Recenze: Ve špinavém thrilleru Dobrý časy předvádí Robert Pattinson svůj nejlepší výkon

Vydáno: 24.09.2017 11:00 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Po premiéře na letošním festivalu v Cannes a následném promítání ve Varech přichází thriller Dobrý časy i do běžné distribuce a nadále sklízí nadšené i odmítavé reakce.

Dobrý časyRecenzoval/a Jan Varga dne 24.09.2017 11:00. Po premiéře na letošním festivalu v Cannes a následném promítání ve Varech přichází thriller Dobrý časy i do běžné distribuce a nadále sklízí nadšené i odmítavé reakce. Hodnocení: 3
Dobrý časy
Good Time
Drama / Thriller / Krimi
USA, 2017 , 102 min.

Režie: Benny Safdie, Josh Safdie
Scénář: Ronald Bronstein, Josh Safdie
Kamera: Sean Price Williams
Hudba: Daniel Lopatin
Herci: Robert Pattinson, Benny Safdie, Taliah Webster, Jennifer Jason Leigh, Barkhad Abdi, Necro, Peter Verby, Saida Mansoor, Gladys Mathon, Rose Gregorio, Eric Paykert, Astrid Corrales, Rachel Black, Hirakish Ranasaki, Maynard Nicholl

Česká premiéra: 21.09.2017

Hodnocení: 6/10

Distributor: Bohemia MP


Dobrý časy hodnocení na Kinobox.cz: 71.84 %
Robert Pattinson ve filmu Dobrý časy / Good TimeJde v něm o dva bratry, Nicka a Constantina, přičemž Nick je mentálně zaostalý a Constantine (Robert Pattinson) ho přesto navleče do bankovní loupeže, která skončí fatálním nezdarem a Nickovým uvězněním. Constantin se snaží dostat bratra ven na kauci, ale nemá dost peněz (ani po té bankovní loupeži), takže se nakonec rozhodne unést ho z hlídané nemocnice, kam se Nick dostal po šarvátce se spoluvězněm.

Snímek režírovali dva nezávislí američtí filmaři-bratři, Joshua a Benny Safdieovi. První jmenovaný se podílel i na scénáři, druhý se zas angažoval na střihu a také si zahrál postavu Nicka. Jejich film je vizuálně přepálený, špinavý a našlapaný dravou energií, čemuž odpovídá i šílený střih, tepající retro soundtrack a rozklepaná kinetická kamera. Má to adrenalin, má to neony, je to syrové a je to na drogách. Základem je příběh o poutu mezi dvěma bratry, na nějž je navlečena reflexe newyorské spodiny, lidí na okraji, pro něž je kriminální činnost jedinou nadějí na vykoupení z kolotoče drog a alkoholu. Potud dobré.
 
Benny Safdie ve filmu Dobrý časy / Good TimeKomplikace nastávají až spolu s dějem, který působí, jako by si ho tvůrci průběžně vymýšleli během natáčení, stejně jako hlavní hrdina svůj plán improvizovaně upravuje napříč celým filmem podle toho, jak se okolnosti kolem něj zrovna vyvíjejí. Podstatné je, že Constantin se v průběhu celého filmu chová jako totální idiot, co na sebe na začátku uvalí policejní pátrání, načež svou situaci neustále a konstantně zhoršuje s každým dalším pitomým rozhodnutím, které učiní. Nelze s ním sympatizovat, nelze ho litovat, lze jen čekat, kdy tomu jeho utrpení bude konečně učiněno zadost.

Robert Pattinson ve filmu Dobrý časy / Good TimeK pokusu o únos bratra z nemocnice dojde už během první třetiny filmu, načež se věci neuvěřitelně zkomplikují a dojde k překvapivému zvratu, který je překvapivý v podstatě jen proto, že by nikdo nečekal, že by se někdo mohl zachovat takhle imbecilně. Následující děj nelze moc srozumitelně vyprávět, ale hrají v něm roli mimo jiné šestnáctiletá černoška, půl litru LSD, barva na vlasy a pytel peněz schovaný ve strašidelném zámku v zábavním parku. Do absurdní komedie by se to celkem hodilo, ale v sociálním a smrtelně vážném gangsterském thrilleru to působí hodně zvláštně.
 
Dobrý časy tak nakonec uspokojivě vypovídají o tom, že zoufalí lidé se dopouštějí zoufalých činů, a zabalují to do intenzivního a výrazného audiovizuálního hávu, nicméně pachuť z mimořádně stupidního chování hlavního hrdiny se jim nepodaří přebít ničím. Ani výkonem Roberta Pattinsona, který předvádí nejlepší výkon své kariéry.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer k filmu Dobrý časy


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY