Na Oscarech bude zastupovat českou kinematografii film Bába z ledu

Vydáno: 15.09.2017 11:07 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Česko vyslalo jako svého kandidáta na Oscary snímek Bába z ledu Bohdana Slámy. Česká filmová a televizní akademie vybírala ze 13 českých hraných, dokumentárních a animovaných snímků.
Zuzana Kronerová ve filmu  / Bába z leduČeskou republiku bude na jubilejním 90. ročníku udílení cen americké Akademie umění a věd (Oscarech) zastupovat snímek Bába z ledu režiséra Bohdana Slámy. Rozhodla o tom Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která udílí ceny Český lev. Akademici vybírali z 13 českých hraných, dokumentárních a animovaných snímků. Snímku Bába z ledu dali akademici přednost před ostatními vysoce hodnocenými filmy, jakými jsou například LichožroutiPo strništi bosŠpína nebo Zahradnictví: Dezertér. 

Film Bába z ledu režiséra Bohdana Slámy, který akademici doporučili do kategorie nejlepší zahraniční cizojazyčný snímek, popisuje vztahy mezi lidmi tří generací v jedné rodině. Vypráví příběh  osudového setkání ovdovělé Hany (Zuzana Kronerová) s otužilcem Broňou (Pavel Nový), díky kterému je Hana schopna nahlédnout na svůj život z jiného úhlu a od základu jej změnit. Snímek Bába z ledu vznikl v česko-slovensko-francouzské koprodukci. Film byl letos uveden v mezinárodní premiéře v soutěži prestižního festivalu TRIBECA v New Yorku, kde získal ocenění za nejlepší scénář. Kladné recenze a povzbudivé reakce publika nám dávají naději, že by náš film mohl být úspěšný i při svojí další pouti po americkém kontinentě,“ dodává Pavel Strnad za producentskou společnost Negativ.

Česko už v minulosti dva snímky Bohdana Slámy na Oscary vyslalo. V roce 2003 to byly Divoké včely a o dva roky později to bylo Štěstí. Ani jeden z těchto snímků se ale mezi pětku nominovaných nedostal. Posledním snímkem, kterému se podařilo probojovat mezi pětici nejlepších (nominovaných), byly Želary režiséra Ondřeje Trojana. Předtím se to podařilo ještě filmu Musíme si pomáhat. Posledním českým filmem, který Oscara v kategorii nejlepší zahraniční cizojazyčný film získal, byl Kolja Jana Svěráka.

Nominace na Oscary budou vyhlášeny 23. ledna 201a slavnostní ceremoniál proběhne 4. března 2018 v Los Angeles.

 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY