Kinopremiéry: King Kong, Masaryk a Vladimír Mišík objevují Ostrov lebek

Vydáno: 08.03.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jednoznačným tahákem z aktuálního kvarteta premiér je ambiciózní tuzemské drama Masaryk, které získalo dvanáct Českých lvů, což vyvolalo bouřlivou diskuzi. Snímek tak určitě zastíní i uvedení nové podoby legendárního King Konga.
Kong: Ostrov lebek (Kong: Skull Island) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Kong: Ostrov lebek / Kong: Skull IslandUniverzum "monster" studia Warner Bros. se rozrůstá a nového dobrodružství v americko-vietnamské koprodukci se v kinech dočká slavný opičák King Kong. Z předchozími filmy nebude mít tento společného vůbec nic a jeho primárním úkolem je představit moderní pojetí legendární zvířecí postavy, na které pak naváží další počiny. První zámořské ohlasy nejsou úplně nadšené a mluví o tupějším blockbusteru, který zaujme akcí, ale selhává v postavách a příběhu. V našich končinách budeme moudřejší až po několika tuzemských recenzích a do té doby si musíme vystačit s tím, že největším diváckým lákadlem je mimo přítomnosti velké opice obsazení, v němž se objeví Tom Hiddleston, Brie Larson, Samuel L. Jackson, John C. Reilly nebo John Goodman, tím nejméně známým je tentokráte režisér, jímž je spíše televizí ostřílený Jordan Vogt-Roberts. Vzhledem ke konkurenci premiéra týdne.

Synopse: Nesourodý tým vojáků, badatelů a dobrodruhů se snaží prozkoumat krásný, ale tajemný a nebezpečný ostrov kdesi v Pacifiku, který není zanesen do žádné mapy. Všichni se rázem ocitají odříznutí od všeho, co znají a vstupují na území mohutného Konga a rozehrávají tak těžký boj člověka s přírodou.

Zajímavost: King Kong je v tomto filmu vysoký zhruba patnáct metrů a dvacet čtyři centimetrů a stal se tak nejvyším Kongem, který se kdy objevil na plátně.

Český trailer filmu Kong: Ostrov lebek / Kong: Skull Island
Smrt v Sarajevu (Smrt u Sarajevu) (Film Europe)

Český plakát filmu Smrt v Sarajevu / Smrt u SarajevuAsi nejznámější bosenský režisér a scenárista a zároveň držitel Oscara Danis Tanović přichází ve francouzské koprodukci s dramatem, které se celé odehrává v jednom velkém hotelu a řeší se v něm hned několik zajímavých témat. Podle nemnoha ohlasů jde o politický film, k němuž je trochu potřeba orientovat se v problematice vztahů mezi Srbskem, Bosnou a Chorvatskem, která tu hraje prim, nicméně není to úplně klíčové. Zároveň by mělo jít o zamyšlení nad směřováním Evropy sto let poté, co vypukla první světová válka, která změnila náhled na dějiny i na svět jako takový. Asi nikoho nepřekvapí, že v obsazení se neobjeví nikdo známý. Jednoznačná premiéra pro náročnější publikum.

Synopse: Velký hotel v Sarajevu se připravuje na velkolepou událost k výročí atentátu na Františka Ferdinanda d'Este, na níž se sjedou důležití a významní lidé. Jeho majitel ale musí čelit nečekané stávce zaměstnanců a navíc se nedá očekávat, že diskuze předních politiků bude probíhat klidně, protože evropský kontinent prochází bouřlivým obdobím. Dokáže si s tím vším poradit?

Zajímavost: Snímek reprezentoval svou zemi v boji o letošního zahraničního Oscara.

Český trailer filmu Smrt v Sarajevu / Smrt u Sarajevu
Masaryk (Bioscop)

Plakát filmu  / MasarykNikdy v historii samostatné české kinematografie se nestalo (a nejspíš se to už ani nestane), aby nějaký tuzemský film vstupoval do kin s takovým očekáváním a hypem a především s dvanácti Českými lvy v zádech. Životopisné drama naprosto ovládlo pár dní starý slavnostní ceremoniál a rozpoutalo živou diskuzi o oprávněnosti a jakémsi morálním právu svého vítězství. Soškou ověnčený režisér a spoluscenárista Julius Ševčík obsadil do hlavní role taktéž oceněného Karla Rodena, jemuž sekundují také držitel sošky Oldřich Kaiser a dále pak třeba Hanns Zischler, Arly Jover, Zuzana Kronerová nebo Emília Vášáryová. Dosavadní ohlasy se dost liší a vyzdvihují hlavně vizuální stránku, kritice naopak podrobují ústřední příběh, který je vyfabulovaný a údajně nevyužívá svůj potenciál. Ať už bude výsledek jakýkoli, bude zajímavé sledovat, jak veškerý humbuk, který se kolem filmu vytvořil, ovlivní návštěvnost a následná mínění diváků.

Synopse: Ve třicátých letech vrcholí diplomatická kariéra Jana Masaryka (Karel Roden), kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží světové mocnosti dostat na stranu Československa. Jenže muž považovaný za brilantního rétora a zábavného společníka má i svou temnou stránku, v níž hledá únik před slavným jménem, odpovědností i sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění.

Zajímavost: Jako vojáci se v komparzu objevili členové klubu vojenské historie.

Originální trailer filmu Masaryk
Nechte zpívat Mišíka (CinemArt CZ)

Plakát filmu  / Nechte zpívat MišíkaPár dní před uvedením v televizi můžou zájemci na plátnech některých kin zhlédnout dokument o jedné z nejzásadnějších postav československé hudební historie - Vladimíru Mišíkovi. Jeho portrét si vzala na starost zkušená režisérka a scenáristka Jitka Němcová, která láká na zajímavé pojetí a především na vzpomínání rockové legendy na svůj život, hity a přátelé, kteří se také dostanou ke slovu. Tím největším přínosem by ale mělo být odhalení aktérovy málo známé rodinné historie, v níž hraje důležitou roli nikdy nepoznaný otec, americký voják. Asi nikoho pak nepřekvapí, že ve snímku se objeví i Mišíkův syn Adam.

Synopse: Vladimír Mišík patří k zásadním osobnostem české populární hudby a svou tvorbou ovlivnil mnoho umělců nejen z hudebního světa. Je spoluzakladatelem kapely Blue Effect a přes čtyřicet let hraje s kapelou Etc. Ve svém filmovém portrétu vzpomíná na své kolegy, největší hity a nechává nahlédnout do rodinných archivů, řeč ale přijde i na citlivé téma nikdy nepoznaného otce.

Originální trailer filmu Nechte zpívat Mišíka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY