TV tipy: Bába z ledu, Dorian Gray a fešák Hubert se účastní milionového závodu

Vydáno: 09.03.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hodně skromná je aktuální televizní nabídka, z níž asi nejvíc zaujme premiéra loňské dramedie Bohdana Slámy Bába z ledu. Jinak se můžete těšit na pozapomenuté a nepřílis známé filmy jako třeba Milionový závod nebo Pomsta.
Táta (Dad) (pátek 9. 3., Nova Cinema, 11.15 - 13.30 / neděle 11. 3., 07.45 - 10.00 / pondělí 12. 3., 06.40 - 08.40)

Plakát filmu Táta / DadSolidně hodnocené komediální drama z konce osmdesátých let u nás není moc známé, což je poměrně škoda. Na jednu stranu se tedy nelze divit, protože snímek jako takový není úplně výrazný a zastiňují ho mnohem známější žánrovky, na tu druhou by ale určitě zasloužil dostat se více do povědomí, protože režisér a scenárista Gary David Goldberg v něm natočil hodně citlivý a upřímný snímek, v němž se řeší opravdové problémy a dost připomíná život. Spolehl se při tom na nostalgickou a melancholickou atmosféru, výborně napsaný příběh, v němž není problém s motivací a chováním postav a vztahy mezi nimi fungují výborně, svižné tempo a zdařilou hudbu Jamese Hornera, chlubit se navíc může i oscarovou nominací za masky. Slabší chvilky, k nimž patří zejména delší stopáž a v závěru až přílišná slzopudnost, z velké části kompenzuje obsazení, v němž excelují Jack Lemmon, Ted Danson, mladý Ethan Hawke, Olympia Dukakis, Kathy Baker nebo začínající Kevin Spacey. Příjemná žánrovka, která je na programu v dost neatraktivní čas.

Zajímavost: Danson na poslední chvíli nahradil původně obsazeného Jamese Caana.

Originální trailer filmu Táta / Dad
Nezničitelní (The Unforgiven) (pátek 9. 3., Prima Max, 20.00 - 22.40 / sobota 10. 3., 15.15 - 17.50 / úterý 13. 3., 11.30 - 14.00)

Plakát filmu Nezničitelní / The UnforgivenPod alternativním názvem Co se nepromíjí najdete v programu u nás nepříliš známý snímek ze šedesátých let, který je sice anoncován jako western, přesnější by ale mělo být psychologické drama s westernovou zápletkou. Režírující John Huston se v něm vezl na tehdy módní vlně jakési rehabilitace indiánů, takže mimo klasického westernového příběhu a romantické linie akcentuje i rasistický podtext. Soustředil se na detailní vykreslení typické atmosféry, pomalé tempo, v němž místo akce dostávají prostor mnohdy patetické a trochu nudné dialogy a snahu o maximální realističnost. Titulní role bravurně ztvárnili Burt LancasterAudrey Hepburn, u níž možná někoho překvapí, že není tak výrazná, jak bývalo zvykem. Vzhledem k trochu náročnějšímu tématu, minimu akce a trochu přetažené délce je snímek určen tolerantnějším divákům a opravdovým milovníkům klasické podoby kovbojského žánru.

Zajímavost: V průběhu natáčení spadla Hepburn z koně, poranila si páteř a práce musely být na šest týdnů přerušeny. Herečka pak film dotočila v ortopedickém korzetu.

Originální trailer filmu Nezničitelní / The Unforgiven
Pelikán Nicostratos (Nicostratos le pélican) (sobota 10. 3., ČT :D, 09.20 - 10.50)

Plakát filmu Pelikán Nicostratos / Nicostratos le pélicanU nás neznámé francouzsko-řecko-německé komediální drama se těší velmi dobrému hodnocení a patří k těm lepším filmům pro celou rodinu. Debutující režisér a scenárista Olivier Horlait v něm vsadil na jednoduchý, ale působivý příběh o přátelství dospívajícího chlapce a pelikána, krásnou a pohodovou atmosféru řeckého ostrova a svižné tempo, v němž není prostor pro nudu. Výsledku pomáhají i fantastické lokace zabírané nádhernou kamerou. Vydařilo se i obsazení, v němž si jednu z hlavních rolí zahrál Emir Kusturica, jehož doplňují méně známé tváře. Potěší i to, že výsledek není tak slzopudný, netlačí na divákovy emoce a ani titulní zvířata nejsou otravná. Tip k sobotnímu probouzení.

Zajímavost: Snímek je adaptací knihy Erica Boisseta.

Originální trailer filmu Pelikán Nicostratos / Nicostratos le pélican
Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter (Les trois mousquetaires: La vengeance de Milady) (sobota 10. 3., ČT2, 14.00 - 15.35)

Plakát filmu Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter / Les trois mousquetaires: La vengeance de MiladyFrancouzsko-italsko dobrodružná romance je nejlepší adaptací legendárního románu Alexandra Dumase staršího a dějově navazuje na první díl nabízený minulý týden. A platí pro něj vlastně totéž, což znamená, že režírující Bernard Borderie se spoléhá na poctivou podívanou plnou adrenalinových bitek, charismatických hrdinů, výborné dobové atmosféry a celkového nadhledu, který jen dotváří celkový pohodový dojem. Tempo nikterak nepolevilo, tudíž ani tady není prostor pro hluchá místa a nechybí tu ani velkolepá výprava a notná porce typicky francouzského humoru. V hlavní roli znovu exceluje Gérard Barray, jehož doplňují třeba Mylène DemongeotPerrette Pradier nebo Georges Descrières. Absolutně pohodová záležitost na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Ve Francii měl snímek premiéru 18. října 1961.

Ukázka z filmu Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter / Les trois mousquetaires: La vengeance de Milady
Milionový závod (Rat Race) (sobota 10. 3., Prima, 16.25 - 18.55 / neděle 11. 3., Prima Max, 10.50 - 13.15 / čtvrtek 15. 3., 12.55 - 15.20)

Plakát filmu Milionový závod / Rat RaceSedmnáct let stará dobrodružná komedie je dnes už trochu zapomenutá, což je docela škoda, protože je příjemně oldschoolová. Režírující klasik žánru Jerry Zucker v ní dokázal výborně načasovat a vypointovat většinu vtipů a dodal svižné tempo a naprosto šílenou zápletku, v níž je možné úplně vše. Děj samozřejmě nedává smysl a postrádá logiku, protože vše je podřízeno humoru, který je místy geniální, většinou ucházející a jen málokdy vysloveně trapný, navíc se tvůrce vyhnul fekálnímu humoru, což vždy potěší. Opřít se mohl i o hodně slušné obsazení, v němž se předvádějí Breckin Meyer, Rowan Atkinson, Cuba Gooding, Jr., Seth Green, Whoopi Goldberg nebo John Cleese. Škoda, že snímek není kratší a nenabízí víc hlášek, protože v této podobě zbytečně rychle vyšumí z hlavy. Nenáročná oddechovka na sobotní podvečer.

Zajímavost: Postava Goodinga, Jr. je inspirována skutečným rozhodčím.

Originální trailer filmu Milionový závod / Rat Race
Dorian Gray (Dorian Gray) (sobota 10. 3., ČT2, 22.15 - 00.05)

Plakát filmu Dorian Gray / Dorian GrayBritská adaptace klasického románu Oscara Wildea se setkává s hodně rozporuplným přijetím, přičemž hodnotící nejsou schopni se shodnout ani na tom, zda je film věrný knize. Jedni tvrdí, že režírující Oliver Parker se předlohy moc nedržel a půjčil si z ní jen samotný titul a místo děje se soustředil na potemnělou atmosféru staré Británie, pár hororových momentů a přespříliš intelektuální dialogy a závěr pojal ve zbytečně hollywoodském stylu. Druzí zase chválí, že se pokusil zachovat ducha předlohy a vychází z ní docela dost, nicméně brutálně osekal motivaci hlavního hrdiny, z něhož udělal prvoplánovou a jednorozměrnou sexuální mašinu a kvitují, že se mu podařilo zachytit odraz Wildeova světa a myšlení. V hlavních rolích se objeví výborní Ben Barnes a Colin Firth, kterým dělají společnost mimo jiné Ben Chaplin, John Hollingworth, Rebecca Hall nebo Maryam d'Abo. Moderní verze literární klasiky.

Zajímavost: V knižní předloze má Dorian Gray kudrnaté blond vlasy.

Originální trailer filmu Dorian Gray / Dorian Gray
Bába z ledu (neděle 11. 3., ČT1, 20.15 - 22.00)

Plakát filmu  / Bába z leduNa patnáct Českých lvů nominovaná dramedie patří k nejlepším filmům (hodně slabého) loňského roku a představuje jakýsi návrat režiséra a scenáristy Bohdana Slámy do divácké přízně. Ten tu opět řeší pro sebe typická témata nedoceněnosti a osamělosti a pomáhá si při tom posmutnělou atmosférou, zajímavými dialogy, krásnou kamerou a velmi dobře vystavěným příběhem, který tedy není tak silný, jak je u něj divák zvyklý, pořád má ale daleko k banálnosti a má co říct, což bohužel u většiny českých filmů neplatí. Trumfem jsou pochopitelně herecké výkony, které obstarávají na Českého lva nominovaní Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Petra Špalková, Tatiana Vilhelmová, Marek Daniel a Václav Neužil. Možná je škoda konce, který není tak intenzivní a dojem trochu sráží, v loňském roce ale vskutku moc lepších filmů nevzniklo, navíc v době televizní premiéry už bude známo, kolik Českých lvů si snímek odnesl. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: Kronerová trénovala otužilectví už půl roku před natáčením.

Originální trailer filmu Bába z ledu
Pomsta (Revenge) (neděle 11. 3., Prima, 22.45 - 01.20 / pondělí 12. 3., Prima Max, 00.45 - 06.40)

Plakát filmu Pomsta / RevengeKriminální thriller z počátku devadesátých let v našich televizích rotuje poměrně často, ačkoli nejde o nikterak výrazný počin. Režírující Tony Scott v něm nejvíc upoutá drsnou jižanskou atmosférou, které dosahuje pro sebe typickým používáním a střídáním filtrů. Pomáhá si samozřejmě i střihovou skladbou, která ale není tak zběsilá jako v pozdějších letech, nicméně je dost zásadní. Hlavní role obsadili solidní Kevin Costner, spolehlivý a charismatický Anthony Quinn a sexy Madeleine Stowe, mezi nimiž funguje hodně zvláštní chemie, která filmu dodává zajímavý nádech. O to větší je škoda, že příběh jako takový moc nezaujme, protože je zoufale banální a nenápaditý a akce je tu naprosté minimum, i když má hodně slušný náboj. Nijak náročná jednohubka.

Zajímavost: Novela Jima Harrisona, z níž film vychází, vyšla v roce 1979 v časopisu Esquire.

Originální trailer filmu Pomsta / Revenge
Fešák Hubert (čtvrtek 15. 3., Prima Max, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu  / Fešák HubertNotoricky známá normalizační československá komedie je také stálým hostem na televizních obrazovkách a vlastně se není co divit. Režírující Ivo Novák se v ní vrací do první republiky a diváka uchvátí naprosto pohodovou dobovou atmosférou, velkým nadhledem, laskavým humorem a decentní snahou o definici české povahy. K tomu přidal svižné tempo, krásnou výpravu, množství vtipů a hlášek a výraznou hudbu Petra Hapky. Samozřejmostí jsou i excelentní herecké výkony, které v tomto případě obstarával především titulní Karel Heřmánek, jehož doplňují třeba Petr Kostka, Josef Somr, Pavel Zedníček nebo Pavel Nový. Absolutní klasika, která neurazí a dodá trošku dobré nálady do blížícího se víkendu.

Zajímavost: Film byl natáčen v Praze, především na Žižkově a v Karlíně.

Ukázka z filmu Fešák Hubert
Enid (Enid) (čtvrtek 15. 3., ČT art, 20.20 - 21.45)

Plakát filmu Enid / EnidU nás nepříliš známé britské životopisné drama vypráví o osudech populární spisovatelky dětských knih Enid Blyton. Jelikož jde o televizní produkci, je nutné počítat s určitou komorností, která ale výsledku jen prospěla. Režírující James Hawes se v něm soustředil na pomalejší tempo a dobovou atmosféru, nijak ale neexhiboval a primárně se pokoušel o zachycení složité povahy slavné autorky. Ta tedy všem, kteří její knihy četli, vezme iluze, protože byla hodně nesnesitelná, čehož si byl tvůrce dobře vědom a filmu vyměřil snesitelně krátkou stopáž. Nelehkou hlavní roli famózně ztvárnila Helena Bonham Carter, které přihrávají například Matthew MacfadyenDenis Lawson nebo Claire Rushbrook. Skromný počin, který stojí a padá s hlavní hereckou hvězdou a chybí mu náznak tvůrčí invence. 

Zajímavost: Rozpočet filmu byl natolik nízký, že některé kostýmy k filmu zapůjčila sama představitelka titulní role.

Televizní spot filmu Enid / Enid
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY