Zemřela hororová ikona George A. Romero

Vydáno: 17.07.2017 08:11 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Hororová ikona a zakladatel žánru zombie hororu George A. Romero zemřel ve věku 77 let. Žánr zombie hororu definoval svým přelomovým filmem Noc oživlých mrtvol.
George A. RomeroOtec moderního zombie hororu George A. Romero zemřel ve věku 77 let po "krátkém, ale agresivním souboji s rakovinou plic" podle vyjádření deníku Los Angeles Times. Romero se narodil v newyorském Bronxu v roce 1940. Už jako mladý točil reklamy a krátké filmy. Když mu bylo 28 let, natočil se svými přáteli za 114 tisíc dolarů Noc oživlých mrtvol, což, jak se ukázalo, bylo přelomové dílo moderního hororu a film, který definoval nový žánr - zombie horor.

Fotografie z filmu Noc oživlých mrtvol / Night of the Living DeadRomero, otec moderního zombie hororu, se ke svým milovaným nemrtvým rád vracel. V roce 1978 natočil sequel "Noci", Úsvit mrtvých, který pojal jako satiru na konzumní společnost a militantně laděnou trojku pod názvem Den mrtvých, kterou on sám měl ze své "nemrtvé" série nejraději. Svou sérii pak ještě rozšířil o další tři díly, nejdřív v roce 2005 natočil sequel Země mrtvých, pak přišel Diary of the Dead a konečně i Survival of the Dead.

Fotografie z filmu Úsvit mrtvých / Dawn of the DeadNejnovějším příspěvkem k "nemrtvé" sérii pak měla být "Road of the Dead", inspirovaná Šíleným Maxem o auto zombících. Zde měl Romero pouze produkovat. Režii měl mít Matt Birman. Mimo zombie franšízu Romero režíroval filmy jako The CraziesMartin, který považoval za svůj nejoblíbenější film nebo povídkovou Creepshow podle Stephena Kinga.

Romera přežila jeho třetí žena Suzanne Desrocher a tři děti. 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY