Za horizontem: Blair Witch aneb nevstoupíš dvakrát do téhož lesa

Vydáno: 22.10.2016 10:36 - Václav Limberk | foto: Lionsgate

Režisér Adam Wingard se pokusil navázat na sedmnáct let starý found footage horor Záhada Blair Witch, který se v jeho podání jmenuje jednoduše jen Blair Witch. Plně zde potvrdil starou pravdu o tom, že nelze vstoupit dvakrát do téhož lesa.

Blair Witch: 20 let potéRecenzoval/a Václav Limberk dne 22.10.2016 10:36. Režisér Adam Wingard se pokusil navázat na sedmnáct let starý found footage horor Záhada Blair Witch, který se v jeho podání jmenuje jednoduše jen Blair Witch. Plně zde potvrdil starou pravdu o tom, že nelze vstoupit dvakrát do téhož lesa. Hodnocení: 2.5
Blair Witch: 20 let poté
The Woods
Horror / Thriller
USA, 2016

Režie: Adam Wingard
Kamera: Robby Baumgartner
Herci: Valorie Curry, Callie Hernandez, Brandon Scott, James Allen McCune, Wes Robinson, Corbin Reid


Hodnocení: 5/10
Blair Witch: 20 let poté hodnocení na Kinobox.cz: 43.05 %
Režisér Adam Wingard se svým novým filmem velmi dlouho mlžil, než nakonec přiznal barvu, totiž že "tajně" natáčel sequel k průkopnickému dílu found footage žánru Záhada Blair Witch. Jeho původně pojmenovaný snímek "Into the Woods" se nakonec vybarvil jako Blair Witch. Blair Witch ale není sequelem v pravém slova smyslu, sice zde navazuje na dědictví prvního filmu, ale mnohem více jde o volný remake či chcete-li reboot.

Fotografie z filmu Blair Witch / The WoodsA nutno přiznat, že podle staré pravdy "Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky", nedokáže snímek jít ve stopách svého nepřekonatelného předchůdce.A to ani přes upřímnou snahu Wingarda, který chtěl zřejmě vzdát původnímu snímku svým remakem hold, což se mu ale podařilo tak napůl. Blair Witch se snaží vytunit a upgradeovat původní film, a to v každém směru.

Posuďte sami. Máme tu znovu skupinku nadšenců, kteří se vydají do marylandských lesů, kde se údajně našly nahrávky ztracené Heather Donahue, hrdinky z původního filmu, která je sestrou hrdiny tohoto filmu - Jamese Donahua (James Allen McCune). James "naverbuje" partičku svých přátel, plus dva "týpky" z netu (Lane a Talia) a vydá se s nimi pátrat po své zmizelé sestře. Marylandské lesy jsou ale stále nebezpečné a začarované.

Fotografie z filmu Blair Witch / The WoodsWingard se marně snaží navodit onu působivou atmosféru bezmoci a strachu tak zdařile vypreparovanou v původním filmu. I když se snaží zintenzivnět a upgradovat amatérismus tvůrců originálního snímku pomocí moderní technologie a také tím, že sem přidává několik umělých hororových prvků - trochu těch gore scén, přesto tím nedosahuje kýženého efektu, kterým by mělo být vyvolat strach a nejistotu. Jelikož nejde o sequel, který rozvíjí něco nového, ale v zásadě o to samé podané jen trochu jinak, víme přesně, co a jak bude následovat.

Wingard by paradoxně udělal lépe, kdyby se na Blair Witch vykašlal a natočil pouze originální horor o skupince lidí, která se vydá do lesa. Záhada Blair Witch prostě tu laťku očekávání nastavila tak vysoko, že překonat ji je nemožné. Nepodařilo se to ani Záhadě Blair Witch 2, která se snažila vytěžit, co šlo z fenoménu, kterým se stal rok předtím původní film. A nepodařilo se to ani jinak talentovanému tvůrci, jakým Wingard je. Byl to od záčatku předem prohraný boj.

Calista Hernandez ve filmu Blair Witch / The WoodsJediné, co se Wingardovi svým filmem podařilo, bylo to, že znovu pomohl přilákat pozornost k původnímu snímku, který před sedmnácti lety obletěl svět a způsobil senzaci. Wingardova poctivá snaha natočit vlastní Záhadu Blair Witch tak měla jen poloviční úspěch. Jeho snímek je sice moderní a efektně natočený - dodržuje věrně found footage styl "jedničky" - ale nikoho tím už dnes nemůže ohromit. Wingard si tedy splnil svůj sen a natočil si vlastní verzi Záhady Blair Witch, která je ale ve své podstatě zbytečná.

Záhada Blair Witch je i nadále ojedinělým kouskem svého žánru, který lety jen získal a potvrzuje svou auru jedinečnosti. Wingardův Blair Witch je tuctovým představitelem hororu i found footage, který by se klidně mohl jmenovat jakkoliv jinak a nic by se tím nezměnilo.

Originální trailer filmu Blair Witch




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY