Zemřel oscarový režisér Curtis Hanson

Vydáno: 21.09.2016 09:25 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 71 let zemřel americký režisér a scenárista, držitel Oscara za scénář k detektivce L. A. - Přísně tajné, Curtis Hanson. Mezi další Hansonovy režijní díla patří například 8. míle nebo Skvělí chlapi.
Russell Crowe, Guy Pearce ve filmu L.A. - Přísně tajné / L.A. ConfidentialVe věku 71 let zemřel včera, 20. září americký režisér a scenárista Curtis Hanson. Oficiální příčinou smrti byl infarkt. Hanson režijně debutoval už v roce 1972 filmem Sweet Kill, ale jeho prvním známějším filmem je Panictví po americku s mladým Tomem Cruisem. V osmdesátých letech režíroval ještě například thriller Okno z ložnice.

Hlavní část Hansonovy režijní dráhy ale spadá až do následující dekády, kdy natočil psychothriller Ruka na kolébce, akční thriller Divoká řeka a především stylovou noir kriminálku L.A. - Přísně tajné, která získala dva Oscary. Jeden byl pro Kim Basinger ve vedlejší roli a ten druhý pro Hansona a Briana Helgelanda za nejlepší adaptovaný scénář. K tomu navíc bylo dalších sedm oscarových nominací, včetně nejlepšího filmu a režie. Jde o jasný vrchol Hansonovy tvorby.

Eminem ve filmu 8. míle / 8 MileHanson poté ještě režíroval například skvělou dramedii Skvělí chlapi nebo hudební drama 8. míle, za níž získal Oscara Eminem za nejlepší píseň. Jeho posledním režijním kouskem je sportovní drama Na divoké vlně, které už musel kvůli zdravotním komplikacím (bojoval s Alzheimerem) za Hansona dotočit Michael Apted.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY