Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 11. 1. 2019 - 17. 1. 2019

TV tipy: Obyčejný člověk Jan Palach prožívá chlapectví v mlze Narnie

Vydáno: 11.01.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Sundance Film Festival

Televizní nabídka tohoto týdne je poměrně slušná a zájemci v ní určitě najdou několik zajímavých kousků. Nejatraktivnější jsou asi premiéry "časosběrného" dramatu Chlapectví a tuzemského životopisného medailonu Jan Palach.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Glimmer Man (The Glimmer Man) (pátek 11. 1., Nova, 23.05 - 00.45 / neděle 13. 1., Nova Cinema, 00.55 - 02.25)

Plakát filmu Glimmer Man / The Glimmer ManAkční krimithriller z poloviny devadesátých let je sice béčkovou záležitostí, v našich končinách je ale docela oblíben a solidně hodnocen, v zámoří však dosahuje jen průměrných ohlasů. Režírující John Gray v něm natočil svůj nejvýraznější počin, který je dost atypický i pro svou hlavní hvězdu, kterou byl tehdy ještě hubený Steven Seagal. Ten vůbec poprvé (a asi i naposledy) ve své filmografii natočil ryzí buddy movie, pokoušel se o regulérní komediální hlášky a v rámci příběhu vyšetřoval rituální vraždy, což také nebylo zvykem. Snímek vyniká potemnělou atmosférou, několika vtipnými momenty, svižným tempem i hodně solidní akcí, kterou ale sráží zvláštní střih a divná kamera. Ústřednímu představiteli výborně přihrával Keenen Ivory Wayans, který s ním vytvořil poměrně zdařilou dvojici, mezi kterou fungují důležitá chemie a vzájemné špičkování. Oddechovka na konec pracovního týdne, o níž se víc dočtete v naší letité DVD recenzi.

Zajímavost: Původně zvažovaným režisérem filmu byl Roland Joffé.

Originální trailer filmu Glimmer Man / The Glimmer Man
Letopisy Narnie: Princ Kaspian (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian) (sobota 12. 1., Nova, 16.40 - 19.30 / pondělí 14. 1., Nova Cinema, 17.30 - 20.00 / středa 16. 1., 15.00 - 17.35)

Plakát filmu Letopisy Narnie: Princ Kaspian / The Chronicles of Narnia: Prince CaspianDruhý díl dobrodružné rodinné ságy je na našich databázích hodně vysmíván a hodnocen pouze průměrně, v zámoří je tomu ale úplně naopak. Dáno je to jednoznačně tím, že románová předloha C.S. Lewise je v USA skoro posvátná a navíc je snímek plný viditelné a neskrývané křesťanské symboliky, která mnoho Evropanů může odradit. Režírující Andrew Adamson v něm dostal k dispozici štědrý rozpočet, který je znát především na výpravě a celkové vizuální stránce a zaujme zejména trochu temnější atmosférou a velkolepou akcí, která tedy není originální a hodně kopíruje mnoho podobných žánrovek. Kámen úrazu je v samotném příběhu, který je až moc dětský, naivní a prvoplánový a disponuje prázdnými dialogy, které mohou působit nechtěně směšně. V titulních úlohách se krom několika méně známých dětských herců objeví ucházející Ben Barnes a spolehlivý Peter Dinklage. Podívaná spíše pro trochu odrostlejší děti.

Zajímavost: Evropskou premiéru měl film v červnu 2008 v Praze.

Oficiální trailer filmu Letopisy Narnie: Princ Kaspian / The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
Chlapectví (Boyhood) (sobota 12. 1., Nova Cinema, 20.00 - 23.00 / středa 16. 1., 00.40 - 04.00)

Český plakát filmu Chlapectví / BoyhoodPět let staré drama je dodnes unikátní a ve své podobě nepřekonané. Na Oscara nominovaný režisér a scenárista Richard Linklater ho totiž točil dlouhých dvanáct let s tím samým štábem, což znamená, že všichni představitelé reálně stárnuli, a i když jde o příběh vesměs fiktivní, výsledek připomíná časosběrný dokument. Tvůrce tu velmi citlivě zachycuje celou škálu emocí, kterou přináší jen skutečný život a donutí diváka se zamyslet nad tím, jak je čas vlastně relativní a pomíjivý. Fascinující je i to, že scénář není nijak originální a ve své podstatě nenabízí žádný strhující příběh, přesto je zároveň o ničem a o všem. V titulní dětské roli, na níž je postupující čas znát nejvíc, se objevil Ellar Coltrane, jeho sestru pak ztvárnila režisérova dcera Lorelei, z dospělých herců dostali důvěru mimo jiné na Oscara nominovaný Ethan Hawke a stejnou soškou dokonce oceněná Patricia Arquette. Dojem kazí snad jen lehce přetažená stopáž, která přesahuje dvě a půl hodiny a absence nějakého emočně silnějšího momentu. Tip týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Snímek byl natáčen bez scénáře, Linklater měl vždy vymyšlený jen koncept scén a základní body chlapcova dospívání.

Oficiální český trailer filmu Chlapectví / Boyhood
Jan Palach (sobota 12. 1., ČT1, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu  / Jan PalachVelmi brzy po své premiéře se v televizi objeví jeden z nejlepších tuzemských filmů loňského roku. Režírující Robert Sedláček v něm až nečeským způsobem zachytil krátký život studenta, který svým odvážným činem vstoupil do dějin a zcela se při tom vyhnul patosu a kýči. Soustředil se především na pomalé tempo, v němž vynikne několik hodně silných scén, které ale zcela záměrně nemají takový emocionální dopad, protože si tvůrce od všeho drží odstup a nikdy nedá úplně nahlédnout do hrdinova nitra. Upoutá i nádhernou kamerou a nevtíravou, ale intenzivní hudbou, která celkový zážitek jen prohlubuje. V hlavní roli exceluje neznámý a velmi civilní Viktor Zavadil, s nímž drží krok jen neméně výborná Zuzana Bydžovská. Výsledek možná mohl být o něco kratší a některé věci mohly být vysvětleny jasněji, to ale vůbec nic nemění na tom, že jde o hodně důstojný a lidský portrét mladíka, jehož památku je důležité si připomínat. Detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Záběry z Kazachstánu se natáčely v Milovicích, Francii suplovalo povodí Dunaje.

Oficiální trailer filmu Jan Palach
Líza, liščí víla (Liza, a rókatündér) (sobota 12. 1., ČT art, 22.35 - 00.10)

Český plakát filmu Líza, liščí víla / Liza, a rókatündérČtyři roky starý maďarský snímek je hodně svéráznou a osobitou záležitostí, která nesedne každému a vyžaduje připraveného a tolerantního diváka. Celovečerně režisérsky a částečně i scenáristicky debutující Karoly Ujj Meszaros v něm totiž kombinuje hned několik zdánlivě nesourodých žánrů, jakými jsou třeba detektivka, fantasy, částečně western a zároveň skládá poctu japonské kinematografii. Upoutá i nádhernou poetickou kamerou, celkovým černohumorným laděním, ale i romantickou a zároveň temnou atmosférou. Příběh je natolik bizarní, že nemá smysl ho moc řešit, ale spíše se nechat unášet jeho vtipem, nápady a poetikou a pokusit se odhalovat skryté významy. I vzhledem k neznámému obsazení pak celek působí hodně autenticky. Nejsvéráznější tip týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Pověst o Liščí víle má původ v čínské mytologii.

Český trailer filmu Líza, liščí víla / Liza, a rókatündér
Návrat domů (The Hired Hand) (neděle 13. 1., ČT2, 20.00 - 21.35 / pondělí 14. 1., 23.20 - 00.45)

Plakát filmu Návrat domů / The Hired HandPod alternativním českým názvem Muž na výpomoc najdete v programu u nás absolutně neznámý western z počátku sedmdesátých let, který ale není typickým zástupcem žánru a ještě evokuje dekádu předešlou. Režijně debutující představitel hlavní role Peter Fonda v něm natočil existenciální drama, v němž na jednu stranu rezignuje na žánrová klišé, na tu druhou se ale úporně drží romantické atmosféry. Opírá se při tom o extrémně pomalé až meditativní tempo s mnoha dlouhými, avšak nádhernými kamerovými jízdami, za nimiž stál legendární Vilmos Zsigmond a hudebně je podmaloval Bruce Langhorne. Ve druhé polovině se pak soustředí i na hodně syrovou akci a realistické přestřelky, kterých není tolik, o to jsou ale intenzivnější. Hlavní hvězdu pak doplňují výborní Warren Oates a Verna Bloom. Někdy se tedy ona romantičnost se syrovostí dost perou a tempo je pomalé až moc, na pozitivních dojmech to ale tolik nemění. Zapomenutý klenot.

Zajímavost: Dobová kritika film označila za hippie western.

Originální trailer filmu Návrat domů / The Hired Hand
Mlha (The Fog) (pondělí 14. 1., ČT2, 21.50 - 23.20)

Plakát filmu Mlha / The FogHoror z počátku osmdesátých let je dnes trochu přehlížený, což je škoda, protože ač nepatří k žádným žánrovým klenotům, stále má co nabídnout a je mnohem lepší než většina současných rychlokvašek. Režisér a spoluscenárista John Carpenter v něm spoléhá na svůj typický minimalismus a zahaluje ho do hodně hutné, napjaté a nejisté atmosféry, kterou umocňuje svou vlastní a znovu výbornou hudbou. Zub času tedy zapracoval, protože příběh už je z dnešního pohledu hodně naivní a triky jsou taktéž zastaralé, snímek na druhou stranu ale žádné vyšší ambice nemá a na nic si nehraje. V titulních rolích se objeví spolehlivé Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis a Janet Leigh, které doplňují mimo jiné John Houseman, Tom Atkins nebo Hal Holbrook. Příjemná žánrovka, která doplácí jen na jméno svého tvůrce, od kterého se čekalo o něco víc.

Zajímavost: Film se natáčel pouhých třináct dní.

Oficiální trailer filmu Mlha / The Fog
Obyčejný člověk (Yek Shahrvand-e Kamelan Maamouli) (úterý 15. 1., ČT art, 21.55 - 23.35)

Český plakát filmu Obyčejný člověk / Yek Shahrvand-e Kamelan MaamouliNejen u nás zcela neznámé íránsko-české drama, jehož hodnocení existují pouze desítky, vypráví o strastech stáří a o tom, že zamilovat se může člověk i v osmdesáti letech. Režisér a spoluscenárista Majid Barzegar je v něm nejsilnější ve chvílích, kdy se nezaměřuje na příběh, ale soustředí se na příjemnou a melancholickou atmosféru, krásnou kameru a rozvíjení vztahu dvou nesourodých lidí. Zaujme i citem pro načasování a vypointování mnoha humorných i vážných situací. V hlavních rolích se objeví výborní a pochopitelně neznámí Souren Mnatskanian a Shadi Karamroudi. S blížícím se závěrem však kvalita trochu klesá, protože autor je nucen odvyprávět příběh a tím pádem odhaluje, jak je banální a předvídatelný. Vzhledem ke krátké stopáži by to ale neměl být až tak zásadní problém. Naprostá rarita určena zejména festivalovému publiku.

Zajímavost: Film se natáčel v Teheránu.

Český trailer filmu Obyčejný člověk / Yek Shahrvand-e Kamelan Maamouli
Maigret a drahoušek z Montmartru (Maigret in Montmartre) (středa 16. 1., Prima Max, 20.00 - 22.05 / čtvrtek 17. 1., 16.10 - 18.10)

Plakát filmu Maigret a drahoušek z Montmartru / Maigret in MontmartreBritské kriminální drama je moderní adaptací románu Georgese Simenona a oproti těm populárnějším francouzským se může chlubit hlavně mnohem lepší výpravou, a i když jde jen o televizní záležitost, i celkovou filmovostí. Režírující Thaddeus O'Sullivan v něm nikam nespěchá a pečlivě buduje podmanivou a špinavou atmosféru francouzských zákoutí a opírá se při tom o již zmíněnou výpravu, kameru a kostýmy. V ústřední roli exceluje civilní a absolutně nekomediální Rowan Atkinson, který na sebe poutá největší pozornost, což je dobře, protože některé klíčové vedlejší postavy nejsou obsazeny úplně nejlépe, díky čemuž nefunguje potřebné erotické napětí. Samotné rozuzlení je ale uspokojivé, a ačkoli někdy příběh nedává moc smysl a pachatelova motivace je trochu slabší, nemělo by to až tolik vadit. Poctivá staromilská detektivka.

Zajímavost: Premiéru si v britské televizi film odbyl 24. prosince 2017.

Televizní spot filmu Maigret a drahoušek z Montmartru / Maigret in Montmartre
Tajemství mého úspěchu (The Secret of My Succe$s) (středa 16. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / čtvrtek 17. 1., 14.20 - 16.30)

Plakát filmu Tajemství mého úspěchu / The Secret of My Succe$sKomedie z konce osmdesátých let u nás není tolik známá a je zastíněna mnoha slavnějšími a podobnými počiny, do značné míry je to ale škoda. Režírující Herbert Ross si v ní vůbec na nic nehraje a divákům nabízí předvídatelný a z většiny klišovitý příběh, který nikoho nepřekvapí. Jeho síla spočívá v naprosto pohodové atmosféře, z níž je cítit značný nadhled, ve svižném tempu a soundtracku sestávajícího z několika známých hitů. Nejvíc ale potěší příjemným a chytrým humorem, který je založen na několika výtečných konfrontačních scénách, jež jsou skvěle vymyšleny a vypointovány. Pomáhá mu i výborné obsazení, jemuž kraluje Michael J. Fox, kterého doplňují třeba Helen Slater, Richard Jordan, Margaret Whitton nebo John Pankow. Škoda jen přetažené stopáže a zbytečně oddalovaného rozuzlení. Nenáročná, ale vydařená oddechovka.

Zajímavost: Ihned po dokončení natáčení se hovořilo o pravděpodobném pokračování, to ale nikdy nevzniklo.

Oficiální trailer filmu Tajemství mého úspěchu / The Secret of My Succe$s

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Nech svět světem (02.10.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (21.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu