Zemřel herec Harry Dean Stanton

Vydáno: 16.09.2017 02:50 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 91 let zemřel americký herec Harry Dean Stanton, který se objevil v celé řadě kultovních filmů a seriálů jako například Vetřelec, Paříž, Texas nebo Twin Peaks: The Return.
Harry Dean Stanton ve filmu Vetřelec / AlienVe věku 91 let zemřel přirozenou smrtí americký herec a zpěvák Harry Dean Stanton. Ten hrál za svůj život v desítkách filmových i televizních rolí a jeho kariéra se rozpínala přes šest dekád. Poprvé se ve filmu objevil už v roce 1954 v epizodě seriálu Inner Sanctum. Několik let se objevoval v celé řadě různých seriálů, než se posléze začal prosazovat i ve filmových rolích, především ve westernech jako například Jak byl dobyt Západ nebo Jízda v bouři. V roce 1967 si zahrál vedle Paula Newmana v kultovním vězeňském dramatu Frajer Luke, ale i v oscarovém snímku V žáru noci.

V 70. letech se objevil v několika proslulých filmech, jako jsou například western Pat Garrett a Billy Kid, mafiánský epos Kmotr II nebo legendární sci-fi horor Vetřelec. Klíčovým filmem se ale v jeho kariéře stala až (první!) hlavní role v road movie Paříž, Texas. Snímek získal Zlatou palmu v Cannes v roce 1984.

Stantona také rád obsazoval do svých filmů David Lynch, který ho poprvé obsadil do středometrážního filmu The Cowboy and the Frenchman, aby ho poté obsadil ještě do filmů Zběsilost v srdciTwin PeaksPříběh Alvina Straighta a do epizody Tricks z povídkového filmu Hotel Room. Stanton se také objevil v obnoveném revivalu kultovního seriálu Městečko Twin Peaks - The Return. Už posmrtně se dočká uvedení Stantonův poslední film Lucky.

Originální trailer filmu Paříž, Texas


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY