Recenze: polské Agnus dei a jeho poválečná bezútěšnost

Vydáno: 19.03.2017 12:00 - | foto: facebook tvůrce

Poválečný snímek režisérky Anne Fontaine Agnus dei sleduje klášter znásilněných jeptišek, které se vyrovnávají se zkouškou těhotenství. Přijmou své nové role matek, nebo nikoliv?

Agnus deiRecenzoval/a dne 19.03.2017 12:00. Poválečný snímek režisérky Anne Fontaine Agnus dei sleduje klášter znásilněných jeptišek, které se vyrovnávají se zkouškou těhotenství. Přijmou své nové role matek, nebo nikoliv? Hodnocení: 4
Francouzsko-polskému dramatu Agnus dei se dostalo velmi pozitivních ohlasů již před rokem z festivalu na Sundance, kde mělo premiéru. Pro lucemburskou rodačku a režisérku Anne Fontaine se jedná zatím o jeden z nejúspěšnějších snímků, ale povšimnutí získala již například i s dramatem Adore. Začátkem roku se její novinka nazvaná Agnus dei (na českých festivalech prezentována pod názvem Nevinné) dostala i do českých kin, a přestože to není film pro každého, jde rozhodně o slušně zvládnutý kousek.

Agata Buzek ve filmu Agnus dei / Les innocentesSnímek by se dal zařadit do početné série těch, které vás nutí přestat zavírat oči nad zvěrstvy, která se při druhé světové válce děla. Vyčnívá však trochu odlišnou tematikou, kdy se zaobírá hlavně "osvobozování" Sověty, kteří při svém působení v Polsku roku 1945 opakovaně znásilnili řád jeptišek v jednom z klášterů. Mnoho z nich otěhotní, ale před společností tento fakt musejí skrývat, dokud nejsou donuceny najít lékařskou pomoc v podobě mladé francouzské stážistky.

Do děje je divák vtažen prakticky okamžitě a po celé jeho trvání zůstává uchováván v studeně ponuré atmosféře, která v divákovi vzbuzuje pocit naprosté bezútěšnosti a beznaděje. Po stránce gradace děje je to tedy velmi zajímavé a zvládnuté dílo, důkladně si hrající s divákovo vnímáním určitých postav a stírající rozdíly mezi zlými a hodnými postavami stejně tak jako mezi fanatičností a chováním dle víry.

Lou de Laâge ve filmu Agnus dei / Les innocentesCelou stopáž se Agnus dei drží dalšího velmi silného motivu, kterým je vnímání společností. Co vše je člověk schopen udělat pro to, aby si udržel na venek svou čistotu, přestože pošpinění jeho osoby nezpůsobil on sám? Tohle zdatně prozkoumává režisérka Fontaine až do extrémů opět se zaměřením na silné ženské hrdinky bojující se svým osudem. Téma obecně není naprosto nové pro poválečné snímky, ale ve svém zpracování dovede učarovat sálajícím pocitem chladu, který divákům pronikne až do morku kosti.

Vytknout se pak dá snad jen velmi neosobní postavení diváků vůči všem postavám, které jej umisťuje do pozice vzdáleného pozorovatele bez schopnosti jakkoliv se vžíti do hrdinů i anti-hrdinů daného filmu. K tématu je pochopitelné, ale občas je opravdu na škodu, protože se mezi nesčetným množstvím postav v hábitech lehce ztratíte. I tak Agnus dei dobře pracuje s motivem lidské zrůdnosti a stojí za pozornost.
Český trailer filmu Agnus dei


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY