TV tipy: Bojovník na útěku bojuje s drsňačkami a Fantozzim a hlídá Tess

Vydáno: 11.11.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Extrémně slabá je aktuální nabídka tuzemských televizních stanic. Ty už rezignovaly na jakkoli atraktivní tituly a spoléhají jen na reprízy a vesměs průměrné žánrovky. Nebýt premiéry loňského Bojovníka, nebylo by ani nač lákat.
Útěk (The Getaway) (pátek 11. 11., Prima Max, 20.15 - 22.50 / sobota 12. 11., 15.10 - 17.50)

Plakát filmu Útěk / The GetawayAkční krimi z počátku sedmdesátých let patří dnes ke klasice, která se ovšem tak často nevysílá. Režírující Sam Peckinpah v ní neváhal používat své tradiční trademarky, což tedy znamená, že tu nechybí mnoho efektně zpomalených záběrů, syrová atmosféra a brutální a výborně natočené akční scény. Vše má navíc nádech jakéhosi amorálna, protože hlavní hrdinové stojí vlastně na špatné straně zákona a tvůrce jim nepokrytě fandí. Celek ještě dotváří velice zvláštní hudba Quincyho Jonese, která se ale ke snímku výtečně hodí. V hlavních rolích excelují pozdější skuteční manželé Steve McQueen a Ali MacGraw, mezi kterými funguje jen málokdy vídaná chemie. Kdyby to mělo lepší konec a nepůsobilo to až příliš chladně, nebylo by snad ani co vytýkat. Ideální začátek víkendu.

Zajímavost: Film se natáčel chronologicky.

Originální trailer filmu Útěk / The Getaway
Drsňačky (The Heat) (pátek 11. 11., Prima, 21.40 - 00.10 / sobota 12. 11., Prima Max, 22.05 - 00.40)

Český plakát filmu Drsňačky / The HeatPod názvem Slečna slušňák najdete v programu tři roky starou komedii, která se v zahraničí těší mnohem lepšímu hodnocení než u nás. Dáno to může být několika věcmi, jednou z nich je určitě ta, že režírující Paul Feig obsadil do ústředních rolí Sandru Bullock a Melissu McCarthy, které mohou být pro někoho naprosto nesnesitelné a příliš mezi nimi nefunguje ani potřebná chemie. Nenadchne ani příběh, který je předvídatelný, chatrný a zařazením do policejního prostředí také dost prvoplánový. Pár povedených vtipů tu nicméně je a tvůrce nasazuje svižné tempo a odlehčenou atmosféru, takže vysloveně nudných chvil tu není moc. O snímku, nad nímž se nesmí moc přemýšlet a u nějž opravdu záleží na tom, jaký má divák vztah k jeho hlavním hvězdám, se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Žádostivý muž, který "útočí" v barové scéně na postavu herečky McCarthy, je její skutečný muž Ben Falcone.

Oficiální český trailer filmu Drsňačky / The Heat
Dva životy (Zwei Leben) (pátek 11. 11., ČT2, 22.25 - 00.00)

Plakát filmu Dva životy / Zwei LebenNěmecko-norské drama zaujme už tím, že ačkoli se vyrovnává s válečnou minulostí, zaměřuje se na tematiku, o níž se toho moc neví. Režisérská dvojice Georg Maas a Judith Kaufmann, která se podílela i na scénáři a druhá jmenovaná navíc obsluhovala i kameru, to dělá hodně citlivě a rozhodně nepůsobí prvoplánově na divácké emoce. Děj zahaluje do tajemné atmosféry a snaží se diváka od počátku trochu mást, což se jí asi neplánovaně daří opravdu hodně a tím pádem první polovina působí hodně roztahaně a chaoticky. S přibývajícími minutami je ovšem snímek strhující a nabízí mnoho námětů k zamyšlení. V hlavní roli se objeví výborná Juliane Köhler a mnozí nepochybně poznají i Liv Ullmann v menší úloze. Skoro neznámá žánrovka na páteční večer.

Zajímavost: Snímek vychází z nepublikovaného románu Ice Ages Hannelora Hippeho.

Originální trailer filmu Dva životy / Zwei Leben
Vycházející slunce (Rising Sun) (pátek 11. 11., Prima Max, 22.50 - 01.35)

Plakát filmu Vycházející slunce / Rising SunKriminální drama z počátku devadesátých let je jen lehce nadprůměrné, což je velká škoda, protože potenciál mělo velký. Režisér a spoluscenárista Philip Kaufman totiž zadaptoval román Michaela Crichtona, jenže mu obrousil hrany a z kontroverzní knihy, která je silně protijaponská, vynechal všechna sporná místa. Zbyla tak solidní, ale zoufale nezajímavá a nevýrazná podívaná, která zaujme jen potemnělou atmosférou, atraktivním námětem a lehkým náznakem střetu kultur. Nad průměrem tedy výsledek udržují slušná akce a obsazení, jemuž dominuje Sean Connery, jenž zastiňuje i unylého Wesleyho Snipese, dále pak nechybí ani Harvey Keitel, Steve Buscemi a mnoho asijských tváří, které byly ve své době povědomé z jiných filmů. Typická žánrová jednohubka na ukrácení večera.

Zajímavost: Oproti knize je změněna identita vraha, důvod toho režisér nikdy neosvětlil.

Oficiální trailer filmu Vycházející slunce / Rising Sun
Hlídat Tess (Guarding Tess) (sobota 12. 11., Nova Cinema, 18.00 - 20.00 / úterý 15. 11., 06.00 - 07.45)

Plakát filmu Hlídat Tess / Guarding TessNenápadné komediální drama z poloviny devadesátých let, které se u nás těší hodně slušnému hodnocení, ničím nepřekvapí, na druhou stranu splní svůj účel. Režiséru a scenáristovi Hughu Wilsonovi evidentně o nic jiného ani nešlo, protože toho příliš neřešil a vše vsadil na pohodovou atmosféru, nenáročný a jednoduchý příběh a poměrně dobře vystavěné hlavní postavy. Ty ztvárnili okouzlující a skvělá Shirley MacLaine a lehce nevýrazný Nicolas Cage, jejichž vzájemné špičkování patří k vrcholům snímku. Je pravda, že mu chybí zapamatovatelnější scéna, akční momenty nejsou úplně uvěřitelné a absentuje i větší tvůrčí invence, jako oddechovka na víkendové odpoledne je ale úplně ideální.

Zajímavost: Malou roli ve filmu údajně ztvárnil i George Clooney, nakonec ale prý byla vystřižena.

Originální trailer filmu Hlídat Tess / Guarding Tess
Bojovník (Southpaw) (sobota 12. 11., Fanda, 20.20 - 22.40 / neděle 13. 11., 02.05 - 04.10 / pondělí 14. 11., 03.20 - 05.20)

Český plakát filmu Bojovník / SouthpawLoňské sportovní drama není nijak originální a pracuje s všemožnými klišé, která k žánru patří. Režírující Antoine Fuqua si toho ale je naštěstí dobře vědom a předvídatelný a obehraný příběh oživuje syrovým snímáním zápasů, které jsou dynamické, svižné a funguje u nich i občasné použití ruční kamery a naopak tolik nevadí tradiční zpomalovačky. Veškerá akce je tedy příjemně fyzická a rány takřka hmatatelně bolí, což je jedině dobře. Výrazným trumfem je ovšem obsazení, v němž hraje prim vynikající Jake Gyllenhaal, k němuž se zhruba v polovině přidá neméně skvělý Forest Whitaker jakožto jeho mentor. K tomu všemu se ještě v menší úloze objeví půvabná Rachel McAdams. Je ale pravda, že nebýt herců, byl by výsledek mnohem horší, což víceméně potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Southpaw, jak se film jmenuje v originále, je slangový výraz pro leváka a označuje se tak i jeden z boxerských postojů.

Oficiální český trailer filmu Bojovník / Southpaw
Zrození pana účetního (Fantozzi) (pondělí 14. 11., Kino Barrandov, 00.35 - 02.55)

Plakát filmu Zrození pana účetního / FantozziItalská komedie, která stála na počátku dnes už legendární série, je na zahraničních databázích hodnocena mnohem lépe než u nás. Těžko říct, čím by to mohlo být, každopádně ti, kteří nějaký díl této ságy znají, vědí, co je čeká. Režírující Luciano Salce tedy znovu nabízí sled tu více, tu méně vtipných epizod, které jsou spojeny chatrným příběhem, jenž samozřejmě není nikterak důležitý. Humor je povětšinou fyzický a naprosto absurdní, tvůrce se ovšem nevyhýbá ani vysloveně trapným momentům, kterých ale naštěstí není tolik. V hlavní roli nesmí chybět Paolo Villaggio, který se tu oproti pozdějším filmům jakoby rozehrával a ještě neukazuje svůj potenciál, ačkoli je výborný. Pokud máte rádi šílený italský humor, je tohle přesně pro vás.

Zajímavost: Jelikož tvůrci potřebovali, aby Fantozziho dcera byla hodně ošklivá, svěřili nakonec roli muži.

Ukázka z filmu Zrození pana účetního / Fantozzi
Plakát filmu Peacemaker / The PeacemakerPeacemaker (The Peacemaker) (úterý 15. 11., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / středa 16. 11., 15.35 - 18.05)

Dnes trochu pozapomenutý thriller je vesměs průměrný a ničím nepřekvapí. Režírující Mimi Leder tedy zpočátku baví svižným tempem, relativně zdařilou akcí a potřebnou atmosférou, postupem času ale zvolňuje a zabředává do vod průměru. To je dáno předvídatelným příběhem, očekávanými zvraty a množstvím klišé. Nad vodou tak snímek drží originální motivace hlavního záporáka, jedna vynikající a pár dobrých akčních scén a ústřední duo v podání George Clooneyho a Nicole Kidman, kteří tedy nejsou nějak zvlášť výrazní, své si ale v klidu uhrají. Oddechovka na úterní večer.

Zajímavost: Snímek se částečně natáčel v Bratislavě.

Originální trailer filmu Peacemaker / The Peacemaker
Bota jménem Melichar (čtvrtek 17. 11., Prima, 12.25 - 13.50 / pátek 18. 11., 02.05 - 03.15)

Plakát filmu  / Bota jménem MelicharRežijní debut Zdeňka Trošky je příjemnou rodinnou komedií a patří k tomu nejlepšímu, co proklínaný tvůrce kdy natočil. Autor se tu dalece vyhýbá svému později tak oblíbenému lidovému, prvoplánovému a obhroublému humoru, ale soustředí se na příjemnou atmosféru, laskavou legraci a prostinký, ale fungující příběh o strastech a slastech tehdejší školou povinné mládeže. Osvěžující je i obsazení méně známými herci, nebo neherci, tudíž divák nabude dojmu jakési autenticity a může se s postavami lépe sžít. I vzhledem ke svižnému tempu a krátké stopáži není prostor pro nějakou výraznou nudu nebo vysloveně slabé momenty. Hodně překvapivý počin.

Zajímavost: Snímek se natáčel za plného školního provozu a hraje v něm spousta tehdy skutečných žáků a učitelů.

Ukázka z filmu Bota jménem Melichar
Michael (Michael) (čtvrtek 17. 11., Nova Cinema, 17.55 - 20.00 / pátek 18. 11., 09.10 - 11.10)

Plakát filmu Michael / MichaelU nás slušně hodnocené drama s komediálními a fantasy prvky je často mylně uváděno jako ryzí komedie, což není tak úplně pravda. Režisérka a scenáristka Nora Ephron se v něm pokouší upozornit na některé důležité životní chvíle, dělá to ovšem příliš klišovitě a nesnaží se být nějak originální a drží se v žánrových kolejích a zápletka je velmi brzy předvídatelná. Naštěstí se tu objeví několik zdařilých fórků a hlášek, které vytrhnou z letargie, mohlo jich být ale klidně víc. Jednoznačným trumfem snímku je vynikající John Travolta v titulní úloze, který udržuje divákovu pozornost i ve slabších chvílích a svou postavu netypického anděla si tuze užívá a zastiňuje i své kolegy, jimiž například jsou Andie MacDowell, William Hurt nebo Bob Hoskins. Neškodná jednohubka na sváteční podvečer.

Zajímavost: Hlavní roli odmítl Jack Nicholson.

Oficiální trailer filmu Michael / Michael


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY