Zemřel režisér Miloš Forman

Vydáno: 14.04.2018 08:14 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 86 let zemřel nejslavnější československý režisér Miloš Forman. Forman proslul jako představitel české nové vlny a poté jako režisér oscarových snímků Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus.
Will Sampson, Jack Nicholson ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem / One Flew Over the Cuckoo's NestPodle zprávy ČTK zemřel Miloš Forman náhle po krátké nemoci 13. dubna. Forman se narodil 18. února 1932 v Čáslavi. V 60. letech patřil k předním představitelům české nové vlny se svými třemi hranými snímky Černý PetrLásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko. Jak Lásky jedné plavovlásky, tak i Hoří, má panenko se dočkaly oscarových nominací na Nejlepší zahraniční film. Forman poté emigroval do Spojených států, kde ve filmové kariéře, zpočátku neúspěšně - snímek Taking Off, pokračoval. 

Vše se pro Formana obrátilo k lepšímu s následujícím snímkem, adaptací knihy Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem, která získala všech pět hlavních Oscarů, včetně toho za režii pro Formana. Po snímcích Vlasy a Ragtime přišel další triumf v podobě filmu Amadeus, který získal osm Oscarů a Formanovi přinesl druhého Oscara za režii. Režisér poté natočil ještě kostýmní drama Valmont a biografické snímky Lid versus Larry Flynt a Muž na Měsíci. Jeho posledním hraným snímkem je historické drama Goyovy přízraky.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY