TV tipy: Mafiánovi hájí hrad, plují na Kon-Tiki a užívají kouzla měsíčního svitu

Vydáno: 30.09.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na přelomu září a října se v televizi setkáte s poměrně zajímavými filmy, které mnohdy zůstávají tzv. pod radarem. Mimo hodně slušných žánrovek vzbudí největší pozornost premiéry dobrodružného Kon-Tiki a nedávné allenovky.
Hájili jsme hrad (Castle Keep) (pátek 30. 9., Prima Max, 20.15 - 22.30 / sobota 1. 10., Plakát filmu Hájili jsme hrad / Castle Keep15.10 - 17.35)

Válečný film z konce šedesátých let je dost netradiční a je na něm znát, že je adaptací literární předlohy, v tomto případě Williama Eastlakea. Režírující Sydney Pollack v něm až na výjimky rezignoval na velkolepou akci, ale soustředil se na pečlivě budovanou psychologii postav, velké množství dialogů a vytvoření poněkud klaustrofobní atmosféry uzavřeného prostoru. V druhém plánu pak nabízí i jakousi jemnou válečnou satiru a zároveň protiválečné poselství. V klíčových rolích se spolehl na výborné Burta Lancastera, Patricka O'Neala, Bruce Derna nebo Petera Falka. Občas je sice tempo pomalejší a trochu tu chybí napětí, to ale na velmi slušném výsledku nic nemění.

Zajímavost: Lancaster chtěl, aby byl film protiválečná alegorie Vietnamu.

Originální trailer filmu Hájili jsme hrad / Castle Keep
Mafiánovi (The Family) (pátek 30. 9., Nova, 20.20 - 22.25)

Český plakát filmu Mafiánovi / The FamilyAmericko-francouzská krimikomedie sice nemá žádné ambice, doplácí ale na to, že neví, k jakému žánru se přiklonit. Režisér a spoluscenárista Luc Besson chvílemi pobaví černohumornými vtípky, aby vzápětí předvedl zcela seriózní moment, který se k tomu předchozímu moc nehodí. Naštěstí ale dávkuje svižné tempo a tvoří vesměs pohodovou atmosféru, takže některá negativa kompenzuje. Absolutním vrcholem pak je několik výborných odkazů na slavné mafiánské filmy a scéna ve filmovém klubu. V hlavních rolích se představí spolehliví Robert De Niro a Michelle Pfeiffer, které jistí třeba Tommy Lee Jones. O ideální páteční oddechovce se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Besson původně režírovat neměl, chtěl ale spolupracovat s De Nirem, takže se za kameru posadil.

Český trailer filmu Mafiánovi / The Family
Plakát filmu Šílený kůň / Crazy HorseŠílený kůň (Crazy Horse) (sobota 1. 10., Fanda, 17.35 - 19.20 / neděle 2. 10., 15.05 - 16.55 / pondělí 3. 10., 09.30 - 11.00)

Málo známé drama je televizní záležitostí, je tedy nutné počítat s určitou komorností. Režírující John Irvin v něm logicky neohromí bojovými scénami, ale soustředí se hlavně na přesně odvyprávěnou historii a drží se fakt, která jsou o titulní postavě známa. Vše halí do jakési mystické a romantické atmosféry, která po většinu doby funguje bez problémů. Do obsazení si zvolil vesměs neznámé tváře, takže se dostaví i příjemný pocit autenticity, jenž je u podobných filmů poměrně důležitá. Škoda, že závěrečná bitva nepůsobí úplně důvěryhodně a někdy je snímek i přes střídmou stopáž dost zdlouhavý. Nevysílaná žánrovka.

Zajímavost: Tvůrci chtěli natáčet v Peru, kvůli problémům s financemi ale zůstali v USA.

Ukázka z filmu Šílený kůň / Crazy Horse
Kon-Tiki (Kon-Tiki) (sobota 1. 10., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Kon-Tiki / Kon-TikiKoprodukční dobrodružné drama je hranou verzí starého norského dokumentu o plavbě Thora Heyerdala a rozhodně mu ostudu nedělá. Režírující dvojka Espen Sandberg a Joachim Roenning v něm nic neřešila a absolutně se nepokoušela o žádnou filozofii ani přesah, ale natočila přímočarou a jednoduchou podívanou, která funguje až neskutečně. Stačila jim k tomu fantastická kamera, která zprostředkovává moře a přírodu ve vší kráse i nebezpečnosti, přesný soundtrack, minimum dialogů, svižné tempo a především vysoký rozpočet, díky němuž si mohli dovolit vskutku skvělé efekty. V obsazení se neobjeví nikdo známý, takže i zde funguje dojem autenticity. Platí ale to, že vše výše zmíněné může být někým bráno jako negativum. Více o snímku, který byl nominován na Oscara za cizojazyčný film, prozradí naše nadšená recenze.

Zajímavost: S rozpočtem devadesát tři milioů norských korun jde o vůbec nejdražší norský film v historii.

Oficiální trailer filmu Kon-Tiki / Kon-Tiki
Annapolis (Annapolis) (sobota 1. 10., Fanda, 20.20 - 22.10 / neděle 2. 10., 01. 45 - Plakát filmu Annapolis / Annapolis03.25)

Romantické drama se v našich končinách těší výrazně lepšímu hodnocení než na zahraničních databázích, proč tomu tak je, je ale trochu záhada. Režírující Justin Lin v něm tedy nijak nepřekvapil a po celou dobu jede na žánrovou jistotu. To znamená, že příběh je šablonovitý a předvídatelný, využívá snad všech klišé, na jaká si vzpomenete, je dost jednostranný a působí jako náborové video amerického námořnictva. Celé to má ale naštěstí poměrně pohodovou atmosféru a není to tak patetické, což vždy potěší. V hlavní roli se objeví velmi dobrý James Franco, jemuž sekundují třeba Tyrese Gibson, Jordana Brewster nebo Donnie Wahlberg. Neškodná večerní jednohubka.

Zajímavost: Franco kvůli roli osm měsíců trénoval box.

Originální trailer filmu Annapolis / Annapolis
Plakát filmu  / TrhákTrhák (neděle 2. 10., Nova, 14.25 - 16.25 / středa 5. 10., Nova Cinema, 15.10 - 17.10)

Československou hudební komedii asi netřeba příliš představovat. Režisér Zdeněk Podskalský v ní dostal k dispozici scénář od dvojice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák a natočil podle něj až dadaistickou podívanou o filmu ve filmu se zpěváky a herci, kteří hrají sami sebe, jak hrají ve filmu. Z dnešního pohledu jsou některé vtípky poměrně odvážné a celé to má pohodovou atmosféru, zní tu to lepší z tehdejšího normalizačního popu a především se tu nikdo nebere vážně. V obsazení se objeví tehdejší herecká a zpěvácká elita, mezi níž nechybí třeba Hana ZagorováJosef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška nebo Petr Čepek. Oddechová záležitost.

Zajímavost: Většina písní byla napsána přímo pro film.

Ukázka z filmu Trhák
Kouzlo měsíčního svitu (Magic in the Moonlight) (neděle 2. 10., ČT2, 21.55 - 23.30 / pondělí 3. 10., 23.30 - 01.05)

Český plakát filmu Kouzlo měsíčního svitu / Magic in the MoonlightDva roky stará romantická komedie patří k tomu lepšímu, co v posledních letech natočil legendární Woody Allen. K jeho nejslavnějším počinům má pochopitelně daleko, pořád tu ale je parádní dobová atmosféra, výborná výprava a poměrně jistá, i když notně líná režie. Nechybí tu pro autora typické ironické fórky a dialogy, tentokrát si navíc střílí z mysteriózna a náboženství. Jak u něj bývá zvykem, obsazení je hodně zajímavé, takže se v něm dočkáte Colina Firtha, Emmy Stone, Marcii Gay Harden nebo Jackie Weaver. Výsledku by tedy prospělo svižnější tempo a propracovanější scénář, to ale po žijící legendě asi v současnosti nikdo nemůže chtít. Naše recenze je ale nadšená.

Zajímavost: Snímek byl natáčen na klasický 35mm film.

Český trailer filmu Kouzlo měsíčního svitu / Magic in the Moonlight
Zpátky do školy (Back to School) (pondělí 3. 10., Nova Cinema, 12.15 - 14.15 / úterý Plakát filmu Zpátky do školy / Back to School4. 10., 06.45 - 08.40)

U nás nepříliš známá romantická komedie ničím moc nepřekvapí. Režírující Alan Metter v ní jel víceméně na jistotu a k dispozici dostal příběh, který je skoro až hloupý a jednoduchý a celý film vesměs odpovídá době svého vzniku. Humor je značně nevyrovnaný a na jeden povedený vtip připadá několik slabších, vysloveně trapných tu naštěstí není moc. Tento fakt se tvůrce snaží kompenzovat pohodovou atmosférou, což se mu poměrně daří. V hlavní roli se objeví Rodney Dangerfield, vedle kterého určitě poznáte Burta Younga, Sally Kellerman nebo mladého Roberta Downeyho Jr. Nenáročná oddechovka.

Zajímavost: Sám sebe si ve filmu zahrál spisovatel Kurt Vonnegut.

Oficiální trailer filmu Zpátky do školy / Back to School
Plakát filmu  / Nikdo se nebude smátNikdo se nebude smát (pondělí 3. 10., ČT2, 21.55 - 23.30)

Československá hořká komedie nepatří k tomu nejslavnějšímu, za těmi nejlepšími díly své doby ale moc nezaostává. Režírující Hynek Bočan v ní zadaptoval novelu Milana Kundery a chopil se jí více než slušně. Začátek je sice rozvláčný a pomalejší, posléze ale děj získá zajímavý spád a je až mrazivě reálný. V hlavní roli exceluje civilní Jan Kačer, jehož zoufalost je někdy dost hmatatelná. Snímek lze také chápat jako podobenství minulého režimu a nikdy neustávajícího boje s blbcem, který je věčný. Výtečná záležitost.

Zajímavost: Bočan filmem celovečerně debutoval.

Televizní spot filmu Nikdo se nebude smát
Pozice dítěte (Pozitia copilului) (úterý 4. 10., ČT art, 21.05 - 22.55)

Český plakát filmu Pozice dítěte / Pozitia copiluluiRumunské drama nejvíce doplácí na nevyrovnané tempo. Režisér a spoluscenárista Calin Peter Netzer totiž zpočátku volí hodně utahané, v němž sice nechybí cynický a jemný humor, je to ale opravdu úmorně dlouhé. Druhá polovina je naopak strhující, má spád, nechybí v ní emoce a divák nezůstane chladným. To ještě umocňuje naprosto famózní Luminiţa Gheorghiu v titulní roli, která extrémně nesympatický charakter podala tak, že vzbuzuje soucit. Ostatní pak zůstávají v jejím stínu. O to víc zamrzí, že konec tu prakticky neexistuje a tvůrce nepřináší jakékoli rozhřešení. Vše zmíněné potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Snímek reprezentoval svou vlast v boji o cizojazyčného Oscara.

Český trailer filmu Pozice dítěte / Pozitia copilului


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY