Kinopremiéry: Než přišla bouře, zabili Ant-Man a Wasp Dona Quijota

Vydáno: 04.07.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prodloužený prázdninový víkend je v kinech především ve znamení marvelovky Ant-Man a Wasp. Její konkurencí je ale mimo jiné i přes dvacet let natáčený a odkládaný projekt Terryho Gilliama Muž, který zabil Dona Quijota.
Ant-Man a Wasp (Ant-Man and the Wasp) (Falcon)

Český plakát filmu Ant-Man a Wasp / Ant-Man and the WaspPo epické týmovce přichází do kin další a dokonce jubilejní dvacátá marvelovka, která je logicky o něco "komornější" a spíše "oddechová". Režírující Peyton Reed bude nejspíše navazovat na úspěšný první díl a očekávat se tedy dá lehce komediální podtón a rodinná atmosféra. Hlavní roli znovu ztvárnil Paul Rudd a přihrávají mu mimo jiné Evangeline LillyMichael DouglasMichelle PfeifferMichael Peña nebo Walton Goggins. Ohlasy a recenze (včetně té naší) jsou vesměs spokojené, takže to vypadá, že fanoušci rozsáhlého univerza rozhodně nebudou zklamaní a o to jde především. Jasná premiéra týdne a další komerční trhák.

Synopse: Scott Lang (Paul Rudd) musí čelit následkům rozhodnutí, která kdysi učinil. Sotva se mu podaří najít rovnováhu mezi osobním životem a povinnostmi, které má jako Ant-Man, objeví se Hope van Dyne (Evangeline Lilly) a doktor Hank Pym (Michael Douglas) s novou naléhavou misí. Scott tak musí znovu navléct zmenšovací oblek, naučit se bojovat po boku Wasp a pomoci jí odhalit tajemství z minulosti.

Zajímavost: Prozatím jde o nejkratší marvelovku vůbec.

Český trailer filmu Ant-Man a Wasp / Ant-Man and the Wasp
Než přišla bouře (Adrift) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Než přišla bouře / AdriftDobrodružné drama sice podle synopse nevypadá úplně originálně, to by ale nemuselo tolik vadit, protože zápletka je stále atraktivní. Určitá očekávání může vzbuzovat i režisér, jímž je talentovaný Islanďan Baltasar Kormákur, který atmosférická dramata zvládá doma i v zámoří. Scénář pak vychází z knihy Tami Ashcraft, která v ní sepsala své skutečné zážitky, což může být o lákadlo navíc. V titulních rolích se představí Shailene Woodley a Sam Claflin, takže žádné velké hvězdy. Dostupné ohlasy nejsou vůbec špatné, takže se zdá, že o minimálně solidní žánrovku by se jednat mělo, což není nikdy na škodu. Možná příjemná alternativa komiksovému blockbusteru.

Synopse: Tami (Shailene Woodley) a Sam (Sam Claflin) se náhodně setkají při katastrofálním hurikánu, který se dokonce zapsal do dějin. Jejich setkání postupem času přeroste v lásku a hlavně v největší dobrodružství jejich životů.

Zajímavost: Drtivá většina filmu se natáčela na otevřeném moři a natáčení mnohdy trvalo celých dvanáct hodin.

Oficiální český trailer filmu Než přišla bouře / Adrift
První očista (The First Purge) (CinemArt)

Český plakát filmu První očista / The First PurgeNízkorozpočtová hororová série s jedním z nejoriginálnějších námětů posledních let se po dvou letech vrací do kin a tentokráte přichází s jakýmsi prequelem, v němž ukáže, jak celá Očista vznikla. V tomto případě se spoléhá jen a pouze na vybudovanou značku, která by měla přilákat do kin co největší počet diváků. Pozitivem by mohlo být to, že jako scenárista u filmu zůstal duchovní otec ságy James DeMonaco, který ovšem režijní místo přepustil jen málo známému Gerardu McMurraymu. Ohlasy ani komentáře zatím nejsou dostupné, nějakou zásadní kvalitu ale asi čekat nemůžeme. Nezbývá tedy než doufat, že tvůrci i v tomto případě udrží solidní úroveň, kterou série dosud má.

Synopse: Projekt Očista byl původně vládou navržen jako svérázný sociologický experiment. Aby do konce roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla přejmenovat na Peklo a v ní povolila zločin. Celá oblast je navíc prošpikována videokamerami, takže národ dostává zdarma trochu zvrácenou reality show, která ale zpočátku diváky moc nebaví, protože se nic moc neděje a potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři ale mají své metody, jak násilí zvednout do pořádné výšky. Netuší ovšem, že se jim to trochu vymkne z rukou.

Zajímavost: Ve filmu se nevrátí ani jedna postava z předchozích dílů.

Oficiální český trailer filmu První očista / The First Purge
Manžel na zkoušku (Overboard) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Manžel na zkoušku / OverboardProč se v Hollywoodu rozhodli natočit remake dnes trochu zapomenuté komedie z konce osmdesátých let, vědí snad jen jeho producenti. O jeho ambicích nicméně hovoří tvůrčí tým, v němž není jediné extra známé jméno - režijně s ním debutuje protřelá scenáristická dvojice Bob Fisher a Rob Greenberg, která do hlavních rolí obsadila Annu Faris a Eugenia Derbeze, povědomější tváří pak bude "zoufalka" Eva Longoria. Této sestavě pak odpovídají i hodnocení, která jsou přinejlepším průměrná, povětšinou ale podprůměrná. Uvidíme tedy, jak si snímek povede v tuzemských kinech.

Synopse: Leonardo Montenegro (Eugenio Derbez) je bohatý a rozmazlený playboy, který si celý život jen užíval. Když se jednoho dne rozhodne nezaplatit za služby úklidové služby, netuší, jak mu to osud vrátí. Po jedné divoké party totiž vypadne z jachty a druhý den ho najdou, jak se bezradně motá v ulicích. V nemocnici konstatují, že utrpěl totální ztrátu paměti a vyhlásí pátrání po jeho rodině. A právě v tu chvíli nastupuje na scénu Kate (Anna Faris), kterou nedávno ponížil. Vybavená širokým úsměvem a falešným oddacím listem si pro něj přijde jako zákonitá manželka a matka jeho tří dětí. Jak dlouho ale před ním dokáže tuto lež tutlat?

Oficiální český trailer filmu Manžel na zkoušku / Overboard
Muž, který zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quixote) (BIOSCOP)

Český plakát filmu Muž, který zabil Dona Quijota / The Man Who Killed Don QuixoteŠpanělsko-portugalsko-belgicko-britský dobrodružný snímek asi nepotřebuje dlouhé komentáře, protože jde přesně o ten počin, který se režisér a spoluscenárista Terry Gilliam pokoušel natočit už dobrých dvacet let a do kin ho uvádí teprve letos. Těšit se znovu můžeme na autorovu bezbřehou fantazii, typicky bláznivý příběh, který si tentokrát dle názvu pohrává s literární klasikou a snad i parádní vizuální stránku. Hlavní roli si nakonec zahrál Adam Driver, vedle něhož se objeví třeba Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård nebo Olga Kurylenko. Ohlasů je zatím naprosté minimum, takže nemá smysl se jimi řídit, neexistuje ale snad nikdo, kdo by tomuhle filmu nepřál kvalitativní i divácký úspěch. Vymodlený projekt.

Synopse: Toby (Adam Driver) býval idealistickým filmovým studentem a jeho ztvárnění Dona Quijota, které natočil v jedné španělské vesnici, slavilo obrovský úspěch. Od té doby ale uplynulo hodně vody a z Tobyho se stal arogantní a cynický režisér reklam, kterého peníze a sláva změnily k nepoznání. Když se mu dostane do rukou stará kopie studentského filmu, vydává se na místo, kde před mnoha lety svůj opus vytvořil. Zjišťuje, že jeho tehdejší počin měl na místní obyvatele strašlivý vliv. Potkává tu zmateného výrobce obuvi (Jonathan Pryce), který se domnívá, že je Don Quijote a Toby jeho Sancho Panza. Toby se tak ocitá uvězněn ve fantaziích starého pána a rozlišit realitu od fikce je pro něj čím dál těžší.

Zajímavost: Celosvětovou premiéru měl film na festivalu v Cannes.

Český trailer filmu Muž, který zabil Dona Quijota / The Man Who Killed Don Quixote
Profesoři zločinu - Velké finále (Smetto quando voglio: Ad honorem) (Film Europe)

Český plakát filmu Profesoři zločinu - Velké finále / Smetto quando voglio: Ad honoremVyvrcholení italské kriminálně-komediální série pochází z loňského roku a spoléhá na totéž co díly předchozí. To tedy znamená, že režisérem a spoluscenáristou je znovu Sydney Sibilia a nic se nemění ani na představitelích hlavních rolí, kteří u nás nejsou takřka vůbec známí. Jelikož nějaké relevantní komentáře ani hodnocení nejsou dostupné, je velmi těžké odhadovat, jak konzistentní tato trilogie je a zda je její zakončení potřebně působivé. Víc asi nemá smysl k této premiéře dodávat.

Synopse: Pietro Zinni (Edoardo Leo) a jeho spolek zločinců s vysokoškolskými tituly nikdy neprohrává, bohužel ale ani nevyhrává. Namísto vytoužené svobody si všichni odpykávají tresty za zločiny, které nespáchali. Zároveň je provázejí přízraky z minulosti, především tajemná droga Sopox. Pietro zjistí, že ta slouží jako nástroj rafinované pomsty a jeho profesorská banda je jediná, která tomu dokáže zabránit. Její protivník je ale moc mazaný a navíc mu nechybí ani vysokoškolský diplom.

Český trailer filmu Profesoři zločinu - Velké finále / Smetto quando voglio: Ad honorem


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY