Blu-ray: Letopisy Narnie: Princ Kaspian

Vydáno: 05.04.2011 13:00 - Zbyněk Kubín | foto: Falcon

Čtveřice sourozenců z pera C. S. Lewise se vrací nastolit mír do pohádkové říše Narnie. Výrazně dospělejší pokračování doplácí na přepálenou stopáž a nefunkční scénář, přesto jde o jednoznačně zábavnější podívanou než minule.
Obrovský komerční úspěch prvního dobrodružství sourozenců Pevensiových před šesti lety nemohl vyústit v nic jiného než ve velkolepější a nákladnější pokračování. A ačkoliv se k druhému dílu vrátil prakticky totožný tvůrčí tým, výsledné tržby byly pro studio Disney zklamáním. Projekt za monstrózních 225 milionů dolarů se totiž v kinech ani nezaplatil a celosvětově vydělal "jen" 420 milionů, čímž za levnějším prvním dílem zaostal o více než třetinu miliardy.
Příběh tentokrát začíná přímo v Narnii, kde od naší poslední návštěvy uplynuly stovky let. Říše je ovládána lidmi a bájní Narniané jsou na pokraji vymření. U moci je momentálně zlý král Miraz, bratr tragicky zemřelého původního panovníka. Tento stav má ale platit jen do té doby, než právoplatný dědic trůnu princ Kaspian dosáhne dospělosti. V den narození svého syna, dalšího případného dědice, se Miraz pokusí Kaspiana zabít. Ten uprchne z království, spolčí se se skupinkou Narnianů a kouzelným rohem přivolá na pomoc pradávné narnijské panovníky, naše známé mladé sourozence. Mezitím Miraz lživě označí původní bájné obyvatele Narnie za Kaspianovy únosce a vyhlásí jim válku.
Už od prvních záběrů je patrné, že druhý příběh z narnijských plání bude o poznání temnější a dospělejší než jeho předchůdce. Nečekejte samozřejmě nějakou eRkovou krvavou řež (i přes řadu mrtvých o kapku krve či sprosté slovo nezavadíte, vše pěkně v mezích ratingu PG), ale odrostlejší divák se pobaví o mnoho lépe než u infantilní jedničky. Velkou zásluhu na tom má i čtveřice hlavních hrdinů. Ti nejenže od minula zestárli fyzicky, ale především po duševní stránce vykonali úctyhodný vývoj z otravné nesnesitelnosti až po vcelku uvěřitelnou vyzrálost.
I ostatní postavy v příběhu dopadly nečekaně dobře. Princ Kaspian je sice jen průměrný klaďas, ale jeho nevraživost a pošťuchování s Petrem vnáší do této souhry dvou Mirků Dušínů příjemné trhliny. Jako u prvního dílu, i zde nejvíce zaujme hlavní záporná postava. Král Miraz je v podání charismatického Sergia Castellitta vynikající zlosyn a v kombinaci se svými ne úplně loajálními a ne úplně zavrženíhodnými generály jde o parádního nepředvídatelného nepřítele. Velká škoda rádobysrandovního mušketýrského myšáka, který svou přítomností zásadně nabourává atmosféru a upozorňuje na to, že sledujeme "jen" dětskou fantasy, kde se vyžaduje minimálně jedno srandovní otravné mluvící zvíře...
Režisér a scenárista Andrew Adamson měl tedy s lepším a vyzrálejším výchozím materiálem o něco snazší úlohu a jeho nenápaditá režie nebije do očí. Příběh buduje jakés takés napětí sám o sobě, občasné akčnější vsuvky jsou zmáknuté na výbornou a povedený hudební doprovod Harryho Gregsona-Williamse skvěle podkresluje dění na obrazovce.
Vrcholem, kdy se vše dobré z druhé Narnie skloubí dohromady, je pak závěrečný souboj muže proti muži, který vyniká nejen povedenou choreografií a přehledným a zároveň akčním střihem, ale i vynikající vizuální stránkou bojové arény a detailně propracovanými kostýmy. Bohužel, než se k dramatickému vyvrcholení dostaneme, čeká nás více než dvě hodiny dlouhé putování, které scénář prošpikoval kromě mnoha hluchých míst i často zarážejícími nelogičnostmi v chování postav, jimž vévodí scéna se lvím "Ježíšem" Aslanem.
Snímku by jednoznačně prospělo výrazné prostříhání a vypuštění několika zbytečných linií (většinou pozůstatků z předchozího dílu), ale i tak musím konstatovat, že po infantilnosti jménem Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň jsou Letopisy Narnie: Princ Kaspian příjemným překvapením, u kterého se se svými ratolestmi tentokrát nudou neukoušete (na rozdíl od nich).
OBRAZ A ZVUK:
Disk nás stejně jako většina nenovinkových "blůček" od Disneyho uvítá nudným musterovým statickým menu ve světlemodré kruhové výseči. Po spuštění filmu se ale už budete jen kochat. Princ Kaspian vychází v podobně vysoké obrazové kvalitě jako jeho předchůdce, ale už film samotný je vizuálně a kostýmově vychytanější, takže v plném rozlišení vypadá o něco lépe. Především výše zmíněná scéna souboje dvou soupeřů v do nejmenších detailů propracovaných brněních, bojujících v provizorní aréně uprostřed rozlehlé zelené louky, vám připomene, o čem že ten Blu-ray vlastně je.
To samé platí i o bezchybném a jasném zvuku, který je u anglického originálu v DTS-HD Master Audio v 7.1 zvukových kanálech, slušný český dabing pak tradičně v Dolby Digital 5.1. Prostorového zvuku si užijete dosyta, zadní repráky se při náletech gryfů či útocích katapultů nezastaví a skvěle dokreslují velkolepost bitevní vřavy.

BONUSY:
Bonusová výbava také víceméně kopíruje jedničku, pouze s tím rozdílem, že tentokrát jsou všechny bonusy v HD kvalitě. Čeká nás zábavný sestřih pokažených záběrů, docela nudný a zdlouhavý rozbor natáčení finální scény a kraťoučký, nicméně zajímavý dokument o přeměně herce Petera Dinklagea v trpaslíka Trumpkina. Vše poctivě česky otitulkováno.
Kompletní seznam bonusů:
  • Nevydařené scény
  • Tajemství souboje
  • Jak se stát Trumpkinem
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: 7.1 DTS-HD Master Audio anglický, 5.1 Dolby Digital český, slovenský, maďarský, hebrejský, turecký
Titulky: české, slovenské, anglické, maďarské, hebrejské, řecké, bulharské, turecké, rumunské, chorvatské, slovinské
Obraz: 16:9; 2,35:1


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY