Oscar 2018: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli

Vydáno: 18.02.2018 13:49 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli je favoritkou Frances McDormand za roli Mildred ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem. Ve vedlejší roli má pak nejvíc šancí Allison Janney v dramatu Já, Tonya.
NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI

Sally Hawkins (Tvář vody)

Sally Hawkins ve filmu Tvář vody / The Shape of WaterTato sympatická anglická herečka ztvárnila ve fantasy pohádce Tvář vody němou uklízečku Elisu, která se zamiluje do obojživelné bytosti držené v zajetí laboratoře kvůli experimentům. Sally Hawkins je na Oscara nominována teprve podruhé v kariéře. Poprvé to bylo za vedlejší roli ve filmu Jasmíniny slzy. Sally Hawkins byla za Tvář vody nominována na Zlatý glóbus v kategorii drama, který ale nezískala. Na Oscarech ale úplně bez šancí není.

Frances McDormand (Tři billboardy kousek za Ebbingem)

Frances McDormand ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem / Three Billboards Outside Ebbing, MissouriNejvětší favoritkou hlavní ženské herecké kategorie je šedesátiletá Frances McDormand, která ztvárnila Mildred ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem. Mildred znásilní a zabijí dceru a ona je rozhodnuta pomocí netradiční metody vypátrat a najít toho, kdo to udělal. Použije k tomu tři billboardy. McDormand za tuto roli již získala Zlatý glóbus v kategorii drama a v oscarových soubojích není žádným nováčkem. Poprvé byla nominována už v roce 1989 za vedlejší roli ve filmu Hořící Mississippi. V roce 1996 získala nečekaně Oscara za hlavní roli v dramatu Fargo. Letos jsou její šance na zisk druhého hlavní Oscara dost velké. 

Margot Robbie (Já, Tonya)

Margot Robbie ve filmu Já, Tonya / I, TonyaBlonďatá Australanka je nominována za ztvárnění americké krasobruslařky Tonyi Harding, která jako první žena předvedla v soutěži skok trojitý Axel. Její dobře nastartovanou kariéru ale zničila aféra s napadením její soupeřky Nancy Kerrigan. Robbie byla za svůj výkon nominována na Zlatý glóbus, který nezískala. Podobně to nejspíš dopadne i u Oscarů. Robbie je na Oscara nominována vůbec poprvé ve své zatím krátké herecké kariéře. Poprvé se prosadila ve filmu Vlk z Wall Street před pěti lety.

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Saoirse Ronan ve filmu  / Lady BirdRonan je nominována za roli rebelky Christine, která si říká Lady Bird, ve stejnojmenném filmu herečky a režisérky Grety Gerwig. Jde o třetí hereckou nominaci pro Ronan, která byla poprvé nominována za vedlejší roli ve filmu Pokání a podruhé za hlavní roli v dramatu Brooklyn před třemi lety. Ronan získala za Lady Bird Zlatý glóbus v kategorii komedie nebo muzikál. U Oscarů ale zpravidla vítězí herečky v dramatických rolích. Bez šancí ale vedle McDormand nebo Hawkins není. 

Meryl Streep (Akta Pentagon: Skrytá válka)

Meryl Streep ve filmu Akta Pentagon: Skrytá válka / The PostUž po jedenadvacáté je na Oscara nominována Meryl Streep, z toho posedmnácté za hlavní roli. Streep si ve Spielbergově filmu zahrála vydavatelku Kate Graham z deníku The Washington Post. Ve své kariéře získala už tři Oscary. Poprvé už v roce 1980 za vedlejší roli v dramatu Kramerová versus Kramer. Pak následovaly dva Oscary za hlavní roli ve filmech Sophiina volba a Železná lady. Loni byla nominována za výkon ve filmu Božská Florence. Bez Meryl Streep se zkrátka oscarová show neobejde. 

Šance podle Filmserveru:

And The Oscar Goes to…
 
Nejvíce šancí na svého druhého Oscara má Frances McDormand.

NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI

Mary J. Blige (Mudbound)

MudboundAmerická zpěvačka a herečka Mary J. Blige je nominována za vedlejší roli v dramatu z amerického jihu Mudbound. Na Oscara je tato herečka nominována vůbec poprvé. Má za sebou taky nominaci na Zlatý glóbus, kterou neproměnila. V minulosti pak byla poprvé na Zlatý glóbus nominována v roce 2012 za nejlepší píseň z filmu Černobílý svět. V této kategorii favoritkou není.

Allison Janney (Já, Tonya)

Allison Janney ve filmu Já, Tonya / I, TonyaAllison Janney je nominována za přísnou matku krasobruslařky Tonyi Harding v dramatu Já, Tonya. Jde o vůbec první oscarovou nominaci pro tuto zkušenou herečku, která má za sebou jak dlouhou filmovou, tak i televizní filmografii. Janney už za tuto roli získala Zlatý glóbus a s největší pravděpodobností ji nemine ani Oscar. V této kategorii je největší favoritkou. 

Lesley Manville (Nit z přízraků)

Lesley Manville ve filmu Nit z přízraků / Nit z prízrakuTato anglická herečka hraje ve filmu Nit z přízraků praktickou sestru hlavní postavy módního návrháře Reynoldse Woodcocka, kterého hraje na Oscara nominovaný Daniel Day-Lewis. Manville je v této kategorii poněkud překvapivě, protože se narozdíl od svých nominovaných kolegyň nevyskytovala v nominacích na Zlatý glóbus. Jde o její vůbec první oscarovou nominaci. 

Laurie Metcalf (Lady Bird)

Saoirse Ronan, Laurie Metcalf ve filmu  / Lady BirdMetcalf je nominována za roli matky titulní hrdinky, na Oscara rovněž nominované Saoirse Ronan, v dramatu Lady Bird. Jde o první oscarovou nominaci pro tuto zkušenou filmovou a televizní herečku, která dlouholetě účinkuje například v seriálu Teorie velkého třesku.

 

Octavia Spencer (Tvář vody)

Sally Hawkins, Octavia Spencer ve filmu Tvář vody / The Shape of WaterUž potřetí je na Oscara v této kategorii nominována Octavia Spencer, která Oscara v této kategorii získala před šesti lety v dramatu Černobílý svět. Spencer hraje kamarádku hlavní postavy, němé Elisy, kterou hraje na Oscara rovněž nominovaná Sally Hawkins. Spencer byla nominována v této kategorii i minulý rok, za výkon ve filmu Skrytá čísla

Šance podle Filmserveru:



And The Oscar Goes to…

Nejvíce šancí na svého prvního Oscara má Allison Janney.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY