a Vore (Gräns) (Pilot Film)

Český plakát filmu Tina a Vore / GränsŠvédsko-dánská fantasy romance je určena velice specifickému publiku, které vyhledává bizarnosti a něco zcela jiného. Snímek totiž vypráví o dvou lidech, jejichž fyzický vzhled nění úplně běžný a zdaleka neodpovídá ideálům o filmových krasavcích, o to přirozenější ale může být. O režii a částečně i scénář se postaral íránský rodák Ali Abbasi, který do filmové podoby převedl povídku Johna Ajvideho Lindqvista, který se také podílel na scénáři. Asi nikoho nepřekvapí, že obsazení je tvořeno neznámými tvářemi a s žádnou hvězdou se divák nesetká. Hodnocení jsou ale vesměs pozitivní, takže i tento snímek by snad diváka, který ví, na co půjde, měl uspokojit.

Synopse: Tina (Eva Melander) je podivínská a samotářská celní úřednice s ne úplně přívětivým vzhledem, která má podivný dar nepřirozeně vyvinutých čichových schopností. Na hranicích tak dokáže identifikovat kontraband tak, že u cestujících vycítí strach, úzkost, provinění i jiné emoce. Ačkoli je v práci úspěšná, v soukromí to za moc nestojí. S povalečským přítelem žije prázdný vztah na chatě u lesa a z rodiny jí zůstal jen dementní otec v ústavu. Všechno se ale změní, když při práci potká záhadného podezřelého vyvrhela jménem Vore (Eero Milonoff), k němuž je záhadně a silně přitahována.

Zajímavost: Snímek bude příští rok zastupovat Švédsko v boji o cizojazyčného Oscara.

Oficiální český trailer filmu Tina a Vore / Gräns
…a dělo bylo ještě žhavé (Top je bio vreo) (Balkanfilm)

Český plakát filmu …a dělo bylo ještě žhavé / Top je bio vreoPo delší době o sobě znovu dává v tuzemských kinech vědět balkánský film, tentokrát čtyři roky staré srbsko-bosenské válečné drama. Jak už bývá zvykem, v centru dění je opět občanská válka v Jugoslávii, která je v tomto případě nahlížena z pohledu malého chlapce, o to intenzivnější by tedy dojmy mohly být. K režii a scénáři se se snímkem po osmnácti letech vrátil Slobodan Skerlic, který do titulních rolí pochopitelně obsadil u nás neznámé herce. Ani v tomto případě nejsou hodnocení vůbec špatná, tudíž to vypadá, že náročnější divák bude spokojen.

Synopse: V roce 1994 zasáhne jeden z dělostřeleckých granátů vypálených bosenskými Srby panelový dům v Sarajevu a zabije rodiče malého srbského chlapce. Ten utrpí šok a přestane mluvit. Ve zdemolovaném bytě ho najde bosenská sousedka, která jej vezme k sobě a stará se o něj jako o vlastního. Jenže chlapec stále utíká do zdevastovaného bytu, když jej však odtud vyžene skupina rabujících "obránců" města, toulá se ulicemi ostřelovaného Sarajeva. Potká svého bývalého spolužáka, který jej učí, jak v obléhaném městě přežít. Malý chlapec se tak velmi předčasně dostává do světa dospělých plného násilí, strachu, alkoholu a kriminality.

Zajímavost: Předlohou filmu je stejnojmenný román srbského spisovatele Vladimira Kecmanovice.

Český trailer filmu ...a dělo bylo ještě žhavé / Top je bio vreo
Hovory s TGM (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Hovory s TGMSymbolicky deset dní před stoletým výročím republiky přichází do kin historické drama, v němž se setkávají dvě klíčové postavy z naší historie - první prezident Tomáš Garrigue Masaryk a spisovatel a vizionář Karel Čapek. Jak už název napovídá, snímek stojí na jejich dialozích a nic moc jiného se v něm neodehraje, proto bylo důležité jejich obsazení, které nakonec obstarali Martin Huba a Jan Budař. Režisérem je mladý debutant Jakub Červenka, takže v tomto směru jen těžko odhadovat, co můžeme čekat. Ohlasy zatím nejsou, ale doufejme, že takto důležitá látka nebude odbytá a půjde o kvalitní dílo.

Synopse: Na podzim roku 1928 má konečně vyjít kniha, která vznikala celý rok a má národu představit jeho prvního prezidenta. Její autor Karel Čapek (Jan Budař) vyhledá v zahradě v zámku v Topolčiankách Tomáše Masaryka (Martin Huba) a chce mu nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, která vznikala k desetiletému výročí mladého Československa. Jenže prezident není v dobrém rozmaru, neboť jeho dcera mu zakázala knihu vydat. Čapek sice spěchá, jenže celou situaci nemůže jen tak přejít a nechává se zatáhnout do vzrušené debaty. Do debaty o všem možném, která ukáže, že Masaryk není jen tatíček zakladatel, ale též člověk z masa a kostí, který má své city, touhy a chyby.

Originální trailer filmu Hovory s TGM
Mars (CinemArt)

Plakát filmu  / MarsTuzemské komediální drama s prvky sci-fi se odvážně a v našich vodách originálně pouští do marťanské tematiky a vypráví o tom, co se stane, když na Marsu přistane česká výprava. Zkušený scenárista Benjamin Tuček, který se s filmem vrací k režii po dlouhých šestnácti letech, láká především na již zmiňovaný námět a také na obsazení, v němž nechybí Petra Nesvačilová, Tereza Nvotová, Halka Třešňáková, Jiří Havelka nebo Tomáš Jeřábek. O to větší je škoda, že dosavadní ohlasy, komentáře a recenze jsou naprosto zdrcující a hovoří o výjimečně špatném počinu, v němž nefunguje takřka nic. Uvidíme, jak si tato záležitost povede v žebříčcích návštěvnosti.

Synopse: Marťanskou vědeckou stanici udržuje v nouzovém režimu zastaralý robot Bot, ponechaný kdysi na Marsu svému osudu. Přežil pět velkých prachových bouří, četl jen komiks o indiánech a několikrát ho trefil blesk. Už nechce být sám. Místo náhradních dílů ale přiletí česká výprava. Turisty přivádí na Rudou planetu různé důvody, někteří se tu chtějí oženit, jiní jsou přesvědčeni, že se účastní dobrodružné reality show. Členové expedice jsou natolik rozdílnými osobnostmi, že to mezi nimi začne brzy skřípat a robot Bot zatouží po době, kdy lety na Mars dávno vyšly z módy.

Zajímavost: Film se natáčel na vědecké základně uprostřed pouště v Utahu.

Oficiální trailer filmu Mars
Jak se moří revizoři (APK Cinema Service)

Plakát filmu  / Jak se moří revizořiUž jen pohled na plakát, trailer, synopsi a obsazení české komedie dává jasno v tom, že pravděpodobně půjde o další tuzemskou příšernost, které jde jen a jen o pobavení těch nejméně náročných diváků. Tomu odpovídá i jméno nepříliš zkušené režisérky a scenáristky Evy Toulové, která sehnala do hlavních rolí Petra Batěka a Danu Morávkovou, jimž přihrávají další méně známí herci, případně rádoby celebrity. Hodnocení sice zatím neexistují, ale zkušenější a jen minimálně náročný divák si dokáže domyslet, jak nelichotivá asi budou. Potenciální komerční hit.

Synopse: V jedné obyčejné maloměstské rodině spěje syn Marko (Ladislav Ondřej) k tomu být úspěšným zločincem, jenže jeho první obětí se stane jeho vlastní matka (Dana Morávková), která ujíždí na slevových portálech, výhodných nákupních akcích a soutěžích, což mu ve vysněné kariéře kriminálníka značně přitíží. Dcera Karin (Michaela Tomešová) je sebevědomá a své půvaby využívá, co to jde. Veškerý čas věnuje chození s několika kluky najednou a posouváním hranic, co vše muži vydrží. Nejobyčejnějším z celé rodiny se tak zdá být otec (Petr Batěk), který pracuje jako dopravní revizor. I jemu ale život shodou náhod umožní prožít pár minut slávy.

Originální trailer filmu Jak se moří revizoři
Až přijde válka (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Až přijde válkaČesko-chorvatský dokument přispívá do společenské debaty o extremismu pohledem na samozvanou slovenskou domobranu, jejíž vedoucí by rád nakoukl do světa politiky. A toto důležité téma je tím stěžejním, nač lze diváka lákat, neb relativně zkušeného dokumentaristu Jana Geberta nikdo moc nezná, což ale v tomto případě nevadí, protože obsah je důležitější. Hodnocení jsou zatím hodně nevyrovnaná, doufejme tak alespoň, že film splní svou povinnost a posune společenskou diskuzi zase o něco dál. Možná nejdůležitější premiéra týdne.

Synopse: Petr vede na první pohled spořádaný život evropského teenagera - žije s rodiči, má hezkou přítelkyni a dostal se na vysokou. Jeho skutečný život je ale v čele domobrany Slovenskí Branci, která čítá dvě stě mladých lidí s oddíly po celém Slovensku. V horských lesích je nechává podřizovat drsným pravidlům, jež spíše než vojenský výcvik připomínají hru na diktaturu. Šéf domobrany ovšem věří, že jeho vize má budoucnost a je odhodlaný jednoho dne uniformu odložit a stát se velkým politikem.

Originální trailer filmu Až přijde válka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY