TV tipy: Mladý Boháček řeší na vlnách podivna následky lásky

Vydáno: 09.09.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Babí léto je v plném proudu a televize jako by se mu přizpůsobily. Až na premiéru posledních Pirátů z Karibiku netahají ani tento týden žádné zásadní trumfy a spoléhají se na osvědčené reprízy a zařazení hodně solidních žánrovek.
Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) (pátek 9. 9., Nova, 20.20 - 23.00)

Plakát filmu Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna / Pirates of the Caribbean: On Stranger TidesZatím poslední pokračování pirátské série je rutinní a unylá záležitost, které chybí moment překvapení. Režírující Rob Marshall v něm jede po celou dobu na jistotu a diváka zahlcuje velkým množstvím postav, střídáním lokací, rádobyvtipnými momenty, nenápaditou akcí a epizodickým příběhem, v němž se pořád něco děje a nedává to moc smysl. Naštěstí je tempo vesměs svižné, takže se nikdy nedostaví vyslovená nuda, ačkoli je stopáž přetažená a některé momenty jsou na hranici snesitelnosti. V hlavní roli nesmí chybět tajtrlíkující Johnny Depp, jemuž přihrávají mimo jiné Penélope Cruz, Geoffrey Rush, Ian McShane nebo Judi Dench. Více o této ideální páteční oddechovce prozradí naše recenze.

Zajímavost: Ve snímku bylo použito o třetinu méně trikových záběrů než v předešlém dílu.

Originální trailer filmu Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna / Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
Plakát filmu Chartúm / KhartoumChartúm (Khartoum) (sobota 10. 9., ČT2, 20.00 - 22.10)

Britské historické drama vzniklo v polovině šedesátých let, což je na něm hodně znát. Režírující Basil Dearden v něm nikam nespěchá a v pomalejším tempu vypráví příběh o střetu dvou ideí a dvou mužů. Pomáhá si na svou dobu tradičně velkolepou výpravou, precizními bitevními scénami, perfektní atmosférou a typickou barevností. V hlavních rolích se objeví charismatický Charlton Heston a trochu upozaděný a divadelně přehrávající Laurence Olivier. Když se smíříte s tím, že některé momenty už působí zastarale a stopáž je malinko přetažená, budete mít co dělat s hodně slušnou žánrovkou, která se dnes už moc nevysílá.

Zajímavost: Za pouhých osm dní natáčení dostal Olivier čtvrt milionu dolarů.

Originální trailer filmu Chartúm / Khartoum
Sluha Jeho Veličenstva (Sluga Gosudarev) (sobota 10. 9., ČT2, 22.10 - 00.10)

Plakát filmu Sluha Jeho Veličenstva / Sluga GosudarevRuský historický snímek se snaží navázat na tradici podobných francouzských počinů a docela se mu to daří. Režisér a scenárista Oleg Ryaskov sice není úplně historicky přesný, to ale kompenzuje potřebnou velkolepostí, výpravou a fascinující vizuální stránkou. Potěší i fakt, že tvůrce se vyhýbá korektnosti a nebojí se opravdu drsných, brutálních a krvavých scén. Absolutním vrcholem pak je vynikající závěrečná bitva u Poltavy, v níž je jen minimum digitálních efektů. To pak rádi odpustíte i místy nevýrazné a přehrávající herce a příběh, který chvílemi nedává smysl a není příliš propracovaný. Poctivá evropská filmařina.

Zajímavost: Snímek byl natáčen v Moskvě a Petrohradě.

Originální trailer filmu Sluha Jeho Veličenstva / Sluga Gosudarev
Rozbité zrcadlo (The Mirror Crack'd) (sobota 10. 9., ČT1, 22.15 - 00.00)

Plakát filmu Rozbité zrcadlo / The Mirror Crack'dBritský kriminální thriller se řadí k nejlepším adaptacím románů Agathy Christie, přesto u nás nepatří k těm nejreprízovanějším, přitom má vše, co by mělo podobné dílo mít. Režírující Guy Hamilton projevil svůj cit a výborně pracuje s dobovou atmosférou, postavami, napětím i přiměřeným tempem, v němž je čas přemýšlet nad různými indiciemi a pochopitelně se mohl opřít i o promyšlený příběh, v němž pachatel není jasný do poslední chvíle. Třešínkou na dortu pak je exkluzivní obsazení, v němž nechybí mimo jiné Angela Lansbury, Geraldine Chaplin, Tony Curtis, Rock Hudson, Kim Novak, Elizabeth Taylor nebo začínající Pierce Brosnan. Světová žánrová klasika.

Zajímavost: Novak se tímto filmem po dlouhých letech vrátila na stříbrné plátno, neboť do té doby už se objevovala velmi sporadicky.

Originální trailer filmu Rozbité zrcadlo / The Mirror Crack'd
Utrpení mladého Boháčka (neděle 11. 9., ČT1, 00.00 - 01.30)

Plakát filmu  / Utrpení mladého BoháčkaČeskoslovenská komedie zůstává ve stínu slavnějších a reprízovanějších kolegyň, to ale neznamená, že by byla o něco horší. Režisér a spoluscenárista František Filip v ní natočil nadčasovou a nestárnoucí podívanou, která je díky svému tématu stále aktuální. Daří se mu vytvářet odlehčenou atmosféru a vtipný příběh vypráví s potřebným nadhledem a poměrně svěžím tempem, takže tu není příliš hluchých míst. Opřít se může i o fungující a nenucený humor a velké množství hlášek a životních pravd. Svou životní roli zde ztvárnil naprosto přirozený a odzbrojující Pavel Landovský, jemuž dělají společnost třeba Stella Zázvorková, Regina Rázlová nebo Jorga Kotrbová. Příjemně civilní a vtipná záležitost.

Zajímavost: Zázvorková byla o pouhých čtrtnáct let starší než Landovský, který jí hrál syna.

Ukázka z filmu Utrpení mladého Boháčka
Žirafa Zarafa (Zarafa) (neděle 11. 9., ČT :D, 09.20 - 10.35)

Plakát filmu Žirafa Zarafa / ZarafaU nás nepříliš známé francouzské rodinné animované dobrodružství doplácí nejvíc na to, že neví, pro koho chce vlastně být. Režírující dvojice Rémi BezançonJean-Christophe Lie na jednu stranu spoléhá na velmi jednoduchý příběh a dialogy, na tu druhou ovšem filozofuje o smyslu života, vypráví v pozvolnějším tempu a nasazuje melancholickou a překvapivě smutnou atmosféru, která udělá radost spíše dospělým. Ti také plně docení efektní ruční animaci, která není přehnaně barevná a vyhýbá se všemožným infantilním vtípkům. Pozitivem je krátká stopáž, v níž není čas na nudu a žádný z diváků by neměl být zklamán. Trošku netradiční rodinná podívaná.

Zajímavost: Zarafa je arabské slovo, z něhož evropské jazyky vytvořily žirafu.

Originální trailer filmu Žirafa Zarafa / Zarafa
Profesionál (Le professionnel) (neděle 11. 9., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Profesionál / Le professionnelFrancouzské drama z počátku osmdesátých let je skrz naskrz seriózní záležitostí, která může mnohé překvapit. Režírující Georges Lautner dostal k dispozici scénář, jenž připomíná zámořská špionážní dramata a westerny, tudíž vytvořil potemnělou a hutnou atmosféru, v níž klade důraz na propracované postavy, relativně málo dialogů a geniální hudbu Ennia Morriconeho, který pro tento film vytvořil legendární téma Chi Mai. V hlavní roli exceluje Jean-Paul Belmondo, jenž se oprostil od jakéhokoli vtipu a nechal působit své drsňácké charisma. Příliš pozadu nezůstal ani výtečný Robert Hossein. Vrcholem pak je napínavý a excelentní závěr, který rezonuje ještě dlouho po zhlédnutí. Snímek s minimem chyb.

Zajímavost: Belmondo opět prováděl všechny kaskadérské kousky sám.

Originální trailer filmu Profesionál / Le professionnel
Jarmark marnosti (Vanity Fair) (pondělí 12. 9., Nova Cinema, 20.00 - 23.00 / úterý 13. 9., 14.15 - 17.10)

Plakát filmu Jarmark marnosti / Vanity FairRomantické drama je adaptací nejslavnějšího románu Williama Makepeace Thackerayho a ze všeho nejvíce připomíná bollywoodská díla. To není náhoda, protože režisérkou je Indka Mira Nair, která svůj původ nezapře, což znamená, že se divák dočká opulentních kostýmů, velkolepých davových scén, přehlídky různých barev, opojné vizuální stránky a specifické "bezstarostné" atmosféry. To ale nejde moc dohromady s de facto prázdným, předvídatelným a nezáživným příběhem, v němž se toho moc nestane a zoufale mu chybí nějaký nečekaný zvrat a mnohem kratší stopáž, zajímavé nejsou ani postavy. V hlavní roli se objeví solidní Reese Witherspoon, vedle níž poznáte minimálně ještě Gabriela ByrneaRhyse Ifanse, Jonathana Rhyse Meyerse a Boba Hoskinse. Lehce nadprůměrné zfilmování literární klasiky.

Zajímavost: Witherspoon byla celé natáčení těhotná.

Originální trailer filmu Jarmark marnosti / Vanity Fair
Vítejte ve vidlákově (Bienvenue chez les Ch'tis) (pondělí 12. 9., Prima Max, 20.15 - 22.35 / úterý 13. 9., 15.05 - 17.20)

Plakát filmu Vítejte ve vidlákově / Bienvenue chez les Ch'tisAčkoli plakáty i trailery francouzské komedie působí dost "kameňákovsky", výsledek takový naštěstí není. Režisér, představitel jedné z titulních rolí a spoluscenárista Dany Boon natočil poměrně inteligentní podívanou, která sice nemá soudržný děj, ale vychází z rozdílu několika francouzských regionů a především po celou dobu baví. Nebál se ani pohodové atmosféry a velkého nadhledu, který je ze snímku cítit z každého políčka. V ústřední roli exceluje mimo samotného tvůrce také Kad Merad, tuzemský divák určitě pozná ještě Michela Galabru. Jediné, co film výrazně poškodí, bude dabing, neboť většina vtipů je založena na specifickém severofrancouzském dialektu. Hodně příjemná žánrovka. 

Zajímavost: Ve své době byl film tím vůbec nejnavštěvovanějším a nejúspěšnějším francouzským snímkem všech dob.

Originální trailer filmu Vítejte ve vidlákově / Bienvenue chez les Ch'tis
Následky lásky (Le conseguenze dell'amore) (úterý 13. 9., ČT art, 21.05 - 22.50)

Český plakát filmu Následky lásky / Le conseguenze dell'amoreItalské romantické krimidrama je jednou velkou hrou s divákem, kterou ne každý chce hrát. Režisér a scenárista Paolo Sorrentino má dokonale promyšlenou formální stránku a v první polovině hodně pozvolně vypráví zdánlivě nezáživný a nudný příběh se zdánlivě obyčejnou postavou, která toho moc nedělá. V té druhé ale začne odhalovat víc, aby vše propojil ve strhujícím závěru, jemuž nechybí nápad ani překvapení. Potěší i potřebná atmosféra a naprosto přesný elektronický hudební doprovod. V titulní roli září režisérův oblíbenec Toni Servillo, vedle něhož rozeznáte možná ještě Olivii Magnani. Někdy je možná film trošku zahleděný do sebe a příliš "artový", pokud mu ale dáte šanci, budete mít co dělat s výbornou žánrovkou, která vás ale možná na konci zcela neuspokojí. Více odhalí naše recenze.

Zajímavost: V roce 2004 byl snímek nominován na jednu z cen na festivalu v Cannes.

Český trailer filmu Následky lásky / La conseguenze dell'amore
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY